GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S8+ review – design la superlativ și performanțe de top

Testat pe data de 11 aprilie 2017
Pe scurt: Samsung Galaxy S8+ este un smartphone cu diagonală de 6.2 inch care impresionează prin calitatea designului și a construcției și oferă în același timp performanțe excelente, o cameră de top și autonomie ridicată. Este însă greu să-l folosești cu o singură mână, iar ecranul are un format atipic.
Produs testat: Samsung Galaxy S8+   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: 3800 Lei

În ultimii ani, Samsung a lansat anual un flagship însoțit de o versiune cu ecran mai mare, soluție prin care a reușit practic să-i împace și pe utilizatorii clasici de telefoane cu ecrane de 5 inch, dar și pe cei care preferă dispozitivele cunoscute în mod curent drept phableturi.

Pentru 2017, strategia este însă ușor diferită. Întrucât a introdus câteva schimbări majore de design prin care a redus semnificativ ramele care înconjoară ecranul, Samsung a decis să mărească diagonala acestuia.

Așa se face că Samsung Galaxy S8 are o diagonală de 5.8 inch, cu 0.7 inch mai mare decât cea a predecesorului Galaxy S7. Între timp, Samsung Galaxy S8+ beneficiază de un display de 6.2 inch, comparativ cu cei 5.5 inch oferiți anul trecut de Galaxy S7 Edge.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni am avut la test un Galaxy S8+ prin intermediul programului Orange Smartphone Tester, iar în această recenzie ne vom concentra atenția în special asupra designului și a modului în care schimbarea formatului ecranului afectează expeirenta de utilizare a aplicațiilor.

Cu excepția diagonalei ecranului, a dimensiunilor, a greutății și a capacității acumulatorului, Galaxy S8+ este identic cu Galaxy S8, astfel că toate aspectele menționate în cadrul acestui review se aplică și în cazul versiunii standard.

Specificații Samsung Galaxy S8+

  • ecran: 6.2”, S-AMOLED, 2960 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
  • procesor: Exynos 9 Octa 8895, 4x M2 Mongoose, 4x ARM Cortex-A53, Mali-G71 MP20
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 12 MP, PDAF, F/1.7, OIS, înregistrare UHD, frontal 8 MP, F/1.7
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 7.0
  • acumulator: Li-Ion de 3500 mAh, nedetașabilă
  • dimensiuni: 159.5 x 73.4 x 8.1 mm
  • greutate: 173 grame
  • altele: USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă, ANT+

Ce ne-a plăcut

O lungă perioadă de timp, Samsung a fost aspru criticat pentru designul banal și lipsit de originalitate. Lucrurile au început să se schimbe în special după apariția lui Galaxy S6 și, mai ales, Galaxy S7, însă Galaxy S8+ depășește toate așteptările.

Noul smartphone are un design pe cât de elegant, pe atât de sobru. Partea frontală este acoperită de ecran în proporție de 84%, iar pentru a ajunge la aceste cifre Samsung a renunțat la logo-ul amplasat tradițional deasupra display-ului, dar și la clasicul buton Home.

Spatele este de asemenea acoperit cu sticlă protejată de Gorilla Glass 5, iar părțile laterale sunt metalice. Cel puțin în cazul versiunii de test Midnight Black, alegerea culorilor este foarte inspirată, întrucât întregul telefon este negru și are o nuanță mai închisă decât în cazul lui Galaxy S7. În plus, calitatea exemplară a construcției face ca telefonul să fie cu adevărat unibody: chiar și atunci când îl pipăi pe toate părțile, este greu să sesizezi când treci de ecran și ajungi pe spate. Deloc surprinzător, telefonul este rezistent la apă și praf în limitele generoase ale standardului IP68.

Știu că utilizarea sticlei nu este apreciată de unele persoane din cauza amprentelor și, mai ales, a faptului că telefonul poate aluneca relativ ușor din mână. Ca utilizator de aproape un an al unui Galaxy S7 cu aceleași materiale de construcție, pot să spun însă că acest aspect nu m-a deranjat aproape deloc, poate și prin prisma obișnuinței. Oricum, chestie de gusturi.

Butonul de Power a rămas pe dreapta, iar cele de volum au fost unificate și rămân pe stânga, acolo unde se află și butonul special pentru asistentul Bixby. Sloturile pentru nano-SIM și cardul microSD sunt amplasate în partea de sus, iar jos există jack-ul audio de 3.5 mm, difuzorul și portul USB-C. Acesta este poziționat central și permite conectarea cablului încărcătorului în orice mod, fără să-ți mai faci griji că îl introduci invers. În plus, în pachet există două adaptoare: de la microUSB la USB-C și de la USB-A la USB-C.

Pe lângă calitatea designului și a construcției, ecranul este un alt element care stârnește admirație. Vorbim despre un display Super-AMOLED cu diagonală de 5.8 inch și rezoluție maximă 2960 x 1440 pixeli, care oferă o luminozitate ridicată, culori naturale, contrast puternic și unghiuri bune de vizualizare. Toate aceste calități sunt cu atât mai bine evidențiate cu cât ecranul are dimensiuni mari, element care reprezintă un avantaj din acest punct de vedere. Există suport inclusiv pentru redarea conținutul HDR de pe platforme de streaming precum Netflix prin intermediul soluției Mobile HDR Premium oferite de UHD Alliance.

Indiferent că alegi S8+ sau “micul” S8 de 5.8 inch, ecranul este de tip edge în ambele cazuri. Inițial nu am fost deloc încântat de acest aspect, întrucât testele mele cu un Galaxy S7 Edge s-au lovit de un eșec: de fiecare dată când scriam mesaje, atingeam cu palma ultima coloană de litere a tastaturii. Din fericire, nu am întâlnit acest neajuns pe Galaxy S8+, nici măcar când l-am folosit cu o singură mână. Pe de o parte, curbura ecranului pare să fie ceva mai puțin agresivă, o combinație între ecranul 2.5D de pe Galaxy S7 și cel edge de pe Galaxy S7 Edge. Pe de altă parte, ecranul nu mai este atât de sensibil la atingeri accidentale.

Pe parcursul utilizării am sesizat că modificarea automată a luminozității se face semnificativ mai lent și mai plăcut pentru ochi, comparativ cu Galaxy S7 la care trecerea se făcea brusc în momentul în care, de exemplu, intrăm într-un tunel.

De asemenea, ecranul lui Galaxy S8+ beneficiază de funcția de filtrare a luminii albastre, introdusă pe Android 7 după ce a debutat inițial pe iPhone. Aceasta este utilă în special când folosești telefonul într-o cameră întunecată, întrucât oferă o protecție mai bună pentru ochi. Îți recomand să o folosești în special după lăsarea serii.

Funcția Always On Display este de asemenea prezentă și a fost îmbunătățită, întrucât acum poți avea inclusiv o imagine pe fundal și poți vedea diverse informații utile, cum ar fi numele piesei pe care o asculți. Personal nu o folosesc, întrucât consumă circa 1% din baterie pe oră.

Nu în ultimul rând, rezoluția ecranului poate fi schimbată. Astfel, poți încerca așa-numita rezoluție Full HD+ de 2.220×1080 pixeli și chiar HD+ de 1.480×720 pixeli. Dacă în cazul rezoluției Full HD+ diferențele comparativ cu rezoluția standard sunt aproape insesizabile, nu îți recomand să setezi rezoluția HD+, întrucât aceasta va afișa imagini și texte destul de pixelate.

Din punct de vedere hardware, Galaxy S8+ este echipat cu un chipset proprietar Exynos 9 Octa 8895 cu procesor quad-core M2 Mongoose cu frecvența de 2.3 GHz și un procesor quad-core ARM Cortex-A53 de 1.7 GHz, la care se adaugă grafică Mali-G71 MP20 și 4 GB RAM. Vorbim despre un chipset disponibil în versiunea europeană a telefonului care oferă performanțe sensibil mai bune decât Snapdragon 835, noul vârf de gama al celor de la Qualcomm, iar rezultatele sunt pe măsură. La acest capitol nu sunt prea multe aspecte de menționat, întrucât performanțele din utilizarea de zi cu zi sunt conform așteptărilor: telefonul rulează fluent prin meniuri, prin lista de aplicații recente, în aplicații, jocuri sau la redarea fișierelor multimedia. Iată și rezultatele obținute în diverse programe de benchmark:

La capitolul multimedia o contribuție importantă o au și căștile incluse în pachet. Vorbim despre căști in-ear AKG, unul dintre brandurile Harman, compania achiziționată recent de Samsung. Acestea stau bine în urechi și au un cablu realizat din material textil, iar calitatea sunetului este foarte bună, poate și datorită izolării mai bune a zgomotelor ambientale.

Telefonul vine doar în versiune cu 64 GB de memorie internă, dublu decât oferă în prezent ceilalți producători, din care aproximativ 12 GB sunt ocupați de Android și aplicațiile Samsung. Oricum, la nevoie poți apela și la un card microSD cu capacitatea de până la 256 GB.

Prin schimbări majore a trecut și interfața grafică. Sistemul de operare Android 7 este acompaniat de o interfață proprietarț Grace UX, una schimbată destul de mult comparativ cu TouchWiz-ul predecesorului S7. Introduse inițial pe defunctul Note 7, acest noutăți au fost implementate în acest an pe noua gamă Galaxy A Series, iar acum ajunge și pe Galaxy S8+.

Partea bună este că software-ul seamănă acum mai mult cu designul clasic al Androidului, întrucât fundalurile meniurilor sunt albe, iar fonturile sunt mai lizibile.

Una dintre noutăți este integrarea în ecran a tastelor pentru home, back și aplicații recente, așa cum procedează toți ceilalți producători de telefoane cu Android, iar tasta home suportă acum și funcția 3D Touch. De exemplu, poți porni ecranul printr-un tap prelungit în locul în care știi că este tasta home, chiar dacă aceasta nu este vizibilă. În plus, tastele pentru back și aplicații recente pot fi schimbate între ele.

Fără să intru prea mult în detalii, întrucât nu reprezintă noutăți absolute, merită să menționez că un tap lung pe o iconiță de pe homescreen conduce la apariția unui meniu contextual, iar notificările deranjante ale unei aplicații pot fi blocate cu ușurință direct din meniul central de notiticari, fără să mai intri separat în setările aplicației. Meniul de setări continuă să fie unul aglomerat, însă funcția de căutare își face treaba foarte bine, iar Samsung a introdus și câteva sugestii mai mult sau mai puțin utile.

Samsung a preluat modelul altor producători și a ascuns butonul prin care poți accesa lista completă a aplicațiilor instalate pe telefon. Practic, sud-coreenii au copiat modelul întâlnit pe telefoanele Pixel și Moto G5, prin care accesul la lista aplicațiilor se face printr-un swipe de sus în jos sau de jos în sus pe homescreen. Dacă ești utilizator fidel de Samsung, s-ar putea ca acest mod de acces să-ți creeze confuzii, însă poți oricând să reintroduci butonul dedicat din setări.

O noutate interesantă comparativ cu Galaxy S7 am observat la tastatura default, care acum permite afișarea caracterelor speciale (cum ar fi #, @ sau banalul punct) prin apăsarea prelungită a unei taste normale. Astfel, fiecare tastă are ca funcție sedundară un caracter secundar. În plus, clasica tasta punct din dreapta tastei Space se schimbă în virgulă și invers în funcție de caracterul folosit ultima oară.

Una dintre principalele dileme ale utilizatorilor este determinată de modul în care rulează aplicațiile pe ecranul atipic. Samsung a preferat să mărească doar lungimea acestuia și să păstreze aceeași lățime ca la S7, astfel că display-ul are un format 18.5:9, diferit de clasicul 16:9 cu care suntem obișnuiți pe cele mai noi telefoane cu Android. Vestea bună este că toate aplicațiile Samsung și Google sunt adaptate inclusiv pentru acest format, astfel că se vor vedea pe tot ecranul.

În mod default, numeroase alte aplicații vor rula în formatul standard 16:9, astfel că vor avea dungi negre deasupra și dedesubtul display-ului. Samsung a inclus însă opțiunea Full Screen Apps în setările pentru ecran unde poți forța și restul aplicațiilor să se afișeze în formatul complet. Chiar dacă Samsung avertizează că acest lucru ar putea genera erori, în practică am constatat că aplicațiile pe care le folosesc eu în mod uzual sunt capabile să se afișeze pe tot ecranul prin activarea acestei opțiuni.

Inevitabil, lucrurile nu stau la fel de bine în cazul clipurilor video. Întrucât sunt realizate preponderent în format Full HD sau 4K, acestea nu se văd pe tot ecranul în aplicațiile video, indiferent că vorbim despre rularea unui MKW sau a unui clip pe Youtube. Desigur, există opțiunea de scalare pentru a mări imaginea pe tot ecranului, însă în acest caz vei pierde din conținutul din părțile de sus și de jos.

Camera foto este una dintre puținele componente care nu s-a schimbat deloc, întrucât senzorul este identic cu cel de pe Galaxy S7. Vorbim astfel despre un senzor de 12 MP și un obiectiv f 1.7 care oferă rezultate excelente: culorile sunt naturale, iar nivelul de detalii este impresionant. Samsung a efectuat modificări doar la software, iar acestea se traduc printr-un focus mai rapid și o realizare instantanee a fotografiilor.

Aplicația pentru cameră este de asemenea bine realizată, simplă și intuitivă, iar funcțiile Flash și HDR sunt prezente permanent la îndemână. Dacă vrei neapărat, poți folosi modul Pro pentru a schimba manual numeroase setări și pentru a descărca diverse moduri de fotografiere, însă pentru utilizatorii obișnuiți interfața clasică este mai mult decât suficientă.

Iată și performanțele camerei foto pe timp de zi:

Și câteva poze macro:

Galaxy S8+ punctează însă și prin performanțele obținute în condiții slabe de iluminare. Iată cum arata fotografiile spre seară:

Pe timp de noapte, imaginile sunt de asemenea de bună calitate, chiar dacă inevitabil zgomotul își face apariția, în special atunci când folosești blitz-ul, iar obiectul ținta este la depărtare.

Camera filmează în format Full HD cu 30 sau 60 de cadre pe secundă, dar și în format 4K, iar rezultatele sunt de asemenea foarte bune. Iată un sample Full HD la 30 de cadre pe secundă:

Iată și cum arată o filmare în format 4K:

Nu în ultimul rând, pasionații de selfie-uri au la dispoziție o cameră frontală de 8 MP echipată inclusiv cu blitz, iar calitatea imaginilor se apropie de cele realizate cu camera principală.

Samsung Galaxy S8+ utilizează un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 3.500 mAh. Acesta se achită bine de sarcini și oferă o autonomie care variază între o zi și jumătate și două zile în cazul unei utilizări obișnuite, care presupune o conexiune permanentă la internet (4G sau Wi-Fi), sincronizări push pentru aplicații uzuale de mail și rețele sociale, browsing în Chrome au imersiunea ocazională în jocuri. Chiar și în cazul unei utilizări intensive, bateria rezistă cu brio cel puțin până la sfârșitul zilei.

Câteva cuvinte și despre asistentul vocal Bixby, alternativa la Google Assistant și Siri. Funcția care permite apelarea vocale devine operațională abia după lansarea telefonului în magazine, astfel că nu am putut să o testez, iar opțiunea Bixby Cards este un fel de Flipboard ca design și include diverse informații preluate din aplicația meteo, calendar sau galeria de poze. Între timp, funcția Bixby Vision este integrată în camera foto și permite detecția unor elemente și afișarea de detalii despre acestea (o sticlă de vin, o pereche de pantofi). Cel puțin pentru moment și, mai ales, cel puțin pentru România, asistentul Bixby este aproape inutil.

Ce nu ne-a plăcut

Adevărul este că nu am descoperit niciun defect major în cazul lui Galaxy S8+, însă acest lucru nu înseamnă că este scutit de imperfecțiuni.

Dimensiunile prea mari reprezintă principala nemulțumire, întrucât telefonul este greu de folosit cu o singură mână. Chiar dacă telefonul are o priză bună în mâna datorită lățimii mici, degetele mele nu pot accesa treimea superioară a ecranului, adică nici primele două rânduri de aplicații de pe homescreen, nici meniul de notificări. Iar acest lucru reprezintă un impediment în special dacă obișnuiești să butonezi smartphone-ul în drum spre birou sau dacă ai de transportat un bagaj în cealaltă mână. Prin urmare, dacă nu ești fanul ecranelor de mari dimensiuni, îți recomand să te orientezi spre Galaxy S8.

Lungimea mare și eliminarea butonului de home au forțat Samsung să amplaseze senzorul de amprenta lângă camera foto. Pe lângă faptul că vei atinge accidental lentila și o vei murdări, funcția de amprentă este dificil de utilizat dacă folosești telefonul cu o singură mână, întrucât nu poți poziționa degetul corect peste senzor.

Ca alternative, Samsung oferă alte două funcții de securitate. Face recognition și-a câștigat deja o proastă reputație prin ușurința cu care poate fi păcălit, însă funcționează mai rapid decât amprenta: durează circa o secundă pentru ca software-ul să te identifice și să deblocheze telefonul. Totuși, reține că iluminarea camerei trebuie să fie apropiată de cea din fotografia pe care ai făcut-o la activarea funcției.

Cea de-a doua funcție este detectarea irisului, însă aici condițiile sunt și mai restrictive: nu trebuie să folosești ochelari de vedere sau lentile de contact, iar luminozitatea trebuie să fie potrivită. Cu alte cuvinte, nici detecția fetei, nici detecția irisului nu funcționează întotdeauna, astfel că cel mai bine apelezi la un pattern sau la un cod.

De asemenea, atunci când te uiți la filme fără căști și folosești telefonul în mod landscape, este foarte ușor să acoperi difuzorul cu mâna, caz în care sunetul scade puternic în intensitate. Eu sunt familiar cu acest design de la Galaxy S7 și m-am obișnuit să țin telefonul în alt mod într-o astfel de situație. Totuși, dacă folosești în mod curent un telefon care are difuzorul amplasat în altă parte, este posibil ca acest aspect să te deranjeze la S8+, în special la început.

Preț Samsung Galaxy S8+ și disponibilitate

Samsung Galaxy S8+ este disponibil deja pe bază de precomandă și va fi livrat începând din 20 aprilie. La Orange, telefonul costă 835 de euro fără abonament, adică echivalentul a aproape 3.800 de lei la cursul actual. De asemenea, telefonul este disponibil și la marile magazine de comerț electronic din România la prețul de 3.900 de lei.

Concluzii

Samsung a mizat totul pe cartea designului în 2017, iar rezultatul este unul peste așteptări. Galaxy S8+ arată foarte bine, este plăcut la atingere și beneficiază de o construcție premium ireproșabilă. Dimensiunea prea mare a ecranului te-ar putea determina însă să optezi pentru “frățiorul” S8.

Datorită platformei hardware puternice, performanțele sunt la înălțime indiferent de activitățile pe care vrei să le desfășori, iar camera foto oferă de asemenea fotografii de bună calitate, în timp ce autonomia ridicată de până la două zile va fi pe placul celor mai mulți utilizatori.

Dacă ignorăm micile detalii neplăcute enumerate mai sus, principala piedică în decizia de achiziție ar putea fi prețul, care se apropie de cel al unor ultrabook-uri performante. Aici însă rămâne la latitudinea ta să decizi dacă merită să investești aproape 4.000 de lei într-un telefon.

Pro

  • design și construcție ireproșabile
  • performanțe excelente
  • cameră de top
  • autonomie ridicată

Contra

  • dificil de utilizat cu o singură mână
  • clipurile video FullHD se văd inestetic
  • opțiunile de securitate sunt greu de utilizat

1 comentariu

  1. sebi

    21 aprilie 2017 la 11:48

    tare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri