GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Telefoane rezistente la apă și praf: sfaturi, care sunt cele mai bune

Autor: Echipa Giz.ro

Ți se întâmplă frecvent să verși lichide pe telefon sau să-l murdărești? A venit timpul să cumperi un smartphone rezistent la praf și apă.

Smartphone-urile moderne beneficiază de o putere de calcul ridicată și de funcții inteligente, însă cele mai multe dintre ele au o construcție fragilă.

O carcasă, o husă sau o folie de protecție te ajută să mărești șansele să rămâi cu un telefon funcțional și în cazul în care îl scapi pe jos, însă în alte cazuri simplă scăpare a unui lichid face ca terminalul să devine nefuncțional.
Evident, dacă știi ce trebuie să faci când scapi telefonul în apă, ai șanse bune să rămâi cu un telefon funcțional sau măcar să limitezi daunele.

În cazul în care astfel de scenarii îți sunt cunoscute, pe piață există o serie de telefoane despre care producătorii afirmă că sunt rezistente la apă și praf. Nu toate sunt însă la fel de rezistente, însă noi te ajutăm să înțelegi ce pretenții trebuie să ai de la un astfel de produs.

Cum îmi dau seama dacă telefonul meu este rezistent la apă?

Telefoanele cu protecție la apă și praf sunt testate special în acest scop și primesc un rating care oferă o imagine de ansamblu a caracteristicilor acestora. Ratingul respectiv este de forma IPxy, indice care provine de la Ingress Protection. În cadrul acestui rating, x reprezintă rezistența la praf și alte materiale solide de mici dimensiuni, în timp ce y este rezistența la apă. Practic, acest rating clasifică telefoanele în funcție de modul în care zonele electronice ale acestora sunt protejate de apă, praf și obiecte solide.

În prezent, telefoanele cu aceste de certificări au ajuns să aibă rating-uri IP67, IP68 sau, în cel mai rău caz, IPx5. Rating IP67 semnifică faptul că telefonul rezistă total la praf și alte obiecte de mici dimensiuni și că rămâne funcțional și după ce rămâne în apă la adâncimi de maxim 1 metru timp de cel mult 30 de minute. În schimb, rating-ul IP68 ăeste mai performant, întrucât telefonul rezistă și la adâncimi de 1.5 metri, în timp ce restul caracteristicilor sunt identice cu cele de la IP67.

Pe piață există însă și un telefon cu rating IPx5, ceea ce înseamnă că terminalul nu are niciun fel de protecție la praf și că rezistă la jeturi de apă la joacă presiune. Cu alte cuvinte, un astfel de telefon rezistă fără probleme dacă este folosit pe timp de ploaie, însă nu este recomandat să fie lăsat sub apă timp îndelungat.

În ultima vreme, câțiva producători de smartphone-uri au adoptat și un standard de rezistență cu aplicabilitate mai largă împrumutat din domeniul militar. Este vorba despre certificarea MIL-STD-810G, care se referă la rezistență la sare, praf, umiditate, ploaie, vibrații, radiații solare, transport și șoc termic.

Din păcate, un produs primește această certificare dacă rezista la cel puțin unul dintre elemente precizate anterior. Spun din păcate pentru că acest lucru poate genera numeroase confuzii în rândul utlizatorilor, întrucât este posibil ca un telefon cu certificare MIL-STD-810G să reziste la praf și umiditate, dar nu și la șocuri termice.

În România, numărul telefoanelor care beneficiază de protecție la apă și praf este destul de limitat, în primul rând din cauza faptului că doar Samsung și Sony lansează periodic astfel de produse, în timp ce pentru restul producătorilor scot doar ocazional pe piață astfel de produse. Acest aspect se va schimba însă pe viitor, când tot mai multe dintre telefoanele de top vor oferi cel puțin rezitență la apă, dacă nu și mai mult.

Cele mai bune telefoane rezistente la apă și praf

Iată o selecție a celor mai atractive telefoane rezistente la apă și praf disponibile în România.

Samsung Galaxy S7 și S7 Edge – IP68 – de la 2.650 lei

Dacă Galaxy S5 a avut portul microUSB acoperit cu o clapetă inestetică de plastic, iată că Samsung Galaxy S7 este rezistent la apă și praf conform rating-ului IP68 și fără acest artificiu. Telefonul are un ecran SuperAMOLED de 5.1 inch cu rezoluție QHD, în timp ce platforma hardware este asigurată de un chipset proprietar Exynos 8890 cu 4 GB RAM și memorie internă de cel puțin 32 GB. S7 Edge are aceeași certificare IP68 și mizează pe aceleași dotări tehnice, “ambalate” într-un ecran cu diagonală de 5.5 inch.

Samsung Galaxy S7 este telefonul de top de la producatorul sud-coreean

Sony Xperia Z5 și Z5 Compact – IP68 – de la 2.600 lei

Sony ne-a obișnuit cu telefoane rezistente la apă și praf, iar fostul flagship Z5 nu putea face excepție de la această regulă. “Echipat” cu standardul IP68, Z5 beneficiază de un display IPS de 5.2 inch și rezoluție Full HD, însă principala caracteristică tehnică este camera de 23 MP. În rest, vorbim despre o platformă hardware oarecum “îmbătrânită”, reprezentată de Snapdragon 810 și 3 GB RAM. Fratele mai mic Z5 Compact are același hardware, diferența principală fiind ecranul, care a scăzut în dimensiuni la 4.6 inch și rezoluție HD.

Sony Xperia Z5 si Z5 Compact

LG V10 – MIL-STD-810G – de la 2.700 lei

LG V10 este unul dintre phablet-urile de top ale companiei sud-coreene, iar acest nu are niciun rating de tip IP, ci doar o certificare MIL-STD-810G pentru rezistența la șocuri. Terminalul iese în evidență în special prin prisma unui display secundar poziționat în partea de sus a ecranului principal care oferă acces rapid la anumite aplicații și funcții. Ecranul principal are diagonală de 5.7 inch și rezoluție QHD, în timp ce al doilea are 2.1 inch și rezoluție 160×1040 pixeli. Modelul este echipat cu un chipset Snapdragon 808 relativ vechi, acompaniat de 4 GB RAM și 32 GB pentru memoria internă. Camera foto are 16 MP, în timp ce acumulatorul are o capacitate de 3.000 mAh.

LG V10

LG V10

Samsung Galaxy S5 Neo – IP67 – de la 1.500 lei

Nu este chiar Galaxy S5, ci o versiune mai ieftină care păstrează ratingul IP67, în ciuda faptului că portul microUSB nu mai este acoperit de o clapetă. Galaxy S5 Neo are același display de 5.1 inch și rezoluție Full HD, însă în cazul hardware-ului mizează pe un chipset proprietar Exynos 7580, 2 GB RAM și 16 GB pentru stocarea datelor. Camera foto de 16 MP este capabilă să înregistreze în format Full HD, în timp ce acumulatorul Li-Ion are 2.800 mAh și nu poate fi înlocuit.

Samsung Galaxy S5 Neo

Samsung Galaxy S5 Neo

Sony Xperia M4 Aqua – IP68 – 900 lei

Unul dintre cele mai ieftine telefoane cu rating IP68 este Sony Xperia M4 Aqua. Numele său este suficient pentru a înțelege că este rezistent la apă chiar și fără să cauți în mod expres respectiva certificare, însă terminalul este unul de nivel mediu din punct de vedere al performanțelor pe care le oferă. Ecranul are o diagonală de 5 inch cu rezoluție HD, iar imaginile sunt afișate datorită unui chipset Snapdragon 615 acompaniat de 2 GB RAM și o capacitate de stocare internă de numai 8 GB, insuficientă pentru nivelul anului 2016.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua

HTC Desire Eye – IPx7 – de la 1.300 lei

Modelul oferit de HTC oferă un nivel de protecție IPx7, însă nu mai este un telefon atât de performant după o prezență pe piață de aproape 2 ani. Desire Eye beneficiază de un display cu diagonala de 5.2 inch și rezoluție Full HD, însă platforma hardware este destul de veche pentru nivelul anului 2016: Snapdragon 801 cu 2 GB RAM și 16 GB de memorie internă. Telefonul beneficiază însă de funcție Quick Charge prin care ajunge la 60% în numai 30 de minute.

HTC Desire Eye

HTC Desire Eye

Samsung Galaxy Xcover 3 – IP67 și MIL-STD-810G – de la 900 lei

Dacă ești în căutarea unui telefon care rezistă nu doar la apă și praf, ci și la șocuri termice și vibrații puternice, probabil că te poți orienta spre Samsung Galaxy Xcover 3, în special dacă nu ești interesat de specificații de top. Telefonul are o digonala de 4.5 inch și rezoluție 480×800 pixeli, iar chipsetul este practic cvasi-necunoscut: Marvell Armada PXA1908 cu 1.5 GB RAM și numai 8 GB pentru stocarea datelor. Camera foto are doar 5 MP, în timp ce acumulatorul ajunge la 2.200 mAh.

Samsung Galaxy Xcover 3

Samsung Galaxy Xcover 3

Sony Xperia M5 – IP68 – de la 1.300 lei

Xperia M4 Aqua a fost urmat la scurt timp de Sony Xperia M5, care este de asemenea rezistent la apă și praf în limitele standardului IP68. Ecranul are diagonala de 5 inch și rezoluție Full HD, în timp ce pentru platforma hardware producătorul japonez a optat pentru un chipset Mediatek Helio X10 cuplat cu 3 GB RAM și o cantitate de 16 GB pentru date. Telefonul surprinde și prin cameră foto de 21.2 MP, în timp ce acumulatorul nu poate fi înlocuit și are o capacitate de 2.600 mAh.

Sony Xperia M5

Sony Xperia M5

Allview E2 Jump – IPx5 – de la 400 lei

Fără îndoială, Allview E2 Jump este cel mai ieftin telefon rezistent la apă, chiar dacă certificarea nu este atât de impresionantă ca cea a restul modelelor din acest top. De altfel, nici performanțele nu sunt cele cu care suntem obișnuiți: chipsetul Mediatek MT6582 este însoțit de 1 GB RAM, iar memoria internă este limitată la 8 GB. Ecranul are o dimensiune decentă la cei 4.5 inch ai săi, însă rezoluția este de numai 480×854 pixeli.

Allview E2 Jump

Concluzii

Piața de telefoane rezistente la apă și praf nu este foarte dezvoltată, întrucât numărul producătorilor care lansează astfel de produse este destul de limitat.

Partea bună este însă că, dacă ai nevoie de un astfel de telefon, ai o varietate largă de prețuri, care încep de la 400 lei și ajung până la 2.600 lei, în funcție de performanțele pe care le oferă.

Tu consideri că este util un smartphone care poate “supraviețui” în apă? Dacă da, așteptam păreri despre modelele pe care le preferi.

13 comentarii

  1. Florin P.

    23 august 2016 la 14:49

    Merita sa ai un tel bun

    • Costel

      7 octombrie 2017 la 00:36

      Stie cineva samsung j7 prime rezistă la apă

  2. Dani B.

    22 decembrie 2016 la 11:43

    Un telefon rezistent in procesul de spalare a rufelor cu masina automata de spalat, functional si curat e SUPER!

  3. trimbites octavian

    23 octombrie 2017 la 21:44

    pe mine ma intereseaza un telefon rezistent la praf . in atelierul care lucrez praful inseamna firicele foarte , foarte mici de fier rezultate de la polizoare care se depun pe difuzorul si pe microfonul telefonului dupa care nu se mai aude cand suna si nici cand vorbesc….. daca poate cineva sa-mi dea o solutie cu un telefon rezistent la asa ceva ….multumesc

    • Echipa Giz.ro

      27 octombrie 2017 la 05:54

      Telefoanele rezistente la praf sunt cele cu IP67. In prezent, aproape toatele telefoanele de top sunt rezistente la praf.

      • Bogdan

        5 ianuarie 2018 la 13:41

        Cred ca problema domnului este alta. Lucrand in mediul pe care l-a specificat,pilitura de fier se va depune pe orificiile specificate indiferent de modelul pe care-l va achizitiona. Si asta dintr-un motiv lesne de inteles. Pilitura este metal,difuzorul are magnet…

    • Mihai

      13 octombrie 2018 la 08:56

      Buna vad o postare mai veche a dv insa de actualitate pentru mine ,Ce telefon a-ti gasit sa reziste la conditiile descrise deoarece si eu am aceiasi problema ,multumesc

  4. Mocanu Raluca

    29 iunie 2018 la 17:37

    Știe cineva dacă Samsung S9 plus rezista la apa ????

    • Echipa Giz.ro

      1 iulie 2018 la 18:56

      Da, S9+ este rezistent la apa conform standardului IP68

  5. Cristi

    4 decembrie 2018 la 18:55

    A6+ e rezistent la apa sau cel putin la niste ploaie?

  6. cerasela

    12 decembrie 2018 la 00:39

    Am si eu o curiozitate .E mai bun telefonu huawei p 20 decat huawei p 20 pro .poate sa imi spună si mie cine despre ele .ma intreseaza aspecte si care dintre ele se comporta mai bine ma refer la poze.multumesc .

  7. Mihai

    8 septembrie 2019 la 21:49

    Moto X4, ip68. Testat de mine la mare. Rezista fara probleme in apa.

  8. STEFAN

    14 noiembrie 2019 la 21:58

    Samsung A5 2017 ip68 testat …ambele camere 16 Mpixel

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri