GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Topul telefoanelor mobile în 2024 – cele mai bune opțiuni, sfaturi, recomandări

Autor: Echipa Giz.ro


Cele mai bune telefoane mobile sunt disponibile în 2023 şi în România de la principalii producători din întreaga lume. Ca de obicei, cele mai populare smartphone-uri provin de la Samsung și Apple, prin intermediul gamei iPhone, la care se adaugă și modelele propuse anual de Oppo, Xiaomi, Honor si alții.

Totuși, ultimii ani au adus pe piața o serie de schimbări majore, în contextul în care popularitatea unor branduri tradiționale precum Sony sau HTC a scăzut semnificativ pe măsură ce clienții s-au îndreptat spre modelele propuse de câțiva producători chinezi precum Xiaomi sau OnePlus.

Aproape fiecare producător de telefoane mobile deţine în portofoliu un smartphone cu dotări de top considerat flagship-ul companiei, ce bifează cu echipări corespunzătoare capitole precum construcție de calitate, ecrane performante, software modern și rapid, dar și senzori foto cu performanțe tot mai apropiate de cele ale camerelor tradiționale. Mai mult, o bună parte dintre modelele cu Android oferă și funcție dual-SIM.

Un astfel de flaship este esenţial pentru popularitatea unui producător şi generează vânzări inclusiv pentru celelalte modele mai puţin pretenţioase din gamă, fiind de multe ori telefonul cu care se identifică respectiva companie pe piaţă.

În acest articol iţi prezentăm pe larg câteva dintre cele mai bune smartphone-uri disponibile în prezent pe piaţa din România. Vei vedea că oferta este una mai mult decât generoasă, atât în privinţa producătorilor, cât şi a sistemelor de operare, Android și iOS. Iar dacă prețurile sunt prea mari pentru bugetul tău, îți oferim și o alternativă mai accesibilă de la același producător.

Reține însă că acesta nu este neapărat un top propriu-zis al acestor telefoane. În principiu, indiferent ce model vei alege în cele din urmă, vei avea parte de un dispozitiv de bună calitate. Alegerea finală depinde însă mai degrabă de preferințele fiecăruia dintre voi pentru design și personalizare software.

Samsung Galaxy S24 și S24 Ultra

Seria de top Galaxy S a celor de la Samsung s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, iar designul s-a adaptat noilor tendințe. Indiferent de modelul preferat dintre cele trei, ai parte de un ecran cu rata de refresh de 120 Hz care îmbunătățește experiența în jocuri, cu compromisul unei autonomii cu circa 10% mai mică.

Platforma hardware proprietară cu chipset Exynos 990 include 12 GB RAM și suport pentru tehnologia 5G, în timp ce S20 Ultra plusează prin acumulatorul de 5000 mAh care se poate încărca cu până la 45 W, caz în care procesul durează doar 74 de minute.

În funcție de model, camera foto include 3 sau chiar 4 module, inclusiv modulul telephoto care oferă un zoom optic de 3x și zoom digital de 30x.

Chiar dacă au mai scăzut de la lansare, prețurile celor trei smartphone-uri sunt încă ridicate. Galaxy S20 costă circa 3300 lei, S20 Plus ajunge la 4000 lei, în timp ce pentru S20 Ultra trebuie să scoți din buzunar circa 5200 lei, cu mențiunea că ultimul este disponibil doar în versiune 5G. Lista actualizată de prețuri pentru seria Galaxy S20 este disponibilă aici.

Alternativa mai accesibilă este Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition), care costă 2700 lei și propune un ecran cu rezoluție Full-HD și rată de refresh de 60 Hz, doar 6 GB RAM și senzor telephoto cu zoom optic de 1.1x, însă cu aceeași platformă hardware.

iPhone 16, iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max

După o lungă perioadă în care Apple a mizat pe unul, maxim două telefoane pe an, americanii oferă acum o gamă mult mai variată de dispozitive.

iPhone 16, iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max mizează pe o rețetă de design asemănătoare cu cea a generațiilor precedente și pe ecrane de tip OLED în locul clasicelor IPS-uri. Se păstrează însă diferențele de finisaje, materiale și culori între modelele Pro și cele standard non-Pro.

Specificațiile hardware, în schimb, sunt asemănătoare pe toate versiunile acestui an, cu procesoare Apple A18 și A18 Pro, alături de sisteme grafice Apple GPU și 8 GB de RAM și până la 1 TB stocare. Ecranul oferit de modelul iPhone 16 este ceva mai mic decât cel de pe iPhone 16 Pro, 6.1 vs 6.3 inch, în vreme ce pe Pro Max avem un ecran mai mare, de 6.9″. Pro Max-ul vine desigur și cu o baterie mai mare, fiind astfel cel mai greu dinrte modele acestui an, la aproape 230 de grame. 

Pe partea foto, pe lângă cei doi senzori foto de 48 Mp și 12 Mp disponibili pe modelul standard, iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max mizează și pe un senzor telephoto de 48 MP cu zoom optic de 5x. Pe față toate modele oferă aceeași cameră front de 12 Mpx. Desigur, noutatea mult discutată a anului este butonul dedicat de control al camerei, cu utilitate mai mult sau mai puțin realistă în viața de zi cu zi.

Încărcarea bateriei se face cu până la 25 W pe fit sau 15W wireless, caz în care ai nevoie de o sesiune de numai 30 de minute pentru un plin pe jumătate al bateriei (50%). Totuși, reține că noile iPhone-uri vin fără încărcător la pachet, astfel că trebuie să folosești unul mai vechi sau, dacă ești la prima achiziție, să cumperi unul nou separat cu 25 de euro (circa 125 lei).

iPhone 16 costă de la circa 5000 lei, iPhone 16 Pro de la 6000 lei, în timp ce pentru iPhone 16 Pro Max trebuie să scoți din buzunar de la 6500 lei. Lista actualizată de prețuri pentru seria iPhone 16 este disponibilă aici.

iphone16 iphone16pro

Huawei P40, P40 Pro și P40 Pro Plus

Actuala gamă de top de la Huawei este P40, care include de asemenea o ofertă generoasă de modele. Seria P40 propune inclusiv o serie de schimbări de design comparativ cu predecesoarea serie P30, în special în privința notch-ului pentru camera foto frontală.

Mezinul P40 oferă un ecran OLED de 6.1 inch, însă P40 Pro și P40 Pro Plus ies în evidență atât prin ecranele cu diagonale mai mari, cât și prin rata de refresh superioară de 90 Hz, care nu se apropie însă de cea de 120 Hz oferită de Samsung.

Producătorul chinez utilizează platforma hardware proprietară Kirin 990 care propune cel puțin 128 GB RAM, în timp ce modulul foto este cu atât mai bogat cu cât ne îndreptăm spre vârful de gamă P40 Pro Plus, care oferă inclusiv zoom optic de 10x și senzor de adâncime TOF 3D.

Principalul obstacol în achiziționarea unui Huawei este absența serviciilor Google. Acesta este și motivul pentru care prețurile actuale sunt semnificativ mai mici decât ale concurenței: 2200 lei pentru P40, 3200 lei pentru P40 Pro și 4500 lei pentru P40 Pro Plus. Lista actualizată de prețuri pentru seria P40 este disponibilă aici.

Alternativa mai accesibilă este Huawei P40 Lite, care costă 1000 lei, însă are ecran IPS, rezoluție mai mică, chipset mai slab și un ansamblu foto mai puțin generos.

Xiaomi Mi 10

Una dintre companiile chineze aflate încă pe val în Europa este Xiaomi, care în ultimul an a reușit să acopere în mare parte golul lăsat liber de Huawei după restricțiile cu privire la utilizarea serviciilor Google.

Flagship-ul Xiaomi este Mi 10 cu ecran de 6.67 inch cu tehnologie Super AMOLED și o rată de refresh de 90 Hz. Plataforma hardware este are la bază chipsetul Qualcomm Snapdragon 865 cu minim 8 GB RAM, cel puțin 128 GB pentru stocarea datelor și patru senzori pentru modulul foto. Tehnologia 5G este de asemenea prezentă.

Unul dintre avantajele telefoanelor Xiaomi este prețul mai mic decât al rivalilor. De exemplu, Mi 10 costă circa 2500 lei, însă prețurile actualizate în timp real le găsești pe această pagină.

Concluzii

Pe piaţa din România se găsesc în prezent aproape toate telefoanele de top lansate de producători. Uneori, acestea ajung cu întârziere în magazinele noastre, iar la început au preţuri destul de piperate comparativ cu pieţele vestice, însă cei care au răbdare câteva luni pot obţine un preţ apropiat de cel corect.

Important este că cele mai bune telefoane Apple, Samsung, Huawei sau Sony pot fi cumpărate din România şi oferă performanţe de top pentru utilizatori.

Dacă vrei să-ţi cumperi un telefon bun, dar totuşi nu ai un buget suficient de mare pentru unul dintre aceste flagshipuri, te poţi orienta spre o serie de telefoane ieftine cu Android. Acestea au în general rezoluţii mai mici ale ecranului şi nu impresionează prin platformele hardware, însă în general te vei putea bucura de aceleaşi funcţii în privinţa aplicaţiilor.

98 comentarii

  1. vali

    5 mai 2016 la 14:26

    un tel bun este acela cu caracteristici avansate si un pret mic!

    • nnnnn

      28 aprilie 2017 la 20:21

      da logic

    • Oprea Elisabeta

      2 noiembrie 2018 la 12:30

      Foarte bine zici.Daca îți iei un tel de 5000 lei și îl scapi jos și se strică ce faci.

      • Eusebiu

        14 aprilie 2021 la 09:13

        Nu se poate strica asa de simplu.. telefoanele din generația asta sunt făcute din materiale foarte bune care rezistă la căzături dure

  2. Mocancea Maria-Nicol

    23 mai 2016 la 12:21

    Imi place telefonul Samsung Galaxy S7 pentu ca este rezistent la apa si la praf. E mistooo!

  3. foran

    8 iunie 2016 la 10:24

    S7 tel scump si rau…

    • Samsung

      24 noiembrie 2016 la 04:14

      Te asigur ca nu este asa numai praf in ochi ca sa il vanda. Am intrat din greseala cu al meu in apa repede l am pus la uscat si dupa 1 ora era mort l am trimis la reparat ca era in garantie si gorila glass e mai de graba gorila plastic .am avut pana acum numai versiunea note si vreau sa zic ca S nu sant reusite . Bafta multa oricum…

      • Mircea

        16 august 2017 la 11:41

        Gresit s 7 suporta apa eu l am tinut in vana

  4. Adrian

    6 iulie 2016 la 19:31

    Nu recomand s7 doarece un văr si-a achizitionat unul si l-a scăpat o singură dată jos , de atunci nu a mai avut șansa însă el , iarăși și-a cumpărat unul și la fel a pățit. Acuma are un Sony Xperiz Z5 și rulează excelent , rezistent , dar comparându-l cu s7 la rezistență bate s7. Baftă

    • Mihaela

      21 iulie 2016 la 08:10

      Adrian, eu pentru vreo 3 ani am folosit un HTC Sensation. Ca și rezistență la "contactul cu pământul " îi dau 10 cu felicitări. :-) Acel telefon a suferit cumplit pe perioada cât a stat cu mine dar, estetic, a fost tot timpul ca și unul nou, în ciuda tuturor intemperiilor.

      • Kiti

        26 septembrie 2016 la 17:26

        Si cum ce telefon ai

    • alex

      29 mai 2017 la 11:26

      salut adrian ,da-mi te rog si mie niste detalii despre sony xperia z5 .ca creau sami iau .chiar ruleaza excelent ? facebook alexandruciurbe sau trimite un mesaj pe email :)

  5. Adelin

    8 august 2016 la 22:30

    xperia z5 premium unde este? ceva revolutionar, ecran 4k.. nu e bun? infine…

  6. Racer

    24 octombrie 2016 la 17:19

    De Xiaomi Mi5,Meizu MX5,One Plus 3 nu ați auzit? Sau aici doar "producătorii" mari sunt puși?

    • xxl

      29 octombrie 2016 la 16:20

      subscriu

      • Ionuț

        4 noiembrie 2016 la 14:25

        De One Plus 3 am citit ceva pe net. 6 giga ram, memorie internă mare,nu mai ţin minte dacă este și extensibilă.Cameră excelentă, baterie mare. Păcat că nu are și stylus.

    • Papa

      27 februarie 2017 la 08:58

      Telefoanele chinesti cele mai bune , eu am xiaomi mi4c cu 600 lei eu zic ca merita 1500 lei

  7. alien

    12 decembrie 2016 la 17:52

    respect pentru:samsung,htc si huawei!

  8. dan

    31 decembrie 2016 la 10:03

    cea mai mare prostie sa dai zeci de mii de lei pe telefoane care chiar daca sunt bune anul asta la anul deja sunt depasite.se stie bine ca romanii sunt ahtiati dupa ce apare nou si se arunca cu capul inainte.tot ce este sus prezentat nu reprezinta decat reclama la brendurile mari.sunt producatori care cu aceiasi configuratie au preturi decente dar nu se aduc la noi modele lor.vivo,sharp,etc care fac furori in asia si cele doua americi la noi nu au loc.ramane sa facem noi comenzi prin diferite tari dar nu beneficiem de garantii.nubia z11 care este extraordinar la noi nu vine.magazinele online aduc doar nubia z9 care este mediocru dar si scump.ramane ca voi sa hotarati de ce romania este mereu in urma si de ce mereu se aduc la noi produze deja expirate pe la altii.

  9. Ylmas

    5 aprilie 2017 la 03:14

    Samsung s7 edge cumparat din maritimo , am ajuns acasa dupa 2 ore de yoytuve a aparut o dunga pe display se vedea clar ca aera de la el ,a doua zii dimineata l-am dus inapoi dupa 5h a venit superinten… mia dat altul a doya zii 1 mai asta anul trecut doar ce aparuse modelul ,la 1 mai l-am scapat = praf ecranul , pe 4 mai dul la reparat o sap ca se schimba cu totul (dispkay cu carcasa ) nu exagerez pana in ziua de astazi s-a spart de 3 ori .Concluzia este designul si video f bun in rest e praf bateria 5 h folosit .Toate telefoanele smart din ziua de azi inafara dw design si ceva update softwere altceva nu ofera acumulatorul praf componente capsulate etc.preturi in functie de firma si aspect mai taiatzi cu topurile voastre am avut toate modelele posibile de la ericsson bosh incoace aaa Ps. Cele mai tari cat telefoane hard duty da dute in munte cu el in 3 h batrria moarta si scapa-l in apa la pretul de iphone 6s parodii.

  10. aadrianaa

    26 iulie 2017 la 19:08

    as cere si eu niste detalii despre telefoanele din gama A sau J de la samsung. Care isi merita banii din cele doua variante?ms de ajutor

    • Echipa Giz.ro

      27 iulie 2017 la 06:50

      Telefoanele din seria A sunt mai bine construite si au performante mai bune, insa sunt ceva mai scumpe decat cele din seria J. Prin urmare, depinde foarte mult ce buget vrei sa aloci pentru telefon.

      • Silviu.

        22 iunie 2021 la 00:39

        Eu am avut si inca il am pe a502016 si este bomba din orice punct de vedere . Parerea mea este la la achizitonarea telefonului sa nu te axezi pe buget mare nici pe buget mic , undeva -n balanta . Daca mergi si axezi pe camera foto zic si din observatie multe vin instalate cu fel si fel de filtre . Da pot sa spun si ca poti sa ai telefon de 10000€ daca nu ai lumina este praf . Eu tot citind recomandari m-am hotarat sa imi iau un xiaomi mi 10 t pro , bani putini si nu fala cand il tin in mana sau la ureche . Au trecut tinpurile alea acum doar prostimea mai tine cont de asta ! 🤔🤔😉

    • marian

      20 octombrie 2017 la 21:46

      Nu stiu ce sa zic de gama de tel samsung, eu unul nu prea mai am incredere, am avut un s3 neo la care i-a cedat placa de baza la nici doi ani de folosire, probleme are si o cunostinta de a mea cu un j5, nu-i mai functioneaza camera.
      De asemenea am returnat recent un xiaomi redmi pro deoarece avea probleme cu softul instalat in memoria rom sau cu memoria rom.
      Nu stiu ce sa zic… cred ca pt fanii android huawei si LG par o varianta mai buna pt ca nu prea am auzit pe nimeni sa se planga de ele.
      Sper sa-ti fie de ajutor aceste informatii.
      Numai bine!

      • Limba

        14 decembrie 2017 la 21:32

        Lg este cel mai tare!

    • gelia

      9 iulie 2019 la 19:46

      cele din gama jnu merita banii

  11. ani

    30 septembrie 2017 la 11:37

    huawei mate9 mi se pare bun dar mai elegant este p10

  12. io io

    21 octombrie 2017 la 21:11

    xiaomi redmi note 4… nu l-as schimba pe nici un alt telefon. Telefoane adevarate la preturi normale. Interzise pitipoancelor si cocalarilor, evident.

  13. dorel

    9 februarie 2018 la 18:28

    iti dau mare drepate io io, am un xiaomi redminote 4x 4gbram pe 64gb spatiu si n-am avut deloc probleme la vreun joc pana acum macar,camera e putin mai slaba, adica doar de 13mps dar avand in vedere ca a costat 800 de lei mi se pare foarte acceptabil, nu inteleg logica asta a oamenilor prosti sa dea atatia bani pe un amarat de tel pentru atat de putine avantaje, de 1500 de lei maxim in afara gasesti ceva care sa-ti duca toate chestiile de pe googleplay si camera foarte acceptabila, daca vrei sa faci poze calumea ia-ti frate un aparat foto si aia e.

  14. Wotan

    19 iulie 2018 la 11:41

    Mare este lumea si multi prosti traiesc in ea. Un smartfon de top=5,000 de lei cam cat un frigider din gama high end care te tine 10 ani (si fara de care NU POTI TRAI vara decat daca gatesti ZILNIC). Sau 15 telefoane=o masina compacta de calitate, care si aia te tine 10 ani. Nu mai continui cu egzemplele ca deja sunt edificatoare…

  15. Stanciu Vlad

    27 decembrie 2018 la 21:18

    Buget 4000+ (high)

    Locul 7

    Samsung Galaxy S9+ (3500 lei)

    Avantaj=Usor,baterie 9-10 ore non-stop,placut la atingere

    Dezavantaje=Ecran care se poate sparge usor

    Locul 6

    Iphone X (4400 lei)

    Avantaje=Putere imbunatatita,Ecran Mare,Design foarte placut

    Dezavantaje=Foarte scump la ce ofera

    Locul 5

    Iphone XR(4400)

    Avantaje=La fel ca Iphone X normal,dar cu mai multa putere

    Dezavantaje=Doar o camera pe spate

    Locul 4

    Iphone XS (5999 lei) sau 20.000 cu aur

    Avantaje=Stocare multa (512 GB),aur la modelul celalalt,Placut la atingere

    Dezavantaje=Nici unul din pumctul meu de vedere

    Locul 3

    Asus ROG ZS600KL

    Avantaje=Bestia Gaming-ului,Design extrem de tare,Baterie puternica,Sta destul de rece chiar si pe jocuri de 1 GB

    Locul 2

    Samsung Galaxi Note 9

    Avantaje=Poze foarte clare,atingere delicata,design placut,este bun pt. gaming.

    Dezavantaje=Sticla de proasta calitate,se zgarie foarte rau in conditii normale

    Iar locul 1 (bestia)

    Huawei Mate 20 Pro

    Avantaje=4 camere super bune,este rapid pe jocuri gen Fortnite si PUBG,un ecran de calitate

    Dezavantaje=La luminozitate scazuta se vede groaznic,la 30 aplicatii sau 10+ jocuri deschise cam face lag.

    Sper ca va ajutat!😄

    Asta a fost opinia mea!

  16. Manuel

    29 septembrie 2019 la 11:09

    Sa nu uitam allview v3 viper ,un telefon cel putin la nivelul pretentioaselor de mii de lei pentru pițipoance… Nu cred că va mai exista un telefon atat de bun si ca specificatii si ca si sunet, camera,aplicatii la 499de lei .am prieteni care au recunoscut ca este cel putin la nivelul galaxy9

  17. Cristina Balamaci

    24 martie 2020 la 11:54

    Pentru mine locul 1 ramane P30 Pro , raman uimita de fiecare data de pozele pe care le face acest telefon ,camera selfie m-a facut sa devina dependenta de selfie-uri :D. L-am scapat de vreo doua ori pe gresie si a ramas intact (mentionez ca nu aveam husa sau folie) . Datorita procesorului Kirin 980 se misca exceptional. Clar ramane telefonul meu preferat !

  18. Hopodata Marin

    18 ianuarie 2021 la 19:32

    cand ai o pensie mica de 2000 lei ,dn care platesti toate utilitatile nu-ti poti permite un telefon scump dar vreau un telefon bun.locuiesc la tara si am inteles ca nu o sa mai pot utiliza WhatsApp pe telefoanele mai vechi de tip AIPHON 7

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri