GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tipuri de licențe Microsoft Office: cât costă și care sunt alternativele gratuite

Autor: Echipa Giz.ro

Aplicațiile Word, Excel sau PowerPoint din cadrul suitei Microsoft Office sunt disponibile în prezent la prețuri accesibile, inclusiv pe baza unor abonamente lunare sau anuale.

O lungă perioadă de timp, software-ul pentru calculatoare a fost disponibil doar la prețuri prohibitive pentru utilizatorii casnici, care în mod natural au ales utilizarea unor versiuni piratate. Iar aici ne referim în special la sistemul de operare Windows, suita Microsoft Office, aplicația Adobe Photoshop sau orice antivirus renumit.

Lucrurile au început însă să se schimbe în ultimii ani, în special după explozia smartphone-urilor și apariția a numeroase aplicații de calitate disponibile pe Android și iPhone. Consumatorii au început să plătească pentru aplicațiile pentru mobil, iar treptat acest comportament a început să devină firesc și la achiziționarea de software pentru PC-uri, pe măsură ce și producătorii de software s-au adaptat la piață.

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este Microsoft Office, disponibil acum într-o varietate de opțiuni pentru achiziție.

Cât costă Office?

Celebra suită de programe de tip Office poate fi cumpărată și în prezent “pe viață”, însă Microsoft a lansat și numeroase tipuri de abonamente cu plată anuală sau chiar lunară și cu numeroase servicii suplimentare incluse.

Office 2016: pachetul “pe viață”

În prezent, cea mai nouă versiune a suitei de la Microsoft este Office 2016. Suita poate fi cumpărată “pe viață” printr-o achiziție unică și include 4 aplicații: editorul de texte Word, aplicația de calcul tabelar Excel, aplicația de prezentări PowerPoint și editorul de notițe OneNote. Pe site-ul oficial Office, pachetul Office 2016 disponibil “pe viață” costă 650 de lei, însă magazinele online oferă frecvent reduceri. De exemplu, același pachet poate fi cumpărat în prezent cu 630 de lei (prețul poate diferi în momentul în care accesezi pagina produsului).

Dacă alegi să cumperi de la magazinele online îți recomandăm să alegi varianta electronică, pentru că tot ce trebuie să faci este să descarci suita de pe internet și să introduci un cod de validare. În caz contrar va trebui să aștepți coletul curierului cu versiunea de retail a suitei office.

Office 365: abonamente lunare și anuale

Aceeași versiune Office 2016 este disponibilă și sub formă de abonament, care poate fi plătit lunar sau anual. Pe lângă faptul că este mai ușor să plătești o sumă mai mică, principalele avantaje sunt reprezentate de numărul mai mare de aplicații incluse și de serviciile suplimentare oferite de Microsoft, care nu sunt deloc de neglijat.

FacilitățiOffice 365 PersonalOffice 365 Acasă
Utilizatori pe PC sau Mac1 utilizator5 utilizatori
Utilizatori pe platf. mobile1 telefon + 1 tabletă5 telefoane + 5 tablete
Abonament lunar30 lei43 lei
Abonament anual300 lei430 lei

La fel ca și în cazul achiziției “pe viață”, magazinele online îți oferă frecvent posibilitatea de a achiziționa abonamentul pe un an la prețuri mai mici decât cele solicitate de Microsoft pe site-ul oficial. De exemplu, abonamentul anual la Office 365 Personal este disponibil pentru 265 lei în loc de 300 lei, în timp ce Office 365 Acasă costă în prezent circa 345 lei în loc de 430 lei. În astfel de situații este util să cumperi chiar și varianta retail a produsului, pentru că reducerea oferită este un consistentă. Singurul dezavantaj? Trebuie să aștepți curierul cu coletul sau să te deplasezi la magazin pentru a cumpăra produsul.

Aplicații și servicii incluse în abonamente

Indiferent de tipul de abonament pe care îl alegi, vei avea numeroase beneficii suplimentare comparativ cu suite Office 2016 “pe viață”, iar prima diferență este că primești acces la mai multe aplicații. Astfel, pe lângă clasicele Word, Excel, PowerPoint și OneNote poți folosi și clientul de mail Outlook cu 50 GB spațiu de stocare, aplicația Publisher pentru machetare DTP și aplicația de baze de date Access, cu mențiunea că ultimele două sunt disponibile numai pe PC sau Mac.

Din punctul meu de vedere, principalul avantaj al unui abonament este însă dat de faptul că Microsoft oferă un spațiu de stocare de 1 TB pe serviciul de stocare de date OneDrive. Astfel, pentru un preț decent, primești la pachet atât cel mai mare spațiu de stocare disponibil pentru utilizatori casnici dintre serviciile renumite, cât și cea mai cunoscută suită office. Asta în condițiile în care, de exemplu, Dropbox oferă un spațiu de stocare de 100 GB pentru 10 euro pe lună, adică echivalentul a circa 45 de lei pe lună.

Nu în ultimul rând, abonamentul Acasă este disponibil pentru maxim 5 utilizatori, în timp ce suita “pe viață” poate fi instalată pe un singur calculator sau Mac și nu poate fi folosită și pe dispozitive mobile.

Alternative gratuite la Microsoft Office

Dacă din diverse motive nu ești interesat de Microsoft Office, ai numeroase alte suite de tip office gratuite din care să alegi.

Preferata mea este Google Docs, întrucât am acces rapid la documentele personale de pe orice dispozitiv conectat (sau nu) la internet, pe lângă faptul că funcția de colaborare cu alte persoane în cadrul documentelor este foarte utilă. Documentele pot fi exportate în format Office, astfel că nu vei avea probleme de compatibilitate.

Una dintre cele mai vechi alternative este suita OpenOffice, care va fi pe placul celor care preferă o interfață simplă, similară cu cea utilizată de Microsoft Office până la ediția din 2003. În schimb, dacă vrei același stil clasic, dar funcții mai moderne, îți recomand să-ți îndrepți atenția spre LibreOffice.

Din punct de vedere al interfeței, WPS Office este suita care se apropie cel mai mult de Microsoft Office, întrucât a implementat modelul “ribbon”. Vestea mai puțin plăcută este că versiunea gratuită afișează periodic reclame.

Concluzii

Suita de aplicații Microsoft Office a devenit semnificativ mai accesibilă în prezent datorită abonamentelor lunare sau anuale, dar mai ales prin prisma serviciilor suplimentare oferite comparativ cu versiunea clasică, “pe viață”. Prin urmare, pentru sume care pornesc de la numai 30 de lei pe lună, poți beneficia de cel mai complex program Office și de spațiu de stocare de 1 TB pe OneDrive.

În plus, chiar dacă aceste oferte nu te determină să cumperi unul dintre abonamente, ai la dispoziție numeroase alternative gratuite la Office.

Tu ce suită de Office folosești și care este aplicația de care ai cel mai mult nevoie în utilizarea de zi cu zi a calculatorului?

2 comentarii

  1. adelian cibotaru

    13 octombrie 2020 la 21:56

    Mie numi place telefonul maicrosoft pentru ca el nu are play market nare tik tok watshap mesenger si asa mai departe

  2. vali

    18 octombrie 2021 la 16:58

    Utilizez LibreOffice deoarece are dicționar și corector gratuit pentru limba română.
    Cel mai utilizat program: Adobe Creative Suite, prin abonament lunar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri