GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun antivirus gratuit în 2015

Antivirusul este una dintre primele aplicaţii pe care trebuie să le instalezi pe calculator pentru a micşora riscul unei infecţii cu viruşi, spyware sau alte tipuri de infecţii care se răspândesc din ce în ce mai mult pe internet.

Practic, instalarea unui antivirus este esenţială pentru funcţionarea PC-ului într-o eră în care beneficiem de acces permanent la internet şi de posibilitatea de a transfera date printr-o multitudine de metode.

Se spune că cea mai bună protecţie împotriva atacurilor informatice este asigurată de antiviruşii contra-cost, care beneficiază de numeroase opţiuni suplimentare şi de suport din partea producătorului.

Există însă şi antiviruşi gratuiţi care oferă un nivel de protecţie foarte bun, mai ales că în cele mai multe cazuri vorbim despre versiuni free ale antiviruşilor cu bani. Aceştia oferă cel mai bun raport preţ/performanţă şi, chiar dacă nu oferă atât de multe funcţii şi opţiuni, se descurcă bine la cel mai important aspect: protejarea împotriva infecţiilor cu viruşi.

În plus, pentru utilizatorii obişnuiţi, un antivirus gratuit este mai uşor de utilizat decât unul cu funcţii complexe care trebuie configurat manual.

Iată o selecţie a celor mai buni antiviruşi gratuiţi disponibili în prezent pe piaţă:

Avast! Free Antivirus

Unul dintre cele mai apreciate antivirusuri gratuite este Avast! Free Antivirus. Ajuns la versiunea 8.0, Avast! Free Antivirus asigură protecţie de bază împotriva viruşilor şi a spyware-ului, dar previne şi exploatarea unor bug-uri din cele mai cunoscute browsere şi oferă acces limitat la Sandbox, o opţiune care permite rularea într-un mediu securizat a aplicaţiilor potenţial periculoase. În plus, dacă nu ştii cum să rezolvi anumite probleme, antivirusul include şi opţiunea de a fi configurat şi utilizat de la distanţă de un prieten. Merită precizat că, după primele 30 de zile de la instalare, antivirusul necesită înregistrare, însă aceasta este complet gratuită.

Avast! Free Antivirus

Avast! Free Antivirus

Bitdefender Antivirus Free Edition

Realizat de producătorul român Softwin, Bitdefender Antivirus Free Edition are câteva avantaje interesante comparativ cu concurenţa în special pentru utilizatorii începători: nu necesită configurare nici măcar după instalare şi oferă opţional şi are interfaţă în limba română. Antivirusul este capabil să scaneze sistemul automat la anumite intervale de timp, are funcţie antiphishing pentru blocarea tentativelor de fraudă online şi include servicii de scanare în cloud pentru o protecţie mai rapidă împotriva celor mai noi ameninţări. În plus, interfaţa este intuitivă şi uşor de utilizat de toate tipurile de utilizatori.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free Edition

AVG Antivirus Free 2013

AVG Antivirus Free 2013 este un alt antivirus gratuit cu o bună reputaţie câştigată pe parcursul timpului, care oferă protecţie de bază împotriva viruşilor şi a altor tipuri de malware. În plus, există alte câteva opţiuni secundare, printre care un modul de scanare de link-uri care te avertizează dacă vizitezi un site potenţial periculos, un modul Anti Rootkit sau opţiune de protecţie a identităţii. Din păcate, acest antivirus este unul destul de lent atunci când scanezi tot computerul pentru posibile infecţii, lucru care ar putea deveni deranjant dacă operaţiunea este efectuată frecvent.

AVG Antivirus Free 2013

AVG Antivirus Free 2013

Panda Cloud Antivirus

Spaniolii de la Panda au decis să profite de conexiunile permanente la internet de care ne bucurăm (aproape) toţi şi să lanseze un antivirus gratuit cu un mod de funcţionare inedit: prin intermediul unui serviciul in the cloud. Astfel, Panda Cloud Antivirus nu are nevoie de descărcarea ultimelor semnături de viruşi, întrucât le primeşte automat în momentul în care serverul Panda este actualizat cu acestea. Antivirusul punctează şi prin interfaţa simplă şi dezinfectările automate, dar şi prin protecţia la navigarea în browser. Nu uita însă ca Panda Cloud Antivirus este util numai dacă ai o conexiune permanentă (şi ieftină) de acces la internet.

Panda Cloud Antivirus

Panda Cloud Antivirus

Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus este un alt antivirus bine cunoscut care oferă o protecţie solidă împotriva viruşilor, troienilor sau rootkit-urilor în timp real, plus un modul Anti Adware şi Anti Spyware. În plus, beneficiază şi de Browser Tracking Blocker, care blochează stocarea de date personale de către site-urile pe care le vizitezi, şi Website Safety Advisor, care îţi oferă informaţii despre securitatea site-urilor atunci când efectuezi o căutare pe Google. Din păcate, aceste două opţiuni sunt disponibile numai prin intermediul Avira Toolbar, un toolbar care se integrează în browser. Alegerea Avira este puţin dubioasă, fiind cunoscută reticenţa utilizatorilor de a instala astfel de toolbar-uri.

Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus

Microsoft Security Essentials

Ultimul, dar nu cel din urmă antivirus din listă este Microsoft Security Essentials, produs de aceeaşi companie ca şi sistemul de operare Windows. MES mizează în primul rând pe o interfaţă minimalistă care nu necesită interacţiunea cu utilizatorul, pe consumarea unei cantităţi reduse de resurse, dar şi pe o detecţie bună a ameninţărilor informatice. Evident, nu totul este perfect, iar problemele apar la identificarea unui virus: scanarea completă a sistemului durează mult, la fel ca şi trecerea fişierelor infectate în carantină. Totuşi, MES rămâne o soluţie bună pentru utilizatorii începători care nu vor să aibă de-a face cu un antivirus dificil de configurat.

Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials

Concluzii

Dacă din diverse motive nu vrei să dai bani pe un antivirus, ai numeroase alternative gratuite care se descurcă cel puţin la fel de bine când vine vorba despre detecţia viruşilor. Din cei mai mulţi antiviruşi gratuiţi lipsesc funcţiile avansate de configurare, însă acestea sunt utilizate în general de o mică parte din utilizatorilor. În plus, un antivirus gratuit are aproape mereu avantajul unei interfeţe intuitive şi simplu de utilizat de orice utilizator, indiferent de nivelul de experienţă pe care îl are în folosirea calculatorului.

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

45 comentarii

 1. Ionut

  Septembrie 12, 2013 la 13:56

  Nod32 nu este bun?

  • augustin

   Mai 4, 2014 la 12:14

   la mine el era un virus

 2. Sergiu

  Septembrie 25, 2013 la 16:20

  Fereste-te de nod32 si Avast! Mi-am infectat pc-ul si nici unul din aceste 2 antivirusuri nu m-au ajutat!

  • mimi

   August 10, 2014 la 17:26

   Sergiu, este bine daca imi instalez antivirus pe calculator sau este un rahat daca mi-l instalez si-mi stric calculatorul? Spune-mi sincer.

   • Daniel Popescu

    August 11, 2014 la 20:46

    Sigur ca este bine sa-ti instalezi un antivirus, trebuie doar sa te documentezi un pic inainte pentru a vedea care sunt cele mai bune, asa cum am procedat si noi in acest articol.
    Si ca sa raspund la ultima intrebare, nu ai cum sa-ti strici calculatorul daca instalezi un antivirus.

    • Tindala

     August 22, 2014 la 11:30

     3 ani in urma am istalat windows7,fara antivirus,nu am probleme deloc, de unde se iau la voi virusi eu idee nu am,

 3. petrica

  Octombrie 14, 2013 la 17:26

  Advanced SystemCare Ultimate bun si pentru pc mai slabe

 4. Dan

  Noiembrie 10, 2013 la 11:19

  Buna ziua.Poate cineva sa ma indrume de modul in care pot scapa de “DO SEARCHES”?vA MULTUMESC

  • NELU

   Ianuarie 13, 2014 la 19:15

   pai frate draga eu am scapat de asta doar ruland vreo 3-sau 4 programe
   :d . cauta pe net si vei gasi

 5. Mihai

  Noiembrie 13, 2013 la 14:28

 6. Mocanu Marilena

  Noiembrie 22, 2013 la 13:52

  Imi place sa ma documentez dela profesionisti. Nu imi permit sa cheltui prea mult pentru IT,dar sunt dependenta. De aceea caut programe care ma ajuta sa invat si sa ma descurc cat de cat. Iubesc IT-ul.

 7. Claudiu_K.G.B.

  Decembrie 4, 2013 la 20:06

  Eu am avut antivirusul AVIRA,pana acum.Acesta imi bloca siteuri-le oficiale ale celorlalti antivirusi.Nu mai instalati acest antivirus(AVIRA) ingreuneaza buna functionare a pc-ului,nu e bun de nimic,vede erori de windows ca si virusi de tip “worm” si multe altele.

  • alex

   Martie 5, 2014 la 13:14

   Ai dreptate am avut si eu acest antivirus si tot facea figuri,intram pe filelist sami iau un joc ceva detecta virusi sau scanez si nu-mi sterge virusii de aia lam sters !

  • Bogdan

   August 29, 2014 la 12:02

   Salut Claudiu,

   Avira in 2013 avea anumite probleme cu update ul , acum iti pot spune ca Avira revine in top
   + cea mai buna detectie

 8. florin

  Decembrie 30, 2013 la 20:30

  comodo e foarte bun,a obtinut o nota foarte mare pe avtest,dar blocheaza stic-urile de net din romania :))

 9. Velen

  Ianuarie 1, 2014 la 22:38

  Avast este cel mai bun antivirus gratuit. Sa-l folosesc de 2 ani pe mai multe computere și nu au avut probleme cu viruși la ALL. De asemenea, lucrez ca suport PC-ul și instalează avast la toți clienții mei.

 10. Octavian

  Februarie 26, 2014 la 12:32

  Eu stiam ca Avast ar fi cel mai bun antivirus de pe piata ..dupa el bitdefender si nod 32

 11. Robert

  Martie 2, 2014 la 21:45

  In ceea ce ma priveste,am avut destule probleme cu Avira,deoarece de multe ori avea probleme la actualizarea semnaturilor de virusi sau a pornirii automate,desi era testat corespunzator.Cu Avast m-am inteles bine,n-am avut mari probleme cu el,deci il recomand cu placere.BitDefender consuma multe resurse,deci il recomand doar pentru utilizatorii care au calculatoare mai performante.

 12. augustin

  Mai 4, 2014 la 12:16

  bitdefender e cel mai bun antivirus

 13. roma

  August 12, 2014 la 11:58

  va rog foarte mult!!! spneti care e cel mai bun? eu am un notebook : procesor 1.7 2G ram. ceva detalii de Kasper

 14. Gabriel Marinescu

  August 23, 2014 la 21:59

  Anul acesta nu am incercat Nod32 si EzAntivirus care acum niste ani buni era folosit de o anume banca din Romania cu rezultate surprinzatoare pt baietii IT-isti de acolo.Din pacate este atat de bine protejat incat NIMENI nue are crack sau licenta afisata pt el nicaieri…F-Secure este la fel de bun,l-am incercat dar de asemeni nu gasesti o solutie de a “ocoli”plata softului…Cele de acum clasice sunt cu”chilotii in vine”cum se zice foarte proaste si cu o vlulnerabilitate ce chiar te determina sa nu le cumperi,Bit-ul(se dezavctiveaza singur si fara explicatie),AVG-ul(am luat “paduchi”la greu cu el reinstaland OS-ul),AVIRA(a rezistat o saptamana!)sunt neasteptat de slabe in acest an-2014.Avast-ul e slab cu toata reclama lui,mai si chinuie calculatorul consumand permanent resurse pt ca are un scan permanent in backround,oricum negasind nimic din threat-urile reale,KAV-ul e ca si cum nu-l ai,Panda ramane aceeasi gluma proasta,nu am incercat TREND-ul era bun si el acum cativa ani,acum experimentez ADAWERE de 2 saptamani dar inca nu a facut nimic spectaculos in detectie (cred ca ma umplu pe nesimtite de “plosnitze”), cum sa ai curajul sa mai si platesti pentru megaesecul de anul asta vreun soft de securitate?

  • Daniel Popescu

   August 26, 2014 la 12:23

   Testele oficiale AV-Test spun altceva, Bitdefender si Kaspersky au rate de detectie foarte bune. Sigur ca niciun antivirus nu este perfect, dar de aici si pana la a spune ca niciunul nu este bun e o cale destul de lunga.

 15. Gabriel Marinescu

  August 23, 2014 la 22:30

  PS:Am uitat sa mentionez pericolul reprezentat de browserul Mozilla!Era favoritul meu,dar este atat de invadat de spam-uri si mai ales insotit de troieni ce deschid ferestre mutiple fara nici o comanda doar daca il ai in bara!Cu pariuri,cu mai stiu eu ce reclame,renuntati la el si treceti pe Opera,mult mai depopulat de “plosnitze”.

 16. Valera Kolciakov

  Octombrie 1, 2014 la 23:10

  Nu mi-i clar si pace. Pe cate teste am fost niciunul concludent. In prezent folosesc VIPRE Antivirus Premium, e usurel, nu se simte in rulare si-si face treaba bine. Vad ca in acest test nici nu a fost luat in discutie. Ce parere aveti de el? Astept opinii.

 17. song

  Octombrie 7, 2014 la 10:39

  sunt invadata de reclame.nu mai vad nimic din cauza lor. platesc net-ul si doresc sa am asigurata calitatea produsului.am facut reclamatie la telekom si mi-au spus ca asa sunt saiturile imi apar aceleasi reclame indiferent de sait.furnuzorii de net sunt de vina. unde as putea sa reclam acest fapt? Ce antivirus contra reclamelor pot sa folosesc?

  • Daniel Popescu

   Octombrie 7, 2014 la 12:10

   Nu inteleg exact la ce reclame te referi. daca apar tot timpul aceleasi reclame indiferent de site-ul pe care il accesezi este posibil sa ai un virus. Instaleaza un antivirus, de exemplu dintre cele prezentate aici, si scaneaza sistemul pentru a vedea daca ai calculatorul infectat.

  • popsebi

   Octombrie 19, 2014 la 22:02

   Instealeaza adblock free se integreaza perfect cu toate browserele, sau wot.
   Uite aici: extensia de la chrome, internet explorer, opera, mozilla.

  • onumusic

   Octombrie 21, 2014 la 11:01

   adblock pentru browserul pe care il folosesti si ai rezolvat problema cu reclamele enervante

  • hater

   Noiembrie 4, 2014 la 21:45

   1. cum ai ajuns la concluzia ca furnizorul de net e de vina?
   2. de ce trebuie neaparat sa reclami acest fapt?
   3. instaleaza adblock (google it)
   4. n ai nici o treaba cu calculatoarele.

 18. vraciul

  Octombrie 18, 2014 la 01:06

  Song Iubita instaleaza pe browserul pe care il folosesti AdBlock Plus..este o extensie care blocheaza malware, spy, adware ..scapi de reclame imediat …deschizi o pagina de net, scrii download adblock plus..il descarci si instalezi in browserul tau..este simplu, instalarea se face online…apoi il setezi sa iti blocheze gandaceii …se pot bloca si butoanele tip social media ..asta daca nu folosesti frecvent raportarea la Facebook, de pilda…

 19. Gabriel Marinescu

  Noiembrie 4, 2014 la 23:31

  Ia incercati si voi ADAWERE antivirus,il am de 4 luni,si nu am treaba,am si uitat de problema asta si navighez de nu am treaba peste tot mai ales pe Youtube

 20. lupino

  Noiembrie 12, 2014 la 21:21

  Salut, dar de Kingsoft AntiVirus ce parere aveti ?

  • Daniel Popescu

   Noiembrie 19, 2014 la 22:53

   Personal nu am folosit Kingsoft Antivirus, dar din cate stiu este un produs destul de bun.

 21. Magda

  Noiembrie 14, 2014 la 23:58

  Avira antivirus cel mai bun pentru pc meu da sa bagat unu in pc meu la scos si mi-a instalat Norton sincer merge foarte prost folosesc chrome si face urat se blocheaza pc inainte cu Avira no problem a si a 2 intrebare la windows xp pack 2 merge instalat pack 3 s-au vista pot astepta si rasp pe e-mail sincer m-ar ajuta ca deja nu mai tine saracu xp 2002 :))eu ma intreb cum se mai deschide

 22. Torquemada

  Decembrie 10, 2014 la 21:21

  De departe cel mai bun este Bitdefender. Eu il folosesc de vreo 5-6 ani dar de la an la an il fac tot mai greu de controlat. Nu exista posibilitatea dezactivarii temporare. Eu inteleg ca daca dau bani si cumpar un produs (software) trebuie sa pot sa-l controlez cand si cum vreau ori in cazul lui Bitdefender nu poti sa faci nimic. In afara de cateva setari in rest nu ai niciun control. Ajungi sa te intrebi al cui este calculatorul, al tau sau al celor de la Softwin. Pacat, altfel, cum spuneam, cel mai bun. Acest comentariu este mai mult pentru gameri. In acest domeniu, Bitdefender nu este bun deloc.

  • Daniel Popescu

   Decembrie 11, 2014 la 14:30

   Din cate stiu, Bitdefender, la fel ca orice alt antivirus, iti permite sa dezactivezi temporar antivirusul. Totusi, este posibil ca versiunea de baza, acel Bitdefender Free Edition, sa nu aiba aceasta functie si nici posibilitatea de a schimba anumite setari, intrucat este dedicat in special utilizatorilor incepatori care nu stiu/nu vor sa-si bata capul cu astfel de optiuni. Insa nu cred ca aceasta problema apare si in cazul versiunilor contra-cost.

 23. Gabriel Marinescu

  Decembrie 11, 2014 la 11:12

  Am revenit cu un up-date pentru ADAWERE antivirus free.Neasteptat de bun si comod!Instalare relativ usoara pentru avansati,pentru incepatori mai complicat;trebuie mai intai descarcat,apoi instalat dar in maxim 60 de zile trebuie activat fara activare nu doar ca se va inchide devenind inutilizabil,dar nici randamentul nu este in parametri normali.Dupa inregistrare(nu costa nimic)primesti un mail de la Lavasoft cu un serial personal de activare pe care il vei folosi.Insa odata activat nu am mai stiut de nici o grija,este extrem de eficient nepermitand deschiderea fisierelor periculoase si curatarea celor primite.Foarte bun,folositi cu toata increderea!

 24. DAN

  Ianuarie 23, 2015 la 01:38

  ma intrebam care este cel mai bun soft din lume si daca exista asa ceva, dau un exemplu se zice ca cele mai bun soft din lume ar fi bifdifender este facut de un roman dar dupa parerea mea ce mai bun sistem de operare este kali-linux care este foarte rapid la internet si nu numai si are multe aplicatii decit un windows xp/7/8 sint varza pe linga kali-linux si gratuit pe deasupra, sper sa ma insel eu pt ca altii stiu cum se lucreaza cu un astfel de sistem si mai ales ca am kali-linux de 7 ani de zile si sint foarte multumit mai ales ca nu am avut probleme niciodata

  • vio

   Ianuarie 23, 2015 la 17:59

   Din cate stiu eu kali-linux este un sistem de operare in sine(adica, complet, cu tot ce-i trebuie).
   Bitdefender este doar un program antivirus, nu un sistem de operare.
   Majoritatea programelor antivirus au fost create pentru sistemele de operare ale celor de la Microsoft (Windows).
   Linux-urile (cum e Kali) sunt mult mai stabile si mult mai greu de virusat.
   Nu putem compara un antivirus cu un linux. Sunt lucruri diferite (marime, destinatie, functii). In acest moment nu gasesc un criteriu comun ca sa le putem compara(in afara de faptul ca ambele sunt programe de calculator).

  • claudiu

   Ianuarie 26, 2015 la 17:25

   Deci ai Kali Linux de vreo 7 ani… Adica cu vreo 5 inainte sa-l puna pe piata creatorii lui, tot aia care au facut si Backtrack…

   Interesant… :) Daca lucrezi cu Linux in acelasi mod in care scrii…

 25. Gabriel Marinescu

  Ianuarie 26, 2015 la 21:13

  Aici subiectul topicului era despre antivirusi nu despre OS!Linux….hai sa aratam ca”stim”…ce rahat faci cu acest OS bun doar de navigat pe net,nici un joc nu merge pe el si nici un utilitar decat cumparat,nici seriale si nici krackuri nu gasesti ce naiba faci cu el,doar intri pe forumuri si-ti dai cu parerea si-ti cetesti/raspunzi la mail-uri?E prea putin!

 26. vio

  Februarie 2, 2015 la 16:06

  Navigand pe net am gasit un alt antivirus numit Comodo.
  As dori si o parere aici, cat se poate de impartiala si mai aproape de realitate, daca se poate.
  Unde l-am gasit era laudat foarte dar eu la pomul laudat nu ma duc cu sacul.
  Multumesc

 27. demolatorul de vise

  Februarie 2, 2015 la 17:43

  daca stam si ne gindim mai bine indiferent ca ii un antivirus un soft oarecare dece sa nu spunem pina si un sistem de operare este un soft pina la urma care a fost creat de cineva, altfel nu ar fi existat internetul fara ajutorul softurilor si sa ne spunem parerile noastre

 28. Adrian

  Martie 21, 2015 la 03:04

  nu spune nimeni nimic despre Baidu Antivirus?

 29. Zigo

  Martie 22, 2015 la 10:06

  eu din experenta mea as spune cel mai bun antivirus este
  Avira Free Antivirus

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.