Topul telefoanelor mobile în 2021 – cele mai bune opțiuni, sfaturi și recomandări

Topul telefoanelor mobile în 2021 – cele mai bune opțiuni, sfaturi și recomandări
Pagini:


Cele mai bune telefoane mobile sunt disponibile în 2021 şi în România de la principalii producători din întreaga lume. Ca de obicei, cele mai populare smartphone-uri provin de la Samsung și Apple, prin intermediul gamei iPhone, la care se adaugă și modelele propuse anual de Huawei.

Totuși, ultimii ani au adus pe piața o serie de schimbări majore, în contextul în care popularitatea unor branduri tradiționale precum Sony sau HTC a scăzut semnificativ pe măsură ce clienții s-au îndreptat spre modelele propuse de câțiva producători chinezi precum Xiaomi sau OnePlus.

Aproape fiecare producător de telefoane mobile deţine în portofoliu un smartphone cu dotări de top considerat flagship-ul companiei, ce bifează cu echipări corespunzătoare capitole precum construcție de calitate, ecrane performante, software modern și rapid, dar și senzori foto cu performanțe tot mai apropiate de cele ale camerelor tradiționale. Mai mult, o bună parte dintre modelele cu Android oferă și funcție dual-SIM.

Un astfel de flaship este esenţial pentru popularitatea unui producător şi generează vânzări inclusiv pentru celelalte modele mai puţin pretenţioase din gamă, fiind de multe ori telefonul cu care se identifică respectiva companie pe piaţă.

În acest articol iţi prezentăm pe larg câteva dintre cele mai bune smartphone-uri disponibile în prezent pe piaţa din România. Vei vedea că oferta este una mai mult decât generoasă, atât în privinţa producătorilor, cât şi a sistemelor de operare, Android și iOS. Iar dacă prețurile sunt prea mari pentru bugetul tău, îți oferim și o alternativă mai accesibilă de la același producător.

Reține însă că acesta nu este neapărat un top propriu-zis al acestor telefoane. În principiu, indiferent ce model vei alege în cele din urmă, vei avea parte de un dispozitiv de bună calitate. Alegerea finală depinde însă mai degrabă de preferințele fiecăruia dintre voi pentru design și personalizare software.

Samsung Galaxy S20, S20 Plus și S20 Ultra

Seria de top Galaxy S a celor de la Samsung s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, iar designul s-a adaptat noilor tendințe. Indiferent de modelul preferat dintre cele trei, ai parte de un ecran cu rata de refresh de 120 Hz care îmbunătățește experiența în jocuri, cu compromisul unei autonomii cu circa 10% mai mică.

Platforma hardware proprietară cu chipset Exynos 990 include 12 GB RAM și suport pentru tehnologia 5G, în timp ce S20 Ultra plusează prin acumulatorul de 5000 mAh care se poate încărca cu până la 45 W, caz în care procesul durează doar 74 de minute.

În funcție de model, camera foto include 3 sau chiar 4 module, inclusiv modulul telephoto care oferă un zoom optic de 3x și zoom digital de 30x.

Chiar dacă au mai scăzut de la lansare, prețurile celor trei smartphone-uri sunt încă ridicate. Galaxy S20 costă circa 3300 lei, S20 Plus ajunge la 4000 lei, în timp ce pentru S20 Ultra trebuie să scoți din buzunar circa 5200 lei, cu mențiunea că ultimul este disponibil doar în versiune 5G. Lista actualizată de prețuri pentru seria Galaxy S20 este disponibilă aici.

Alternativa mai accesibilă este Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition), care costă 2700 lei și propune un ecran cu rezoluție Full-HD și rată de refresh de 60 Hz, doar 6 GB RAM și senzor telephoto cu zoom optic de 1.1x, însă cu aceeași platformă hardware.

iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max

După o lungă perioadă în care Apple a mizat pe unul, maxim două telefoane pe an, americanii oferă acum o gamă mult mai variată de dispozitive.

iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max mizează pe o rețetă de design asemănătoare cu cea a lui iPhone 4 (lansat în 2010) și pe ecrane de tip OLED în locul clasicelor IPS-uri. Dacă iPhone 12 oferă 4 GB RAM, următoarele două modele din gama mizează pe 6 GB RAM, dar și pe un modul foto mult mai generos. Astfel, pe lângă cei doi senzori de 12 MP, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max mizează și pe un senzor telephoto de 12 MP cu zoom optic de 2X (iPhone 12 Pro) sau 2.5X (iPhone 12 Pro Max), dar și pe un senzor de adâncime TrueDepth care permite realizarea unor scene de realitate augmentată mai realiste.

Încărcarea bateriei se face cu până la 20 W, caz în care ai nevoie de o sesiune de numai 30 de minute pentru un plin pe jumătate al bateriei (50%). Totuși, reține că noile iPhone-uri vin fără încărcător la pachet, astfel că trebuie să folosești unul mai vechi sau, dacă ești la prima achiziție, să cumperi unul nou separat cu 25 de euro (circa 125 lei).

iPhone 12 costă circa 4500 lei, iPhone 12 Pro ajunge la 5900 lei, în timp ce pentru iPhone 12 Pro Max trebuie să scoți din buzunar circa 6400 lei. Lista actualizată de prețuri pentru seria iPhone 12 este disponibilă aici.

Alternativa mai accesibilă esteiPhone 12 mini, care costă 4000 lei, cu dezavantajul că oferă un ecran semnificativ de mai mic, de numai 5.4 inch.

Huawei P40, P40 Pro și P40 Pro Plus

Actuala gamă de top de la Huawei este P40, care include de asemenea o ofertă generoasă de modele. Seria P40 propune inclusiv o serie de schimbări de design comparativ cu predecesoarea serie P30, în special în privința notch-ului pentru camera foto frontală.

Mezinul P40 oferă un ecran OLED de 6.1 inch, însă P40 Pro și P40 Pro Plus ies în evidență atât prin ecranele cu diagonale mai mari, cât și prin rata de refresh superioară de 90 Hz, care nu se apropie însă de cea de 120 Hz oferită de Samsung.

Producătorul chinez utilizează platforma hardware proprietară Kirin 990 care propune cel puțin 128 GB RAM, în timp ce modulul foto este cu atât mai bogat cu cât ne îndreptăm spre vârful de gamă P40 Pro Plus, care oferă inclusiv zoom optic de 10x și senzor de adâncime TOF 3D.

Principalul obstacol în achiziționarea unui Huawei este absența serviciilor Google. Acesta este și motivul pentru care prețurile actuale sunt semnificativ mai mici decât ale concurenței: 2200 lei pentru P40, 3200 lei pentru P40 Pro și 4500 lei pentru P40 Pro Plus. Lista actualizată de prețuri pentru seria P40 este disponibilă aici.

Alternativa mai accesibilă este Huawei P40 Lite, care costă 1000 lei, însă are ecran IPS, rezoluție mai mică, chipset mai slab și un ansamblu foto mai puțin generos.

Xiaomi Mi 10

Una dintre companiile chineze aflate încă pe val în Europa este Xiaomi, care în ultimul an a reușit să acopere în mare parte golul lăsat liber de Huawei după restricțiile cu privire la utilizarea serviciilor Google.

Flagship-ul Xiaomi este Mi 10 cu ecran de 6.67 inch cu tehnologie Super AMOLED și o rată de refresh de 90 Hz. Plataforma hardware este are la bază chipsetul Qualcomm Snapdragon 865 cu minim 8 GB RAM, cel puțin 128 GB pentru stocarea datelor și patru senzori pentru modulul foto. Tehnologia 5G este de asemenea prezentă.

Unul dintre avantajele telefoanelor Xiaomi este prețul mai mic decât al rivalilor. De exemplu, Mi 10 costă circa 2500 lei, însă prețurile actualizate în timp real le găsești pe această pagină.

Concluzii

Pe piaţa din România se găsesc în prezent aproape toate telefoanele de top lansate de producători. Uneori, acestea ajung cu întârziere în magazinele noastre, iar la început au preţuri destul de piperate comparativ cu pieţele vestice, însă cei care au răbdare câteva luni pot obţine un preţ apropiat de cel corect.

Important este că cele mai bune telefoane Apple, Samsung, Huawei sau Sony pot fi cumpărate din România şi oferă performanţe de top pentru utilizatori.

Dacă vrei să-ţi cumperi un telefon bun, dar totuşi nu ai un buget suficient de mare pentru unul dintre aceste flagshipuri, te poţi orienta spre o serie de telefoane ieftine cu Android. Acestea au în general rezoluţii mai mici ale ecranului şi nu impresionează prin platformele hardware, însă în general te vei putea bucura de aceleaşi funcţii în privinţa aplicaţiilor.

Pagini:

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!