GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Flow Z13 ACRONYM review – tableta de gaming cu design aparte

Testat pe data de 15 septembrie 2023
Pe scurt: Seria ASUS ROG Flow Z13 ACRNM este una aparte. Modelul vine cu un design unic și deosebit, însă surplusul de greutate și volum față de versiunea Flow Z13 standard sau culorile ciudate ale tastaturii sunt elemente ce pot atrage sau îndepărta potențialii cumpărători. Pe de altă parte, Flow Z13 ACRNM oferă dotări exclusive, precum 32 GB RAM și RTX 4070, indisponibile pe Flow Z13 standard, si rulează mai rece și mai silențios datorită aportului blocului masiv de aluminiu integrat în design. Dar toate acestea vin și cu un preț de achiziție pe măsură.
Produs testat: Asus ROG Flow Z13 ACRNM   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 14.000 Lei

În acest articol discutăm despre ediția speciala Asus ROG Flow Z13 ACRONYM a seriei Flow Z13, o colaborare co-venture dintre Asus și agenția de design ACRONYM (cu care Asus a lucrat în trecut pentru Zephyrus G14 ACRNM).

Am mai vorbit despre modelul ROG Flow Z13 standard în articole anterioare, inclusiv în ultima mea recenzie a Flow Z13 2023 în configurația i9+RTX 4060, așa că cei mai mulți dintre voi știu deja că acest produs este un computer compact și performant, în format de tabletă de 13 inci + folio cu tastatură.

Ediția specială Flow Z13 ACRNM RMT02 Edition reprezintă o reîmprospătare completă a designului exterior și a tastaturii folio față de versiunea standard, cu câteva accesorii personalizate și, de asemenea, cu unele specificații care nu sunt disponibile pentru variantele obișnuite: 32 GB de memorie RAM și un dGPU Nvidia RTX 4070, alături procesorul i9-13900H și ecran tactil QHD+.

Mai jos am adunat impresiile mele despre această serie ROG Flow Z13-ACRNM 2023, cu o analiză amănunțită a tuturor detaliilor pe care ar fi bine să le cunoști ca potențial cumpărător.

asus rog flow z13 main

Specificații Asus ROG Flow Z13-ACRNM RMT02 GZ301VIC

Ecran13,4″, 16:10, tactil, lucios, Gorilla Glass, QHD+ 2560 x 1600 px IPS 165 Hz, 100% DCI-P3, 500 nits, Pantone validated
ProcesorIntel 13th gen Raptor Lake, max Core i9-13900H, 6C+8c/20T
VideoIntel Iris Xe, NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB GDDR6 65W, MUX, Advanced Optimus, Adaptive Sync
Memorie32GB LPDDR5-5200 (lipiți)
Stocare1x 1 TB SSD (Micro 2400), 1 x M.2 2230 PCIe 4.0 x4 slot
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211) 2×2, Bluetooth 5.2
Porturi1x USB-C gen2 cu Thunderbolt 4, 1x ROG XG Mobile Interface cu USB-C 3.2 gen2, 1x USB-A 2.0, microSD card reader,  headphone/mic
Baterie56 Wh, adaptor 130 W USB-C
Dimensiuni302 mm x 240,3 mm x 15,6 – 20 mm, + keyboard folio
Greutate1,32 kg tableta, 1,7 kg tableta cu tastatură, încărcător 0,49 kg
Alteletastatură detașabilă iluminare RGB single zone, 5MPx + IR camera frontală, 13MP cameră, microfoane stereo, audio stereo

Despre versiunea standard a seriei ROG Flow Z13 2023 am discutat în detaliu în acest articol de pe Ultrabookreview.com

Construcție și design

ASUS Flow Z13 ACRONYM este mai mare și mai greu decât modelul standard Flow Z13, un aspect care nu este de natură să mă mulțumească. De fapt, producătorul a luat un Flow Z13 standard, i-a înlăturat spatele și l-a înlocuit cu un bloc de aluminiu strunjit cu un finisaj brut și decorat cu variate detalii gravate. Nu mă voi învârti în jurul cozii și voi spune că prefer designul simplu al versiunii de baza Flow Z13, însă probabil că unii dintre voi vor aprecia acest șasiu cu design într-adevăr deosebit.

asus rog flow z13 acrnm back

Înainte de a trece mai departe, trebuie să menționez că laptopul este construit plecând de la un model Flow Z13 2023 standard, care la rândul lui este practic neschimbat de la generația anterioară pe care am testat-o si noi. Pe scurt, este vorba despre laptop în format de tabletă cu tastatură de tip folio, asemănător cu Microsoft Surface Pro, dar mai mare, mai greu și mult mai puternic.

Singurele diferențe relevante între Flow Z13 2022 testat de noi și noul Flow Z13 2023/Flow Z13 ACRONYM sunt la nivelul conectivității, portul USB-A fiind acum de tip 3.2 gen 1 iar porturile USB-C oferind ambele date, ieșire video (unul pentru placa video dedicată, altul pentru placa video integrată) și încărcare. În plus, conectorul special ASUS XG a fost actualizat pentru a fi compatibil cu NVIDIA RTX 4080/4090, dar, dincolo de aceste aspecte, puteți citi pe larg review-ul nostru de acum un an pentru a vă face o impresie mai bună despre acest Tablet PC.

Nu prea înțeleg rostul amortizoarelor din colțuri, acestea fiind asemănătoarele celor văzute pe modelele concepute pentru medii dure, însă în acest caz avem de-a face doar cu o decizie estetică deoarece Flow Z13 ACRONYM nu este un astfel de laptop. Presupun că aceste tampoane din aluminiu și cauciuc oferă ceva protecție în cazul în care scăpați laptopul, oferind totodată și o priza mai bună pe masă. Pe spate mai găsim și niște zone acoperite cu cauciuc, care și ele vor proteja laptopul într-o oarecare măsură de șocuri, însă componentele interne probabil că nu sunt gândite pentru astfel de scenarii.

Singurul aspect pozitiv al acestui design sunt piciorușele de sprijin cauciucate ale standului încorporat, un detaliu care lipsește de la modelul Flow Z13 de bază. Dincolo de acest aspect, versiunea ACRONYM aici de față este doar una mai ciudată ca aspect, mai mare, mai grea și mai puțin ergonomică a modelului Flow Z13 2023 deoarece conectivitatea, ecranul, camerele și toate celelalte facilități sunt identice.

Laptopul vine însoțit de o bandă care se poate atașa de colțurile carcasei din aluminiu, utilizatorul putând purta laptopul ca pe o geantă sau putând lucra în timp ce-l ține în modul numit “Producer Mode” de către ASUS. Pachetul mai include o husă de protecție și un stiloul digital Asus Pen 2.0 cu design particular.

Folio, tastatură si touchpad

Flow Z13 ACRONYM este însoțit de aceeași tastatură folio ca modelul de bază, dar cu un design ușor schimbat. Tastatura nu este una Bluetooth, ci folosește un conector special și trebuie conectată fizic la tabletă pentru a funcționa. Exemplarul de test a venit însoțit de două tastaturi și mi s-a spus că modelul cu taste albe si portocalii va fi cel implicit, însă se pare că de fapt al doilea model, cu taste gri-deschis si gri-închis va fi cel mai des întâlnit. Dincolo de paleta de culoare, cele două tastaturi sunt însă identice.

asus rog flow z13 acrnm keyboard typing

Problema mea cu această tastatură este aglomerarea tastelor cu simboluri. Pe lângă cele pe care le așteptăm, butoanele oferă și așa-numitul “alfabet ACRNM”, un truc de design care nu face decât să creeze confuzie. Sunt un individ care tastează mult și repede fără a se uita prea mult la taste, însă chiar și în cazul meu am remarcat experiența generatoare de confuzie.

Mai mult, și combinațiile de taste care folosesc Fn au fost schimbate într-un mod lipsit de sens. De exemplu, luminozitatea ecranului se ajustează cu Fn-Up/Down, o combinație diferită de cea oferite de alte laptopuri ROG, iar alte funcții sunt la fel de dificile deoarece va trebui practic să le ghiciți din moment ce nu sunt indicate de simbolurile de pe taste.

Tastatura este bună pentru standardele moderne, în nota la care v-ați aștepta de la un model subțire pentru ultrabook-uri. Tastatura poate fi folosită în două moduri, așezată direct pe masă și ușor înclinată, iar în al doilea caz am remarcat o tendință de deformare deoarece ranforsarea nu este tocmai perfectă.

Touchpad-ul este și el bun, dar neremarcabil deoarece este cam mic și fabricat din plastic. Acesta nu are probleme cu sensibilitatea sau acuratețea și procesează corect gesturile rapide sau complexe, însă butoanele lui sunt cam dure și cam zgomotoase.

Nu există senzor pentru amprente, însă camera Web oferă un modul IR care se integrează cu Windows Hello pentru o autentificare facială rapidă.

Ecran

La fel ca în cazul Flow Z13 2023, ecranul are o diagonală de 13,4”, raport de aspect 16:10, strat tactil și folosește un excelent panou IPS cu rezoluție QHD+ și rată de împrospătare de 165 Hz.

Ecranul oferă o luminozitate de peste 500 nits, lizibilitate foarte bună și acoperire integrală pentru spectrul DCI-P3. Stratul protector este lucios și folosește Gorilla Glass, însă rămâne lizibil cam în toate condițiile. Panoul oferă un timp de răspuns bun și o rată de împrospătare de 165 Hz, necesare pentru un laptop pentru jocuri, și oferă acum și G-Sync pentru ecranul intern.

Panoul impresionează mai puțin la capitolele nivel de negru și contrast, în special când luminozitatea este împinsă prea sus, iar luminozitatea minimă nu poate coborî prea jos, ceea ce ar putea deranja utilizatorii care lucrează pe întuneric.

Cam aceștia sunt parametrii la care ar trebui să vă așteptați.

  • Panel HardwareID: TL134ADXP01-0;
  • Coverage: 99.8% sRGB, 84.6% AdobeRGB, 98.0% DCI-P3;
  • Type: 10-bit HDR, with Dolby Vision support;
  • Measured gamma: 2.17;
  • Max brightness in the middle of the screen: 470.74 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 24.12 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1111:1;
  • White point: 6700 K;
  • Black on max brightness: 0.42 cd/m2;
  • PWM: No

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, necesitând doar ușoare ajustări de gamma și temperatură. După calibrare, am remarcat o uniformitate bună și bleeding neglijabil, ceea ce, combinat cu parametrii imagistici buni, face ca acest ecran să fie foarte bun pentru aplicații grafice mai pretențioase, jocuri și, evident, uz zilnic obișnuit.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi are o configurație de vârf pentru gama ASUS ROG Flow Z13, modelul GV301VIC oferind un procesor Intel Core i9-13900H, 32 GB de memorie DDR5-4800 în dual channel, o unitate de stocare SSD mid-range cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală NVIDIA RTX 4070 8GB și Iris UHD din procesorul Intel. Sistemul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui martie 2023, adică BIOS 302, Armoury Crate 5.4.10 și GeForce 528.69.

După cum se vede, laptopul folosește cele mai noi platforme Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-13900H este un model mid-range din gama Core i9 13th generation Raptor Lake, acesta oferind 14 nuclee si 20 de fire de execuție. Profilul energetic ales de ASUS îi permite procesorului să atingă 65W în regim susținut, mai puțin decât în cazul unor laptopuri mari precum Zephyrus, dar suficient ca să ofere un nivel de performanțe neegalat de alte sisteme cu această dimensiuni și format.

ROG Flow Z13 este disponibil cu plăci video NVIDIA RTX4000 din gamele inferioare și intermediare. În cazul de față, avem de-a face cu un RTX 4070 Laptop cu o implementare Max-Q de 65W cu Dynamic Boost, deci din nou inferior celor văzute în laptopurile standard. Laptopul oferă MUX cu Advanced Optimus și G-Sync pentru ecranul intern.

Laptopul oferă un maximum de 32 GB de memorie DDR5-4800, mai mult decât Flow Z13 standard, care este disponibil doar cu 8 sau 16 GB. Flow Z13 ACRNM oferă un singur slot M.2 pentru unitățile de stocare, și acesta într-un format mai puțin comun 2230, iar la acesta este conectat un SSD Micron 2400 cu capacitate de 1 TB, un model din gama intermediară.

Accesul la componentele interne este dificil, însă cum unitatea SSD este singura care poate fi schimbată, acest aspect contează mai puțin. Pentru a face actualizarea mai simplă, laptopul oferă un capac care oferă acces direct la SSD, însă, după cum ziceam, atenție la ce alegeți din moment de formatul compatibil este M.2 2230.

asus rog flow z13 acrnm stoarge

Aplicația Armoury Crate oferă patru profiluri energetice: Silent, Performance, Turbo și Manual. Fiecare dintre acestea are propriile setări pentru putere și regim de turație, în cazul Turbo observându-se că modelul ACRONYM de față este mai tăcut și mai rece decât Flow Z13 standard.

SilentPerformanceTurboManual
CPU only, PL1/PL2 TDP20/36W55/95W65/95W65/95W
GPU only, max TGP25W50W65W65W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
45W,  20 + 25W60W, 15-25 + 35-45W80W, 20-30 + 50-60W80W, 20-30 + 50-60W
Noise at head-level, tested~30 dBA~39 dBA~41 dBA~44 dBA, max fans

Armoury Crate oferă și diferite moduri de lucru pentru plăcile video: Ultimate (doar placa video NVIDIA, necesită restart), Standard (Advanced Optimus), Optimized (Optimus standard) și Eco (Optimus standard, dar cu placa video NVIDIA dezactivată). În cursul testelor, am folosit profilul Standard și am apelat la Ultimate doar pentru testele cu jocuri.

Cam la acest comportament ar trebui să vă așteptați într-un regim normal de lucru. Ventilatoarele sunt oprite atât timp cât temperaturile interne nu trec de 50 de grade, ceea ce se întâmplă cam des însă, și au un nivel de zgomot mai mic de 30 dB, dar cu o tonalitate ușor de sesizat.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul i9 s-a stabilizat la un consum de circa 65W, temperaturi de 80 de grade și nivel de zgomot de 41 dB, scorul obținut fiind de circa 2500 de puncte. Dacă optați pentru modul Manual, puteți împinge ventilatoarele la turația maximă, unde am măsurat un nivel de zgomot de 44 dB, însă nu am remarcat diferențe de temperatură și performanțe semnificative.

Trecând la profilul Performance, am remarcat o limitare a procesorului la 55W, condiții în care temperaturile au ating circa 85 de grade iar nivelul de zgomot a fost de circa 39 dB. Față de profilul Turbo, am măsurat o scădere a performanțelor cu circa 10 procente.

Cu profilul Silent, procesorul este limitat la circa 20W, condiții în care nivelul de zgomot al sistemului de răcire a fost mai mic de 30 dB iar temperaturile au urcat doar până la 55 de grade. Pe baterie, procesorul este limitat la circa 35W.

cinebench1 flow z13 acrnm

Aceste rezultate sunt excelente pentru un laptop compact de 13”, cam cu 20% mai mici decât cele măsurate la implementările i9-13900H full-size. Față de ROG Flow Z13 standard, acest model ACRNM este un pic mai lent, dar și mai rece și mai tăcut, însă are și un BIOS cu versiune mai nouă.

cinebench2 flow z13 acrnm

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut comportamente similare celor de mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Turbo.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție QHD+ cu profilul Turbo și sistemul video setat pe Standard (Advanced Optimus).

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 8791, 16 – 8028, 8 – 6330, 4 – 4153, 2 – 2239, 1 – 1106;
  • 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 21120 (Graphics – 23327, Physics – 30544, Combined – 9724);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 6030;
  • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 9867 (Graphics – 9476, CPU – 12887);
  • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 2430;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5391;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 15347;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 61.83 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 80.83 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 5981 (CPU: 34171, 3D Graphics: 17608, Memory: 3526, Disk Mark: 30241);
  • PCMark 10: 7819 (Essentials – 11841, Productivity – 10003, Digital Content Creation – 10954);
  • GeekBench 5.5.1 64-bit: Multi-core: 13971, Single-Core: 2034;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2956 cb, CPU Single Core 292 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 7253 cb, CPU Single Core 785 cb;
  • CineBench R23: CPU 18426 cb (best single run), CPU 15180 cb (10 min run), CPU Single Core 2026 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 23.96 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 2m 36s ;
  • Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 21.61s (CUDA), 10.30s (Optix);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 5m 53s;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 44.23s (CUDA), 24.56s (Optix);
  • Blender 3.41 – BMW scene – CPU Compute: 2m 23s;
  • Blender 3.41 – BMW scene – GPU Compute: 21.92s (CUDA), 9.85 (Optix);
  • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 07s;
  • Blender 3.41 – Classroom scene – GPU Compute: 42.45s (CUDA), 22.14s (Optix);
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 1293 points;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 88.84;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 55.01;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 98.83;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 33.92;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 313.80;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 31.60;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 17.14;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 208.23.
  • V-Ray Benchmark: 12492 – CPU, 969 – CUDA, 1403 – RTX.

ROG Flow Z13 ACRNM oferă performanțe excelente pentru un laptop din clasa ultra-compactă. Am comasat mai jos rezultatele măsurate cu un ROG Flow Z13 standard cu RTX 3060, dar și o implementare mai puternică precum cea din ROG Flow X16, pentru a vă face mai ușor o idee despre diferența de performanțe.

i9-13900H + 4060 65W
2023 ROG Flow Z13
i9-13900H + 4070 65W
2023 ROG Flow Z13 ACRNM
i9-13900H + 4070 120W
2023 Asus ROG Flow X16
3DMark – Fire Strike19841 (G – 22072, P – 20334, C – 8715)21120 (G – 23327, P – 30544, C – 9724);25263 (G – 28654, P – 29072, C – 12123)
3DMark – Port Royal497960307281
3DMark – Time Spy9290 (Graphics – 8816, CPU – 13363)9867 (Graphics – 9476, CPU – 12887)12143 (Graphics – 12023, CPU – 12876)
Uniengine Superposition – 1080p Extreme508953916787
CineBench R23 (best run)18670 cb – multi core,
2031 cb – single core
18426 cb – multi core,
2026 cb – single core
19155 cb – multi core,
2025 cb – single core
Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute5m 40s5m 53s4m 48s
Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute50.51s (CUDA), 27.24s (Optix)44.23s (CUDA), 24.56s (Optix)36.70s (CUDA), 21.59s (Optix)
SPECviewperf 2020 – 3DSMax:81.9688.8499.15
SPECviewperf 2020 – Catia:51.8855.0167.10
SPECviewperf 2020 – Maya:297.55313.80361.60

După cum se vede, cele două ROG Flow Z13 sunt cam la fel, doar placa video mai bună aducând un spor de 10% în testele de randare și de 20% în cele de raytracing. În același timpul, implementarea RTX 4070 Max-Q de 65W oferă cam 75-80% din puterea unei implementări RTX 4070 de 120W și cam 70-75% din puterea unei implementări full-power RTX 4070 de 140W.

Să vedem însă cum se comportă ROG Flow Z13 ACRNM atunci când vine vorba de jocuri. Am testat la rezoluții QHD+ și FHD+ cu variate setări de calitate și placa video setată pe modul exclusiv.

Core i9-13900H
+ RTX 4070 Laptop 50-65W
QHD+ Turbo,
dGPU, on desk
QHD+ Performance,
dGPU, on desk
FHD+ Turbo,
dGPU, on desk
FHD+ Silent,
dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
45 fps (34 fps – 1% low)39 fps (25 fps – 1% low)67 fps (41 fps – 1% low)23 fps (15 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
168 fps (34 fps – 1% low)144 fps (32 fps – 1% low)232 fps (34 fps – 1% low)68 fps (21 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
66 fps (53 fps – 1% low)56 fps (46 fps – 1% low)86 fps (65 fps – 1% low)65 fps (23 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
87 fps (59 fps – 1% low)71 fps (44 fps – 1% low)103 fps (62 fps – 1% low)78 fps (28 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
56 fps (42 fps – 1% low)66 fps (37 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
66 fps (48 fps – 1% low)59 fps (42 fps – 1% low)90 fps (64 fps – 1% low)72 fps (36 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
76 fps (56 fps – 1% low)65 fps (46 fps – 1% low)102 fps (76 fps – 1% low)36 fps (22 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU)
73 fps (36 fps – 1% low)63 fps (31 fps – 1% low)94 fps (35 fps – 1% low)72 fps (36 fps – 1% low)

Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de ray tracing cu și fără DLSS.

Core i9-13900H + RTX 4070 Laptop 50-65WQHD+ Turbo, dGPU, on deskFHD+ Turbo, dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Off)
23 fps (15 fps – 1% low)31 fps (20 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced)
59 fps (30 fps – 1% low)89 fps (56 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off)
107 fps (28 fps – 1% low)170 fps (34 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality)
141 fps (34 fps – 1% low)202 fps (36 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)
56 fps (45 fps – 1% low)69 fps (53 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off)
47 fps (28 fps – 1% low)69 fps (44 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On)
53 fps (34 fps – 1% low)78 fps (45 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 Off)
36 fps (23 fps – 1% low)44 fps (22 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 On)
29 fps (16 fps – 1% low)41 fps (23 fps – 1% low)

După cum se vede, chiar dacă este o implementare Core i9 și RTX 4070 limitată din punct de vedere al puterii, ROG Flow Z13 poate ataca cele mai multe jocuri moderne la rezoluție QHD+ și setări de calitate Ultra. Performanța raytracing nu este însă la fel de impresionantă ca în cazul mai puternicelor 4080/4090, cu sau fără DLSS sau frame generation în cazul titlurilor compatibile DLSS3.

Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri și aplicații, puteți citi mai pe larg pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din Flow Z13 ACRNM folosește două ventilatoare, două radiatoare, o cameră de vaporizare și pastă cu metal lichid aplicată atât pe procesor cât și pe procesorul grafic. Formatul de tabletă facilitează un flux de aer foarte bun, vorbind aici atât de admisia aerului rece, cât și de evacuarea aerului cald, iar acest aspect, combinat cu sistemul de răcire optim, a permis atingerea performanțelor termice bune văzute mai sus.

cooling 7 960x427 1

Față de versiunea standard Flow Z13, versiunea ACRONYM a fost cu câteva grade mai rece și a atins un nivel de zgomot mai mic cu câțiva dB cu profilul Turbo activat, ceea ce arată că masivul bloc de aluminiu al carcasei are totuși câteva avantaje. În consecință, nivelurile de zgomot pe care ar trebui să le așteptați sunt de 44 dB cu Manul și ventilatoarele la nivelul maxim, 41 dB cu Turbo, 38 dB cu Performance și mai puțin de 30 dB cu Silent.

Privind la temperaturile externe, versiunea ACRNM este și aici mai rece cu circa 4-10 grade decât Flow Z13 standard, în timp ce temperaturile la nivelul tastaturii sunt mereu bune din moment ce vorbim de un model folio cu tastatură detașabilă.

temps rog flow z13 acrnm gaming perf temps rog flow z13 acrnm gaming turbo

Comportându-se bine în jocuri, este evident că laptopul este foarte plăcut și în uzul curent. Cu profilul Silent activat, ventilatoarele stau oprite atât timp cât temperaturile interne nu trec de 50 de grade, însă acest prag este ușor de atins în timpul activitățile ceva mai pretențioase de un simplu streaming video. Nivelul de zgomot cu Silent activ este redus, sub 30 de grade, însă ventilatoarele mici un o tonalitate înaltă care este ușor de sesizat și care poate deveni enervantă.

temps rog flow z13 acrnm daily

Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX211 cu arhitectură 2×2 care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5, acesta achitându-se excelent de sarcini. Camera Web frontală oferă un senzor de 5 MP și modul IR pentru autentificare, aceasta fiind flancată de 2 microfoane, în timp ce camera principală oferă un senzor de 13 MP. Camera principală are o utilitate discutabilă în cazul unei tableta, însă camera frontală are o calitate bună în lumină puternică și mulțumitoare în lumină mai slabă, singurul aspect negativ fiind formatul 4:3, care face ca imaginea standard 16:9 să fie decupată la numai 2 MP.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe laterale. Calitatea redării este destul de slabă, nivelul sonor atingând abia 75 dB iar sunetul redat ducând lipsa unei redări acceptabile în zona frecvențelor joase.

Baterie și autonomie

Bateria din ASUS ROG Flow Z13 ACRNM are o capacitate de 56 Wh, o dimensiuni normală pentru o tabletă de 13” cu aceste specificații. Pe baterie, sistemul comută în mod automat la o rată de împrospătare de 60 Hz pentru ecran, conservând astfel energia disponibilă.

  • 5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – redare Netflix 4K, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • sub 1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit

Autonomiile sunt așa și așa, nici prea bune, nici prea rele, și sunt ușor mai slabe decât cele măsurate pe Flow Z13 standard cu BIOS 301.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 130W cu conectare USB-C și cabluri lungi. Laptopul va putea folosit modurile Turbo și Manual doar cu încărcătorul original, orice alt încărcător USB-C fiind considerat incompatibil și permițând doar utilizarea profilurilor Performance și Silent.

asus rog flow z13 acrnm cahrger

Preț și disponibilitate

ASUS ROG Flow Z13, inclusiv versiunea de față ACRONYM, este deja disponibil în ofertele locale. Acest model are un preț mai ridicat decât cel al variantei de bază, cum era de așteptat. În România prețul configurației cu procesor Intel Core i9, 32 GB RAM, SSD de 1 TB și placă grafică Nvidia GeForce RTX 4070 se situează în jurul valorii de 14.000 lei.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații sau stocuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Acest Asus ROG Flow Z13 ACRNM este o serie aparte, cu anumite puncte forte neîntâlnite pe alte produse similare, dar în același timp și cu unele inconveniente față de design-ul ROG Flow Z13 standard din acest an.

Este un design unic și poate chiar atrăgător pentru unii dintre voi, chiar dacă eu nu sunt neapărat un fan al dimensiunilor crescute și greutății suplimentare ale acestui șasiu. De fapt, prefer designul mai simplist al modelelor Flow Z13 standard, și prefer cu siguranță designul tastaturii acestora față de cel ciudat și nepractic oferit pe seria ACRONYM.

Pe de altă parte, acest model ACRONYM oferă aceleași caracteristici ca și modelul Z13 standard, dar cu un plus de specificații și performanțe pe care unii dintre voi l-ar putea considera util. Dacă aveți nevoie de 32 GB de memorie RAM în acest format, Asus oferă această configurație doar pe această serie ACRNM, în timp ce dGPU-ul RTX 4070 reprezintă aproximativ 10-15% în plus în performanță față de 4060 oferit cu modelele obișnuite, și este la rândul său dotare exclusivă a ediției speciale ACRNM.

Pe lângă toate acestea, Z13 ACRNM rulează ceva mai silențios și mai rece decât modelul standard, ceea ce reprezintă poate adevăratul beneficiu al învelișului metalic voluminos integrat pe acest șasiu.

Din aceste motive enumerate mai sus, Z13 ACRNM primește din partea noastră premiul pentru cel mai performant laptop din categoria modelelor cu ecran de 13 inci.

Per total, totuși, consider că modelele Flow Z13 obișnuite sunt mai bine echilibrate pentru majoritatea potențialilor cumpărători, și doar câțiva dintre voi ar beneficia cu adevărat de ce oferă în plus ca funcționalitate și performanțe acest model Z13 ACRNM. Desigur, designul joacă rolul său în decizie, dar și prețul mai ridicat decât cel al versiunilor standard.

asus rog flow z13 acrnm premiu recomandat

Pro:

  • șasiu mai solid și design unic pentru versiunea ACRNM
  • ecran QHD+ excelent
  • configurații mai puternice decât Z13 standard (32 GB RAM, RTX 4070)
  • temperaturi și nivel de zgomot mai mici decât la Z13

Contra:

  • mai greu și voluminos decât versiunea de bază
  • sistemul audio putea fi mai bun
  • design nu pe placul oricui
  • autonomie medie
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri