GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem în 2024 un laptop performant, pentru gaming sau productivitate

Autor: Andrei Girbea

În ultimii ani, laptopurile sunt subiectul principal pe care îl abordăm în articolele noastre, atât aici pe Giz.ro, cât mai ales pe Ultrabookreview.com, proiectul în engleză.

Astfel, prin prisma experienței noastre în domeniu și în urma lansărilor de început de an de la CES, vreau să discutăm despre ce v-aș recomanda să aveți în vedere dacă doriți să cumpărați un laptop peformant în prima parte a lui 2024, atât pentru productivitate și activități legate de muncă sau școală, cât și pentru gaming.

Vom discuta atât despre tehnologiile hardware și funcțiile mai aparte pe care le puteți găsi pe unele laptopuri moderne, cât și punctual despre câteva serii de produse pe care le-aș lua în calcul în acest an, în funcție de nevoi și de buget.

Pe scurt, modelele anului 2024 sunt construite pe platforme hardware de ultimă oră de la AMD sau Intel, ambele alături de soluții grafice NVIDIA GeForce RTX 4000. Acest aspect nu se schimbă, de altfel, față de modelele din 2023, despre care am discutat pe larg într-un articol precedent, deoarece cei de la NVIDIA vin deobicei cu soluții mobile grafice noi o dată la 2 ani. Așadar, anul acesta alegem tot dintre opțiunile cu grafică Ada Lovelace RTX 4000, de la RTX 4050 până la RTX 4090, disponibile în multiple implementări, cu performanțe diferite de la caz la caz.

După cum am discutat și în trecut, ca potențiali cumpărători ai unui laptop modern în acest moment (prima parte a lui 2024), aveți de ales între trei clase importante de produse cu cipuri grafice NVIDIA RTX 4000 Laptop:

  • modele cu performanțe și funcții de top, echipate cu cipuri GeForce RTX 4080 Laptop și RTX 4090 Laptop;
  • modele cu cipuri mid-range GeForce RTX 4060 Laptop și RTX 4070 Laptop, disponibile într-o gamă amplă de formate și variante;
  • modele cu cipul entry-level GeForce RTX 4050 Laptop, fie opțiuni cu prețuri accesibile, fie opțiuni ultraportabile.

Particularitățile hardware ale modelelor din generația 2024

Chiar dacă hardwareul oferit pe modelele lansate în 2024 nu este un update semnificativ al celui disponibil pe generațiile 2023, există o serie de aspecte pe care ar trebui să le înțelegeți și să le luați în calcul în alegerile voastre.

Pe partea de platformă tehnică, avem cele două mari tabere, Intel și AMD. Intel vine cu soluția Meteor Lake menită modelelor portabile, sau cu Raptor Lake Refresh pentru laptopurile full-size performante. Procesoarele Meteor Lake impresionează în principal prin eficiența sporită în utilizarea pe baterie, în vreme ce procesoarele Raptor Lake Refresh rămân foarte rapide, dar sunt iterații incrementale ale opțiunilor Intel Core HX din 2023.

Însă, atenție mare la detalii, precum faptul că procesorul Core i7-14700HX, opțiunea mainstream în tabăra Intel pentru acest an, primește o serie de nuclee extra față de versiunea i7-13700HX, alături de o creștere a frecvețelor Turbo cu 10%, acestea rezultând într-un boost notabil al performanțelor. În schimb, diferențele dintre opțiunile Core i9 HX 2024 și 2023 sunt mai puțin semnificative.

De partea cealaltă, opțiunile hardware AMD pentru gama performantă nu se schimbă semnificativ în prima parte a lui 2024, urmând ca noua generație Ryzen HX să ajungă în magazine spre finalul acestui an. Și chiar dacă unele modele portabile primesc hardware Ryzen 8000 Hawk Point, aceste platforme sunt un update relativ minor al hardware-ului AMD Phoenix implementat pe opțiunile din 2023.

În ceea ce privește soluțiile grafice, AMD sunt în continuare inexsitenti în segmentul laptopurilor de top, lăsând segmentul complet în mâinile celor de la NVIDIA, cu cipurile lor GeForce RTX 4000 Laptop pe arhitectura Ada Lovelace. Astfel, cipurile grafice implementate pe notebook-urile din generația 2024 sunt aceleași pe care le-am testat și văzut la lucru și pe modelele din 2024.

Anumite aspecte software s-au schimbat însă față de anul trecut, atât din punct de vedere al driverelor oferite de NVIDIA, cât mai ales în ceea ce privește soluțiile software menite să folosească acest hardware.

Pe partea de gaming, de exemplu, mult mai multe titluri oferă suport pentru DLSS 3.5, DLAA, Ray Tracing, sau NVIDIA Reflex, o combinație de funcții care se traduc în performanțe foarte bune în jocuri chiar și pe cipurile grafice mid-tier, nu doar pe cele de top. O listă a jocurilor și aplicațiilor care suportă aceste tehnologii este disponibilă aici.

Desigur, performanțele variază în continuare mult între clasele de cipuri grafice, cu un plus pentru implementările RTX 4080 sau RTX 4090. Însă, atunci când luați în calcul și prețul, opțiunile RTX 4060/4070 oferă în continuare acel sweetspot căutat de mulți, mai ales pentru gaming la rezoluții 2.5K cu detalii grafice spre High (dar nu neapărat maxime).

nvidia rtx 4000 serii

Suntem la început în an și încă nu am apucat să testăm noile implementări hardware, dar stați pe aproape, review-urile vor fi disponibile în următoarele luni.

Pe lângă jocuri, și o gamă largă de aplicații profesionale sunt acum mai bine optimizate pentru cipurile grafice NVIDIA RTX 4000, precum suita Adobe Creative Cloud (Premiere, Photoshop, Lightroom, etc), Davinci Resolve, Blender, OBS sau Autodesk Maya. Pentru funcționare optimă în aceste aplicații ar trebui să optați pentru pachetul de drivere NVIDIA Studio, în dauna pachetului NVIDIA Game Ready menit gaming-ului.

Desigur, toate aceste aspecte ce țin de software se aplică tuturor implementărilor RTX 4000 Laptop, atât cele de pe notebook-urile 2023, cât și pe noile opțiuni.

Totuși, dincolo de specificațiile hardware principale, tineți cont și de aspectele poate mai puțin evidente ce pot diferenția notebook-urile din 2024 de unele dintre versiunile anterioare. De exemplu, cam toate modelele 2024 suportă memorii RAM mai rapide decât în trecut, iar unele și soluții de stocare mai rapide. În plus, unele modele noi vin cu îmbunătățiri ale soluțiilor de răcire implementate, un aspect crucial pe modele performante. Toate aceste detalii le veți găsi în review-urile noastre amănunțite.

Ce laptop aleg?

Una peste alta, notebook-urile disponibile în această generație sunt fie update-uri hardware ale modelelor lansate în 2023, fie modele complet noi.

Probabil atenția vi se va îndrepta în special către modelele complet noi, despre care discutăm imediat, însă nu ar trebui să treceți cu vederea nici update-urile unor serii deja excelente, precum gamele Asus ROG, Razer Blade, sau Lenovo Legion, de exemplu, mai ales că unele dintre aceste modele primesc și o serie de alte noutăți pe lângă hardware-ul de ultimă generație.

Printre acestea, se remarcă schimbările la capitolul ecranelor oferite de aceste serii populare. De exemplu, ROG-ul Scar 18, unul din laptopurile de top cu ecran de 18-inch, primește un panel mini LED în 2024, seria Razer Blade 18 primește un panel IPS 4K 165Hz, iar seria Blade 16 primeste un panel OLED 240Hz, fiind unul dintre puținele laptopuri de top disponibile cu ecran OLED. Nu în ultimul rând, popularele serii Lenovo Legion Pro 5i si Pro 7i primesc și ele în sfârșit paneluri wide-gamut, cu 100% acoperire a spectrului DCI-P3, opțiune disponibilă în trecut doar pe seria Legion 9i.

Legion 9i, seria de top în gama de gaming a celor de la Lenovo

Legion 9i, seria de top în gama de gaming a celor de la Lenovo

Bun, dar hai să trecem în revistă și câteva modele specifice pe care le-aș urmări în acest an.

Dacă performanțele primează pentru voi, în dauna unui format portabil, iar bugetul nu prezintă o limitare, atenția vi se poate îndrepta spre modele precum MSI Titan 18, Asus ROG Scar 18, sau Razer Blade 18, toate modele cu ecrane de 18-inch, specificații de top, și soluții de răcire pe măsură. În tabăra AMD, acolo unde procesoarele Ryzen 9 HX sunt în continuare opțiunea de top în procesare, recomandarea rămâne seria Asus ROG Scar 17 X3D, una excelentă și în jocuri grație procesorului cu V-Nand 3D, dar și competitivă ca preț în segmentul de top al notebook-urilor cu RTX 4090.

Dacă totuși nu doriți un desktop replacement, un laptop full-size cu ecran de 16 inch și greutate de circa 2.5-2.8 kg poate reprezenta o alegere mai echilibrată decât versiunile de 18-inch, cu performanțe în mare parte similare, dar poate cu temperaturi de operare mai ridicate sau ventilatoare ceva mai zgomotoase, datorate formatului mai compact. În acest segment, modele precum Asus ROG Scar 16, Alienware m16 sau Lenovo Legion Pro 7i și 9i excelează în testele noastre, toate fiind modele cu specificații de top. Configurații best-buy, în schimb, sunt disponibile pe modele precum Acer Predator Helios 16, Lenovo Lenovo Pro 5i, sau Asus ROG Strix G16.

Mai departe balanța înclină mai mult înspre portabilitate, în dauna, mai mult sau mai puțin, a performanțelor.

Astfel, avem opțiunea unor modele excelente în productivitate si task-uri complexe, cu ecrane de 16-inch, acolo unde m-aș uita cu mare atenție la două serii noi lansate în 2024, Asus ROG Zephyrus G16 și Dell XPS 16, dar și asupra unui model deja existent, Lenovo ThinkPad P1.

Asus ROG Zephyrus G16, unul dintre modelele nou lansate în 2024, cu ecran de 16-inch, format compact și performanțe de top

Asus ROG Zephyrus G16, unul dintre modelele nou lansate în 2024, cu ecran de 16-inch, format compact și performanțe de top

Altfel, putem merge spre opțiuni tot mai compacte și tot mai ușoare. În segmentul notebook-urilor de 14-inch, Razer Blade 14 și Asus Zephyrus G14 2023 rămân opțiunile cele mai performante, în vreme ce modele precum Asus Zephyrus G14 2024, Lenovo Legion Slim 14, sau HP Transcend 14 concurează pe configurațiile mid-range, cu prețuri mai abordabile.

În final, rămân opțiunile cele mai portabile, dar totuși vivace în jocuri și aplicații, cu modele de 14-inch precum Acer Swift X14, Asus Zenbook 14X, sau Lenovo Yoga Slim 9i, dar mai ales cu modelele ultracompacte de 13-inch din gamele Asus ROG Flow, tableta Z13 si convertibilul X13.

Performanta tabletă Asus ROG Flow Z13

Performanta tabletă Asus ROG Flow Z13

Pe multe dintre acestea le-am testat deja în configurațiile din 2023, iar pe generațiile 2024 le vom discuta în articole viitoare.

Totuși, deși atât de diferite, toate aceste opțiuni de top în nișele lor au un punct comun: sunt implementări ale aceleiași multivalente platforme NVIDIA Ada Lovelace. Desigur, cu performanțe și capabilități diferite, în limitele fizicii și fiecărui segment în parte.

La fel ca anul trecut, sweetspot-urile generației 2024 rămân fie configurațiile RTX 4080 în gama performanțelor de top, fie configurațiile RTX 4060 în segmentul de mijloc. În căutarea opțiunii potrivite propriilor nevoi, vă recomand să citiți review-urile noastre complete, precum și multiplele articole despre laptopuri de pe Giz.ro și Ultrabookreview.com , precum cel despre cele mai bune laptopuri ale momentului, sau cel cu recomandările de laptopuri pentru gaming.

În plus, dacă aveți nevoie de mai mult ajutor în alegerea unui laptop potrivit nevoilor voastre în 2024, ne puteți contacta prin intermediul secțiunii de comentarii de la finalul articolului.

Notă informativă: Acest articol a fost realizat cu sprijinul celor de la NVIDIA. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri