GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun antivirus gratuit în 2020

Autor: Echipa Giz.ro

Antivirușii gratuiți au fost unele dintre cele mai populare aplicații încă din anii `90, utilizatorii alegându-i deoarece oferă o protecție suplimentară fără nici un cost suplimentar. În 2019, tipurile de amenințări digitale sunt însă mult mai diversificate, iar acest articol vă va prezenta cei mai buni antiviruși gratuiți, serviciile de protecție oferite și necesitățile suplimentare pe care aceștia nu reușesc întotdeauna să le acopere. 

Amenințările virale nu sunt de multă vreme cele mai de temut, codul malign care infectează fișiere și se multiplică fiind de mult depășit de amenințări mai sofisticate. După perioada de glorie a viermilor și troienilor din deceniul trecut, mediul online a dus la rafinarea tehnicilor de atac și acum avem de-a face cu aplicații care criptează datele și cer bani (ransomware), redirecționarea paginilor din browsere către site-uri periculoase (browser hijacking), furtul de date personale, atacul vulnerabilităților sistemului de operare sau a unor aplicații și alte metode de atac subtile. 

De aceea, denumirea de „aplicație de securitate” este mult mai potrivită, însă cum „antivirus” rămâne un termen comun și popular, nu ne vom agăța prea mult de terminologie. Mai important este să vorbim de tehnologiile de protecție din antivirușii gratuiți, de opțiunile de protecție oferite și de facilitățile pe care aceștia le ignoră deoarece sunt rezervate doar produselor comerciale mai complexe. 

Ce oferă și ce nu oferă antivirușii gratuiți 

Toți antivirușii gratuiți oferă un model de scanare rezident care scanează fișierele accesate și blochează executarea acestora în cazul în care este detectată infecția cu un cod periculos. Cea mai veche și cea mai banală scanare antivirus este cea făcută pe baza semnăturilor virale analizate și actualizate periodic, însă producătorii au adăugat pe parcurs și alte tehnologii. 

Cea mai des întâlnită, și prezentă aproape în toți antivirușii gratuiți, este analiza euristică. Folosind adesea o mașină virtuală sau decompilând în timp real fișierul suspect, această scanare permite detectarea unor viruși noi sau a unor versiuni noi ale unor viruși deja cunoscuți. Această metodă are avantajul că poate preveni infecții cu malware încă necunoscut, însă poate rata sau genera alarme false. 

De câțiva ani, a început să fie folosită și așa-numita scanare Cloud, care folosește procesarea făcută pe serverele companiei pentru a analiza fișierele suspecte. În acest caz se folosesc tot cele două metode de analiză menționate mai sus, însă tehnologia are câteva avantaje clare: fișierele scanate sunt comparate după semnătură cu bazele de date centralizate și validate fără a fi scanate local iar analiza se poate face chiar dacă bazele de date antivirus locale nu au fost încă actualizate. 

Cu câteva rare excepții, toți antivirușii gratuiți moderni folosesc cele două metode de scanare și adaugă un strat de procesare Cloud pentru accelerarea performanțelor și îmbunătățirea ratei de detecție. Pe lângă acestea, produsele comerciale oferă însă și tehnologii superioare care le completează. 

Avast-comparison

Intrusion Detection supraveghează comportamentul de rețea sau local al sistemului de operare și al aplicațiilor și analizează comportamentul acestora, semnalizând acțiunile suspecte cum ar fi schimbarea unor drivere, setări, înregistrări de regiștri și alte acțiuni similare care nu sunt asociate în mod tradițional cu ceea ce face un virus. Un partener tradițional, Intrusion Prevention duce protecția un pas mai departe și, pe baza unor algoritmi mai mult sau mai puțin inteligenți, oprește aceste modificări fără intervenția utilizatorului sau restaurează datele și setările la starea inițială după alterare. 

Antivirușii comerciali folosesc toate aceste metode de detecție și le oferă sub forma unor module software suplimentare care nu se regăsesc în produsele gratuite. Pe această listă ar intra scanarea Web, care oprește fișierele maligne sau traficul suspect înainte ca acesta să ajungă în browser, scannerul de email care face același lucru cu traficul POP3 sau IMAP sau scanarea rețelei locale. 

În plus, antivirușii comerciali pot oferi și servicii suplimentare care nu fac neapărat obiectul unui produs antivirus, însă sunt utile pentru un produs de securitate: modul antispam, firewall, control parental sau stocare Cloud a datelor. 

Cât de eficient este un produs antivirus gratuit 

În ciuda părerilor unor persoane, modulele comune ale unui antivirus gratuit și ale versiunii sale comerciale funcționează identic și au o rată de detecție similară. Bine înțeles, produsul comercial va oferi algoritmi și module de detecție suplimentare, însă modulele de bază, adică scanarea bazată pe semnături, cea euristică și, uneori, cea de detectare a intruziunilor, sunt identice deoarece bătaia de cap cu două produse și două seturi de actualizări nu reprezintă decât un cost de producție suplimentar inutil. 

În cel mai rău caz, actualizările periodice ale bazelor cu semnături vor fi limitate la un număr pe zi sau vor avea o prioritate mai scăzută pentru a face loc utilizatorilor produselor comerciale, însă nimic mai mult. Așadar, utilizatorii unui produs gratuit vor beneficia de toată puterea de protecție a produselor comerciale, fiind limitați doar lipsa opțiunilor suplimentare. 

Probabil că utilizatorii se vor întreba cât de utile sunt toate facilitățile suplimentare oferite de produsele comerciale și dacă plata unui abonament pentru acesta este justificată. Răspunsul evident este „depinde”. 

Pentru un utilizator avansat, adică un utilizator care-și cunoaște bine sistemul de operare și aplicațiile, care nu descarcă fișiere din surse suspecte, care este capabil să recunoască un site fals sau compromis, care folosește un browser mai sigur cu extensii pentru blocarea reclamelor și care, în general, are un nivel bun de educație IT, un antivirus gratuit este suficient. 

Unii dintre aceștia preferă să nu utilizeze nici un fel de produs antivirus, ci doar să verifice fișierele cu un scanner local, însă acest comportament poate da greș, iar utilizarea unui produs antivirus rezident care nu consumă prea multe resurse și este discret este recomandată. 

În cazul utilizatorilor mai puțin pricepuți sau atenți, antivirușii gratuiți își pot arăta însă limitele. În cazul utilizatorilor de acest tip care nu vizitează prea multe site-uri, nu descarcă fișiere și folosesc un browser care poate bloca eventualele rețele de reclame mai dubioase, antivirusul gratuit este la fel de eficient ca în cazul unui utilizator avansat pentru că amenințările la care sunt supuși sunt limitate. 

Pentru restul utilizatorilor, protecția mai avansată și eventual opțiunile suplimentare precum antispam sau control parental vor fi însă foarte utile deoarece diversitatea amenințărilor malware moderne este foarte mare iar greșelile se pot face foarte ușor din neatenție sau credulitate. 

Ce antivirus gratuit alegem

Pe piață există destul de multe soluții gratuite, însă am preferat să le selectăm pe cele mai bune sau cele care se fac remarcate din anumite puncte de vedere.

Avast Free Antivirus 

Una dintre cele mai populare opțiuni de foarte mulți ani, Avast este apreciat pentru rata bună de detecție și pentru opțiunile foarte bogate pentru un produs gratuit. Pe lângă opțiunile standard de scanare bazată pe semnături și analiză euristică, Avast mai oferă un modul IDS pentru analiza de comportament, un modul care afișează în browser note de încredere pentru site-uri, un sistem de blocare a tentativele de phising prin scanarea mesajelor de email și un scanner pentru vulnerabilitățile locale ale sistemului de operare și alte unor aplicații. 

Produsul mai oferă și alte opțiuni utile, cum ar fi un modul de protecție pentru rețeaua wireless și un Game Mode care să-l facă tăcut atunci când folosiți aplicații Full Screen. 

avast_free_antivirus

Singurele probleme ale produsului sunt complexitatea, performanțele fiind totuși încă bune ținând cont de dotări, și reclamele agasante care vă îmbine să cumpărați produsul comercial. Versiunea comercială mai oferă un client VPN, un manager pentru parole, un firewall, un instrument pentru curățarea fișierelor inutile și a informațiilor private din browser. Pentru cei interesați de o protecție cât mai diversificată, Avast Free Antivirus este recomandarea noastră. 

Download Avast Free Antivirus

Bitdefender Antivirus Free Edition 

Motorul de scanare al celor de la Bitdefender este unul dintre cele mai bune la ora actuală, dacă nu cumva chiar cel mai bun, iar mica versiune gratuită moștenește acest nucleu software și oferă o protecție de top. 

Bitdefender Antivirus Free Edition este ideal pentru cei care doresc un produs când mai discret și mai compact posibil, acesta deranjând arareori doar cu o mică reclamă la produsele comerciale ale companiei. Interfața este compactă și nu oferă prea multe opțiuni suplimentare, cum ar fi programarea scanării, oprirea temporară a acestora sau scanarea doar a anumitor tipuri de fișiere, însă produsul oferă o protecție complexă care interceptează viruși, troieni, rootkituri, ransomware prin utilizarea de semnături, prin analiza euristică și prin detecția comportamentului, precum și protecție anti-phising și anti-fraudă. 

bitdefender_antivirus_free_edition

Versiunea comercială oferă în plus un firewall, protecție pentru browsere și email, manager de parole, analiză superioară a fișierelor ransomware, stocare cloud și alte unelte utile. Pentru cei care doresc un produs cu protecție de top dar discret, Bitdefender Antivirus Free Edition este cea mai bună alegere. 

Download Bitdefender Antivirus Free Edition

Avira Free Security Suite 

Una dintre celebritățile de pe piața produselor de securitate gratuite, Avira rămâne unul dintre produsele cu detecție foarte bună și un pachet suficient de bogat de opțiuni. Acesta oferă scanare bazată pe semnături și analiză euristică, însă nu oferă și analiză de comportament precum alte produse. Scanarea Cloud, numită Protection Cloud, este rapidă deoarece face verificări rapide prin calcularea unei sume de control pentru fișierul suspect local și compararea lui online pentru a vedea dacă nu cumva a mai fost scanat, caz în care fișierul este validat fără nici un consum de resurse. 

Aplicația este una modulară, utilizatorul putând alege ce servicii de protecție dorește și ce anume să fie verificat în timp real, particularizând astfel produsul după bunul plac fără prea mari bătăi de cap. O opțiune interesantă este cea de optimizare, care permit curățarea sistemului sau accelerarea procesului de pornire a sistemului de operare. 

avira_free_screen

Performanțele produsului sunt bune iar consumul de resurse este neglijabil, Avira fiind un produs de nădejde pentru cei care vor un produs mai simplu decât Avast, dar nu atât de minimalist ca Bitdefender Free sau Panda Dome. Produsul oferă și scanarea împotriva aplicațiilor ransomware și un serviciu VPN gratuit limitat la 1000 MB pe lună, însă pentru opțiuni precum scanarea de email sau Web, control parental și anti-phising sau anti-fraudă va trebui să plătiți în plus. 

Download Avira Free Security Suite

Kaspersky Antivirus Free 

Kaspersky este un gigant al securității IT și una dintre cele mai apreciate companii de profil, produsele sale antivirus fiind întotdeauna în topul 3 al performanțelor și ratelor de detecție. Pentru o companie de așa anvergură, este curios însă că lansarea unui produs gratuit a întârziat foarte mult, Antivirus Free văzând lumina zilei abia la jumătatea lui 2017. 

Produsele Kaspersky au stat foarte bine atunci când vine vorba de consumul de resurse, iar Antivirus Free nu este o excepție. Produsul nu consumă cine știe ce, este discret și oferă scanare bazată pe semnături, analiză euristică, protecție anti-phising, scanare Web, scanarea mailurilor și o extensie care notează legimitatea site-urilor vizitate, însă nu include în acest moment și un motor de analiză a comportamentului. 

kaspersky-anti-virus-free

Un produs tânăr dar bun, Kaspersky este o alternativă foarte interesantă la produsele Avira sau Avast deoarece oferă mai multe opțiuni decât Bitdefender. Cei care doresc mai multe servicii, cum ar fi un firewall, analiză de comportament, control parental, manager de parole sau anti-fraudă pot opta pentru versiunea comercială. 

Download Kaspersky Antivirus Free

Panda Dome 

Cunoscut până în 2017 sub numele de Cloud AV, produsul gratuit al celor de la Panda a fost primul care a promovat conceputul de scanare Cloud și s-a lăudat cu consumul foarte redus de resurse. Un produs cu o interfață foarte simplă, acesta este gândit pentru cei care vor să instaleze un antivirus și să uite că existe până în clipa în care este detectat un fișiere suspect. 

Cei care doresc să particularizeze funcțiile vor descoperi ascunse bine în meniul de setări toate opțiunile pentru programarea scanării, pentru excluderea unor fișiere sau pentru timpul în care antivirusul așteaptă rezultatele din Cloud. Foarte discret și consumând puține resurse, Panda Dome nu este tot atât de satisfăcător atunci când vine vorba de detecție. Foarte apreciat acum ceva timp, Panda Dome rămâne încă un produs bun, dar este depășit de concurență. Mai mult, absența conexiunii la Internet face ca rata de detecție să scadă dramatic, o problemă pentru cei care folosesc un laptop în deplasări și accesează fișiere necunoscute fără a avea și acces online. 

panda-dome

Dome a devenit practic produsul de bază Panda pentru utilizatorii casnici, versiunea plătită oferind în plus, în funcție de abonamentul ales, acces VPN, control parental, protecție ransomware, protecție a stickurilor USB, manager de parole și altele. 

Download Panda Dome

Microsoft Security Essentials 

Lansat acum aproape zece ani, produsul antivirus al celor de la Microsoft nu a debutat prea bine și a evoluat cam greu, notele obținute în testele de detecție fiind ridicol de mici pentru o companie atât de celebră. Produsul a evoluat totuși încetul cu încetul, iar Security Essentials și ruda lui apropiată Defender, inclusă în Windows 8.1 și Windows 10, au devenit niște produse competitive. 

Avantajele produsului sunt consumul extrem de mic de resurse și lipsa oricăror bannere sau alte forme de vânzare deoarece un produs comercial nu există. Rata de detecție, conform AV Test și AV Comparatives, este foarte bună, aceasta depășind-o uneori pea cea a unor produse precum Avast sau Panda. Produsul mai păcătuiește uneori prin alarmele fals pozitive, însă rămâne un rival competent capabil să obțină note de 100%. 

windows-defender

Security Essential pentru Windows 7 și Defender pentru Windows 8 oferă scanare bazată pe semnături și analiză euristică, doar Defender pentru Windows 10 oferind în plus și analiza de comportament și protecție ransomware completă. Opțiunile sunt practic inexistente, acesta fiind de departe cel mai simplu produs posibil, însă acesta este în final și rostul lui: să ofere protecție fără a cere intervenția utilizatorilor mai puțin pricepuți. 

Download Microsoft Security Essentials (doar Windows 7, inclus în 8 și 10)

Care este cel mai bun antivirus gratuit 

Fiecare are un produs preferat, acesta fiind ales în funcție de complexitate, opțiuni, mod de lucru și alte detalii particulare specifice fiecărui antivirus în parte. Nu trebuie însă să uităm de eficiența detecției și de impactul asupra performanțelor, iar aici ne ajută testele consacrate făcute de AV-Test și AV-Comparatives. 

av-test-comparatie

Acestea testează în general produsele antivirus comerciale, însă printre ele se strecoară și produse gratuite. Testele făcute de AV Test sunt prezentate mai comasat în tabele ușor de citit, însă testele AV-Comparatives sunt mai detaliate, mergând până la analiza separată a detecție virale, a analizei de comportament sau a capacității de curățare. 

Ce alte opțiuni mai avem 

Atunci când alegeți un produs antivirus gratuit, poate că nu aveți totală încredere în el din cauza lipsei anumitor module suplimentare care sunt implementate pe produsele comerciale. În acest moment vă pot ajuta fie produsele software instalate pe PC, fie serviciile online. 

Malwarebytes este cea mai bună opțiune care poate fi instalată local pentru scanarea fișierelor suspecte. Atenție, produsul nu are un modul rezident în memorie în versiunea gratuită și nu scanează decât fișiere la cerere, însă ratele de detecție și analiza profundă îl fac un partener de nădejde care poate oferi o opinie secundară competentă. 

malwarebytes

Download Malwarebytes Free

În cazul în care nu doriți să mai instalați ceva, site-urile dedicate oferă și ele o opțiune secundară foarte utilă. De pildă, VirusTotal scanează fișierul căruia îi faceți upload cu nu mai puțin de 70 de produse antimalware diferite, oferind astfel o opinie secundară competentă. Și producătorii de antiviruși oferă în general scannere online, însă acestea sunt limitate, bine înțeles, la propriile lor produse de protecție 

virus-total

Concluzii 

Foarte populare deoarece nu necesită plata nici unei licențe și sunt suficient de complexe pentru a oferi o protecție de bază, aplicațiile antivirus gratuite sunt o opțiune solidă pentru cei care nu pot sau nu vor să plătească în plus pentru securitate. Pentru utilizatorii avansați, antivirusul gratuit este în plus și mai tăcut și mai puțin deranjant deoarece nu oferă module care scanează tot ce se poate scana, însă și utilizatorii care știu că sunt neglijenți sau neexperimentați pot încerca totuși una dintre soluțiile gratuite de top înainte de a purcede la achiziția unui produs comercial complex.

63 comentarii

  1. MM

    13 aprilie 2015 la 08:29

    Va rog sa-mi spuneti:
    1.-La Bitdefender,in dreptul „Scut antivirus” si „Scanare automata”,ca sa fie functionabil,trebuie sa fie litera „I” sau „ON”.La mine e „I”
    2.-Ce trebuie sa fac daca am un fisier in „Carantina”?
    Multumesc

    • Marian

      24 martie 2016 la 19:12

      I trebuie sa fie intr un chenar albastru,atunci e pornit

  2. anonymus

    14 aprilie 2015 la 22:33

    Nu pot descarca nici un antivirus. Am SpyHunter si nu il pot dezinstala sau lua alt antivirus. Ce trebuie sa fac?
    PS SpyHunter nu functioneaza trebuie sa il cumpar.

  3. ionut

    18 august 2015 la 06:10

    Dar de baidu antivirus free care ti le ia pe toate ce zici ?

  4. ony

    17 noiembrie 2015 la 09:15

    ce sa zic de baidu care nare reclamatii e sef pe linga astea

    • popsebastian

      19 decembrie 2015 la 14:27

      Daca ai windows 10 sau 8.1 antivirusul Win Defender mai mult decat suficient.Am experimentat pe sisteme de 32 si 64 biti, alaturi de Admuncher(protectie impotriva siteurilor periculoase, banere, reclame(nu consuma mai niminc din resurse).Rata de detectie la Defender pe w 10 este 97%.Am dat si cu Malwarebytes saptamanal..nimic..0 virusi, desi am navigat pe siteuri dubioase, la care admuncher ma avertiza, chiar imi bloca pagina.
      Deci va recomand cel mult eset nod 32 fara firewall(seriale pefelie.net), cel din sistem chiar este unul bun+admuncher free+winutilities free+driver talent free, un browser google chrome cu extensia adblock, 360 internet security protection, click&clean, clear browser data instalate si atat.Veti vedea ce bine va va merge sistemul si navigarea pe net.Pop Sebastian.Testat pe windows 8.1, windows 10 x32 si x64.

  5. Marian

    24 martie 2016 la 19:13

    eu nu am inteles ceva,cat timp este gratuit bitdefender free edition?

    • Daniel Popescu

      26 martie 2016 la 10:24

      Este gratuit pe termen nelimitat, dar are functii si optiuni mai putine decat varianta comerciala contra-cost.

  6. eee

    13 aprilie 2016 la 11:32

    da chiar ?,de Baidu antivirus nu ati auzit??

    • Adrian

      12 martie 2017 la 20:54

      Baidu… Antivirus?…O gluma buna!:)))))…Dati si voi o cautare pe Google si tastati simplu…baidu…si o sa vedeti ce este…

  7. ASUSpro

    31 august 2016 la 14:42

    Salutare. Eu folosc Norton ca antivirus de 4 ani si sunt extrem de incantat,ofera multe facilitati.Am testat tot acest top de-alungul timpului si parerea mea este ca nu se compara. V-am salutat cu respect.

  8. CORNEL

    12 aprilie 2018 la 20:09

    VIRUSUL ATI STRICA CALCUALTORUL

  9. PAUN Marian

    18 iulie 2018 la 20:44

    ATENTIE ! Fratilor nu va încurcati cu antivirus Avast ! Sunt parsivi si periculoși. Eu am comandat o licență cu 80 ron pe NET cu cardul în 2015 , în 2016 a expirat, am scos softul din PC iar în 7 ianuarie 2018 ora 7.40 AM mi-au intrat fraudulos in contul de card si mi-au tras 281.45 ron, de aproape patru ori mai mult. Nu au fost haleri deoarece aveam pe card multi bani si mi-i luau pe toti, insa pe extrasul de cont scria: alte banci din străinătate Avast antivirus ! Asa ca nu mai comandanți acest antivirus deoarece nu sunt serioși, din contra , sunt tâlhari la drumul mare ! Aveti mare grija !

    • Echipa Giz.ro

      19 iulie 2018 la 08:26

      Cel mai probabil, licenta cumparata in 2015 a avut un pret preferential pentru primul an si a venit la pachet cu prelungire automata. In momentul in care ai dezinstalat antivirusul ar fi trebuit sa anulezi prelungirea automata a licentei din contul Avast. Practic, nu au intrat fraudulos in cont. Asa functioneaza cele mai multe servicii online, inclusiv Bitdefender sau Netflix.

  10. Botgros Gheorghe

    14 ianuarie 2019 la 13:59

    nu stiu cum merge,acum instalez,pe parurs imi voi spune parerea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri