GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei P20 și Huawei P20 Pro: noutăți, poze și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei a anunțat astăzi noile telefoane Huawei P20 și Huawei P20 Pro, compania lansând astfel deodată toate modelele importante cu care va încerca să acopere în acest an cererea de telefoane din gama superioară. Noile modele aduc un salt de specificații așteptat, însă pe lângă acest progres, Huawei a strecurat și o serie de surprize, cum a fi de pildă primul telefon cu trei camere foto principale. 

Evoluția incontestabilă a producătorului chinez Huawei poate fi foarte ușor dedus din evoluția gamei P, fostă Ascend P. Lansat în 2012, Ascend P1 a fost un telefon interesant, dar cu materiale și o construcție cam ieftine, iar versiunea următoare Ascend P2 nu a fost cu mult mai brează. 

Începând cu 2013, când a lansat modelul Ascend P6, compania s-a înscris pe o pantă ascendentă clară, fiecare generație aducând carcase din ce în ce mai bine construite, platforme hardware proprii din ce în ce mai performante și camere foto din ce în ce mai bune. 

Cea de-a șaptea generație a gamei P (fost Ascend P) aduce ca noutăți ecrane cu raport de aspect 2:1, un design actualizat și, ca noutate, și prima cameră foto triplă implementată pe un telefon mobil, o dotare care este rezervată doar pentru modelul de vârf P20 Pro. Iar dacă vă întrebați de ce telefoanele nu se numesc P11, Huawei a declarat că schimbările sunt majore și că numele vor să reflecte acest lucru. 

HUAWEI-P20-Group-Shot-(2)

Huawei P20

Specificații Huawei P20

  • ecran: 5,8″, 2244 x 1080 pixeli, IPS RGBW
  • procesor: HiSilicon Kirin 970, 4 x ARM Cortex-A73 2,4 GHz, 4 x ARM Cortex-A53 1,8 GHz, Mali-G72 MP12 
  • memorie: 4 GB RAM 
  • memorie internă: 128 GB 
  • cameră foto: Duală, 12 MP F/1.8, 20 MP F/1.6 monocrom, OIS, PDAF, laser, înregistrare 4K, frontal 24 MP, F/2.0 
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 
  • sistem de operare: Android 8.1, EMUI 8.1
  • acumulator: Li-Ion de 3400 mAh, încărcare rapidă 
  • dimensiuni: 149,1 x 70,8 x 7,7 mm
  • greutate: 165 grame
  • altele: USB 3.1, USB Type-C, Dual SIM, senzor amprente, IP53

Specificații Huawei P20 Pro 

  •  ecran: 6,1″, 2244 x 1080 pixeli, AMOLED 
  • procesor: HiSilicon Kirin 970, 4 x ARM Cortex-A73 2,4 GHz, 4 x ARM Cortex-A53 1,8 GHz, Mali-G72 MP12 
  • memorie: 6 GB RAM 
  • memorie internă: 128 GB 
  • cameră foto: 40 MP F/1.7, 20 MP F/1.6, 8 MP F/2.4 zoom 3x, OIS, PDAF, laser, 4K, frontal 24 MP F/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 
  • sistem de operare: Android 8.1, EMUI 8.1
  • acumulator: Li-Ion de 4000 mAh, încărcare rapidă 
  • dimensiuni: 155 x 73,9 x 7,8 mm
  • greutate: 180 grame
  • altele: USB 3.1, USB Type-C, Dual SIM, senzor amprente, IP67 

Ce este nou la familia de telefoane Huawei P20 

Primul lucru care se poate remarca la noile telefoane Huawei este designul actualizat. Ambele telefoane folosesc ecrane cu raport de aspect 2:1, ceea ce le face să fie mai înalte și mai înguste, iar dimensiunile telefoanelor au fost reduse și mai mult prin utilizarea unor ecrane cu margini înguste.  

Huawei deja ne arătase direcția în care intenționează să meargă atunci când ne-a oferit modelul Mate 10 Pro, iar modelele consumer din gama P20 preiau cam toate elementele pe care le-am remarcat la vechiul model. În cursul prezentării, Huawei a insistat în mod explicit pe simetria perfectă a carcaselor, rama metalică și cele două fețe acoperite cu sticlă având același profil și dimensiuni indiferent de axa pe care-o alegem pentru comparație. 

HUAWEI-P20-Pro-Group-Shot

Huawei P20 Pro

După cum se remarcă, Huawei a renunțat la carcasele metalice ale modelelor anterioare P10 în favoarea apreciatului sandviș de metal și sticlă, un aspect care probabil că-i va mulțumit pe cei care vor un design mai elegant, dar îi va dezamăgi pe cei care preferau o carcasă mai rezistentă la șocuri. Huawei P20 va fi disponibil în România în trei variante de culoare (negru, albastru și rose), în timp ce modelul P20 Pro va fi oferit în variantele negru și albastru, precum și într-o variantă specială numită Twilight care folosește un degrade interesant. 

HUAWEI-P20-Pro-carcasa

Din păcate, Huawei a căzut în păcat altor producători care încearcă să imite „bretonul” telefonului Apple iPhone X cu mai mult sau mai puțin succes și cu mai mult mai puțin temei. Acum circa un an, compania Essential a lui Andy Rubin a fost prima care a decupat o zonă a ecranului pentru a ascunde acolo camera foto frontală și senzorul de proximitate, iar dacă decizia poate fi criticată, măcar putem să le acordăm credit pentru încercarea de a găsi un loc pentru aceste module pe un ecran cu margini înguste. 

HUAWEI-P20-Pro-notch

Câteva luni mai târziu, Apple a lansat iPhone X și a prezentat caracteristicul „breton”, și în acest caz putând fi găsită o scuză solidă: ecranul are margini înguste pe toate laturile, iar camera foto frontală, Face ID, difuzorul și senzorii aveau nevoie să fie implementați undeva. Din păcate, companiile precum ASUS sau Huawei au priceput ideea doar pe jumătate și au folosit acest „breton” deși ecranele lor au o margine inferioară lată, care ar fi putut fi însoțite de o margine superioară simetrică în locul acestui „breton”.  

Să-i dăm Cezarului ce-i al cezarului și să admitem că Huawei s-a străduit măcar să justifice parțial alegerea păstrării marginii inferioare a ecranului deoarece senzorul pentru amprente frontal oferă și funcția de control prin gesturi: apăsare normală, apăsare prelungă și swipe. 

HUAWEI-P20-Pro-senzor-amprenta

Carcasa modelului P20 este certificată IP53, fiind astfel rezistentă la praf și stropi de apă, în timp ce P20 Pro oferă o certificare superioară IP67 și rezistă chiar și la o imersiune totală la peste un metru. 

Ambele telefoane oferă ecrane cu raport de aspect 2:1, mai precis 18,5:9, au rezoluții de 2244 x 1080 pixeli și oferă o  diagonală de 5,8″ (pentru P20) sau una de 6,1″ (pentru P20 Pro). La fel ca în cazul gamei Mate 10, modelul de bază P20 folosește un ecran IPS cu matrice PenTile RGBW, în timp ce modelul superior P20 Pro folosește un ecran AMOLED tot cu matrice PenTile. Compania a ținut în mod explicit să sublinieze luminozitatea modelului P20, acesta lăudându-se cu o performanță respectabilă de 770 nits. 

Atât P20, cât și P20 Pri, sunt motorizate de procesor HiSilicon Kirin 970, cea mai proaspătă creație a subsidiarei gigantului Huawei și pe care am văzut-o deja la lucru pe Mate 10 Pro. Fabricat într-un proces de litografiere modern pe 10 nanometri, Kirin 970 folosește aceeași configurație cu patru nuclee ARM Cortex-A73 și patru nuclee ARM Cortex-A53 ca predecesorul său, însă de data aceasta cele opt nuclee au frecvențe puțin mai mari datorită îmbunătățirii procesului de fabricație. Schimbarea mare a survenit la nivelul interfeței grafice, noul ARM Mali-G72 în configurație cu 12 nuclee de procesare oferind un avans de peste 50% de la implementarea ARM Mali-G71 cu opt nuclee de pe Kirin 960.  

HUAWEI-P20-Twilight-Front-and-Back

Configurațiile hardware sunt completate de 4 GB de memorie RAM pentru P20 și 6 GB de memorie RAM pentru P20 Pro, ambele telefoane oferind 128 GB de memorie internă și slot MicroSD (comun cu al doilea locaș pentru SIM). Bateriile au o capacitate de 3400 mAh pentru modelul mai mic și 4000 mAh pentru modelul Pro, compania lăudându-se cu o eficiență deosebită a managementului energetic. 

Cele mai interesante noutăți survin la capitolul foto. Pe lângă îmbunătățirea parametrilor de captură, software-ul Huawei oferă o asistență complexă bazată pe algoritmi de inteligență artificială care promit să fie interesanți. Astfel, camera va fi capabilă să recunoască 500 de scenarii diferite catalogate în 19 categorii diferite și să aleagă în mod dinamic cele mai bune setări. Stabilizarea optică și electronică este dublată de o stabilizare asistată de procesorul de calcul neuronal, acesta facilitând stabilizarea pentru expuneri lungi de până la opt secunde, reducerea zgomotului de imagine prin capturi multiple, focalizare predictivă în cadrele dinamice și altele. 

Modelul P20 oferă o cameră foto duală care oferă același senzor color de 12 MP (dublat de un obiectiv cu diafragmă F/1.8) și un senzor monocrom de 20 MP (secondat de un obiectiv F/1.6), modul de lucru al acestora fiind probabil deja cunoscut. Acest modul foto oferă stabilizare optică, focalizare cu patru metode (contrast, detecție de fază, laser și profunzime), însă a fost îmbunătățit prin utilizarea unui senzor color mai mare (1/2,3″ și pixeli de 1,55 µm) și un sistem de focalizare laser cu o rază de două ori mai mare (2,4 metri). 

HUAWEI-P20-Pro-camera

Cu adevărat interesant este însă modulul foto de pe P20 Pro. Acesta folosește trei camere foto, pe lângă senzorul color de bază și cel monocrom, care funcționează așa cum ne-a obișnuit Huawei, fiind oferit și un modul foto suplimentar cu zoom optic 3x. 

Camera foto principală folosește un senzor masiv cu rezoluție de 40 MP și dimensiune de 1/1,7″ cu pixeli de 1µm, așa cum nu am mai văzut de la Nokia Lumia 1020 încoace. Acest senzor nu este doar mare, ci și competent, Huawei afirmând că acesta este capabil să lucreze până la o sensibilitate ISO de 102.400. Acest senzor este însoțit de un obiectiv cu diafragmă F/1.8 și toate opțiunile de stabilizare și focalizare menționate anterior. Acest senzor lucrează în parteneriat cu un senzor monocrom de 20 MP cu obiectiv F/1.6, deci același de la P20 și Mate 10 Pro. 

Interesant este însă cel de-al treilea senzor, care este folosit pentru zoom. Acesta folosește un senzor mai mic cu rezoluție de 8 MP, o concesie făcută deoarece un obiectiv cu lungime focală mare este mai voluminos și nu prea are loc într-o carcasă îngustă de telefon, și este însoțit de un obiectiv cu diafragmă de F/2.4. Având o focală mare, acest obiectiv oferă însă un zoom optic 3X, care poate funcționa într-un mod hibrid asistat de AI pentru a atinge 5X și care poate oferi și 10X dacă sunteți dispuși să acceptați și compromisurile făcute de zoom-ul digital. 

HUAWEI-P20-Pro-1

În plus, modulul foto de pe P20 Pro se laudă și cu alte îmbunătățiri pe care modelul P20 nu le poate oferi, cum ar fi focalizarea instantanee în cazul unui subiect aflat la cel mult trei metri, pornire a camerei în 0,3 secunde, captură video slow-motion 720p la 960 de cadre pe secundă și alte artificii facilitate de AI. 

Ambele telefoane oferă o cameră frontală cu senzor de 24 MP și obiectiv F/20, acesta promițând să fie nu doar pe placul amatorilor de selfie, ci și pe al celor care doresc o alternativă la securizarea cu amprentă. Conform Huawei, sistemul lor de Face Unlock este sigur și de două ori mai rapid decât Face ID de la Apple, însă rămâne de văzut dacă aceste promisiuni vor fi onorate. 

Pe lângă camera foto, procesorul neuronal dedicat este pus la treabă și pentru alte funcții. Una dintre acestea este atenuarea zgomotului de fundal, care va folosi ceva mai inteligent decât un simplu procesor de semnal, și suportul pentru realitatea augmentată facilitate de implementarea platformei Google ARCore și un Google Assistant particularizat care folosește platforma NNAPI.  

Le cumpărăm sau nu? 

O evoluție firească a gamei de anul trecut, noua gamă P20 aduce suficiente noutăți pentru a fi atractive pentru cei care doresc un telefon de vârf dar nu sunt dispuși să plătească pentru prețurile cerute de Apple sau Samsung pentru iPhone X sau Galaxy S9. 

Modelul P20 promite o cameră ceva mai bună decât cea văzută pe Mate 10 Pro sau P10, însă P20 Pro este extrem de atractiv pentru cei care vor o calitate cât mai bună posibil. După cum ziceam, un senzor atât de mare nu am mai văzut de la Lumia 1020 încoace, și sper că P20 Pro va oferi o calitate foto cel puțin la fel de bună, bine înțeles, pe lângă extra-serviciile precum zoom-ul 3X. 

Preț și disponibilitate 

Huawei P20 va fi disponibil în România începând cu data de 6 aprilie, în timp ce modelul Huawei P20 Pro va ajunge pe piață o săptămână mai târziu, pe 15 aprilie.

Prețul modelului Huawei P20 este de 3000 de lei, în timp ce modelul Huawei P20 Pro are un preț de 3900 lei. Ambele telefoane sunt disponibile deja pentru precomandă, pentru prețuri și stocuri actualizate putând verifica aici sau aici. 

Concluzii 

Piața telefoanelor mobile de vârf oferă în prezent suficiente modele performante, ceea ce înseamnă că Huawei va întâlni lideri redutabili precum Apple sau Samsung, însă noile P20 și P20 Pro sunt promițătoare. Dacă sunteți pasionați de fotografie de buzunar, P20, și în special P20 Pro, promit să fie niște parteneri de nădejde care îmbunătățesc o cameră foto duală care era deja foarte bună.

2 comentarii

  1. George

    7 iulie 2018 la 14:37

    Ce ati aleage intre s8 si p20 simplu? trebuie sa imi prelungesc abonamentul si nu pot sa ma hotarasc in privinta unuia din ele, imi plac ambele. Multumesc! Succes in ceea ce faceti

  2. Pereteanu Mariana

    6 decembrie 2020 la 02:34

    Foarte utila si completa prezentarea. Chiar m-a ajutat enorm prin informatiile puse la dispozitie ( comparativ ) sa ma hotarasc ce telefon sa cumpar. Multumiri din suflet.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri