GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Dell XPS 13 9350 review – un laptop ultraportabil aparte

Testat pe data de 23 iunie 2016
Pe scurt: Pentru mine, Dell-ul XPS 13 este ultraportabilul cel mai apropiat de ideal. E compact, este foarte bine închegat, e performant și oferă un ecran bun. Acestora li se adaugă o tastatură decentă și o autonomie medie aproape mulțumitoare. XPS-ul 13 este însă un produs cu preț piperat, iar cei de la Dell aduc in Romania doar configurații de top ale acestui model, astfel că potențialii cumpărători s-ar putea să fie alungați când vor vedea cât vor trebui să scoată din portofel pentru un XPS 13 9350.
Produs testat: Dell XPS 13 9350   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 8200-9200 Lei

Testez laptopuri de ani buni şi sunt în acelaşi timp foarte chiţibuşar, astfel că niciodată nu mi-a fost uşor să îmi aleg un ultraportabil pentru mine, pentru uzul propriu.

Cu toate acestea, designul seriei Dell XPS lansate la începutul lui 2015 m-a atras de la prima vedere, atât de mult încât mi-am achiziţionat un astfel de laptop imediat ce a fost disponibil în magazinele din US, fără a şti cât de bun/slab va fi. Însă m-a cucerit, l-am păstrat şi îl folosesc şi în ziua de azi ca principalul meu computer mobil.

Având astfel experienţa folosirii unui Dell XPS 13 model 9343, am luat în teste versiunea mai nouă a celor de la Dell, XPS-ul 9350, ce oferă hardware de ultimă oră, o baterie ceva mai mare şi un port Thunderbolt 3, printre noutăţi.

Despre el vom discuta în articolul aici de faţă, în care vă voi împărtăşi impresiile mele despre această serie, cu bune şi cu rele.

Dell-ul XPS 13 este unul dintre cele mai interesante notebookuri portabile disponibile în acest moment

Dell-ul XPS 13 este unul dintre cele mai interesante notebookuri portabile disponibile în acest moment

Specificaţii

Dell XPS 9350
Ecran13.3-inch, 1920 x 1080 px mat sau 3200 x 1800 px touchscreen, panou IPS
Procesorpână la Intel Skylake Core i7-6560U CPU
VideoIntel HD 520 sau HD 540
Memoriepână la 16 GB LPDDR3 1866Mhz
StocareM.2 NVMe SSD
ConectivitateDell Wireless 1820a AC wireless, Bluetooth 4.1
Porturi2x USB 3.0, Thunderbolt 3 (USB Type-C), cititor de carduri SD, combo microfon/căşti
Baterie56 Wh
Sistem de operareWindows 10
Dimensiuni304 mm (lăţime) x 200 mm (adâncime) x 17 mm (grosime)
Greutatepână la 1.31 kg
ExtraTastatură iluminată, difuzoare stereo

Design

Dell-ul XPS 13 are un design aparte, ce îl diferenţiază de orice alt ultraportabil existent pe piaţă în acest moment: este ultra-compact, după cum vă puteţi da seama după marginea milimetrică din jurul ecranului. Practic, XPS-ul 13 oferă un ecran de 13-inch, dar are formatul unui notebook de 12 sau chiar de 11.6-inch. Fiind atât de compact, laptopul Dell încape uşor în orice geantă sau rucsac şi e uşor de cărat de colo colo.

Forma sa este însoţită şi de o greutate redusă, de circa 1.2 kilograme pentru modelul cu ecran mat şi 1.3 kilograme pentru cel cu ecran tactil, şi de o construcţie solidă. Carcasa şi şasiul XPS-ului 13 sunt confecţionate din aluminiu, iar interiorul din fibră de carbon cu un înveliş de plastic, cu o textură moale şi plăcută la atingere, însă în acelaşi timp şi sensibilă la amprente.

Una peste alta însă, cu greu veţi găsi un laptop mai bine închegat şi mai comfortabil de utilizat. În plus, modelul meu ce are acum cam 18 luni de când a fost achiziţionat arată aproape ca scos din cutie, cu excepţia anumitor taste care au devenit în timp mai lucioase, în urmă utilizării intense. Altfel însă, XPS-ul meu s-a menţinut excelent, un lucru de dorit în cazul unui produs premium cu un preţ deloc de neglijat.

Pe partea practică, nu am multe de reproşat XPS-ului 13. Mă deranjează faptul că ecranul necesită două mâini pentru a fi ridicat, balamaua sa fiind prea rigidă, însă altfel marginile sunt frumos rotujite iar porturile de pe laterale sunt plasate inteligent, majoritatea pe muchia din stânga.

Pe modelul XPS 13 9350 veţi găsi două porturi USB 3.0, un cititor de carduri SD, jackul pentru căşti şi un slot Thunderbolt 3, ce permite conectarea la monitoare externe şi diverse alte periferice moderne. De ţinut cont că veţi avea nevoie de adaptoare sau un docking station extern pentru a putea folosi la maxim portul TB3, ele nefiiind incluse în pachet, care de altfel este simplist, neincluzând nici vreun plic pentru transport, precum alte ultraportabile din gama premium.

Tastatură şi trackpad

Pentru cineva care îşi câştigă existenţa tastând şi care a testat sute de notebookuri în ultimii ani, tastatura Dell-ului XPS 13 lasă puţin de dorit. Pentru utilizatorul obişnuit, experienţa utilizării sale va fi însă satisfăcătoare. De menţionat că modelul 9350 înglobează exact aceeaşi tastatură ca şi modelul 9343.

Mie mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc cu feedbackul ei uşor imprecis şi cursa scursă a tastelor, de doar 1.2 mm, venind de pe excelenta tastatură a unui ThinkPad din seria X, şi nu pot spune că sunt pe deplin împăcat cu ea nici în prezent. Însă în comparaţie cu tastaturile întâlnite pe alte ultraportabile, cea de pe XPS13 nu stă rău. Mi-ar fi plăcut totuşi ca tastele să fi fost ceva mai rigide şi să opună mai multă rezistenţă la apăsare, pentru un răspuns mai ferm, lucru care ar fi făcut experienţa utilizării comparabilă cu cea oferită de Apple-ul Macbook Air sau laptopurile din gamele de business ale celor de la Lenovo, HP sau Dell.

Pe de altă parte, tastatura este iluminată pe două nivele, iar layoutul său este bunicel. Eu sunt un mare fan al layoutului US, cu tasta Enter lungă şi îngustă şi Shift-ul din stânga mai lung. Probabil XPS-urile disponibile în România vin însă cu layoutul specific Europei de Est (similar cu cel din poza de mai jos).

Sub tastatură veţi găsi trackpadul, spaţios şi bine delimitat de palm-rest. Suprafaţa sa este realizată din sticlă şi are o textură excelentă, nici prea alunecoasă, nici prea rugoasă. În utilizarea de zi cu zi, trackpadul răspunde bine swipe-urilor, tap-urilor şi clickurilor fizice, însă are anumite probleme în interpretarea gesturilor.

De exemplu, scroll-ul cu două degete agaţă în Chrome, în special în cazul paginilor mari sau pe Timeline-ul Facebook, nu se poate seta navigarea Back şi Forward în browser cu swipe-uri stânga/dreapta cu două degete, iar gesturile cu mai multe degete caracteristice Windows-ului 10 nu sunt întotdeauna recunoscute sau interpretate corect.

Gesturile pe trackpad au reprezentat de altfel o problema pentru XPS-ul 9343 încă de la început, iar experienţa s-a imbunătăţit în oarecare măsură odată cu trecerea la Windows 10. Modelul 9350 foloseşte acelaşi trackpad, cu aceleaşi puncte forte şi lipsuri. Comparat cu trackpadurile altor laptopuri ce rulează Windows însă, cel întâlnit pe XPS 13 aş zice că este peste medie, iar dacă nu sunteţi împătimiţi utilizatori de gesturi, l-aţi putea considera chiar bun.

Ecran

În România, XPS-ul 13 este disponibil cu un ecran tactil cu panel IGZO IPS şi rezoluţie 3200 x 1800 px. La prima vedere, acest ecran este impresionant. Rezoluţia, unghiurile de vizibilitate, culorile excelente şi contrastul bun îl fac o alegere demnă de un laptop din gama superioară.

Însă, ar fi o problema. Modelul testat se foloseşte de o tehnologie asociată cipurilor grafice Intel numită Dynamic Brightness Control. Aceasta adaptează automat luminozitatea ecranului în funcţie de conţinutul sau, dar de multe ori duce la un ecran prea întunecat, în special în condiţii de lumină ambientală puternică. Există un update pe site-ul Dell ce permite dezactivarea acestei funcţii şi redă controlul manual asupra luminozităţii, însă cei ce nu cunosc acest detaliu s-ar putea să rămână cu o impresie greşită asupra acestui ecran, aceea că nu e suficient de luminos.

Ar mai fi un aspect de menţionat aici. Pe alte pieţe XPS-ul 13 este disponibil şi cu un ecran mat şi rezoluţie 1920 x 1080 px, cel ce echipează modelul pe care îl am eu. Acesta nu este tactil, însă utilitatea unui ecran tactil pe un notebook non-convertibil o consider oricum limitată. Pe de altă parte, nu este nici lucios, fapt ce îl face mai potrivit utilizării în lumină puternică sau afară, în bătaia soarelui. E drept, panelul FHD nu este la fel de luminos ca cel QHD+ (cu update-ul menţionat mai sus instalat) şi nici la fel de precis în afişarea culorilor, însă este suficient de bun pentru utilizarea de zi cu zi.

Una peste alta, consider panelul mat o opţiune excelentă pentru acest laptop şi mi-ar fi plăcut să fie oferit şi în România, mai ales în condiţiile în care ecranul touch duce la o creştere substanţială a preţului XPS-ului în magazine. În magazinul oficial Dell din US, update-ul de la ecranul mat la cel touch costă $350. Făcând o paralelă simplă, coroborată cu preţul XPS-ului în magazinele din vestul Europei, estimez că versiunile cu ecran mat ar putea fi cu circa 1500-1700 de lei mai ieftine decât cele cu ecran touch. Pe lângă aceasta, panelul FHD este şi mai puţin avid de energie decât cel cu rezoluţie superioară.

XPS-ul este disponibil în România doar cu ecran lucios (stânga), deși opțiunea mată (dreapta) este la rândul ei foarte bună și mult mai accesibilă

XPS-ul este disponibil în România doar cu ecran lucios (stânga), deși opțiunea mată (dreapta) este la rândul ei foarte bună și mult mai accesibilă

Hardware şi utilizare zilnică

Modelul testat de noi este echipat cu un procesor Intel Core i7-6500U de ultimă generaţie, cu cip grafic Intel HD 520, 16 GB memorie RAM şi un SSD ce suportă viteze NVMe de 512 GB. Cu alte cuvinte, este configuraţia de top disponibilă pentru acest ultraportabil în Europa.

Performanţele sunt solide, notebook-ul făcând faţă cu brio cerinţelor utilizării zilnice: browsing, aplicaţii Office, rularea de conţinut multimedia, multitasking, editare de conţinut foto şi chiar video. Desigur, platforma hardware este una low-voltage, aşadar acest laptop nu este gândit pentru task-uri extrem de complexe, însă poate face faţă şi aplicaţiilor precum Premiere, Eclipse, VMWare şi altor softuri avide de resurse, atât timp cât îi înţelegeţi limitările şi vă adaptaţi cerinţele corespunzător.

 • 3Dmark 11: P1600;
 • 3Dmark 13: Cloud Gate – 6077, Sky Diver – 3640, Fire Strike – 864;
 • PCMark 08: Home Conventional – 2467;
 • CineBench 11.5: OpenGL 32.92 fps, CPU 3.55 pts, CPU Single Core 1.19 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 38.49 fps, CPU 313 pts, CPU Single Core 126 pts.
 • GeekBench 3: Single Core – 3158, Multi Core – 6633;

Procesorul Skylake cu grafică Intel HD 520 poate chiar rula şi jocuri relativ recente, atât timp cât detaliile şi rezoluţia sunt cel mult medii.

Aşadar, una peste alta, experienţa utilizării acestui laptop a fost excelentă. Boxele cu volum puternic şi calitate audio bunicică pentru această clasă au ajutat şi ele, mai ales în experienţa multimedia. Există însă un domeniu unde lucrurile cam scârţâie: apelurile video. Datorită formatului compact al XPS-ului 13, webcamul este plasat undeva sub ecran, în partea din stânga, astfel că încadrarea este una ciudată, iar performanţele microfoanelor plasate pe muchia din faţă a laptopului nu sunt nici ele excelente.

De menţionat că în utilizarea de zi cu zi o configuraţie cu procesor Core i7 nu este necesară din punctul meu de vedere, modelele cu procesor Core i5 şi 8 GB de RAM fiind la rândul lor capabile să se descurce cu brio în taskuri uzuale şi fiind mai plăcute în utilizare, deoarece nu ating temperaturi la fel de ridicate.

Dell-ul XPS 13 este compact, astfel că spaţiul interior este extrem de limitat. Prin urmare nu este de mirare că atât componentele interne cât şi elementele de carcasă se încălzesc destul de mult în utilizarea de zi cu zi, şi mai ales atunci când sistemul este pus serios la treabă.

Modelul testat, echipat cu procesor Core i7, se încălzeşte mai rapid decât versiunea pe care o deţin eu, cu procesor Core i5, şi devine chiar neplăcut de utilizat „pe picioare” în zilele călduroase. Mai mult, ventilatorul din interior porneşte mai des decât pe versiunea cu procesor Core i5, a cărui ventilator rămâne de cele mai multe ori inactiv în utilizarea zilnică.

temperatures-dailyuse-xps9350 temperatures-load-xps9350Trecând mai departe, un aspect extrem de important de menţionat aici este legat de modulul Wi-Fi integrat pe XPS-ul 9350. În proximitatea routerului, s-a comportat normal, însă atât calitatea semnalului cât şi vitezele au scăzut dramatic atunci când m-am îndepărtat de router la peste 10 metri, în zone în care XPS-ul meu 9343 (şi multe alte laptopuri testate în decursul anilor) se descurcă încă suficient de bine.

Problema aceasta este des raportată de proprietarii de XPS-uri 9350 pe forumuri şi în teorie este una ce ţine de drivere, însă eu nu am găsit o soluţie pentru a o remedia în perioada de teste. Aşadar, dacă plănuiţi să folosiţi acest laptop mai departe de router sau în zone cu semnal Wi-Fi mediu/slab, s-ar putea să fiţi dezamăgiţi.

Baterie

XPS-ul 13 9350 include o baterie de 56 Wh şi un încărcător compact, de 45 W. Autonomia modelului cu ecran QHD+ nu este însă excelentă, bateria fiind capabilă să ofere cam 4-5 ore de utilizare uzuală într-o încărcare. Autonomia în cazul utilizării lejere sau a rulării de conţinut video este mai bună, dar încă departe de cea marketată de cei de la Dell. Detalii mai jos:

 • 4.5 W (~12 h 30 min de utilizare) – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi oprit;
 • 8.5 W (~6 h 30 min de utilizare) – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
 • 6.5 W (~8 h 30 min de utilizare) – playback video 1080p, fullscreen, pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
 • 5.5 W (~10 h de utilizare) – playback 1080p, fullscreen, fişier .mkv în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
 • 7 W (~8 h de utilizare) – playback 4K, fullscreen, fişier .mkv video în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
 • 15 W (~3 h 45 min de utilizare) – browsing uzual în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit.

Autonomia este de altfel unul din principalele aspecte de care posesorii de XPS-uri 13 se plâng în prezent. Modelele cu ecran FHD se vor descurcă ceva mai bine, ecranul IGZO QHD+ fiind unul avid de energie. Însă nici acestea nu ajung la cele 18 ore menționate de Dell în materialele de presă.

De exemplu, XPS-ul meu 9343, care ar fi trebuit să ofere conform hârtiei autonomie de spre 15 ore de utilizare, nu a fost niciodată capabil să reziste mai mult de 6-7 ore de utilizare medie, iar în timp bateria a pierdut aproape 20% din capacitate, în ciuda faptului că a fost utilizată cu maximă responsabilitate. Concluzia o trageţi singuri…

Preţ şi disponibilitate

XPS-ul 13 9350 este disponibil în România doar în configuraţiile medii şi de top listate mai jos:

 • CPU Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, ecran QHD+ touch – circa 8200 lei;
 • CPU Intel Core i7-6500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, ecran QHD+ touch – circa 9200 lei;
 • CPU Intel Core i7-6560U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, ecran QHD+ touch – circa 9200 lei.

De menţionat că versiunea cu procesor Intel Core i7-6560U oferă o soluţie grafică Intel HD Iris 540 ceva mai performantă. Despre ea puteţi citi pe larg în acest articol, sau în acest ghid care va arată la ce trucuri puteţi apela pentru a spori performanţele configuraţiei.

Dell-ul XPS 13 9350 pleacă de la circa 8200 de lei în magazinele românești la momentul acestui articol

Dell-ul XPS 13 9350 pleacă de la circa 8200 de lei în magazinele românești la momentul acestui articol

Personal, nu înţeleg lipsa configuraţiilor cu ecran mat FHD pe piaţa din România, acest panel fiind în opinia mea cel mai bine adecvat unui ultraportabil de 13-inch de tip clamshell. Modelul cu procesor Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD costă în magazinele din Germania circa 1300 EUR, aşadar ar fi putut fi disponibil şi la noi pentru circa 6000-6500 de lei, un preţ care l-ar fi făcut atractiv pentru o gamă mai largă de potenţiali cumpărători.

E drept, potențialii clienți pentru un astfel de laptop nu sunt oricum numeroși pe piaţa românească, însă chiar şi în aceste condiţii cei de la Dell au decis să ţintească doar o parte dintre ei, oferind configuraţii de top, cu preţuri însă pe măsură.

Concluzii

Una peste alta, personal rămân un fan al Dell-ul XPS 13, atât al versiunii 9343 pe care o deţin, cât şi a versiunii mai noi, 9350, care nu reprezintă de altfel un upgrade major. Da, versiunea mai nouă oferă hardware de ultimă generaţie, o baterie puţin mai mare şi un port Thunderbolt 3, însă în utilizarea de zi cu zi diferenţele dintre cele două versiuni sunt minore spre insesizabile, cu excepţia cazului în care cumva doriţi să rulaţi jocuri pe un astfel de notebook, caz în care avantajele soluţiilor grafice integrate în procesoarele Skylake sunt evidente.

Pe de altă parte, consider că XPS-ul 13 cu cel mai bun raport preţ-performanţe este cel menţionat în capitolul precedent, cel cu procesor Intel Core i5 şi ecran mat FHD, care nu este disponibil în România. Versiunea de bază la noi porneşte deja de la peste 8000 de lei, fiind prohibitivă pentru majoritatea doritorilor de ultraportabile. Astfel, mă aştept că o bună parte a lor să se îndrepte spre modele precum Asus Zenbook UX305 sau Acer Aspire S13, care deşi nu oferă aspectul, construcţia şi chiar şi unele din dotările XPs-ului 13, beneficiază de un raport preţ calitate superior, configuraţiile medii fiind disponibile pentru circa 4500-5000 de lei.

Dell-urile XPS 13 9350 și 9343 sunt laptopuri ultrapotabile excelente, păcat însă că cei de la Dell nu aduc în România și versiunile cu prețuri mai accesibile cumpărătorului de rând

Dell-urile XPS 13 9350 și 9343 sunt laptopuri ultrapotabile excelente, păcat însă că cei de la Dell nu aduc în România și versiunile cu prețuri mai accesibile cumpărătorului de rând

În concluzie, deşi consider că XPS-ul 13 este unul dintre cele mai bune laptopuri portabile existente pe piaţă, nu pot spune că reprezintă prima mea alegere, datorită configuraţiilor existente în magazinele din România. Dacă bugetul nu reprezintă o problemă pentru voi, atunci mergeţi pe modelul cu ecran QHD+, însă în caz contrar, fie alegeţi să cumpăraţi acest notebook dintr-o altă ţară, fie vă îndreptăţi atenția spre altceva.

Desigur, achiziţionarea dintr-o altă ţară poate atrage anumite probleme legate de garanţie. XPS-ul meu a fost cumpărat din US şi mi-am transferat ulterior garanţia internaţională de pe US pe România, în pagina dedicată de pe site-ul Dell, însă nu m-am lovit de probleme şi nu vă pot spune cum se comportă service-urile autorizate Dell în România cu produsele care, cel puţin teoretic, sunt acoperite de garanţie internaţională, dar nu au fost achiziționate din România.

Bun, cam atât am avut de zis despre XPS-ul 13 9350 al celor de la Dell. Dacă aveţi ceva de adăugat sau dacă aveţi întrebări, mă găsiţi în secţiunea de comentarii.

Puncte Forte:

 • construcție excelentă și design atrăgător
 • peformanțe bune
 • ecrane de calitate

Puncte Slabe:

 • tastatura, trackpadul și autonomia lasă oarecumd e dorit
 • probleme cu modulul wireless
 • configuratiile disponibile sunt doar cele de top, cu prețuri pe masură

3 comentarii

 1. Marian Petrisor

  14 iulie 2016 la 22:44

  Nu sunt convins de produsele dell deoarece nu le cunosc. Am gasit o ocazie de achizitie a unui laptop pentru utilizarea in proiectare de arhitectura. Vin cu rugamintea sa imi spuneti ce parere aveti. Mai ales ca nu cunosc cat de vechi este produsul.
  In prezent folosesc un workstation HP wx8600 din 2009. Aici e link-ul:

  okazii.ro/laptop-dell-precision-m4600-cu-i7-16gb-ram-1gb-video-fhd-a182026988

  multumesc anticipat!

  • Daniel Popescu

   17 iulie 2016 la 10:41

   Nu stiu exact cat de solicitante sunt aplicatiile pentru arhitectura, dar din punctul meu de vedere laptopul este foarte vechi. Are procesor Intel Core i7 de generatie Sandy Bridge care a fost lansat in 2011.

 2. Oxylus

  30 iulie 2016 la 10:29

  "Frugal" se refera la mancare! Goana dupa cuvinte "pretioase" poate afecta numarul de cititori! Eu n-o sa mai citesc articolele unuia care nu stie sensul cuvintelor…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri