GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri ultraportabile în 2019: Asus Zenbook S13 UX392, Acer Swift 7, Lenovo X1 Carbon și Dell XPS 13

Autor: Echipa Giz.ro

Asus, Acer, Lenovo și Dell se numără printre producătorii care au în oferta din România laptopuri ultraportabile de calitate, atât în privința designului și construcției, cât și a dotărilor tehnice.

Târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) a reprezentat o bună oportunitate pentru ca cei trei producători să actualizeze gamele de produse.

Astfel, au fost prezentate Asus Zenbook S13 UX392, Acer Swift 7, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2019 și Dell XPS 13 2019, ultraportabile care din punct de vedere al designului ies în evidență în special prin ramele foarte înguste ale ecranelor.

Această tendință a fost începută de gama Dell XPS și este împrumutată practic din industria smartphone-urilor, acolo unde prezența notch-ului pentru camera foto frontală continuă să genereze numeroase controverse cu privire la estetică.

Asus Zenbook S13 UX392

Succesor direct al lui Zenbook S UX391UA, noul Zenbook S13 UX392 surprinde plăcut prin ecranul care acoperă 97% din suprafața părții frontale. Utilizarea unor rame foarte înguste au determinat Asus să monteze camera web într-un așa-numit reverse notch poziționat central deasupra ecranului. Prin această soluție, Asus a evitat situația în care ecranul ar fi fost “decupat”, însă rămâne de văzut dacă aceasta este și una estetică sau doar practică.

Îngustarea ramelor la numai 2.5 milimetri a permis producătorului să mărească diagonala ecranului de la 13.3 inch la 13.9 inch fără o creștere semnificativă a dimensiunilor. Display-ul este IPS, are rezoluție Full HD și oferă o luminozitate de 400 cd/m2.

În rest, noul S13 UX392 preia numeroase elemente de design ale predecesorului său, inclusiv balamaua amplasată sub baza carcasei prin care capacul ecranului joacă rolul de suport și ridică marginea cu aproximativ 2 centimetri.

Asus promite o serie de îmbunătățiri și la nivelul tastaturii, în special datorită unei curse mai lungi pentru taste, în timp ce senzorul de amprente este prezent în continuare pe touchpad.

Cu o grosime de numai 12.9 mm, Zenbook S13 UX392 este cel mai subțire laptop care integrează placă video dedicată, potrivit celor de la Asus. În acest caz este vorba despre Nvidia GeForce MX150, care vine astfel în completarea platformei hardware Intel Whiskey Lake. În cazul procesorului, utilizatorii pot opta între un i5-8265U și Core i7-8565U, în condițiile în care oferta nu include, cel puțin în prezent, niciun procesor Core i3.

Memoria este de până la 16 GB RAM, în timp ce versiunile de top vor avea SSD-uri cu capacitatea de 1 TB. Capacitatea bateriei Li-Po este de 50 Wh, în timp ce încărcătorul are 65 W. Nu în ultimul rând, Zenbook S13 UX392 cântărește aproximativ 1.1 kilograme.

Acer Swift 7

La rândul său, Acer Swift 7 a primit o actualizare, iar prima remarcă asupra designului vizează de asemenea ramele înguste. În acest caz vorbim despre un ecran care acoperă 92% din suprafața părții frontale și oferă astfel mai multă eleganță.

Carcasa noului Swift 7 este realizată dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu care a permis obținerea unei mase de numai 890 de grame, element care va fi cu siguranță apreciat de cei care călătoresc frecvent. Pe părțile laterale vei regăsi două porturi USB 3.1 Gen 2, două porturi Thunderbolt 3 și un port DisplayPort 1.2.

Ecranul în sine are o diagonală de 14 inch, este IPS și oferă o luminozitate maximă de 300 cd/m2, în timp ce rezoluția este de asemenea Full HD (1920×1080 pixeli). Suprafața display-ului este protejată cu Gorilla Glass 6, mai ales că ramele înguste au potențialul de a crește riscul de accidente. Tastatura este de tip chiclet, oferă iluminare și o cursă a tastelor de 1.1 milimetri.

În cazul componentelor hardware, Acer a optat pentru platforma cunoscută sub numele Amber Lake-Y, astfel că procesorul este un Intel Core i7-8500Y acompaniat de 8 GB sau 16 GB de memorie RAM și de SSD de 256 GB sau 512 GB pentru stocarea datelor.

Acer a anunțat câteva detalii importante și despre prețuri. Astfel, versunea de bază va costa 1.800 de euro (echivalentul a circa 8.000 de lei), iar lansarea comercială pe teritoriul Europei va avea loc în luna aprilie.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2019

Între timp, Lenovo a prezentat o nouă versiune a ultraportabilului ThinkPad X1 Carbon, ajuns acum la a șaptea generație. Designul a rămas în mare parte neschimbat comparativ cu versiunea din 2018, însă șasiul beneficiază de o nouă construcție care a permis reducerea grosimii la 14.95 mm și a greutății la 1.11 kg. O altă noutate este introducerea unor speakere stereo Dolby Atmos orientate spre utilizator care, cel puțin teoretic, ar trebui să asigure o audiție de calitate mai bună.

Din punct de vedere tehnic, ecranul cu diagonala de 14 inch este disponibil cu rezoluții Full HD (1920×1080 pixeli) și QHD (2560×1440 pixeli) cu luminozitate maximă de 400 cd/m2. Versiunea de top are ecran cu rezoluție 4K (3840×2160 pixeli) și o luminozitate maximă de 500 cd/m2.

Lenovo s-a limitat să afirme că noul X1 Carbon integrează procesoare din noua generație Intel Whiskey Lake, fără să le nominalizeze explicit. Este însă puțin probabil să fie surprize majore comparativ cu oferta concurenței, în timp ce memoria este de 8 GB RAM sau 16 GB RAM, iar SSD-ul oferă un spațiu de stocare de până la 2 TB.

În final, o veste mai puțin plăcută: bateria are o capacitate de 51 Wh, în scădere de la cei 57 Wh oferiți de predecesor, însă impactul negativ ar trebui să fie minim, în special pe versiunile cu ecran Full HD.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2019 va fi disponibil pe piețele internaționale din iunie 2019, însă prețurile pentru Europa nu au fost încă anunțate. Știm însă că în Statele Unite laptopul va avea un preț de pornire de 1.710 dolari, astfel că pe Bătrânul Continent ne putem aștepta la prețuri de circa 1.800 de euro, echivalentul a circa 8.000 de lei.

Dell XPS 13 9380

Dell XPS 13 este unul dintre cele mai apreciate laptopuri ultraportabile, iar noua generație are numele de cod 9380 și vine cu câteva noutăți atractive. Noua versiune are margini laterale de numai 4 mm și o grosime ce variază între 7.8 și 11.6 mm, în timp ce ecranul acoperă 80.7% din partea frontală.

Principala noutate de design este repozitionarea camerei web în partea superioară datorită unui modul de 2.25 mm, după ce generațiile anterioare au fost criticate pentru amplasarea acesteia în partea inferioară a display-ului. În plus, Dell promite o îmbunătățire majoră în privința calității imaginilor, însă acest lucru rămâne de verificat în practică. În rest, designul a rămas în mare parte același, însă utilizatorii pot alege o nouă combinație de culori: alb mai luminos la interior cu exterior argintiu.

Ecranul Infinity Edge de 13.3 inch are o luminozitate maximă de 400 cd/m2 și este disponibil cu rezoluții Full HD (1920×1080 pixeli) și 4K (3840×2160 pixeli), în timp ce la interior regăsim, desigur, procesoare Intel Whiskey Lake: Core i3-8145U, i5-8265U sau i7-8565U cu grafică integrată Intel HD 620. Memoria variază de la 4 GB RAM la 16 GB RAM, în timp ce SSD-ul inclus are capacități de la 128 GB până la 2 TB.

Bateria integrată are 52 Wh, iar Dell susține că autonomia poate ajunge la 21 de ore în cazul versiuni cu ecran Full HD, dacă folosești doar programe de tip Office. Totuși, în practică, astfel de valori sunt dificil de atins în condiții uzuale de lucru.

Noul Dell XPS 13 sosește pe piața din Statele Unite în ianuarie pentru un preț de pornire de 900 de dolari, însă în mod tradițional gama XPS a avut prețuri semnificativ mai mari pe piața din România. De altfel, generația lansată cu un an în urmă sub numele de cod 9370 are un preț de pornire de circa 7.000 de lei, astfel că noua generație 9380 se va învârti probabil pe la aceeași valoare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri