GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top telefoane pentru seniori și bunici – cu butoane mari, afișaj clar și uşor de folosit

Autor: Echipa Giz.ro


Persoanele în vârstă au nevoi specifice atunci când aleg un telefon mobil, precum să aibă taste cât mai mari, afișaj cu litere ușor de citit, să fie cât mai uşor de folosit, să fie rezistente la utilizare şi să aibă și un preț cât mai bun, adecvat nivelului pensiilor din România.

Dacă pe piaţa europeană oferta de produse dedicate bătrânilor/seniorilor este generoasă, în România telefoanele de acest tip sunt mult mai reduse ca număr.

Astfel, în magazinele online nu ai aproape nicio şansă să găseşti telefoane special concepute pentru seniori, cel mai probabil pentru că acestea nu aduc vânzări ridicate care să justifice prezenţa în stoc. În plus, nici măcar operatorii de telecomunicații nu mai au în ofertele de abonamente prea multe astfel de telefoane mobile.

Astfel, în acest articol găsești opțiuni potrivite persoanelor vârstnice sau bunicilor din familia ta, telefoane mobile clasice, simple și cu butoane mari și ușor de apăsat, excelente pentru cei cu probleme de vedere sau pentru cei reticienți la complicata tehnologie modernă.

Ca alternative, seniorii pot opta pentru telefoane rezistente la praf, apă și șocuri sau la telefoane ieftine cu un design minimalist și fără funcții complicate, însă multe dintre acestea nu au taste dedicate.

Cele mai bune telefoane pentru seniori

Principalul avantaj al unor astfel de telefoane este dat de tastele mari, utile pentru persoanele care au probleme cu vederea. În plus, în cele mai multe cazuri, aceste telefoane au un așa numit buton de panică, care apăsat în momente critice determină expedierea unui mesaj de avertizare la un număr predefinit din lista de contacte. Ecranul este mic, însă afișează scris mare, tocmai pentru a veni în sprijinul acestui segment de utilizatori.

Allview D3 Senior – de la 150 lei

Brandul românesc Allview are un telefon pentru seniori în ofertă, pe numele său sugestiv D3 Senior. Acesta este echipat cu taste mari și afișează fonturi generoase, în timp ce carcasa are margini rotunjite pentru a putea fi ținut mai bine în mână. D3 Senior are însă și o funcție mai puțin întâlnită, dar foarte utilă: în cazul unui apel de urgență, opțiunea Localizare SMS transmite automat către contactul apelat coordonatele GPS ale locului în care se află utilizatorul.

Evolveo EasyPhone XD – de la 180 lei

Un alt telefon interesant pentru vârstnici este Evolveo EasyPhone XD, care beneficiază de taste mari și bine individualizate. Pe partea din spate există un buton de SMS pentru trimiterea unor mesaje presetate și formarea unor apeluri prestabilite. Un buton plasat pe lateral permite activarea lanternei chiar și atunci când telefonul este oprit. Acumulatorul Li-Ion are o capacitate de 1.000 mAh, cu ajutorul căruia durata convorbirilor ajunge la 4 ore. Telefonul suportă doar rețele 2G, însă beneficiază de bluetooth.

MaxCom Comfort Senior – de la 170 lei

Principalul avantaj al modelului Comfort Senior de la MaxCom este tastatură cu taste mari, în special în cazul celor pentru preluarea și inciderea apelurilor. În plus, este foarte ușor la cele numai 91 de grame ale sale, iar ecranul de 1.8 inch este suficient de mare pentru a afișa clar numele celui care apelează, dar și SMS-urile. Nu ai parte de alte funcții speciale, însă Comfort Senior poate reprezenta o idee bună dacă ești în căutarea unei soluții simple.

iHunt i5 – de la 160 lei

Este singurul telefon din acest articol care include și conectivitate 3G, iar masa ajunge la numai 80 de grame, chiar dacă este un telefon relativ rugged, iar acumulatorul are o capacitate de 1450 mAh. Are cameră foto de 0.8 MP, o lanternă puternică și funcție Blacklist prin care poți bloca anumite numere de telefon care te deranjează.

Fysic cu clapetă – de la 800 lei

Un telefon ceva mai compact și ceva mai elegant destinat persoanelor în vârstă, Fysic oferă un ecran de 2,4″ cu rezoluție de 320 x 240 pixeli, interfață software cu caracterele lizibile de mari dimensiuni, butoane de mari dimensiuni, buton SOS, trei butoane pentru apelare rapidă și un difuzor cu volum ridicat. Telefonul mai oferă o cameră foto modestă cu rezoluție VGA, conectivitate internet prin intermediul GPRS și Bluetooth 2.0. Bateria de 1000 mAh promite o autonomie de 4 ore pentru convorbiri, iar telefonul are o bază de încărcare ușor de folosit. Prețul este însă unul foarte ridicat.

Telefoane rezistente pentru seniori

Pe lângă telefoanele standard, există și o serie de telefoane rezistente la apă, praf și șocuri care pot fi utilizate de către persoanele vârstnice. Aceste caracteristici sunt importante pentru seniori și bunici, întrucât se poate întâmpla frecvent să scape telefonul din mână pe stradă chiar și atunci când scot terminalul din buzunar. În plus, rezistența la apă și praf asigură o utilizare a telefonului în bune condiții chiar și atunci când verși pe el un pahar cu lichide.

CAT B26 – de la 250 lei

Prezența celor de la Caterpillar pe piața telefoanelor rezistente nu mai este demult o surpriză, iar modelul B26 promite să rămână funcțional și după ce îl scapi de la o înălțime de maxim 1.8 metri. Evident, în anumite limite rezistă și la apă și praf, iar autonomia este de până la 9.5 ore de convorbiri. Nu în ultimul rând, este un telefon dual-SIM, astfel că poți utiliza simultan două cartele SIM.

MyPhone Hammer 3 – de la 240 lei

MyPhone Hammer 3 este urmașul popularului model Hammer și are ca principale avantaje designul special conceput pe laterale pentru ca telefonul să stea bine în mână, chiar dacă este unul de tip rugged. Are certificare IP67 pentru apă și praf, însă punctează și la aspectele practice datorită ecranului de 2.4 inch și a acumulatorului de 2000 mAh care promite 7 ore de conversație continua. În plus, există lanternă și slot pentru carduri microSD.

Abonamente pentru persoane cu dizabilități

De regulă, persoanele în vârstă nu au nevoie de abonamente de telefonie cu minute nelimitate sau internet, ci doar de posibilitatea de a discuta periodic cu cei apropiați și de a-i apela rapid în cazul unei urgențe.

Acest lucru este cu atât mai mult valabil pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, Vodafone și Orange au în ofertă o serie de abonamente special care pot fi accesate de seniorii cu certificat de încadrare pe codurile de handicap 3 (auditiv) sau 4 (vizual).

Oferta Vodafone pentru seniori cu dizabilități

 • abonament pentru persoane cu dizabilități vizuale: nelimitat minute în rețea și 600 de minute naționale pentru 2 euro pe lună;
 • abonament pentru persoane cu dizabilități auditive și/sau de vorbire: nelimitat minute în rețea, 300 de minute naționale și 300 MB de internet pentru 4 euro pe lună.

Oferta Orange pentru seniori cu dizabilități

 • Fun Special 2: 2000 de minute în rețea și 500 de minute naționale pentru 2 euro pe lună;
 • Fun Special 4: nelimitat minute în rețea, 30 de minute naționale, 300 de SMS-uri naționale și 1 GB de internet pentru 4 euro pe lună.

Concluzii

Oferta de telefoane pentru seniori este destul de limitată în România, însă persoanele în vârstă au câteva opţiuni interesante pentru a alege un telefon potrivit pe care să îl folosească cu uşurinţă. În plus, fiecare telefon de acest fel are taste mari şi buton special pentru apeluri de urgenţă, plus alte dotări specifice utile precum lanterna.

Pe lângă astfel de telefoane, îți poți îndrepta atenția și spre terminalele rezistente la apă, praf și șocuri, care prezintă de asemenea câteva avantaje pentru bătrâni. Nu în ultimul rând, o soluție potrivită este reprezentată și de telefoanele clasice, care sunt ieftine și au un design minimalist.

24 comentarii

 1. nicolae albu

  23 ianuarie 2015 la 19:10

  Puteti preciza daca din modelele pentru seniori prezentate, exista unul capabil sa functioneze in reteaua Digi mobil Rcs-Rds : 900-2100 Mhz 3G ?

  • Daniel Popescu

   24 ianuarie 2015 la 14:23

   Telefoanele din acest articol nu functioneaza in reteaua RCS-RDS, intrucat RCS-RDS foloseste doar retele 3G. Niciunul nu are conexiune 3G, intrucat sunt telefoane doar pentru convorbiri si mesaje.

   • ionica

    12 februarie 2015 la 09:25

    NU va functiona in RCS-RDS. Reteaua RCS-RDS este o retea exclusiv 3G.

   • Alex

    18 februarie 2015 la 12:13

    Nu funcționează nici unul in rețeaua RCS-RDS…

    • Daniel Popescu

     18 februarie 2015 la 18:07

     Multumesc pentru atentionare, am corectat comentariul.

 2. MP

  27 ianuarie 2015 la 19:23

  Spuneți-mi, vă rog, dacă aceste telefoane pot fi achiziționate fără abonament și utilizate în rețeaua Telekom România?

  • Daniel Popescu

   28 ianuarie 2015 la 09:46

   Da, telefoanele pot fi achizitionate fara abonament si functioneaza si in reteaua Telekom, cu exceptia lui Alcatel OT-2001, care este disponibil doar in reteaua Orange.

 3. Lira

  30 ianuarie 2015 la 11:13

  Cum pot introduce sonerii noi la My phone 1045. Trebuie memorie si cablu de date?Cele de pe telefon nu sunt usor de auzit in trafic pe strada

 4. GABRIEL CIOCAN

  2 septembrie 2015 la 21:50

  Buna ziua. Stiti cumva un tel. ptr. seniori care sa functioneze in reteaua RCS-RDS? Multumesc!

  • Daniel Popescu

   2 septembrie 2015 la 22:04

   Telefoanele pentru seniori functioneaza doar in retele 2G. RCS-RDS foloseste doar retele 3G si 4G, motiv pentru care aceste telefoane nu vor functiona.

  • stella

   29 februarie 2016 la 22:29

   Si eu m-am confruntat cu aceiasi problema,si am tot cautat telefoane 3g pentru seniori si mai mult cu clapeta, intrucat sunt mai usor de folosit. singurul care l-am gasit este Emporia Click V 32, doar ca el nu se comercializeaza in romania. Eu l-am gasit pe amazon.u.k si pretul este unul destul de ridicat cca 70 lire.

   • Adrian

    15 mai 2016 la 17:54

    Puteti comanda ot de pe Amazon gama Doro Phoneasy (612 / 632 etc) – telefoane foarte rezistente si cu sunet puternic special gandite pentru persoane in varsta. Functioneaza 3g si recomand cu caldura aceasta marca.

 5. Cosma Gabriel

  22 septembrie 2015 la 20:42

  Telefoanele produse in mexic au antena foarte slaba si nu au semnal in foarte multe locuri. Chiar in orase

 6. STANESCU ANTON

  30 decembrie 2015 la 22:27

  DORESC sa cumpar un telefon pt nevazatori ( orb) cu apelare sonora- robot- a NUMELUI unei PERSOANEI,a carui numar de telefon este inregistrat.
  Nu pot folosi tastatura, decat deschiderea sau inchiderea.
  ROG ca pretul sa nu fie foarte mare.

 7. Jeni

  30 iunie 2016 la 14:19

  Doresc sa cumpar un telefon pentru seniori care sa functioneze in reteaua Telecom, cu abonament.

 8. Ana

  24 iulie 2016 la 23:59

  As vrea sa stiu daca suporta retele 3G.

  • Daniel Popescu

   30 iulie 2016 la 11:42

   Nu, in general astfel de telefoane nu au conectivitate 3G.

 9. Dragos

  22 noiembrie 2016 la 17:59

  Puteți sa mi spuneți care dintre telefoanele prezentate de mai sus au funcția de apelare rapida ( formează un nr de pe o tasta preselectata) multumes

 10. Marco

  8 aprilie 2017 la 14:29

  Site-uri prost organiate. Pana gasesti un tel senior 3g, mai bine mergi pe jos prin magazine!

 11. Constantin Damaschin

  10 mai 2017 la 10:11

  Ati folosit de atatea ori cuvantul batran ca nu cred ca cineva in varsta ar cumpara. Cati ani are cel ce a scris articolul? Si cati ani de acasa?

 12. Mihaela

  2 martie 2018 la 10:12

  Vă rog din suflet recomandati-mi un telefon pentru seniori,cu taste și sonerie puternica și volum tare în convorbiri pentru o persoana în etate cu probleme de auz și care să funcționeze în rețeaua Digi
  Vă mulțumesc din suflet!

  • Rt

   10 octombrie 2020 la 23:15

   Alcatelul de sus. Iti sparge urechile

 13. Octavian Apostoleanu

  6 martie 2018 la 19:54

  Bună seara. Mă interesează un telefon pentru seniori. Caracteristici:
  Să se audă convorbirea telefonică mai tare
  Să accepte SIM de Vodafone
  Multumesc

 14. Ricardo Franc

  6 iulie 2018 la 14:41

  Va felicit pentru un articol bine-venit. Intre timp, tehnologiile se dezvolta si astfel exista deja terminale 3G pentru seniori si in Romania. Maxcom MM721 de exemplu, este deja disponibil cu doc de incarcare si buton de panica. In septembrie tot Maxcom lanseaza un smartphone cu buton de panica. Stiu ca si firma Fysic (Olanda) se pregateste de lansarea unui telefon cu 3G si buton de alerta. Pe langa acestea, intra pe piata si alte companii cu dispozitive dedicate pentru seniori – bratari, brelocuri si pandantive, respectiv ceasuri cu functii GPS, buton de alarma. O informatie interesanta pentru publicul in varsta si familiile lor este faptul ca aceste telefoane dedicate sunt compatibile cu servicii noi de teleasistenta, de monitorizare la distanta, teleurgenta medicala si personala. Aceste servicii salveaza vieti de peste 40 ani, in Occident si in tarile dezvoltate. Astazi tehnologia ne permite sa avem grija de cei dragi chiar daca nu suntem in preajma lor permanent. Din pacate insa, majoritatea romanilor nu stiu de existenta acestor servicii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri