Lenovo Yoga 300 11 review – convertibil compact și accesibil
Segmentul laptop-urilor de 11-inch este apreciat de cei ce doresc un dispozitiv ultraportabil, însă în acelaşi timp capabil să ofere o experienţă de utilizare zilnică plăcută.
Lenovo-ul Yoga 300 11 este un membru al acestei clase, unul accesibil că preţ, ce porneşte de la 1800 de lei. El aduce în ecuaţie şi un ecran convertibil la 360 de grade, aspect ce îl transformă într-un dizpozitiv multivalent, ce poate fi folosit şi ca tabletă sau ca stand dacă este cazul. Printre avantajele sale se numără aspectul plăcut şi construcţia solidă, tastatura de calitate şi performanţele deloc de lepădat. Pe partea cealaltă, posibilii cumpărători trebuie să se mulţumească cu un ecran TN şi o baterie de mici dimensiuni.
Aceasta ar fi caracterizarea Yoga-ului 300 11 în foarte puţine cuvinte. Pe larg veţi putea citi despre el mai jos, în acest articol în care am adunat impresiile lăsate de mini laptop-ul celor de la Lenovo după ce l-am utilizat frecvent timp de aproape 10 zile.
Ce este Lenovo Yoga 300 11?
Yoga-ul 300 11 este un laptop compact cu ecran de 11.6-inch, convertibil la 360 de grade. El are un preţ accesibil şi se adresează copiilor sau celor ce doresc un notebook de mici dimensiuni cu performanţe decente în utilizarea de zi cu zi şi cu o tastatură utilizabilă.
Specificaţii tehnice
Lenovo Yoga 300 11 (Flex 3 11 1120) | |
Ecran | 11.6″, 1366 x 768 px, TN, lucios, touch |
CPU | Intel BayTrail-M Pentium N3540 |
Placă video | Integrată Intel HD gen7 |
Memorie | 8 GB DDR3L |
Stocare | 1 TB 2.5″ 5400 rpm 9.5mm HDD (Hitachi Travelstar 5K1000) |
Conectivitate | Wireless AC Intel 3160 Dual Band, Gigabit Lan, Bluetooth 4.0 |
Porturi | 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, RJ45, microfon/casti, card reader SD, Kensington Lock |
Baterie | 30 Wh |
Sistem de operare | Windows 8.1 |
Dimensiuni | 299 mm (lățime) x 209 mm (adâncime) x 22 mm (grosime) |
Greutate | 1.36 kg |
Extra | tastatură fără iluminare, webcam HD |
Ce ne-a plăcut
Yoga-ul 300 11 lasă o impresie foarte bună încă din momentul în care îl scoateţi din cutie. Noi am testat versiunea pe alb, care arată bine şi nici nu afişează atât de uşor amprentele, precum modelul cu finisaj închis la culoare.
Carcasa laptopului este realizată dintr-un plastic mat de bună calitate, iar construcţia este solidă, flex-ul fiind aproape inexistent atât în zona capacului ecranului, cât şi în zona tastaturii. Lateralele Yoga-ului sunt realizate dintr-un plastic negru, dur. Ele sunt ceva mai înălţate decât interiorul realizat din aluminiu texturat, având rolul de picior de sprijin pentru laptop în modurile Tabletă sau Stand, astfel încât dispozitivul nu va fi aşezat direct pe suprafaţa metalică, ce ar fi altfel uşor susceptibilă la zgârieturi.
Bun, nu uitaţi că Yoga-ul 300 11 este un notebook hybrid, astfel că poate fi folosit atât ca un laptop clasic, cât şi în modurile tabletă, stand sau cort, prin rabatarea pe spate a ecranului până la 360 de grade. Acesta din urma este legat de corpul dizpotivului prin două balamale metalice şi solide, iar comutarea între moduri este rapidă şi uşoară.
În modul laptop Yoga-ul oferă un palm-rest generos, un trackpad de mari dimensiuni şi o tastatură full-size destul de bună, cu taste individuale. Cursa acestora este relativ scurtă, de aceea feedbackul în utilizare este destul de ciudat, lucru ce duce la ocazionale apăsări ratate şi erori. Cu ceva răbdare şi exerciţiu însă, veţi ajunge la rezultate bunicele cu această tastatură. Nu uitaţi însă că ea nu este iluminată.
În modurile stand şi prezentare, Yoga-ul 300 11 se descurcă foarte bine, însă în modul tabletă greutatea de 1.4 kg şi forma se vor face resimţite, astfel că acest dispozitiv nu este o tabletă comfortabil de ţinut în mâini o perioada mai lungă de timp.
Pe partea practică, trebuie menţionat că Yoga-ul 300 11 oferă conectivitate foarte bună, incluzând trei sloturi USB, un port HDMI de dimeniuni standard, un cititor de carduri şi un slot RJ45, dar şi conexiuni Wi-Fi şi Bluetooth. Viteza pe Wi-Fi nu impresionează, însă stabilitatea semnalului chiar şi la mare distanţă de router este de invidiat.
Una peste alta, Yoga-ul 300 11 este un laptop compact bine construit şi frumuşel, cu o tastatură bună şi IO complet. Observaţi că nu am amintit nimic despre ecran sau trackpad, pentru că despre acestea vom discuta în secţiunea „Ce Scârţâie”.
Trecând mai departe, să vorbim puţin despre experienţa utilizării acestui device în viaţa de zi cu zi. Yoga-ul 300 11 în configuraţia testată de noi (una de top) se descurcă binişor cu taskuri uzuale precum browsingul, vizualizarea de conţinut multimedia sau editare de documente Office. Nu vă aşteptaţi însă ca diversele comenzi să fie intepretate instantaneu şi încercaţi să nu rulaţi multiple programe în acelaşi timp, deoarece platforma hardware nu este una performantă.
- 3DMark 13: Ice Storm – 21723, Cloud Gate –1731, Sky Driver – 625, Fire Strike – 178;
- PCMark 08: Home Conventional – 1544;
- CineBench 11.5: OpenGL 8.49 fps, CPU 1.88 puncte, CPU Single Core 0.50 puncte;
- CineBench R15: OpenGL 6.84 fps, CPU 154 cb, CPU Single Core 43 cb;
- X264 Benchmark 4.0: Pasul 1 – 55.71 fps, Pasul 2 – 11.21 fps.
Mai mult, faptul că acest laptop este echipat doar cu un simplu HDD diminuează peformanţele, astfel că dacă veţi dori să faceţi laptopul mai fâşneţ, veţi putea înlocui soluţia de stocare cu una de tip SSD. O altă modalitate de a spori performanţele ar fi să scăpaţi de programele pe care Lenovo le preinstalează pe acest dispozitiv (bloatware), atât cele third-party cât şi de suita de aplicaţii Lenovo. Dacă upgrade-ul soluţiei de stocare aduce costuri suplimentare şi necesită oarecare cunoştinţe tehnice, curăţarea Windows-ului este simplă, gratuită şi va avea efecte vizibile.
Revenind la platforma folosită de Intel pe Yoga 300 11, modelul testat de noi este echipat cu un procesor din familia Intel BayTrail, însă modelele mai noi sunt motorizate de platforma Intel Braswell, mai performantă şi mai eficientă. Toate sunt platforme fanless însă, cu răcire pasivă, lucru ce le face silenţioase, dar şi cam „fierbinţi”. Micul Yoga se încălzeşte destul de puternic în utilizarea de zi cu zi. Mai mult, deoarece el este echipat cu un HDD mecanic, nu este complet silenţios. Aşadar, încă un motiv pentru a face upgrade-ul la un SSD.
Trăgând linie capitolului „pozitiv”, Yoga-ul 300 11 se comportă conform aşteptărilor în utilizarea de zi cu zi şi face faţă cu brio cerinţelor uzuale. Singurul aspect uşor deranjant ar fi temperaturile exterioare destul de ridicate, despre care vom vorbi puţin mai pe larg în capitolul următor.
Ce scârţâie
Două aspecte majore trag în jos experienţa de utilizare a Yoga-ului 300 11.
Primul este ecranul, Lenovo alegând un panel TN pentru acest dispozitiv, care se traduce prin unghiuri înguste de vizualizare, contrast slab şi culori redate infidel. Display-ul este de tip touch şi funcţionează ireproşabil din acest punct de vedere.
- HardwareID panel: BOE NT116WHM-N11;
- Acoperire: 64% sRGB, 46% NTSC, 48% AdobeRGB;
- Gamma masurata: 2.0;
- Luminozitate maximă în centrul ecranului: 187 cd/m2 cu alimentare AC;
- Contrast la luminozitate maximă: 90:1 (?);
- Punctul de alb: 7200 K;
- Nivel de negru la luminozitate maximă: 2.12 cd/m2;
- medie DeltaE: 9.55 necalibrat, 2.38 calibrat.
E drept că majoritatea celorlate convertibile de 11-inch oferă tot un ecran cu panel TN, însă există şi anumite modele cu ecrane IPS, net superioare.
Un al doilea aspect ce trebuie menţionat este bateria de doar 30 Wh inclusă de Lenovo pe Yoga 300 11, una de mici dimensiuni, care duce la o autonomie medie de circa 3-5 ore, în funcţie de activităţile întreprinse. În concepţia mea, un ultraportabil trebuie să impresioneze în primul rând prin durata de viaţă a bateriei, iar acest lucru nu e posibil în acest caz, bateria inclusă fiind prea mică. Modelele rivale în segmentul laptopurilor de 11-inch oferă baterii de 38, 43 sau chiar 50 Wh, doar un singur competitor oferind o baterie mai mică.
Pe lângă acestea, Yoga-ul 300 11 suferă şi la capitolul trackpad sau temperaturi ale carcasei. Trackpad-ul este fie prea sensibil, fie prea inccet, astfel încât e dificil de găsit un raport adecvat între viteză şi precizie a cursorului. În ceea ce priveşte temperaturile, ele depăşesc 35 de grade chiar şi în utilizarea de zi cu zi, în ciuda faptului că notebook-ul nu este excesiv de subţire, lucru ce face micul Yoga destul de dificil de utilizat pe genunchi.
Preţ şi disponibilitate
Lenovo-ul Yoga 300 11 este disponibil în magazinele româneşti în diverse configuraţii, cu preţuri cuprinse între 1700 şi 2400 de lei.
Versiunile de bază sunt motorizate de procesoare Intel Celeron BayTrail N2840 şi oferă 2 GB de RAM şi un HDD de 500 GB, în vreme ce modelul de top disponibil în magazine în momentul publicării acestui articol oferă un procesor Intel Pentium N3050, din mai noua generaţie Intel Braswell, 4 GB de RAM şi un HDD de 500 GB.
Concluzii
Pe de o parte Lenovo-ul Yoga 300 11 este un laptop aspectuos, bine construit, cu o tastatură bună şi performanţe adecvate clasei din care face parte. Pe de alta, bateria, ecranul, trackpadul sau preţul îl trag în jos în faţa concurenţei.
Concurenţa este reprezentată în România la momentul acestui articol de Acer-ul Aspire R11 (review), Dell-ul Inspiron 11 3000 sau Toshiba-ul Satellite Radius 11. Primul oferă o platforma Braswell şi o baterie de 50 Wh, însă un ecran cu panel TN şi o carcasa butucănoasă. Versiunea de bază costă circa 1700 de lei, dar include un spaţiu de stocare limitat la doar 32 GB (ne-upgradabil).
Dell-ul oferă un ecran IPS şi o baterie de 43 Wh, iar versiunea de bază, cu procesor Intel N3540 şi 4 GB de RAM costă circa 2600 de lei. Toshiba-ul este acccesibil, o configuraţie asemănătoare celei de pe Inspiron fiind disponibilă pentru circa 2000 de lei, însă cumpărătorii vor trebui să se mulţumească cu un ecran TN şi o baterie minusculă, de doar 26 Wh.
Una peste alta, cei ce doresc un convertibil de 11-inch capabil sunt sfătuiţi să se orienteze spre Dell-ul Inspiron 11 3000. Restul opţiunilor rămân deschise celor cu un buget redus, Acer-ul impresionând prin autonomie, Toshiba-ul prin preţ, iar Lenovo-ul prin calitatea construcţiei.
În concluzie, Lenovo-ul Yoga 300 11 poate fi o opţiune de luat în calcul şi urmărit în lunile ce vor veni. Cu un preţ actualizat, modelele de bază pot fi o bună alternativă pentru cumpărătorii cu buget limitat, însă ecranul şi bateria îl vor împiedica să se aproapie de gama superioră a clasei.
Bun, cam astea ar fi de zis. Dacă aveţi ceva de adăugat acestui review al Lenovo-ului Yoga 300 11 sau aveţi nevoie de ajutor în alegerea ultraportabilului potrivit nevoilor voastre, secţiunea de comentarii este deschisă, iar noi suntem prin preajma pentru a va răspunde.