Review Samsung Galaxy S9+: eleganță și excelență, cu un preț pe măsură
Samsung a adoptat o strategie conservatoare în cazul celor două modele flagship lansate în 2018, parțial ca urmare a numeroaselor aprecieri primite pentru modelele din urmă cu un an. Prin urmare, noile Samsung Galaxy S9 și, respectiv, Samsung Galaxy S9+ păstrează designul predecesorilor și aduc noutăți interesante în special în privința camerei foto.
Pe parcursul ultimelor două săptămâni am avut la test un Samsung Galaxy S9+ primit prin intermediul programului Orange Smartphone Tester, iar perioada de evaluare ne-a permis să identificăm și alte schimbări minore prin care a trecut flagship-ul comparativ cu Galaxy S8+.
Cele mai multe noutăți sunt pozitive, însă pe de altă parte nu sunt unele cu impact major asupra experienței de utilizare, astfel că un update este destul de greu de justificat.
Deși noi am avut la test Galaxy S9+, cele mai multe dintre informațiile din acest review sunt valabile și în cazul versiunii Galaxy S9, întrucât cele două telefoane sunt similare din multe puncte de vedere, cu excepția dimensiunii ecranului, a capacității bateriei și a sistemului folosit pentru camera foto.
Specificații Samsung Galaxy S9+:
- ecran: 6.2 inch, Super AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Exynos 9 Octa 9810, 4x M3 Mongoose, 4x ARM Cortex-A55, Mali-G72 MP18
- memorie: 6 GB RAM
- memorie internă: 64/128/256 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: duală (12 MP, PDAF, F/1.5-F/2.4, OIS, 26 mm, înregistrare UHD + 12 MP, PDAF, F/2.4,
- OIS, 56mm) frontal 8 MP, F/1.7
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 8.0
- acumulator: Li-Ion de 3500 mAh, nedetașabilă
- dimensiuni: 157.5 x 73.6 x 8.2 mm
- greutate: 189 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă, ANT+
Ce ne-a plăcut
La prima vedere este aproape imposibil să faci diferența între Galaxy S9+ și Galaxy S8+ atunci and le privești din partea frontală. Noul model păstrează aproape la milimetru designul pe cât de elegant, pe atât de sobru al predecesorului său, în timp ce partea frontală este acoperită de ecran în proporție de 84.2%. Fără logo poziționat frontal, fără buton de Home.
Principala schimbare de design este prezenta pe partea din spate, acolo unde senzorul de amprentă a fost poziționat sub ansamblul camerei foto. Prin urmare, acum este mai ușor să ajungi cu degetul la senzorul de amprentă pentru deblocarea rapidă a telefonului, iar pe de altă parte șansele să atingi din greșeală una dintre cele două lentile ale camerei duale sunt mai mici.
Aparent, părțile laterale au rămas la fel, însă există două schimbări: prima, cea pozitivă, este legată de butoanele mai mari pentru funcțiile de Power și volum, astfel că acestea sunt mai ușor de utilizat. A doua este însă mai degrabă negativă, întrucât îmbinarea dintre ecran, părțile laterale și spate nu mai este atât de fină: la trecerea cu degetul se simte că marginile sunt ceva mai ascuțite decât în cazul lui Galaxy S8+, fără însă ca acest aspect să fie unul cu adevărat deranjant.
O altă noutate, de data aceasta invizibilă, este sistemul de sunet stereo. Pe lângă difuzorul clasic din partea de jos, asiaticii au implementat un al doilea difuzor în interiorul receptorului. În plus, chiar dacă aparent sticla de pe spate este aceeași, telefonul are o aderență mai bună în mână, astfel că alunecă mai greu inclusiv atunci când îl ai într-o singură mână.
Dimensiunile telefonului au suferit de asemenea mici ajustări: S9+ este mai scurt cu 14 milimetri, dar în același timp mai lat și mai gros cu câte 0.4 milimetri. De altfel, tocmai această creștere a grosimii ar putea explica și marginile ușor mai ascuțite la atingere. În plus, a crescut ușor și greutatea: S9+ cântărește 189 de grame, ceea ce îl apropie periculos de pragul de 200 de grame, fiind cu 16 grame mai greu decât S8+.
Ecranul este una dintre componentele care nu s-a schimbat practic deloc: astfel, avem în continuare parte de experiența unui display Super-AMOLED cu diagonală de 5.8 inch și rezoluție maximă 2960 x 1440 pixeli, care oferă o luminozitate ridicată, culori naturale, contrast puternic și unghiuri bune de vizualizare. Toate aceste calități sunt cu atât mai bine evidențiate cu cât ecranul are dimensiuni mari, element care reprezintă un avantaj din acest punct de vedere. Există suport inclusiv pentru redarea conținutul HDR de pe platforme de streaming precum Netflix prin intermediul soluției Mobile HDR Premium oferite de UHD Alliance.
Ecranul este ușor rotunjit în colțuri și ușor curbat pe părțile laterale, elemente care îi asigură un plus de eleganță, mai ales datorită integrării foarte bune în cadrul carcasei.
Nu lipsește nici funcția Always On Display, prin intermediul căreia ai acces rapid la informații mai mult sau mai puțin utile, inclusiv numele piesei pe care o asculți la căști. În anumite situații, Always On Display este o funcție utilă, însă pe de altă parte am preferat să nu o folosesc decât în scop de evaluare, întrucât generează un consum de circa 1% pe oră, element care afectează negativ autonomia.
O mențiune importantă legată de rezoluție: din fabrică, telefonul este setat pe rezoluție Full HD+ de 2.220×1080 pixeli, însă poți seta cu ușurință rezoluția maximă QHD+ de 2.960×1.440 pixeli.
Din punct de vedere hardware, pe piețele europene, Galaxy S9+ este echipat cu un chipset proprietar Exynos 9 Octa 9810. Acesta este considerat foarte apropiat ca performanțe de rivalul său Snapdragon 845 și include un procesor quad-core M3 Mongoose cu frecvența de 2.7 GHz și un procesor quad-core ARM Cortex-A55 de 1.8 GHz, la care se adaugă grafică Mali-G72 MP18 și 6 GB RAM.
Așa cum era de așteptat, la acest capitol nu sunt prea multe aspecte de menționat, întrucât performanțele din utilizarea de zi cu zi sunt pe măsura numelui unui flagship: telefonul rulează fluent prin meniuri, prin lista de aplicații recente, în aplicații, jocuri sau la redarea fișierelor multimedia. Iată și rezultatele obținute în diverse programe de benchmark:
Integrarea difuzoarelor stereo a permis îmbunătățirea semnificativă a calității audio fără căști. Dacă S8 și S8+ nu excelau la acest capitol, S9+ redă muzica mai tare și mai clar, iar dacă ești într-un mediu care nu permite folosirea funcțiilor audio poți apela cu încredere la căștile in-ear AKG incluse în pachet, care rămân la fel de performante ca și în cazul predecesorului.
Telefonul vine în versiuni cu 64 GB, 128 GB sau chiar 256 GB de memorie internă, din care aproximativ 12 GB sunt ocupați de Android și aplicațiile Samsung. Oricum, la nevoie poți apela și la un card microSD cu capacitatea de până la 256 GB.
Galaxy S9+ utilizează sistemul de operare Android 8.0 Oreo, peste care sud-coreenii au aplicat interfața proprietară Samsung Experience 9.0. În ciuda faptului că vorbim despre o nouă versiune de Android și Samsung Experience, schimbările interfeței de utilizare sunt aproape inexistente comparativ cu S8+. Au apărut noi fețe pentru ceas, icon-urile pentru aplicațiile proprietare precum File Manager sau Messages au fost îmbunătățite, iar homescreen-ul poate fi utilizat în prezent și în format landscape, deși nu am găsit nicio utilitate practică pentru această opțiune. Cele câteva gesturi sunt în continuare disponibile, la fel ca și funcționalitatea Edge a ecranului, cu scurtături rapide pentru contactele preferate, întâlnirile menționate în calendar sau aplicațiile pe care le utilizezi des.
Ecranul cu format 18.5:9 are unele avantaje comparativ cu display-urile clasice 16:9, în special la browsing, întrucât cantitatea de informație afișată este mai mare. În plus, aproape toate aplicațiile uzuale au fost adaptate pentru acest tip de ecran.
Inevitabil, lucrurile nu stau la fel de bine în cazul clipurilor video. Întrucât sunt realizate preponderent în format Full HD sau 4K, acestea nu se văd pe tot ecranul în aplicațiile video, indiferent că vorbim despre rularea unui MKW in VLC Player sau a unui clip pe Youtube. Desigur, există opțiunea de scalare pentru a mări imaginea pe tot ecranului, însă în acest caz vei pierde din conținutul din părțile de sus și de jos.
Totuși, de departe, noutatea principală din punct de vedere software este AR Emoji. Copiat după funcția Animoji lansată pe iPhone X, AR Emoji duce ideea și mai departe și îți permite generarea de emoji-uri animate inclusiv cu propria față. Pentru asta trebuie să folosești camera foto frontală, să activezi opțiunea AR Emoji, iar software-ul realizează o imagine animată cu fața ța pe care ulterior o poți personaliza: stabilești coafura, alegi hainele pe care vrei să le îmbraci și stabilești… dacă ești bărbat sau femeie. Ulterior, camera foto generează numeroase GIF-uri cu acest AR Emoji în diverse ipostaze mai mult sau mai puțin amuzante.
La fel ca și Animoji, AR Emoji este genul de funcție pe care o utilizezi la cumpărarea telefonului din pură curiozitate, dar pe care ulterior o ignori cu desăvârșire pentru că nu este utilă la nimic. Dacă ești suficient de imatur, poate că vei trimite un GIF sau două de amuzament unui prieten la prima utilizare, dar sigur nu vei face asta în mod regulat.
Din punct de vedere al securității, Samsung mizează în continuare pe numeroase tehnologii pentru deblocarea telefonului. Senzorul de amprentă funcționează rapid și eficient, iar înregistrarea unei amprente durează acum mai puțin timp. Alternativ, există funcția Face Recognition, care în mare parte funcționează la fel ca pe S8+ și care a primit deja un update de stabilitate până la predarea telefonului.
În plus, există și funcția Iris Scanner, însă aceasta este utilă în special dacă iluminarea ambientală este bună și dacă nu poți ochelari de vedere sau lentile de contact. La acest capitol, noutatea de pe S9+ este Intelligent Scan, o funcție care utilizează simultan Face Recognition și Iris Scanner.
Noutatea principală adusă de Galaxy S9+ este reprezentată de camera foto duală, iar primul senzor are 12 MP, stabilizare optică și diafragmă variabilă de F/1.5 sau F/2.4. Înainte de a trece la calitatea imaginilor, merită să facem o scurtă descriere a noii tehnologii introduse de Samsung. Astfel, diafragma reprezintă spațiul prin care intră lumina prin sticlă până la senzorul camerei foto, astfel că, cu cât diafragma este mai mare, cu atât mai multă lumină pătrunde spre senzor. O diafragmă mare este utilă în cazul fotografiilor realizate pe timp de noapte, în timp ce o diafragmă mică este potrivită pentru fotografiile realizate pe timp de zi pentru că permite obținerea unor detalii mai fine.
Până acum, camerele telefoanelor aveau un senzor cu o diafragmă unică, astfel că producătorii făceau un compromis în privința calității între fotografiile pe timp de zi și cele de noapte. Samsung s-a gândit însă să rezolve în mod elegant această problemă și să introducă conceptul de diafragmă variabilă. Astfel, pe timp de noapte, camera foto va utiliza diafragma mai mare (F/1.5), iar pe timp de zi va miza pe diafragmă mai mică (F/2.4). Ca utilizator final nu trebuie să-ți bați capul cu această diafragmă: software-ul detectează singur cantitatea de lumină și ajustează diafragma în mod corespunzător, fără intervenție din partea ta, într-un interval de timp extrem de scurt. Practic, nu se schimbă nimic în modul în care realizezi o fotografie.
Calitatea fotografiilor este conform așteptărilor: culorile sunt naturale, nivelul de detalii este foarte ridicat, imaginile sunt realizate la fel de rapid cu modul HDR atunci cantitatea de lumină este prea mare, iar focalizarea este foarte rapidă. Pe de altă parte, și Galaxy S8+ realizează fotografii cu o calitate foarte asemănătoare.
Pe timp de noapte, lucrurile stau de asemenea bine. Indiferent că surprinzi un apus spectaculos, o imagine cu lumini artificiale puternice sau, din contră, una în care întunericul este predominant, imaginile au un nivel scăzut de zgomot și o calitate foarte bună.
Pe lângă senzorul principal, există și un senzor secundar de 12 MP cu diafragmă F/2.4 care oferă un zoom optic de 2X, util pentru surprinderea unor detalii de la distanță mai mare fără pierdere de calitate. Practic, este același senzor secundar disponibil și pe Samsung Galaxy Note 8.
Samsung a adus îmbunătățiri și în printa clipurilor video. În cazul formatelor standard 4K și Full HD nu există surprize majore, întrucât calitatea este bună, iar sistemul audio performant își face simțită prezența.
Noutatea este posibilitatea de a înregistra clipuri super slowmotion în format HD (720p) cu 960 de cadre pe secundă timp de 0.2 secunde. Cele 0.2 secunde sunt redate apoi în 6 secunde la rularea obișnuită a clipului. Vestea bună este că nu trebuie să faci nimic special pentru a filma în super slow-motion: alegi acest mod de filmare din interfața camerei foto, iar software-ul detectează automat mișcarea bruscă într-o zonă din cadru evidențiată foarte clar pe ecran.
Am profitat de o excursie la sesiunea de teste de Formula 1 de pe circuitul de la Barcelona pentru a realiza câteva clipuri cu acest mod. Imaginile obținute sunt foarte interesante, întrucât am filmat din tribuna amplasată pe linia dreaptă de start-sosire a circuitului, acolo unde piloții depășesc cu ușurință 300 km/h.
O astfel de filmare este interesantă și pentru surprinderea unor cadre relativ comune, cum ar fi practicarea skateboard-ului pe străzi, însă efectul nu este la fel de spectaculos:
În plus, este important să știi că uneori acest mod de filmare nu funcționează foarte bine. Pentru rezultate optime ai nevoie de o luminozitate foarte bună și de abilitatea de a intui petrecerea unor secvențe care să scoată în evidență acest mod de filmare. Un monopost de Formula 1 care trece prin fața ta cu 300 km/h este ideal, însă în practică o astfel de experiență este rară. De cele mai multe ori vei observa că, până când scoți telefonul pentru a filma o scenă atractivă, acțiunea deja s-a încheiat.
Până să predăm telefonul înapoi către Orange, Samsung pregătise deja un update de stabilitate pentru camera foto, însă nu am avut timp să verificăm exact care sunt îmbunătățirile.
La fel ca și Galaxy S8+, noul Galaxy S9+ utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 3.500 mAh. Ar fi fost bine să avem unul de 4.000 mAh, însă în practică autonomia este una bună: în condiții normale de utilizare, cu o conexiune la internet activă în permanență (Wi-Fi și/sau 4G+), notificări active pentru aplicații de social media și mail, browsing ocazional și realizarea unor fotografii, telefonul rezistă departe de priză undeva între o zi și jumătate și două zile. Dacă folosești telefonul intensiv în aplicații precum Facebook și jocuri solicitante, vei ajunge totuși la finalul zilei fără să încarci telefonul.
Ce nu ne-a plăcut
Puține lucruri se pot reproșa unui telefon precum Samsung Galaxy S9+, iar acelea oricum nu sunt semnificative pentru fanii segmentului. În schimb, pentru mine, dimensiunile prea mari reprezintă principala nemulțumire, în special din cauza faptului că telefonul este greu de folosit cu o singură mână. cu o singură mână. Chiar dacă telefonul are o priză bună în mâna datorită lățimii mici, degetele mele nu pot accesa treimea superioară a ecranului, adică nici primele două rânduri de aplicații de pe homescreen, nici meniul de notificări. Din acest punct de vedere, Galaxy S9 este mult mai potrivit pentru mine. În plus, greutatea de 189 de grame este una foarte mare chiar și pentru un astfel de flagship.
Pe de altă parte, așa cum suntem deja obișnuiți, telefonul include numeroase aplicații și funcții software mai mult sau mai puțin inutile. În această categorie aș include AR Emoji și unele aplicații preinstalate care nu pot fi dezinstalate, ci cel mult dezactivate. Cel mai deranjant aspect este însă prețul, despre care vorbim pe larg în secțiunea următoare.
Preț Samsung Galaxy S9+ și disponibilitate
Samsung Galaxy S9+ este disponibil în magazine pentru 4.400 lei, o sumă foarte mare pentru un smartphone, indiferent cât de bun ar fi acesta. Practic, prețul este cu circa 500 de lei mai mare decât cel solicitat de Samsung la lansarea lui Galaxy S8+.
Creșterea prețului este nejustificată dacă luăm în calcul că designul este identic, că platforma hardware este mai nouă, dar apropiată ca performanțe, și că software-ul va fi practic similar după ce Galaxy S8+ va primi update la Android 8.0 Oreo. Singura noutate majoră este de remarcat la camera foto, însă pe de altă parte și S8+ realizează fotografii foarte bune, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar super slowmotion nu este o funcție esențială. Practic, update-ul de la S8+ la S9+ nu este justificat din punct de vedere economic.
De asemenea, dacă vrei un smartphone nou și te simți atras de S9+, mai bine te orientezi spre S8+. Fostul flagship costă acum 3.100 – 3.200 lei, adică cu circa 30% mai puțin, iar diferența dintre cele două este minimă.
Cel mai probabil, Samsung a adoptat această politică de preț tocmai pentru că știa că numărul potențialilor clienți nu va fi unul la fel de ridicat ca în cazul lui S8+, iar tentația de a copia Apple cu un preț ridicat a fost de asemenea mare: cu S9+, Samsung se apropie puternic de iPhone X, care costă circa 5.200 lei. Un alt rival pentru acest model este Huawei Mate 10 Pro, care este disponibil pentru circa 3.300 lei cu specificații tehnice asemănătoare.
Concluzii
Samsung Galaxy S9+ este un smartphone de top cu design elegant, ecran de calitate și platformă hardware puternică, dar și cu o cameră foto care realizează fotografii de înaltă clasă și clipuri video, inclusiv în format super slow-motion.
Pe de altă parte, noutățile majore comparativ cu predecesorul Galaxy S8+ pot fi numărate pe degetele de la o singură mână și nu sunt cu adevărat decisive, motiv pentru care este dificil de recomandat un update de la S8+.
În plus, prețul ridicat de comecializare reprezintă un al obstacol în calea achiziționării noului model, mai ales că S8+ este disponibil în continuare la costuri mai atractive.
Pro
- design și construcție ireproșabile
- performanțe excelente
- cameră de top cu filmare super slow-motion
- autonomie ridicată
Contra
- preț ridicat
- noutăți minore comparativ cu S8+