GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top telefoane mobile ieftine şi bune, cu touchscreen și toate funcțiile necesare

Autor: Echipa Giz.ro

Nu toți cumpărătorii sunt dispuși sau au bugetul necesar pentru a achiziționa un smartphone de top costisitor, de aceea atenția acestora s-a îndreptat adeseori către gamele mai ieftine. În prezent, telefoanele ieftine oferă de multe ori un raport bun între preț și performanță, chiar dacă lucrurile nu au stat mereu așa.

Până acum vreo doi-trei ani, cumpărătorii care doreau un telefon cu autonomie bună, ecran de calitate, putere hardware suficientă pentru o utilizare confortabilă și cameră foto acceptabilă erau aproape obligați să cheltuiască banii necesari pentru achiziția unui model de vârf. Modelele din gama intermediară erau penalizate de multe compromisuri, iar telefoanele ieftine erau atât de neconvingătoare încât atunci a apărut și expresia peiorativă „Android landfill”. Au existat și excepții, printre cele mai notabile fiind probabil Nokia Lumia 520 sau Xiaomi Redmi, însă de cele mai multe ori, telefoanele ieftine erau pur și simplu prea slabe pentru a oferi satisfacție.

Progresul tehnic susținut, ritmul alert în care hardware-ul a luat-o înaintea software-ului, concurența furnizorilor de procesoare și subansamble din China sau Taiwan, și politicile comerciale agresive ale producătorilor chinezi au schimbat acest lucru, telefoanele din gama intermediară devenind între timp foarte bune, iar telefoanele ieftine devenind și ele convingătoare.

Chiar dacă 2016 este cel mai bun an în care se poate cumpăra un telefon ieftin, alegerea unui astfel de produs rămâne însă în continuare destul de dificilă, deoarece modelele competitive sunt încă înconjurate de modele de calitate mai slabă ale căror compromisuri nu sunt întotdeauna vizibile.

Ce așteptări trebuie să avem de la un telefon ieftin?

Chiar dacă telefoanele ieftine sunt mai bune ca niciodată, potențialul cumpărător nu trebuie să fie exagerat de optimist. Pentru a putea atinge un cost de producție cât mai mic, producătorul trebuie să facă unele compromisuri și să elimine anumite opțiuni în favoarea altora sau să aleagă componente mai ieftine. Pe un astfel de telefon nu vom găsi cei mai buni senzori foto, cele mai puternice procesoare sau cele mai mari baterii, persoana interesată trebuind să cântărească astfel plusurile și minusurile și să decidă ce anume îl interesează și ce anume poate lăsa de o parte.

microsoft lumia 550 ecran

Compromisuri de cost: ecran mai bun, procesor mai slab

De exemplu, Microsoft Lumia 550 oferă un ecran IPS cu rezoluție HD, ceea ce este de-a dreptul o raritate în segmentul de piață sub 500 de lei, însă folosește un procesor slab din gama inferioară Snapdragon 212. Pe de altă parte, Lenovo A2010 oferă un procesor MediaTek bazat pe mai puternicele ARM Cortex-A53 pe 64 de biți, însă compromite calitatea și rezoluția ecranului pentru a putea ține prețul între anumite limite.

Ce sistem de operare alegem?

Sistemul de operare Android domină în mod categoric piața și este preferatul incontestabil al cumpărătorilor, deci alegerea nu este prea dificilă. Atenție însă, dezvoltarea software implică niște costuri suplimentare deloc neglijabile, iar producătorii de telefoane ieftine nu se preocupă prea mult de acest aspect deoarece ar risca să intre pe pierdere.

Ținând cont de acest aspect, recomandăm achiziționarea unui telefon ieftin care folosește o versiune cât mai proaspătă a sistemului de operare Android. De cele mai multe ori, un telefon ieftin primește în cel mai bun caz câteva actualizări minore, iar versiunea de software preinstalată este și cea cu care acesta va funcționa pe toată durata vieții.

android device version

Probabil versiunea cu care telefonul va rămâne pentru totdeauna

Deoarece Windows Phone nu a reușit să convingă utilizatorii iar Windows 10 Mobile poate fi considerat decedat, nu mai recomandăm achiziționarea unui telefon care folosește sistemul de operare Microsoft. Cei care nu folosesc prea multe aplicații sau cei care folosesc serviciile Microsoft, cum ar fi de pildă OneDrive, Outlook, OneNote, Office sau Skype, ar putea fi satisfăcuți de această opțiune, însă regula generală este evitarea acestui sistem de operare.

Ce trebuie să verificăm la un telefon ieftin?

Dacă v-ați decis la unul sau mai multe modele, este timpul să verificați anumite detalii care pot filtra opțiunile și pot elimina șansa unei alegeri nedorite.

Ecranul: deși lucrurile stau mult mai bine decât acum câțiva ani, există încă telefoane care folosesc ecrane de calitate slabă. În acest segment de piață, urmăriți ca ecranele să folosească panouri cu tehnologie IPS sau chiar OLED și să aibă o densitate care să se apropie de 300 ppi. Uneori, producătorul poate specifica doar prezența unui ecran TFT generic în spatele căruia s-ar putea ascunde totuși un model IPS, însă trebuie să fiți sigur de acest lucru. Nu trebuie să aveți prea multe pretenții în rest, în general straturile protectoare din sticlă sunt banale iar tratamentul împotriva grăsimilor și transpirației sunt în cel mai bun caz mediocre.

telefoane ieftine ecran

Ieftin dar nu și prost: rezoluție HD și panou IPS

Puterea hardware: în acest moment, recomandăm achiziționarea unui telefon care folosește soluții Qualcomm sau MediaTek bazate pe nucleele de procesare ARM Cortex-A53. În cazul telefoanelor care costă sub 350 de lei, este acceptabilă și varianta soluțiilor bazate pe mai anemicul ARM Cortex-A7. Cantitatea de memorie RAM minim acceptată este de 1 GB iar stocarea internă trebuie să aibă cel puțin 8 GB. Pentru clarificare, o simplă căutare online după numele produsului dorit vă vor oferi repede detaliile dorite.

Versiunile hardware: unele telefoane sunt lansate în mai multe versiuni hardware care pot diferi destul de mult una de alta. De exemplu, Huawei Y5II există atât într-o versiune cu procesor ARM Cortex-A53 și conectivitate 4G, cât și într-o versiune mai slabă cu procesor ARM Cortex-A7 și conectivitate limitată la 3G. Din păcate, magazinele indică arareori codul de produs, deci este greu de aflat ce anume se comercializează. Indiciile pe care le puteți folosi pentru edificare sunt site-ul producătorului, prezența sau absența unor detalii specifice modelului dorit (NFC, 4G, frecvența procesor etc) sau chestionarea directă a celor care vând produsul.

telefoane ieftine versiuni hardware

Un nume, mai multe versiuni hardware

Senzorii: adesea tăiați de pe lista de specificații pentru a obține un preț cât mai mic, senzorii sunt destul de importanți pentru o utilizare cât mai confortabilă sau în cadrul anumitor aplicații. În acest segment de preț, toate modelele dispun de obligatoriul senzor de proximitate, necesar pentru închiderea ecranului când îl apropiați de față, și de accelerometru, necesar pentru rotirea informațiilor de pe ecran. Ar trebui să urmăriți, pe cât posibil, prezența senzorului de luminozitate, (care ajustează strălucirea ecranului în funcție de ambient), a giroscopului (care poate fi util în unele jocuri sau aplicații), și a magnetometrului (cunoscut și sub denumirea populară de busolă).

Garanție: unele modele de telefoane disponibile în magazinele locale nu sunt aduse oficial în România, ceea ce va complica acordarea garanției și va prelungi perioada de înlocuire. Drepturile vă sunt garantate de lege, însă uneori este mai bine să evitați preventiv astfel de situații neplăcute de la bun început. Din păcate, sortarea după acest criteriu este foarte dificilă.

Cum ne decidem?

După ce ați ales modelele interesante în funcție de preț și dotări, este timpul deciziei. Review-urile disponibile online sunt o sursă bună de informare, însă este bine să citiți mai multe pentru a aduna toate informațiile dorite. Din păcate, telefoanele ieftine apar destul de rar în astfel de articole, atenția publicațiilor orientându-se către modelele mai scumpe.

O sursă bună de informare sunt notele acordate și comentariile lăsate pe pagina magazinului sau producătorului. Trebuie să fiți însă atent și să filtrați comentariile exagerat de negative sau exagerat de pozitive și să le luați în seamă doar pe cele care par oneste și oferă informații utile exprimate inteligibil. În cazul în care aceste informații lipsesc pe pagina magazinului favorit, nu ezitați să căutați produsul pe paginile altor magazine românești sau străine, cum ar fi de pildă Amazon, unde numărul de reacții ale utilizatorului poate fi mai mare.

telefoane ieftine nota

Semne bune: notă mare și număr mare de opinii

Telefoane ieftine recomandate

Vonino Zun X – 359 lei

Versiunea mai puternică a modelului Jax X, Zun X oferă un procesor MediaTek bazat pe mai puternicele nuclee ARM Cortex-A53, memorie RAM generoasă de 2 GB și 16 GB de memorie internă extensibilă. Ecranul are o diagonală de 5”, panou IPS și rezoluție HD. Lista de specificații este completată de o baterie de 2200 mAh și două camere foto cu senzori de 8 și 5 MP.

Disponibil în configurație Dual SIM, telefonul este compatibil cu rețelele 4G. Sistemul de operare este Android 6.0.

vonino zun x

Vonino Zun X

Huawei Y3II – 477 lei

Cel mai ieftin smartphone din oferta Huawei, Y3II este o alegere interesantă pentru cei care caută un produs cu preț foarte scăzut. Acesta dispune de conectivitate 4G și este bazat pe un procesor Mediatek MT6735M, oferind astfel suficient de multă putere pentru această gamă deoarece folosește patru nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A53. Telefonul oferă și o variantă limitată la conectivitatea 3G, care folosește în același timp un procesor cu nuclee mai slabe ARM Cortex-A7, și recomandăm conspectarea atentă a specificațiilor înaintea achiziției

Telefonul oferă un ecran TN cu diagonală de 4,5″ și rezoluție de 854 x 480 pixeli, 1 GB de memorie RAM, 8 GB de memorie internă și o baterie de 2100 mAh. Camerele foto oferă senzori cu rezoluții de 5 MP, respectiv 2 MP.

huawei-y3-ii

Huawei Y3II

Samsung Galaxy J1 2016 – 499 lei

Bazat pe un procesor Spreadtrum cu nuclee Cortex-A7 funcționând la o frecvență superioară de 1,3 GHz, telefonul oferă și o memorie RAM cu o capacitate de 1 GB și 8 GB de memorie internă extensibilă. Telefonul folosește un ecran cu o diagonală de 4,5″ și panou S-AMOLED, rezoluția rămânând fiind însă cam mică: 800 x 480 pixeli

Disponibil în variantă Dual SIM, Galaxy J1 2016 oferă în plus conectivitate 4G, o baterie cu o capacitate crescută la 2050 mAh, iar camera foto cu senzor de 5 MP are autofocus și un obiectiv F/2.2. Versiune sistemului de operare Android este 5.1

samsung galaxy j1 2016

Samsung Galaxy J1 2016

Xiaomi Redmi 4A – 505 lei

Un telefon elegant și dotat, așa cum ne-a obișnuit de altfel producătorul chinez Xiaomi, Redmi 4A este o opțiune foarte atractivă pentru cei care caută un telefon cu un preț mai mic de 700 de lei.

Redmi 4A oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ și rezoluție HD. Platforma hardware este susținută de către un cip Qualcomm Snapdragon 425, o opțiune mai nouă cu preț redus care folosește însă patru nuclee ARM Cortex-A53 pe 64 de biți și oferă o putere de calcul mai mult decât mulțumitoare. Telefonul oferă 2 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă extensibilă și o baterie nedetașabilă cu o capacitate de 320 mAh. Pe lista dotărilor mai găsim o cameră foto cu senzor de 13 MP, însoțită de un partener pentru selfies de 5 MP și modem 4G Dual SIM.

xiaomi-redmi-4a

Xiaomi Redmi 4A

Huawei Y5II – 550 lei

Telefonul oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ cu rezoluție HD, un procesor Mediatek MT6735P pe 64 de biți care funcționează la 1,3 GHz și o baterie cu o capacitate de 2200 mAh. Nu lipsesc conectivitatea 4G și suportul Dual SIM.

Huawei Y5II oferă o cameră foto cu senzor de 8 MP și obiectiv cu diafragmă F/2.0, ceea ce promite o captură foto ceva mai bună în lumina slabă, și o cameră foto frontală pentru selfies, care oferă un senzor de 2 MP și bliț.

huawei y5 ii

Huawei Y5 II

Motorola Moto E4 – 580 lei

Cel mai mic membru al gamei de telefoane Motorola a ajuns la generația a patru, acesta fiind un model atractiv datorită carcasei metalice elegante și a specificațiilor bune.

Telefonul folosește un ecran IPS cu diagonală de 5″, rezoluție HD și strat protector Gorilla Glass. Platforma hardware este construită în jurul unui procesor quad-core pe 64 de biți Mediatek MT6737, la care se adaugă 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă extensibilă și o baterie cu o capacitate de 2800 mAh. Pe lista de dotări mai găsit o cameră foto principală cu senzor de 8 Mp, un senzor pentru amprente, cameră frontală de 5 MP, radio FM și Dual SIM.

motorola-moto-e4

Motorola Moto E4

Nokia 3 – 599 lei

Un telefon ceva mai puternic decât modelul de bază menționat mai sus, Nokia 3 este un telefon atractiv pentru cei care caută un produs cu un preț accesibil. Telefonul oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ și rezoluție HD, 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă extensibilă și o baterie cu o capacitate de 2630 mAh.

Platforma hardware este construită în jurul unui procesor Mediatek MT6737, acesta oferind suficientă putere de calcul deoarece oferă patru nuclee ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 1,4 GHz, însă performanțele 3D sunt limitate de modestul procesor grafic Mali-T720 cu un singur nucleu. Telefonul mai oferă o cameră foto cu senzor de 8 MP și obiectiv F/2.0, carcasă cu ramă metalică și, cel mai important, un sistem de operare Android 7.0 fără modificări enervante și cu o actualizare promisă pentru versiunea 8.0.

nokia-3

Nokia 3

Huawei P8 Lite – 649 lei

Lansat în aprilie 2015, Huawei P8 Lite nu mai este un produs nou, însă a rămas suficient de competitiv pentru segmentul ieftin cu prețuri sub 700 de lei. Compact și ușor, acesta oferă o carcasă din material plastic de bună calitate care ascunde un procesor HiSilicon Kirin 620 cu opt nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A53.

Telefonul oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ și rezoluție HD, 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă extensibilă, Dual SIM și o baterie cu o capacitate de 2200 mAh. Huawei P8 Lite oferă o cameră foto suficient de bună cu rezoluție de 13 MP, obiectiv luminos F/2.0 și o cameră frontală pentru selfie de 5 MP. Singurul necaz este faptul că cea mai recentă versiune de Android disponibilă pe acest telefon este 6.0.

huawei-p8-lite

Xiaomi Redmi 4X – 669 lei

Un produs recent al faimoasei companii cu preț scăzut Xiaomi, Redmi 4X este un produs atractiv pentru această gamă. Telefonul este clădit în jurul procesorului Qualcomm Snapdragon 430, un membru al gamei ieftine care este însă suficient de puternic deoarece oferă opt nuclee de procesare pe 64 de biți ARM Cortex-A53, la care se mai adaugă 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă și o baterie consistentă de 4100 mAh.

Telefonul oferă un ecran IPS cu rezoluție HD și diagonală de 5″, iar lista de specificații este bună deoarece include și un senzor pentru amprente, dar și un set aproape complet de senzori: accelerometru, giroscop și magnetometru. Camera foto folosește un senzor de 13 MP cu focalizare rapidă cu detecție de fază și un obiectiv F/2.0, în timp ce partenerul frontal are un senzor de 5 MP.

xiaomi-redmi-4x

Xiaomi Redmi 4X

Huawei P9 Lite Mini (2017) – 680 lei

Un telefon mai accesibil lansat de Huawei în toamna lui 2017, P9 Lite Mini este un produs interesant deoarece oferă un raport bun între preț și specificații și are o carcasă elegantă fabricată din aluminiu și sticlă.

Huawei P9 lite mini este construit în jurul unui procesor Qualcomm Snapdragon 425, o soluție quad-core cu patru nuclee ARM Cortex-A53 și interfață grafică Adreno 308 care oferă performanțe bune pentru uzul general fără pretenții. Acest procesor este completat de 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă extensibilă, baterie cu capacitate de 3000 mAh, senzor de amprente și cameră foto cu senzor de 13 MP. Telefonul folosește un ecran IPS de 5″ cu rezoluție HD.

huawei-p9-lite-mini

Huawei P9 Lite Mini

Concluzii

Telefoanele ieftine din 2016 au făcut progrese semnificative, cei aflați în căutarea unui model accesibil cu dotări suficient de bune și un preț de cel mult 150€ având de unde alege. Deoarece nu toate telefoanele sunt născute egale și deoarece în acest segment de piață toți producătorii fac compromisuri, cumpărătorul trebuie doar să se înarmeze cu ceva mai multă răbdare pentru a descoperi ce-i trebuie.

23 comentarii

  1. Alex

    17 februarie 2014 la 17:40

    Ce parere aveti de telefoanele de la Gigabyte? Pe aceeasi ramura se invart. Din pacate nu le prea gasesti la magazine, exceptand cateva.

    • ovidiu pleut

      31 iulie 2015 la 11:27

      Telefoanele de la gygabyte sunt bune si mai ales foarte bune pt jocuri video . Sunt greu de gasit in magazine , cel mai bine zis in romania . Ele dispund de un procesor quad core excelent de bun si o memorie ram de un giga.Poti sa comanzi cel mai bine de pe site.ul lor …

  2. ROMANIAC

    30 octombrie 2014 la 14:40

    Nu tu Moto E, nu tu Moto G…

    • Daniel Popescu

      30 octombrie 2014 la 17:44

      Motorola Moto E poate fi inclus ca recomandare pentru un smartphone ieftin, insa Moto G este deja un pic cam scump la cei 900 de lei ai sai. In acest articol am incercat sa prezentam o selectie a celor mai bune smartphone-uri ieftine, de pana in 700 lei. Cu siguranta exista si alte modele bune care nu au fost incluse aici.

  3. Sergiu R.

    4 noiembrie 2014 la 15:48

    LG L40 nu are o cameră foto extraordinară, dar, după o utilizare destul de intensivă, pot spune că îl recomand celor care caută ceva ieftin și bun. (recunosc că sunt subiectiv, fiind un fan LG). Al doilea în lista preferințelor mele este Samsung Galaxy S3 mini, iar al treilea HTC Desire 310 (cu toate că am întâmpinat ceva probleme cu semnalul WiFi când nu eram în camera cu Router).

    Marca Prestigio observ că nu apare în listă, cu toate că au unele modele care merită atenția (Prestigio MultiPhone PSP5504 de exemplu – undeva la 550-600 lei – Dual Sim)

    • Daniel Popescu

      4 noiembrie 2014 la 22:29

      In segmentul smartphone-urilor ieftine exista multi producatori, motiv pentru care este greu sa recomandam cateva ceva de la fiecare.

  4. Victor

    4 noiembrie 2014 la 20:34

    Si smartphone-ul Evolio Onyx este unul foarte bun.Pretul este de 325-375 Lei,are android 4.4.2 Kitkat,dual core,dual,sim etc…

  5. Ione

    11 noiembrie 2014 la 21:05

    Motorola moto E, nu cred ca are rival la ce ofera pentru 529 de lei. Ar mai fi Xiaomi Redmi 1S, care, pentru 649 de lei, ofera ecran 720p de 4.7 inchi, procesor snapdragon 400 quad la 1,6 ghz, 1gb ram si 8 gb stocare si card. Xiaomi e chiar firma buna, nu chinezarie ca evolio, prestigio, olviu si alte trompete.

  6. cosmin

    28 decembrie 2014 la 15:19

    lumia 530 face poze bune noaptea?

  7. George ionescu

    1 ianuarie 2015 la 21:10

    Eu cred că telefoanele ar trebui să fie mai ieftine pe la 230 lei

    • ovidiu pleut

      31 iulie 2015 la 11:30

      Tehnologia romaniei avanseaza.Chiar si un simplu telefon ccu android 2.1 poate costa 230 lei.Sunt telefoane care au cote scazute si telefoane cu cote avansate , nu se mmerita ca toate telefoanele sa coste la fel

  8. marcu ticu

    5 ianuarie 2015 la 20:28

    gasesc undeva un acumulator pentru philips s 308 cu amperaj mai mare de 1400 mah,sau ceva compatibil undeva pina la 2000mah?

    • Daniel Popescu

      6 ianuarie 2015 la 14:11

      Nu este recomandat sa folosesti un alt acumulator, diferit ca si capacitate. Exista posibilitatea sa deteriorezi iremediabil telefonul.

      • marcu ticu

        6 ianuarie 2015 la 14:21

        multumesc pentru sfat

  9. petremarian

    15 martie 2015 la 15:53

    Dar noul Sony ixperia e4 poate face parte din aceasta ramura deoarece are o performanta foarte buna la un pret bun

    • cris auuu

      13 iulie 2016 la 15:25

      Adebarat

  10. Lupul Dacic

    13 iunie 2015 la 12:47

    Intre timp in ultimele luni au aparut telefoanele UTOK cu preturi incepand de la 180 ron pt configuratii asemanatoare cu telefoanele de mai sus si tot cu dimensiuni display de la 3,5″ in sus, deci…cine vrea, gaseste si la maxim 300 ron un telefon decent!

  11. Alexandra Sep

    7 august 2015 la 16:36

    Superb,telefoane ieftine si bune!?

  12. George

    10 septembrie 2015 la 21:46

    Ce parere ai de Lenovo A 536 ? Dar Asus Zenfone C ?

  13. Lucia

    27 noiembrie 2015 la 19:21

    HMMMMM….CAT TIMP SE MAI VAND?

  14. mariana

    30 decembrie 2015 la 17:35

    sunt foarte ieftine.livrare cit costa?

  15. mircea

    16 februarie 2019 la 20:26

    ce parere aveti de iHunt S 10 Tank la 599 lei

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri