GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

De ce trebuie sa defragmentam hard disk-ul?

Autor: Echipa Giz.ro

Probabil defragmentarea este o notiune necunoscuta multor utilizatori de PC, dar in acelasi timp un lucru pe care trebuie sa-l facem cu totii din cand in cand pentru a imbunatati performanta sistemului.

Voi incepe prin a prezenta principiile de baza ale defragmentarii si programele gratuite/comerciale care realizeaza aceasta functie.

Ce este fragmentarea datelor?

Defragmentarea este procesul de reducere al gradului de fragmentare al datelor pe hard disk. Hard disk-ul este impartit in sectoare de dimensiune identica, fiecare cu o adresa unica (in genul apartamentelor de la bloc). Fisierele pe care le salvam pe hard disk ocupa unul sau mai multe sectoare, adiacente sau nu.

Cu cat mai multe fisiere sunt stocate in sectoare neadiacente cu atat avem o fragmentare a datelor mai mare. Principalul efect al unui hard disk cu datele fragmentate este performante slaba la copiere si scriere.

In conditiile in care hard disk-ul este cea mai lenta componenta a unul calculator este lesne de inteles de ce este necesara o defragmentare regulata a datelor de pe disk, efectul fiind o performanta vizibila in toate aplicatiile care lucreaza cu hard disk-ul sistemului.

Cum facem defragmentare?

Partea buna este ca defragmentarea nu are nevoie de un utilitar/program special, toate sistemele de operare Windows venind cu Disk Degragmenter, un program accesibil urmand urmatorii pasi: My Computer -> click dreapta pe discul care trebuie defragmentat (C:, D:, E: etc) si selectare Properties -> selectare tab Tools – > selectare Defragment Now

Disk Defragmenter din Windows XP

Disk Defragmenter din Windows XP

Este recomandata defragmentarea partiei de sistem (discul sau partea de disk pe care este instalat sistemul de operare Windows) saptamanala sau la doua saptamani.

Versiunile mai noi de Windows (Vista si Windows 7) permit chiar setarea pornirii automate a aplicatiei Disk Defragmenter la intervale de timp setate de utilizator.

Cel mai bine este sa programam defragmentarea in clipe in care nu lucram intens la calculator, deoarece defragmentarea este un proces mare consumator de resurse, celelalte aplicatii ruland mult mai lent decat de obicei.

Procesul de defragmentare consuma procesor, memorie, hard disk si nu in ultimul rand timp, procesul de defragmentare putand dura si cateva ore in functie de numarul de fisiere si dimensiunea acestora.

Celelalte partitii sufera penalizari de performanta in cazul fisierelor defragmentate, dar sunt mai putin evidente deoarece depind de cat de des le accesam fata de partitia sistem unde sistemul de operare lucreaza in fundal cu fisierele de pe disk.

Alternative

Ultimate Disk Defragmenter

Ultimate Disk Defragmenter

N-am sa fac un top al uneltelor de defragmentare disponibile, ci o sa dau doua exemple pe care le-am folosit de-a lungul timpului: Ultimate Disk Defragmenter (24 $) si O & O Disk Defrag Professional Edition (50 EUR).

Ambele programe ofera optiuni avansate de defragmentare precum alegerea modului in care se ordoneaza fisierele pe disk (consolidare a spatiului liber, ordonare in functie de frecventa accesarii, fisierele de sistem primele samd). Totul este sa aveti rabdare sa cititi helpul acestor programe.

O&O Disk Defragmenter

O&O Defrag Professional Edition

In ultimul timp am folosit cu precadere Ultimate Disk Defragmenter si sunt multumit de rezultate si timpul in care se realizeaza defragmentarea. Ultimate Disk Defragmenter exceleaza si prin multiplele modalitati de ordonare a fisierelor pe disk: doar fisiere fragmentate, consolidare, sortare dupa nume de director/nume de fisier, cronologic dupa data crearii, dupa volatilitate (in functie de data de acces a unui director si a fisierelor sale) sau auto.

Voi ce programe de defragmentare folositi si de ce? In plus, m-ar interesa sa stiu cat de des defragmentati hard disk-ul calculatorului.

2 comentarii

 1. gabi

  13 mai 2012 la 22:59

  Salut! Eu recomand tuturor TuneUp Utilities 2012 sau ultima versiune pt ca programul asta nu are numai defragmentare hard disk dar are multe ”chestii” care ajuta foarte mult la imbunatatirea performantei pc-ului.
  Este free cand expira versiunea trial cautati key pe net si ii prelungiti valabilitatea.
  Bafta!!!

 2. Raicu Alexandru

  15 februarie 2015 la 12:52

  Salut eu folosesc TuneUp Utilities 2014 e gratis si daca expira versiunea trial cautati key pe net si ii prelungiti valabilitatea. si chiar merge

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri