GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Flow X13 review (2023 GV302XV – Ryzen 9 7940HS, RTX 4060)

Testat pe data de 20 octombrie 2023
Pe scurt: Asus ROG Flow X13 este un computer fără egal în clasa laptopurilor compacte, ușoare și puternice. Generația 2023 este o actualizare majoră pentru gama ROG Flow X13, aceasta aducând îmbunătățiri masive la capitolul performanțe și răcire, conectivitate actualizată, o baterie mai mare și un ecran QHD+ de bună calitate. Prețul acestei serii nu este chiar accesibil, însă veți găsi acest Flow în mai multe configurații care acoperă nevoile și disponibilitățile financiare ale potențialilor clienți.
Produs testat: Asus ROG Flow X13 GV302XV   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 9600 Lei

Aceasta este analiza noastră detaliată a actualizării 2023 a seriei Asus ROG Flow X13, în varianta GV302XV construită pe hardware AMD Ryzen 7000 și grafică Nvidia RTX 4000.

Această generație a Flow-ului X13 este o evoluție majoră de la designul anterior, cu o creștere semnificativă a performanței și a capacității sistemului de răcire, conectică actualizată, cu o baterie mai mare, și cu un ecran mult mai bine adaptat acestui format și configurații hardware. Acestor aspecte se adaugă formatul versatil al serii, de laptop convertibil cu ecran 360, și designul negru elegant.

Astfel, ROG-ul Flow X13 din acest an este poate cel mai interesant mini-laptop performant pe care il puteți găsi în magazine, alături de confratele Flow Z13, cu format de tabletă. Desigur, nu este un produs cu un preț mic, dar dacă aveți nevoie de performanțele oferite într-un astfel de șasiu, nu veți găsi o opțiune mai reușită în acest moment.

asus rog flow x13 main

Am analizat variantele anterioare ale seriei Flow X13, iar această generație 2023 este o revizuire semnificativă a generațiilor precedente, cu un șasiu actualizat și o selecție bună de intrări și ieșiri, specificații actualizate AMD Ryzen + Nvidia RTX care rulează la o putere mai mare decât înainte, un modul de răcire actualizat, o baterie mai mare și un nou ecran.

Prin urmare, am întârziat intenționat această recenzie pentru a putea utiliza Flow X13 timp de aproximativ două luni, suficient pentru o experiență de utilizare tipică și suficient pentru a mă asigura că funcționează pe un software matur.

De asemenea, am folosit-o alături de tableta Flow Z13 2023 și de ROG Zephyrus G14 2023 ROG, dispozitive care se adresează unui public destul de asemănător. Într-un fel. În plus, sunt interesat în mod special de această serie ca un potențial laptop compact de călătorie/lucru, deoarece intenționez să-mi retrag în sfârșit vechiul XPS 13 din acest rol.

Prin urmare, l-am folosit în ultimele două luni, mai mult decât aloc de obicei unei unități de review, și am adunat gândurile și impresiile mele despre această serie actualizată Asus ROG Flow X13 în următorul review.

Specificații Asus ROG Flow X13 GV302XV

Ecran13,4″, 16:10, tactil, lucios, Nebula QHD+ 2560 x 1600 px, IPS, 165 Hz 3ms, 500 nits, 100% DCI-P3
ProcesorAMD Zen4 Ryzen 7000, Ryzen 9 7940HS 8C/16T
VideoAMD Radeon 780M + NVIDIA RTX 4060 8GB 60W, MUX, Advanced Optimus, Nvidia GSync
Memorie16 GB LPDDR5-6400 (lipiți), 32 GB pe configurația cu RTX 4070
Stocare1 TB SSD, 1x M.2 2230 PCIe 4.0 slot
ConectivitateWiFi 6E (Mediatek MT7922) 2×2 cu Bluetooth 5.3
PorturiStânga: 1x USB-C 3.2 gen2 cu date, DP și încărcare (XG Mobile port), HDMI 2.1 FRL, audio jack
Dreapta: 1x USB 4.0 port (130W PD, GSync), 1x USB-A 3.2 gen2, 1x microSD (UHS-II)
Baterie75 Wh, încărcător 130 W USB-C
Dimensiuni299 mm x 213 mm x 16,75 – 18,75 mm
Greutate1,3 kg , încărcător 0,49 kg
Alteledesign convertibil cu deschidere 360 grade, ecran tactil compatibil stylus, tastatură iluminare albă, cameră Web FHD cu IR, sistem audio stereo, conector XG Mobile

Această unitate de este este o configurație de nivel mediu pentru generația 2023, nume de cod Flow X13 GV302XV, cu procesor Ryzen 9 7940HS, grafică Nvidia GeForce RTX 4060 60W, 16 GB de memorie RAM și ecran Nebula QHD+ IPS.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre concluziile noastre se aplică și celorlalte configurații disponibile, iar în acest articol vom aborda și performanțele configurațiilor RTX 4050 și RTX 4070.

Iată care sunt configurațiile disponibile pentru generația Asus ROG Flow X13 (2023):

 • Asus ROG Flow X13 GV302XI – AMD Ryzen 9 7940HS + RTX 4070 60W + ecran QHD+;
 • Asus ROG Flow X13 GV302XV GV302XV – AMD Ryzen 9 7940HS + RTX 4060 60W + ecran QHD+;
 • Asus ROG Flow X13 GV302XU – AMD Ryzen 9 7940HS + RTX 4050 60W + ecran QHD+;
 • Asus ROG Flow X13 GV302XA – AMD Ryzen 9 7940HS + Radeon 780M + ecran FHD+.

Construcție și design

Asus ROG Flow X13 este un laptop 2-în-1 cu ecran tactil de 13” cu deschidere de 360 de grade. Suficient de compact și portabil pentru clasa lui și cu o greutate de circa 1,3 kilograme, acesta este mai mic decât precedentele modele Flow X13, fără a putea însă rivaliza cu cele mai subțiri și ușoare ultrabook-uri disponibile pe piață.

rog flow x13 1

Motivul este însă unul ușor de înțeles, ROG Flow X13 oferind o platformă hardware mult mai puternică decât un ultrabook obișnuit, iar sistemul de răcire fiind și el în consecință mai masiv. Chiar și așa, ROG Flow X13 este suficient de mic și ușor pentru a putea fi strecurat fără probleme în geantă, rămânând deci o soluție mobilă confortabilă în cazul în care sunteți dispuși să acceptați un compromis de portabilitate pentru a beneficia de un spor de putere de calcul.

Designul aduce o ușoară îmbunătățire pentru șasiul văzut la generațiile anterioare, acesta oferind în continuare o culoare neagră discretă, capac și parte inferioară metalice cu texturi diferite și un arm-rest din material plastic. Aspectul este aerisit, curat și sobru, chiar și siglele și alte elemente de identitate vizuală fiind bine integrate și discrete. Singura excepție o constituie etichetele lipite pe arm-rest, acestea fiind însă ușor de înlăturat.

Materialele și texturile oferă o priză excelentă și nu se murdăresc atât de ușor precum suprafețele mate văzute la alte laptopuri. După cum se vede din poza de mai jos, urmele de utilizare rămân totuși vizibile și va trebui să le înlăturați din când în când, însă situația nu arată prea rău după o săptămână de utilizare. Privind în ansamblu, tema neagră omniprezentă este atractivă, însă aș fi preferat o nuanță de gri-închis care ar fi ascuns mai bine urmele de utilizare, așa cum am văzut la alte laptopuri în ultimii ani.

ROG Flow X13 este un laptop convertibil 2-în-1 care oferă moduri de lucru clasic, mod tabletă și alte poziții intermediare, însă excelează în mod laptop, care este și modul în care cei mai mulți intenționează să-l și folosească. Pentru a vă face o idee mai bună despre dimensiuni, am așezat laptopul lângă alte două modele populare.

Mai întâi, ROG Flow X13 comparat cu Asus ROG Zephyrus G14, un alt model compact, dar mai puternic și totodată mai mare, mai gros și mai greu.

flowx13 vs zephyrusg14 0

Comparat cu un laptop full-size precum Lenovo Legion Pro 7i de 16”, ROG Flow X13 arată cam așa.

flowx13 vs legion7i 3

Chiar dacă este mai mic decât predecesorii săi, noul ROG Flow X13 a fost redesenat și reproiectat pentru a putea oferi în continuare o tastatură cu dimensiuni standard și un arm-rest confortabil, la care se adaugă un touchpad mult mai mare. Din păcate, nu a rămas spațiu și pentru difuzoare frontale, acestea fiind ascunse ca și până acum în partea inferioară a șasiului.

Ergonomia rămâne excelentă, Asus ROG Flow X13 oferind piciorușe de sprijin mai mari care asigură o priză excelentă, balamale ferme și ușor de operat și muchii sau colțuri teșite optim care nu devin deranjante în cursul sesiunilor lungi de lucru.

Trebuie menționate însă două aspecte. Mai întâi de toate, piciorușele de sprijin sunt cam scunde, pentru a putea facilita modul de lucru tabletă, iar acest lucru afectează negativ admisia aerului în poziția standard de lucru și recomandă utilizarea unui stativ sau cooling pad. Al doilea aspect este cel al micilor piciorușe de sprijin amplasate în colțurile arm-rest-ului, acestea fiind folosite în combinație cu garnitura cauciucată din jurul ecranului pentru a menține distanța între ecran și tastatură atunci când laptopul este închis, deoarece la generațiile anterioare acestea aveau tendința să se rupă destul de ușor.

Utilizatorii generațiilor anterioare s-au mai plâns de finisajul arm-rest-ului deoarece acesta se tocea cam repede, însă nu am remarcat probleme în luna de utilizare. Doar timpul va spune însă dacă Asus a rezolvat această problemă sau nu.

Trecând la conectică, ROG Flow X13 oferă două porturi USB-C, așezate pe laterale, care oferă amândouă transfer de date, ieșire video și încărcare. Portul din dreapta este compatibil USB 4.0, în timp ce portul din stânga este compatibil USB 3.2 dar oferă în plus o extensie XG Mobile Connector pentru o placă video externă. În acest ultim caz, am remarcat și capacul cauciucat de protecție care este atașat, deci mai greu de pierdut.

Pe lângă acești doi conectori USB-C, ROG Flow X13 mai oferă o ieșire video HDMI 2.1, un port USB-A, un card reader MicroSD și un conector audio jack.

Privind deci în ansamblu, noul ROG Flow X13 oferă un design compact versatil, o construcție bună și conectică bogată, singurul aspect pe care-l pot critica fiind culoarea neagră mai sensibil la mizerie și alte urme de utilizare.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe ROG Flow X13 2023 pare neschimbată de la generația anterioară, iar acest aspect este unul binevenit.

Laptopul de 13” oferă deci o tastatură cu aranjare standard și butoane cu dimensiuni normale bine spațiate. Doar tastele direcționale au dimensiuni reduse la jumătate, iar în colțul din stânga-sus putem găsi clasicul rând de butoane suplimentare specifice gamei ROG.

Experiența în utilizare este bună, tastele oferind o cursă amplă de 1,7 milimetri și un răspuns ferm și sigur. Suprafața butoanelor este plăcută la atingere, însă urmele de utilizare se vor vedea destul de repede pe materialul plastic mat și negru.

keyboard clickpad

Tastatura oferă un sistem de iluminare puternic și un indicator Caps Lock, însă cei care preferă culoarea trebuie să știe că nu există LED-uri RGB, ci doar banalele LED-uri albe. Sistemul de iluminare poate fi reactivat cu o simplă atingere de touchpad, o facilitate simplă și utilă pe care unii producători aleg să o ignore.

Touchpad-ul reprezintă o actualizare vizibilă de la generația anterioară. Acesta oferă acum o suprafață mult mai mare care este confecționată din sticlă, în ciuda modelului texturat de sub el care ar sugera altceva, și este una dintre cele mai rapide și precise implementări văzute până acum pe un laptop Windows.

Din păcate, senzorul pentru amprentă ascuns în butonul Power de la generația anterioară a dispărut, acesta fiind înlocuit cu un modul infraroșu pentru identificare facială integrat în camera Web FullHD.

Ecran

Asus ROG Flow X13 oferă un ecran cu diagonală de 13,4”, suprafață tactilă și raport de aspect 16:10, utilizatorul având două opțiuni pentru panou:

 • FHD+, 120Hz și 7ms cu strălucire maximă de 500 nits și acuratețe de culoare 100% sRGB;
 • QHD+, 165Hz și 3ms cu strălucire maximă de 500 nits, acuratețe de culoare 100% DCI-P3 și GSync.

Opțiunea QHD+ este o noutate pentru gama ROG Flow X13 și este o opțiune mai bine aleasă decât precedenta implementare UHD+ deoarece rezoluția poate fi susținută fără probleme de platforma hardware iar amatorii de jocuri vor beneficia de rata de împrospătare de 165 Hz, G-Sync și timpul mic de răspuns. Aceasta a fost de altfel și opțiunea pe care am testat-o pe acest exemplar.

 • Panel HardwareID: TL134ADXP01-0;
 • Coverage: 99.8% sRGB, 85.0% AdobeRGB, 98.0% DCI-P3;
 • Type: IPS, 2560 x 1600 px resolution, 10-bit HDR ;
 • Measured gamma: 2.23;
 • Max brightness in the middle of the screen: 479.26 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 24.23 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1122:1;
 • White point: 6800 K;
 • Black on max brightness: 0.422 cd/m2;
 • PWM: No.

Nu am motive să mă plâng, însă o calibrare suplimentară ar fi utilă dacă utilizați programe unde acuratețea coloristică este importantă. Uniformitatea de culoare este bună, în ciuda unei variații DeltaE în colțul din dreapta-sus, și nu am remarcat bleeding. Nuanțele de negru nu sunt însă atât de profunde pe cât ne-am fi dorit, de aceea și contrastul este de numai 1100:1.

Ecranul FHD+ nu s-a schimbat de la generația anterioară, deci la aceste lucruri trebuie să vă așteptați:

 • Panel HardwareID: Sharp SHP1558 (LQ134N1JW55);
 • Coverage: 98.2% sRGB, 69.8% AdobeRGB, 72.1% DCI-P3;
 • Type: 1920 x 1200px resolution, 8-bit SDR ;
 • Measured gamma: 2.23;
 • Max brightness in the middle of the screen: 539.76 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 25.56 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1433:1;
 • White point: 6600 K;
 • Black on max brightness: 0.37 cd/m2;
 • PWM: No.

După cum se vede, și ecranul FHD+ este unul bun, doar că nu oferă rezoluția și acuratețea coloristică ridicate ale versiunii QHD+. Dacă intenționați să vă jucați, acestea nu va fi nici la fel de rapid, dar măcar autonomiile obținute vor fi ceva mai mari.

Hardware și performanțe

Exemplarul de Asus ROG Flow x13 testat de noi oferă o configurație medie, modelul GV302XYV oferind un procesor AMD Ryzen 9 7940HS, 16 GB de memorie LPDDR5-6400, un SSD cu capacitate de 1 TB of SSD și adaptor video dual cu NVIDIA RTX 4060 8GB și Radeon 780M integrat în procesorul AMD. Unitatea testată este un disponibilă și în comerț care rulează software-ul disponibil la jumătatea lui septembrie 2023, adică BIOS 311, Armoury Crate 5.6.10 și GeForce 537.13, deci comportamentul pe care-l veți vedea mai jos este cel la care trebuie să vă așteptați.

După cum se vede, ROG Flow X13 este construit folosind cele mai noi platforme AMD și NVIDIA disponibile în acest moment. Ryzen 9 7940HS este vârful de gamă al platformei AMD Phoenix 7000 și folosește cea mai avansată versiune a nucleelor Zen 4. Procesorul oferă 8 nuclee și 16 fire de execuție hardware și nu folosește un design hibrid precum cel ales de Intel, însă rămâne un procesor extrem de puternic care este totodată și eficient în regimuri ușoare și medii.

Plăcile video fac parte din familia RTX 4000, în cazul de față având de-a face cu un RTX 4060 în configurație Max-Q cu un maxim de putere alocată de 60 W cu Dynamic Boost. Asus mai oferă și versiuni cu RTX 4050 și RTX 4070, precum și o versiune fără placă video dedicată, deci care se bazează doar pe Radeon 780M integrat în procesorul AMD.

Implementarea oferă un comutator MUX, pentru un maxim de performanță în jocuri, acesta fiind compatibil cu NVIDIA Advanced Optimus și G-Sync pentru ecranul intern. Memoria RAM este lipită, iar cantitatea de 32 GB este disponibilă doar pe modelele cu RTX 4070. Unitatea de stocare PCIe Gen 4 este un Micron 2400, un produs din gama inferioară-medie cu performanțe banale, însă actualizarea la ceva mai mare sau mai bun va fi ceva mai dificilă din cauza formatului mai puțin comun M.2 2230.

Accesul la componentele interne este facil, necesitând doar înlăturarea unor șuruburi Philips și a capacului inferior. Utilizatorul va avea astfel acces la unitatea SSD, modulul wireless, baterie, difuzoare și sistem de răcire.

Pentru acest ansamblu hardware, software-ul Asus oferă patru profiluri de putere: Silent, Performance, Turbo și Manual. Comportamentul acestora se poate vedea în tabelul de mai jos.

SilentPerformanceTurboManual
CPU only, SPL/SPPT TDP35/45W40/54W55/60W55/60W
GPU only, max TGP40W50W60W60W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
~50W,  1015 + 35-40 W~55W, 10-15W + 40-45 W~70W, 10-20 + 50-60 W~70W, 10-20 + 50-60 W
Noise at head-level, tested~35 dBA~40 dBA~45 dBA~50 dBA, max fans

Pe lângă aceste profiluri de putere, există patru moduri de lucru separate pentru placa video: Ultimate (unde doar placa video NVIDIA este activă), Standard (cu Advanced Optimus), Optimized ( cu Optimus standard) și Eco (cu Optimus dar unde doar placa video integrată AMD este activă).

Cam acesta este comportamentul lui ROG Flow X13 în regim normal de utilizare. Sistemul este capabil, iar răcirea se face pasiv atât timp cât placa video NVIDIA este inactivă iar temperaturile pe procesor nu trec de 50 de grade, însă aceste condiții sunt îndeplinite cam rar.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Ryzen 9 7940HS s-a stabilizat la un consum de circa 60W cu profilul Turbo activat, condiții în care temperaturile au atins 95 de grade iar nivelul de zgomot a urcat la 44 dB, scorul obținut fiind de 2500 puncte.

În ciuda temperaturilor mari, procesorul este de fapt limitat energetic. Ridicarea laptopului de pe masă are un efect vizibil, temperaturile coborând sub 90 de grade. Prin alegerea profilului Manual, ventilatoarele pot fi împinse la turația maximă, însă acest lucru nu prea schimbă nimic deoarece acestea se apropiau oricum de regimul maxim cu profilul Turbo.

Trecând la profilul Performance, procesorul este acum limitat la circa 55W, dar se observă scăderi ocazionale până la 40W. Temperaturile sunt la fel de mari, în timp ce nivelul de zgomot scade la 40 dB, iar penalizarea de performanță este de circa 10% în mod normal și mai mare în timpul scăderilor ocazionale la TDP de 40W.

Cu profilul Silent, procesorul oscilează și mai mult: între 15W și 45W. Nivelul de zgomot al ventilatoarelor este acum abia perceptibil, de maximum 35 dB, iar temperaturile oscilează între 70 și 80 de grade. Pe baterie, puterea alocată procesorului oscilează între 30 și 55 W.

cinebench1 rog flow x13

Pentru a pune aceste date într-o perspectivă mai bună, am pus această implementare Ryzen 9 7940HS într-un tabel comparativ cu platforma AMD din ROG Flow X13 2022 și alte soluții similare din acest an. După cum se vede, performanțele s-au apropiat de cele obținute de același Ryzen 9 7940HS în implementarea ROG Zephyrus G14, care oferă o răcire mai bună.

cinebench2 rog flow x13

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut comportamente diferite deoarece și aceste teste sunt mai dure. Astfel, în CineBench R23 am văzut un maximum de 55W cu profilul Turbo, un maximum de 40W cu profilul Performance și un maximum de 35W cu profilul Silent, temperaturile măsurate fiind, în aceeași ordine, de 90, 75 și 75 de grade.

În Blender am văzut practic același lucru, doar Silent reușind să urce ceva mai sus, la 40W, adică același nivel cu Performance.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Turbo, implementarea de față reușind să urcând la același nivel cu implementarea deja amintită ROG Zephyrus G14, este drept, și în condițiile unui test mai rapid care nu lasă timp pentru acumularea excesivă a căldurii.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. În mod surprinzător, laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru la fel ca în cazul generației anterioare din 2022.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție QHD+ cu profilul Turbo și sistemul video setat pe Standard (Advanced Optimus).

 • 3DMark 13 –CPU profile: max – 7777, 16 – 7779, 8 – 6679, 4 – 3920, 2 – 2032, 1 – 1035;
 • 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 20390 (Graphics – 22507, Physics – 27910, Combined – 9667);
 • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 4838;
 • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 8645 (Graphics – 8424, CPU – 10162);
 • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 2059;
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5007;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 14154;
 • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 55.27 average fps;
 • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 66.53 average fps;
 • PCMark 10: 7729 (Essentials – 10775, Productivity – 10360, Digital Content Creation – 11226);
 • GeekBench 5.5.0 64-bit: Multi-core: 10970, Single-Core: 1969;
 • GeekBench 6.0.2 64-bit: Multi-core: 10891, Single-Core: 2453;
 • CineBench R15 (best run): CPU 2641 cb, CPU Single Core 290 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 6499 cb, CPU Single Core 699 cb;
 • CineBench R23: CPU 16531 cb (best single run), CPU 16436 cb (10 min run), CPU Single Core 1828 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 24.46 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

 • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 34s ;
 • Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 25.35s (CUDA), 11.38s (Optix);
 • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 51s;
 • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 50.53s (CUDA), 25.17s (Optix);
 • Blender 3.41 – BMW scene – CPU Compute: 2m 33s;
 • Blender 3.41 – BMW scene – GPU Compute: 26.41s (CUDA), 10.55s (Optix);
 • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 56s;
 • Blender 3.41 – Classroom scene – GPU Compute: 51.31s (CUDA), 23.68s (Optix);
 • PugetBench – DaVinci Resolve: 1320 points;
 • PugetBench – Adobe After Effects: -;
 • PugetBench – Adobe Photoshop: 889;
 • PugetBench – Adobe Premiere: 581;
 • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 59.63;
 • SPECviewperf 2020 – Catia: 36.37;
 • SPECviewperf 2020 – Creo: 57.67;
 • SPECviewperf 2020 – Energy: 28.72;
 • SPECviewperf 2020 – Maya: 244.32;
 • SPECviewperf 2020 – Medical: 29.55;
 • SPECviewperf 2020 – SNX: 18.24;
 • SPECviewperf 2020 – SW: 184.98.
 • V-Ray Benchmark: 10955 – CPU, 984 – CUDA, 1485 – RTX.

Nu mai trebuie să zic deoarece se observă: performanțele sunt excelente pentru un laptop compact de 13”.

Din nou, această implementare Ryzen 9 7940HS se situează la 5-10% de implementarea mai bine răcită din Zephyrus G14 și cu mult în fața altor laptopuri compacte de 13”, care sunt motorizate de platforme mai puțin pretențioase.

Singurul competitor real pentru ROG Flow X13 este ROG Flow Z13, adică echivalentul motorizat de o platformă Intel. Procesorul Intel Core i9-13900H a obținut rezultate mai bune cu circa 10-20% în cam toate scenariile.

Trecând la placa video, implementarea este una bună pentru gama intermediară. Sigur, implementarea Max-Q nu este la fel de potentă precum cele standard RTX 4060 cu TDP maxim de 140W, dar tot oferă circa 70% din performanțele unor modele precum ROG Strix G16 sau Lenovo Legion Pro 5i sau 80% din performanța unor laptopuri mai portabile precum ROG Zephyrus G16, cu al său RTX 4060 cu TDP de 120W. În mod evident, această implementare RTX 4060 Max-Q 60W este mult în fața celei RTX 3050Ti din modelul anterior Flow X13.

În comparație cu alte modele de 13”, ROG Flow X13 are un avantaj, însă acesta este destul de mic, circa 5%.

R9-7940HS + 4060 60W
2023 Asus ROG Flow X13
i9-13900H + 4060 65W
2023 ROG Flow Z13
i9-13900H + 4070 65W
2023 ROG Flow Z13 ACRNM
3DMark – Fire Strike20390 (G – 22507, P – 27910, C – 9667)19841 (G – 22070, P – 29494, C – 8395)21120 (G – 23327, P – 30544, C – 9724)
3DMark – Port Royal483848856030
3DMark – Time Spy8645 (Graphics – 8424, CPU – 10162)8951 (Graphics – 8462, CPU – 13321)9867 (Graphics – 9476, CPU – 12887)
Uniengine Superposition – 1080p Extreme500750895391
CineBench R23 (best run)16531 cb – multi core,
1828 cb – single core
18670 cb – multi core,
2031 cb – single core
18426 cb – multi core,
2026 cb – single core
Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute5m 56s5m 40s5m 53s
Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute51.31s (CUDA), 23.68s (Optix)50.51s (CUDA), 27.24s (Optix)44.23s (CUDA), 24.56s (Optix)
SPECviewperf 2020 – 3DSMax:59.6379.6988.84
SPECviewperf 2020 – Catia:36.3750.9355.01
SPECviewperf 2020 – Maya:244.32320.55313.80

Nivelul de zgomot cu profilul Turbo activat este de circa 44-45 dB, acesta fiind mai mic decât cele măsurate pe alte modele și tolerabil de cele mai multe ori. Pentru cei care preferă un nivel de zgomot mai mic, am refăcut o parte din teste cu profilurile Performance și Silent.

Mai întâi cu Performance:

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 17531 (Graphics – 19686, Physics – 24695, Combined – 7771);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 7571 (Graphics – 7302, CPU – 9579);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4398;
 • CineBench R20 (best run): CPU 5137 cb, CPU Single Core 632 CB;
 • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 24s.

Nivelul de zgomot a scăzut la 38-40 dB, iar performanțele s-au redus cu circa 10-15%. Trecând la Silent, vedem următorul comportament:

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 16548 (Graphics – 18619, Physics – 22741, Combined – 7380);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 7144 (Graphics – 6907, CPU – 8874);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4116;
 • CineBench R20 (best run): CPU 4528 cb, CPU Single Core 580 CB;
 • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 50s.

Performanțele sunt acum de 70-80% din cele măsurate cu profilul cel mai performant, Turbo, însă în condițiile unui nivel de zgomot abia perceptibil de sub 35 dB, ceea ce este impresionant.

Trecând la jocuri, am testat mai multe produse moderne la rezoluție QHD+ și FHD+ cu profilul Turbo și modul de lucru Ultimate GPU active.

Ryzen 9 7940HS +
RTX 4060 Laptop 45-60W
QHD+ Turbo,
dGPU, on desk
QHD+ Performance,
dGPU, on desk
FHD+ Turbo,
dGPU, on desk
FHD+ Silent,
dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
38 fps (27 fps – 1% low)33 fps (23 fps – 1% low)60 fps (39 fps – 1% low)44 fps (31 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
137 fps (66 fps – 1% low)118 fps (42 fps – 1% low)196 fps (56 fps – 1% low)162 fps (58 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
59 fps (47 fps – 1% low)51 fps (42 fps – 1% low)73 fps (58 fps – 1% low)64 fps (49 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
74 fps (52 fps – 1% low)64 fps (48 fps – 1% low)97 fps (54 fps – 1% low)66 fps (56 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
45 fps (30 fps – 1% low)58 fps (34 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
53 fps (28 fps – 1% low)48 fps (26 fps – 1% low)71 fps (32 fps – 1% low)58 fps (24 fps – 1% low)
Resident Evil 4
(DX 12, Prioritize Graphics, TAA)
52 fps (34 fps – 1% low)48 fps (31 fps – 1% low)78 fps (34 fps – 1% low)68 fps (36 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
63 fps (54 fps – 1% low)56 fps (46 fps – 1% low)93 fps (68 fps – 1% low)81 fps (65 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU)
69 fps (42 fps – 1% low)61 fps (40 fps – 1% low)88 fps (52 fps – 1% low)73 fps (48 fps – 1% low)

Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de ray tracing cu și fără DLSS.

Ryzen 9 7940HS + RTX 4060 Laptop 45-60WQHD+ Turbo, dGPUFHD+ Turbo, dGPU
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Off)
15 fps (11 fps – 1% low)20 fps (12 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Balanced)
48 fps (34 fps – 1% low)77 fps (58 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS Off)
78 fps (33 fps – 1% low)142 fps (38 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS Quality)
28 fps (12 fps – 1% low)192 fps (40 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)
51 fps (42 fps – 1% low)62 fps (50 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS Off)
39 fps (26 fps – 1% low)61 fps (41 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS On)
47 fps (34 fps – 1% low)68 fps (41 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04 update)
(DX 12, RT Ultra Preset, TAAU, DLSS3 Off)
29 fps (22 fps – 1% low)36 fps (25 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04 update)
(DX 12, RT Ultra Preset, DLSS3 On)
37 fps (28 fps – 1% low)52 fps (38 fps – 1% low)

Cele mai multe dintre jocuri se comportă bine, însă se observă probleme cu numărul de cadre pe secundă peste 60 în cazul produselor mai gurmande testate la rezoluție QHD+ cu nivel maxim de detalii, semn că va trebui să faceți niște concesii pentru a obține o fluență ideală.

În cazul raytracing-ului, situația nu este chiar așa grozavă. DLSS ajută, însă nici acesta nu poate face față în cazul unui RTX 4060 cu putere limitată la 60W.

Pentru mai multe detalii, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din ROG Flow X13 pare să fie același cu cel văzut la generația anterioară, deci avem de-a face cu o implementare cu două ventilatoare, trei radiatoare și două conducte de transfer termic care folosește pastă de transfer cu metal lichid pentru CPU și standard pentru GPU. Chiar dacă sistemele de răcire sunt identice, comportamentul modelului actual și a celui din 2022 sunt total diferite. Nu doar că modelul nou aici de față folosește o platformă hardware mult mai puternică, dar acesta permite componentelor să funcționeze la un nivel de putere mai scăzut.

cooling

În ambele cazuri, piciorușele scunde gâtuie fluxul de aer care intră în sistemul de răcire prin fantele de pe capacul inferior. În cazul noii generații însă, experiența în utilizare este mult mai bună chiar dacă singurele schimbări minore remarcat sunt redesenarea piciorușelor de sprijin și utilizarea unui ceva mai mare în cazul celui din spate, ceea ce nu pare să fi îmbunătățit însă prea mult spațiul disponibil pentru admisia aerului. Probabil că îmbunătățirile pot fi puse pe seama unor schimbări de detaliu pe care nu le pot remarca sau pur și simplu noile componente funcționează mai bine cu același sistem de răcire ca acum un an.

exterior1

În ciuda temperaturilor interne bune, temperaturile externe sunt cam mari, zona critică din mijloc-sus atingând 50 de grade, sau chiar aproape 60 de grade cu modul Turbo activat. Din fericire, această zonă, cu centrul undeva în zona tastelor 7 si 8, va fi mai rar utilizată, iar zonele WASD și a tastelor direcționale nu ating 40 de grade nici în cele mai nefavorabile situații. Sigur, partea internă din plastic ajută aici, materialul transmițând și disipând mai puțină căldură decât metalul.

temps rog flowx13 gaming perfjpg temps rog flowx13 gaming silent temps rog flowx13 gaming turbo temps rog flowx13 gaming turbo raised

În regim normal, temperaturile sunt bune, remarcându-se temperaturi mai mari în aceeași zonă menționată mai sus. Cu profilul Silent activat, ventilatoarele se pot opri de tot, însă acest mod nu este prea util deoarece nu poate fi susținut decât pentru cele mai puțin pretențioase aplicații. Chiar și așa, nivelul de zgomot al ventilatoarelor în acest mod este de cel mult 30 dB, deci sesizabil doar în medii tăcute.

temps rog flowx13 daily

Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică, dar acest aspect depinde oricum de la exemplar la exemplar.

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Mediatek, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.0. Acesta s-a achitat bine de sarcini și nu am remarcat probleme cu ratele de transfer sau intensitatea semnalului. Camera Web oferă un senzor cu rezoluție FullHD și două microfoane, calitatea imaginii fiind mulțumitoare în lumină bună, dar mediocră în lumină ceva mai slabă. Camera Web include și un modul IR folosit pentru autentificarea facială, acesta înlocuind vechiul senzor pentru amprente din butonul Power remarcat la generația 2022.

Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe marginile capacului inferior, orientarea lor în diagonală făcându-le mai greu de obturat. Calitatea redării este mulțumitoare pentru un șasiu de ultraportabil, remarcându-se lipsa basului și nivelul maxim ceva mai redus decât în cazul generației anterioare: circa 70 dB. Am remarcat și ceva vibrații induse în arm-rest și tastatură, însă mai reduse decât cele remarcat la generația 2022.

Baterie și autonomie

Bateria aleasă de Asus pentru ROG Flow X13 are o capacitate de 76 Wh, o valoare excelentă pentru un laptop din clasa 13”. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați:

 • 8h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
 • 9h – redare video FullHD YouTube, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
 • 8h – redare video 4K YouTube, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
 • 7h – redare video 4K Netflix, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
 • 4-6h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi activ;
 • 1h:15m – jocuri (Witcher 3), ecran la 50%, Wi-Fi activ.

Autonomiile sunt bune, dar nu suficiente pentru o zi de lucru, deci va trebui să aveți încărcătorul prin apropiere. Trebuie menționat că ecranul comută la 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie. Modelul cu ecran FHD va oferi probabil autonomii un pic mai bune.

Generația anterioară, deși a avut o baterie mai mică, a fost ceva mai eficientă energetic și a oferit autonomii cu circa o oră mai mari în toate scenariile, cu excepția jocurilor.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C cu putere de 130W, dimensiuni medii și cabluri lungi, ambele porturi USB-C putând fi folosite pentru încărcare. Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar cu încărcătorul oficial Asus, alte modele fiind limitate la Silent și Performance chiar dacă au puteri mai mari de 130W. Eu am testat cu un adaptor Apple de 65W și am remarcat un consum maxim de 55W în Witcher 3, însă bateria pare să se descarce încet în acest mod de lucru și probabil că fenomenul va fi și mai vizibil cu un adaptor mai slab.

charger

Preț și disponibilitate

Asus ROG Flow X13 este disponibil în ofertele locale, chiar dacă nu toate combinațiile sunt prezente în acestea. Modelul Flow X13 GV302XV testat de mine aici, care oferă procesor Ryzen 9, placa video NVIDIA RTX 4060, 16 GB RAM, SSD cu capacitate de 1TB SSD și ecran QHD+ are un preț de circa 9600 lei.

Prețurile încep de la circa 8500 lei pentru modelul cu RTX 4050, 16 GB RAM, 1 TB SSD și ecran QHD+, și urcă până la circa 13.500 lei pentru modelul de vârf cu RTX 4070, 32 GB RAM, 1 TB SSD și ecran QHD+. Există și o versiune fără placă video dedicată, care este cu circa 2000 lei mai ieftină decât modelul cu RTX 4050, însă aceasta nu este prezentă încă în ofertele locale.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații, stocuri și prețuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

După ce am petrecut ultimele luni cu acest ROG Flow X13 2023 ROG Flow X13, concluzia mea cu privire la generația anterioară X13 nu s-a schimbat prea mult: ca laptop compact multivalent, acest Flow X13 este în continuare neegalat de niciun alt dispozitiv disponibil în prezent.

Sigur, modelul Asus ROG Flow Z13 este puțin mai puternic în sarcini susținute și chiar considerabil mai capabil în anumite aplicații profesionale care ar putea conta pentru unii dintre voi, dar pentru majoritatea oamenilor, configurațiile de pe X13 ar trebui să fie suficient de rapide. În plus, X13 alimentat de hardware-ul AMD rămâne mai eficient la capitolul baterie, chiar dacă implementarea 2023 consumă ceva mai multă energie decât modelele anterioare. Noua baterie de 75 Wh ajută la compensarea acestui lucru și depășește bateria de 56 Wh de pe modelul Flow pentru tablete.

În afară de asta, pur și simplu prefer formatul versatil al Flow-ului X13, care îl face un laptop excelent pentru fiecare zi, dar cu posibilitatea de a-l converti spre tabletă atunci când este nevoie. Oricum, mă aștept ca majoritatea oamenilor să dorească în primul rând să folosească aceste dispozitive ca laptopuri.

Per total, modelul X13 primește o creștere masivă a performanțelor, o îmbunătățire a temperaturii termice și a comportamentului general atunci când îl țineți plat pe un birou, tastaturp și IO actualizate, și o opțiune de afișaj QHD+ care are mult mai mult sens decât modelul UHD oferit în trecut într-un format de 13 inci.

În același timp, va trebui totuși să fiți atenți la temperaturile ridicate ale șasiului în sarcini susținute și, poate, la faptul că difuzoarele nu sunt atât de grozave în comparație cu ceea ce mai puteți găsi pe ultrabook-urile moderne.

În cele din urmă, va trebui să luați în considerare prețul pe care Asus îl solicită pentru această generație, care devine destul de piperat pentru modelul de top. Din păcate, configurația RTX 4070 pare să fie singura disponibilă cu 32 GB de RAM, așa că, dacă vrei să fii pregătit pentru viitor, vei fi obligat să o iei pe aceea. Acest aspect ar putea pune pe jar potențialii cumpărători, și cred că a avea 32 GB pe modelul 4060 ar fi fost un plus.

Pro:

 • design elegant, construcție bună și format portabil pentru clasa lui
 • tastatură, touchpad și conectivitate bune
 • ecran QHD rapid cu imagine de calitate superioară
 • performanțe excelente și profiluri putere bune
 • răcire mai eficientă decât la generația anterioară
 • baterie mare de 75 Wh cu autonomie rezonabilă

Contra:

 • se murdărește destul de ușor
 • temperaturi externe mari în sarcină în anumite zone
 • calitate audio banală
 • 32 GB RAM doar pentru modelul cu RTX 4070

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri