GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ceasuri de mână mecanice și automatice: cum, ce și de ce cumpărăm

Autor: Echipa Giz.ro

Ceasurile mecanice și ceasurile automatice se bucură de un reviriment neașteptat în ultimii ani, o tendință atipică dacă ținem cont că industria ceasurilor de mână se află în declin de vreo două decenii. Cu toate acestea, vânzările de ceasuri scumpe au crescut în ultimii patru sau cinci ani, iar această gamă de preț include aproape în exclusivitate modelele mecanice. În cazul în care sunteți una dintre persoanele care devin sau redevin interesante de aceste mici bijuterii tehnologice, acest ghid de cumpărături îți va explica cum trebuie să alegi un ceas de mână mecanic sau un ceas de mână automatic de bună calitate.

Ceasul de mână a fost unul dintre cele mai faimoase și comune obiecte personale ale secolului XX, iar popularitatea crescândă a acestuia i-a permis să evolueze de la un simplu instrument pentru măsura timpului la o unealtă pentru lucru, un accesoriu la modă sau o bijuterie costisitoare. După avântul luat în anii `70 și `80, atunci când noile modele cu cuarț au început să ofere precizie mai bună la un preț mai mic, piața ceasurilor a început să scadă la granița dintre secolul XX și XXI. Începând cu acea perioadă, telefonul mobil a pus în buzunarul fiecăruia și un ceas cu o precizie foarte bună care se mai și regla singur după ora rețelei, iar ceasurile de mână păreau condamnate să piară încetul cu încetul.

Apariția ceasurilor inteligente a pus și mai mult în dificultate producătorii de ceasuri de mână, însă, cel puțin până în acest moment, noii veniți nu au reușit să convingă prea mult deoarece oferă o autonomie prea mică, sunt prea scumpi și devin prea repede depășiți tehnologic. Cu toate acestea, producătorii de ceasuri de mână tradiționale nu prea au reușit să se bucure de lipsa de succes a noilor rivali computerizați, vânzările lor fiind în continuă scădere, însă ceasurile scumpe mecanice și automatice au reușit să cumva să întoarcă declinul aparent inexorabil și să redevină populare.

Un articol precedent Giz.ro a acoperit pe larg piața ceasurilor de mână de orice fel și a explicat care sunt criteriile pe care trebuie să le avem în vedere când cumpărăm un astfel de produs, iar un articol separat s-a ocupat doar de modelele speciale destinate amatorilor de sport. Fără a repeta toate acele informații, pe care vă sfătuim călduros să le citiți dacă dorești un ceas noi, acest articol se va ocupa strict de particularitățile ceasurilor mecanice și automatice de mână și va explica de ce acestea merită tratate separat.

ceas-mecanic

Ceasul de mână mecanic: trecutul întâlnește prezentul

Ce este un ceas mecanic?

Cel mai vechi ceas de mână a fost construit în secolul XVI, iar acesta a fost bine înțeles mecanic. Metalurgia și mecanica de finețe erau însă foarte costisitoare, iar evoluția în cursul următoare două secole a fost lentă. Într-un final, secolul XIX a adus pe piață primele modele comerciale bazate pe deja existentul și popularul ceas de buzunar.

Ceasul de mână s-a născut cu adevărat la începutul secolului XX, atunci când cererea a devenit suficient de mare iar producătorii au început să miniaturizeze mecanismele ceasurilor de buzunar pentru a le da forma cunoscută astăzi.

ceas-mecanic-componente

Complicatul mecanism intern al unui ceas mecanic

Inventat în secolul XV, angrenajul mecanic a rămas la fel de fascinant de-a lungul timpului, ansamblul de roți dințate, arcuri, contragreutăți și balansier inspirând atâtea generații de ingineri. De-a lungul timpului, fiecare inventator și producător a încercat să îmbunătățească modul de acționare al acestui tip de ceas, însă principiul de bază au rămas în general aceleași: un arc tensionat pune în mișcare un ansamblu de roți dințate, balansierul transformă această mișcare de rotație în mișcare liniară regulată, iar eșapamentul ține întregul ansamblu sub control și transmite către angrenajele limbilor mișcarea sacadată de avans. Pentru a putea funcționa, ceasul mecanic oferă o cheiță care permite armarea arcului care pune în mișcare toată mașinăria la intervalele regulate specificate de către producător.

ceas-mecanic-piese

Conceperea și fabricarea unui ceas mecanic este un proces laborios

Acesta este cel mai simplu design posibil, însă fiecare cadran sau indicator adițional aduce noi angrenaje care complică lucrurile și transformă mecanismul într-o mașinărie complicată care pare de-a dreptul un labirint ingineresc. Unele mecanisme sunt atât de impresionante, încât există și ceasuri mecanice cu carcase transparente care permite vizualizarea directă a modului în care întregul mecanism se menține în mișcare.

ceas-mecanic-skeleton

O carcasă Skeleton care transformă mecanismul într-un element de design

Ce este un ceas automatic?

Întoarcerea  regulată a unui ceas mecanic obișnuit este probabil cea mai enervantă parte a utilizării, și nu este de mirare că cineva s-a gândit să scape de ea. Inventat în prima parte a secolului XX, ceasul automatic a căpătat treptat din ce în ce mai multă popularitate, iar în prezent foarte multe ceasuri mecanice sunt doar automatice.

Deși sunt clasificate adeseori separat, ceasurile automatice sunt de fapt tot ceasuri mecanice și folosesc angrenaje care arată la fel. Singura diferență esențială este modul în care arcul ceasului este armat: în locul unei cheițe manuale care necesită răsucirea periodică, ceasul automatic folosește o componentă suplimentară numită rotor care transformă mișcarea rectilinie a mâinilor în mișcarea de rotație necesară pentru armare.

ceas-mecanic-automatic

Rotorul unui mecanism automatic văzut prin spatele transparent al carcasei

Rotorul este o piesă cu formă asimetrică amplasată pe un ax poziționat exact în centrul carcasei ceasului. Atunci când ne mișcăm mâinile, și mai ales atunci când mergem și le balansăm natural pe lângă corp, acest rotor pendulează sau chiar se rotește dacă mișcarea este suficient de puternică, iar această mișcare de rotație este folosită pentru armarea arcului. În funcție de mecanism, unele ceasuri automatice folosesc un rotor care preia doar mișcarea de rotație în sensul dorit pentru armarea arcului de acționare, însă cele mai scumpe folosesc un mecanism mai complicat capabilă să folosească rotațiile în ambele direcții și să fie astfel mai eficiente.

În general, ceasurile automatice folosesc un arc capabil să ofere energie pentru o zi și ceva, fiind astfel capabile să treacă cu succes peste o noapte în care rotorul nu acționează deloc. Pentru situația opusă, cea în care rotorul se mișcă prea mult datorită utilizării frecvente, mecanismele folosesc un sistem de protecție împotriva supra-armării care seamănă mult cu un ambreiaj auto miniatural.

Deoarece rotorul are o masă foarte mică, și impulsul acestuia este destul de mic. De aceea, arcurile ceasurilor automatice au tendința să fie ceva mai fine decât cele folosite de modelele mecanice standard pentru a permite rotorului să le armeze fără probleme. În cazul în care nu purtați des ceasul, trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați un model nou la posibilitatea armării manuale prin răsucirea cheiței deoarece unii producători interzic așa ceva, alții îl recomandă doar în situații de urgență, iar alții permit utilizarea lui fără probleme.

Ce sunt complicațiile?

În orologerie, prin complicație se înțelege orice element funcțional sau estetic care adaugă ceva în plus designului de bază al unui ceas. Este adevărat, și un ceas cu cuarț sau unul inteligent oferă așa ceva, însă dacă acestea folosesc ecrane LCD programate de un cip și un software, în cazul ceasurilor mecanice vorbim doar de elemente care trebuie acționate mecanic și care complică plăcut pentru noi și neplăcut pentru proiectat designul unui mecanism.

În cazul ceasurilor mecanice și automate, complicații pot fi considerate chiar și mecanismul cu rotor al unui model automatic sau Tourbillon, complicatul mecanism prin care se compensează efetul gravitației asupra mecanismului intern. Printre cele mai frecvente complicații disponibile putem găsi:

Ecrane suplimentare: folosind în general cifre, dar existând și modele cu limbi care fac același lucru, aceste complicații oferă informații suplimentare despre data zile, ziua săptămânii, luna sau faza curentă a Lunii. Modelele mai simple de ceasuri trebuie ajustate manual din când în când, dar modelele complicate care oferă calendar etern sunt capabile țină cont de anii bisecți și de duratele lunilor cu număr de zile diferite.

ceas-mecanic-complicatii

Complicații diverse pe cadranul unui mode longines

Cadrane suplimentare: specifice cronografelor, aceste cadrane suplimentare pot oferi un cronometru, dar și un ceas suplimentar care indică ora pe un alt meridian. De multe ori, aceste cadrane suplimentare sunt oferite pe ceasurile care oferă și un tahometru, adică acea ramă rotativă a cadranului care permite calcularea vitezelor și distanțelor.

Alarme: o banalitate pentru un ceas cu baterie, fie el cu cuarț sau inteligente, alarma de pe ceasurile mecanice folosește un mic clopoțel sau alt sistem mecanic pentru vibrații care poate fi folosit pentru trezire sau programarea activităților. Unele modele pretențioase folosesc acest sistem audio mecanic chiar și pentru semnalarea orei, automat sau doar la cerere, o reminiscență a ceasurilor cu gong.

Tourbillon: acest sistem a îmbunătățit precizia prin compensarea acțiunii gravității asupra balansierului și eșapamentului, aceste două componente critice pentru generarea tactului fiind amplasate într-o cușcă cilindrică aflată permanent în stare de rotație. O dotare de lux, aceasta are însă un preț pe măsură în ciuda utilității reale cam reduse.

ceas-mecanic-tourbillon

Cușca rotundă a mecanismului Turbillon

Cum și de ce alegem un ceas mecanic sau un ceas automatic de mână?

Ceasurile cu cuarț care au apărut în anii `70 au cutremurat piața ceasurilor deoarece erau mai ieftine și ofereau o precizie mai bună. În funcție de calitatea ceasului mecanic ales, acesta va putea devia de la ora exactă cu una două-secunde pe zi, în cazul unui model inferior, dar și cu una-două secunde pe săptămână, în cazul unui superior. Un ceas cu cuarț însă va avea această deviație de una-două secunde pe lună, și nu este de loc neobișnuit ca un ceas cu cuarț de 100 de dolari să ofere o acuratețe mult mai bună decât unul mecanic de 2000 de dolari.

În aceste condiții, potențial cumpărător s-ar putea întreba de ce ar trebui să aleagă un ceas mai scump și mai puțin precis în defavoarea unui mai ieftin cu precizie bună. Răspunsul este unul subiectiv și poate că nu este acceptat de toată lumea deoarece poate fi considerat unul pretențios și gol, însă atunci când cumperi un ceas mecanic fabricat de un producător consacrat cumperi totodată și o bucățică de istorie și de tradiție.

La fel cum o brichetă Zippo face același lucru un Bic de plastic, și ceasul cu cuarț face același lucru cu unul mecanic, ba chiar mai bine. Însă dacă un ceas cu cuarț conține doar un cip fabricat în serie, lipit pe bandă rulantă și vândut cu containerul, un ceas mecanic închide în carcasa sa un mecanism care a rămas neschimbat de decenii și care a avut nevoie de alte decenii pentru a atinge nivelul de perfecțiune pe care-l oferă.  Mai ales în cazul bărbaților, care nu au la dispoziție prea multe accesorii, un ceas mecanic este un simbol al statutului și un obiect personal cu durată foarte lungă de viață.

ceas-mecanic-rolex

Rolex, probabil cea mai faimoasă marcă asociată cu statutul

Există persoane care nu sunt interesate de acest aspect, iar acest lucru este perfect de înțeles, însă există și persoane, din ce în ce mai numeroase după cum afirmă datele de care aminteam la început, care reîncep să vadă într-un ceas de mână mecanic un obiect personal  important.

Pe lângă acest aspect subiectiv, există și altele obiective. Un ceas mecanic bun va avea o perioadă foarte lungă de viață, acesta putând fi reparat, curățat și reglat pentru a funcționa la fel de bine și după jumătate de secol. În plus, un ceas mecanic bun își va păstra foarte bine valoarea în timp și va putea fi revândut dacă este nevoie la un preț bun. În contrapartidă, un ceas cu cuarț poate fi aruncat atunci când se strică, puține mecanisme de acest tip permițând un minim nivel de reparații, iar valoarea sa se depreciază foarte rapid.

Trăgând linia, putem concluzia că avantajele și dezavantajele unui ceas mecanic sau automatic sunt:

Avantajele unui ceas mecanic:

  • Conservarea bună a valorii în timp
  • Nu necesită baterii
  • Are o valoare intrinsecă superioară
  • Poate fi reparat, curățat și reglat de specialiști

Dezavantajele unui ceas mecanic:

  • Sensibil la șocuri, temperaturi extreme și câmpuri magnetice
  • Are o precizie mai mică decât un ceas cu cuarț
  • Necesită reglaje și curățare la intervale regulate de timp
  • Preț ridicat

Deoarece articolul Giz.ro despre ceasuri a acoperit deja toate aspectele privind materialele de construcție și tipurile, nu vom mai insista cu criteriile de alegere ale unui astfel de produs. Trebuie menționat totuși că trebuie să acordăm atenție mecanismului folosit de aceste ceasuri.

Nu toți producătorii actuali de ceasuri mecanice își fac propriile mecanisme. Atunci când vreți să cumpărați un ceas nou, verificați specificațiile pe site-ul producătorului.

Dacă nu găsiți site-ul sau acesta arată orice doar specificații nu, este un semn că trebuie să căutați altceva.

Dacă ați găsit pagina cu specificații dorite dar tipul mecanismului nu este specificat, există șanse să vă procopsiți cu un mecanism chinezesc care poate fi bun, dar care nu are valoare.

În final, dacă producătorul ceasului specifică un mecanism bun, abia acum puteți să vă decideți pentru o achiziție. Printre producătorii buni de mecanisme pentru ceasuri mecanice și automate am putea enumera ETA, Grand Seiko, Miyota, Ronda, Omega, Patek Philippe, Breitling sau Rolex, dar lista nu se oprește aici. În caz că aveți dubii, o căutare online după modelul de mecanism declarat pe pagina producătorului ceasului va oferi cel puțin un rezultat din care vă puteți face o idee despre calitatea produsului.

Recomandări ceasuri mecanice și automate

Seiko SRP – între 1100 și 1500 lei. O gamă pentru scufundări, aceasta oferă mecanisme automatice, carcasă din oțel cu geam din cristal mineral, cadran cu lizibilitate mare, complicații pentru data și ziua săptămânii și curele din metal sau silicon.

Junkers Spitzbergen – 2200 lei. Oferită de un producător german mai puțin celebru, Spitzbergen este o gamă de ceasuri de zi cu zi cu design simplu și vizibil, mecanism automatic Miyota și complicații care arată ora în format de 24 de ore și puterea rămasă în arc.

Tissot Le Locle – între 2500 si 4000 lei: Colecția Le Locle include modele bărbătești și de damă și oferă o carcasă elegantă din oțel cu geam din safir, mecanism automatic ETA și complicații simple variate.

Vostok Europe Anchar – între 2200 și 2500 lei: Anchar, denumit așa în memoria celui mai rapid submarin fabricat vreodată (K-222), este un ceas pentru scufundări care oferă un mecanism automate Seiko, cadran lizibil iluminat cu tritiu și carcasă din oțel cu geam din cristal mineral.

Edox WRC Classic – între 5000 și 5500 lei: o gamă elegantă cu mecanism automatic ETA, carcasă din oțel, geam din safir, curea din oțel sau piele și complicații care arată data și ziua săptămânii.

Concluzii

Ceasul de mână mecanic sau ceasul de mână automatic este un produs care revine încet la modă, mai ales atunci când este vorba de modelele de bună calitate din gamele medii și superioare. Alegerea unui produs bun nu este deloc simplă, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături v-a clarificat câteva nedumeriri pe marginea acestui subiect. Pentru alte detalii mai ample, avem un articol separat pentru ceasuri de toate tipurile, iar amatorii de mișcare pot vizita suplimentar și articolul destinat modelelor concepute în mod special pentru activități sportive.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri