GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Xiaomi Mi 10T Lite 5G review: smartphone mid-range 5G la un preț accesibil

Testat pe data de 18 noiembrie 2020
Pe scurt: Xiaomi Mi 10T Lite 5G este un smartphone mid-range cu conexiune 5G care oferă o construcție solidă, performanțe decente, încărcare rapidă și cameră foto peste așteptări pe timp de noapte pentru acest segment. Greutatea de peste 200 de grame, spatele din plastic și bloatware-ul sunt printre puținele aspecte negative.
Produs testat: Xiaomi Mi 10T Lite 5G   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 1600 Lei

Xiaomi a crescut semnificativ în ultimii ani, iar recent a devenit al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, după ce a depășit inclusiv Apple.

Propulsat parțial de imposibilitatea conaționalilor de la Huawei de a lansa telefoane cu servicii Google, Xiaomi și-a extins gama de modele pe care le oferă în Europa și, implicit, în România.

În segmentul mid-range, unul dintre telefoanele propuse de Xiaomi începând din această toamnă este Mi 10T Lite 5G, o versiune mai accesibilă pentru flagship-ul Mi 10T și “fratele” său Mi 10T Pro.

Este important de menționat că noua gamă Mi 10T vine la numai o jumătate de an după lansarea gamei Mi 10, care include și Mi 10 Lite și Mi 10 Pro. Diferențele dintre aceste “generații” sunt mai degrabă minore, însă Mi 10T Lite 5G vine cu un avantaj competitiv față de Mi 10 Lite: este primul smartphone care folosește Snapdragon 750 5G, primul chipset Qualcomm pentru segmentul mid-range cu modem 5G integrat.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni am testat intensiv un Xiaomi Mi 10T Lite 5G prin programul Orange Smartphone Tester, iar acum a venit momentul să aflăm care sunt principalele sale avantaje și dezavantaje.

Specificații Xiaomi Mi 10T Lite 5G

  • ecran: 6.67 inch, AMOLED, 1080 x 2400 pixeli, 120 Hz, Gorilla Glass 5
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 750 5G: Octa-core (2×2.2 GHz Kryo 570 & 6×1.8 GHz Kryo 570), Adreno 619
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 128 GB + microSDXC
  • cameră foto quad: (64 MP + 8 MP ultra-wide + 2 MP macro + 2 MP DoF), frontal 16 MP
  • conectivitate 3G, 4G, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 10.0 + MUUI 12.0.1
  • acumulator: Li-Ion de 4820 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 165.4 x 76.8 x 9 mm
  • greutate: 215 grame
  • altele: USB 2.0 Type-C, senzor amprentă, NFC, încărcare rapidă 33 W

Construcție și design

Xiaomi Mi 10T Lite 5G are o construcție solidă, iar la prima vedere poți să-l confunzi ușor cu un flagship. Partea frontală este dominată de ecranul care acoperă 85% din suprafața părții frontale și are margini rotunjite, dar și un notch circular pentru camera foto frontală.

Tot aici regăsim însă și unul dintre difuzorare, plasat în partea superioară între ecran și ramă. Al doilea difuzor este poziționat în partea de jos, alături de portul de încărcare USB-C și de jack-ul pentru căști de 3.5 mm. Astfel, telefonul este capabil să redea sunet stereo.

Lateralele sunt realizate din plastic și sunt “curate”: pe dreapta există doar slotul pentru cartela nano-SIM și cardul miroSD, în timp ce în dreapta regăsim butonul clasic de volum și butonul de Power, care are o textură diferită pentru că integrează și senzorul de amprentă.

Spatele este realizat de asemenea din plastic, însă Xiaomi a optat aici pentru un material care reține cu mare ușurință amprentele și reflectă puternic mediul înconjurător. De altfel, pentru mine acesta este și cel mai deranjant aspect pe care l-am observat la acest capitol, însă poate este o problemă specifică versiunii în nuanța Pearl Gray. Celelalte opțiuni pe care le ai la dispoziție sunt Atlantic Blue și Rose Gold Beach.

De asemenea, spatele adăpostește și modulul de 4 camere foto, care se remarcă printr-o grosime generoasă. De aceea, este destul de greu să-l folosești atunci când îl ai așezat pe birou.

Reflexia puternică pe spate și modulul proeminent pentru cameră pot fi remediate parțial cu husa inclusă în pachet, care după două săptămâni de utilizare pare să fie una rezistentă în timp.

Pe de altă parte, nu poți scăpa de greutatea de 215 grame a telefonului, una mare pentru acest segment, chiar dacă vorbim despre un dispozitiv cu ecran generos.

Ecran

Mi 10T Lite folosește un ecran IPS cu diagonala de 6.67 inch protejat cu Gorilla Glass 5 și cu o folie care vine montată din fabrică. Display-ul are format 20:9 și o rezoluție de 1080×2400 pixeli, în timp ce luminozitatea oficială este de 450 cd/m2.

În practică, ecranul afișează culori naturale, specifice tehnologiei IPS, dar poate fi setat pentru a simula ecranele AMOLED prin opțiunea “Saturated”. În plus, există și un Reading mode, funcție similară practic cu filtrul de lumină albastră, pentru a oferi culori mai relaxante la citit sau pe timp de noapte. Nu lipsește nici Dark mode, cu tot cu opțiuni pentru activarea acestuia în anumite zile sau la anumite ore, cu posibilitatea de dezactivare pentru anumite aplicații mai puțin compatibile.

Luminozitatea este de asemenea puternică. Chiar dacă setarea auto pentru luminozitate este dezactivată, ai posibilitatea să activezi opțiunea Sunlight mode, care ajustează automat luminozitatea doar în lumina puternică a soarelui.

Din fabrică, ecranul are o rată de refresh de 60 Hz, însă telefonul suportă și rate de refresh de 120 Hz, o caracteristică rar întâlnită în acest segment. Deși am activat ulterior rata de refresh de 120 Hz, aceasta nu a produs schimbări majore în utilizarea de zi cu zi, poate cu mici excepții greu de observat. Astfel, chiar dacă aparent este o funcție utilă, în practică nu vei sesiza diferențe majore, însă autonomia bateriei ar putea avea ușor de suferit (un consum de energie cu circa 10% mai mare).

Hardware și performanțe

Așa cum spuneam la început, Mi 10T Lite 5G este primul smartphone de pe piață cu noul chipset Snapdragon 750 5G, dezvoltat pe 8 nm cu modem 5G integrat care suportă ambele tehnologii (mmWave și sub-6 GHz). Noul chipset este succesorul lui Snapdragon 730 și este alcătuit din 2 procesoare Kryo 570 de 2.2 GHz, 6 procesoare Kryo 570 de 1.8 GHz și chipset grafic Adreno 619.

La acest chipset se adaugă și 6 GB RAM și spațiu total de stocare de 128 GB, din care sistemul de operare ocupă peste 13 GB.

Pe baza acestor componente hardware, telefonul este rapid, mai ales dacă luăm în calcul segmentul în care concurează. Astfel, Mi 10T Lite 5G este fluent în meniuri, deschide rapid aplicațiile, iar acestea rulează la rândul lor fluent.

Ecranul generos contribuie la o experiență multimedia bună, iar aplicații video precum Youtube, Netflix sau HBO Go au rulat fără probleme. În plus, sunetul stereo este de bună calitate, în special dacă nu insiști să dai volumul la maxim. Este adevărat că formatul 20:9 al ecranului nu este tocmai potrivit cu formatul 16:9 sau 16:10 al celor mai multe producții moderne, însă există posibilitatea de a face zoom pentru ca imaginea să acopere întregul ecran, cu dezavantajul că o mică parte din cadru este pierdută.

Mici sincope am observat doar la jocuri, întrucât în anumite titluri există mici sacadări. Acest lucru este însă firesc pentru un telefon mid-range și nu se întâmplă suficient de des pentru a deveni cu adevărat deranjant. În plus, telefonul nu se încălzește excesiv la utilizare intensă.

Din păcate, în zona în care locuiesc nu există încă semnal 5G, astfel că nu am putut testa această conexiune. Totuși, conexiunile 4G și Wi-Fi au funcționat ireproșabil.

Iată și rezultatele obținute în câteva programe populare de benchmark, cu mențiunea că nu am putut rula niciunul dintre benchmark-urile PCMark:

Software

Din punct de vedere software, Xiaomi mizează pe Android 10 și interfața proprietară MUUI 12. Personal nu sunt fan al personalizării software utilizată de Xiaomi, însă pe de altă parte îmi place ca meniul de setări este unul intuitiv, cu categorii bine definite și posibilitatea de a căuta rapid funcția dorită.

Printre funcțiile interesante care mi-au plăcut și care nu sunt disponibile mereu la producători rivali se numără Raise to wake, care aprinde ecranul atunci când îl ridic de pe birou, sau deja arhi-populara funcție de aprindere a ecranului prin dublu tap. De asemenea, îmi place că pot seta ca ecranul să se aprindă atunci când primesc notificări.

Senzorul de amprentă integrat în butonul de power funcționează bine, în ciuda faptului că procesul de înregistrare a unei amprente a fost de departe cel mai lung pe care l-am întâlnit până acum pe smartphone-uri.

Pictogramele pentru aplicații nu sunt neapărat cele mai reușite din punct de vedere al designului, însă partea bună este că arată mai bine decât cele folosite uzual de Huawei. Desigur, la acest capitol gradul de subiectivitate este unul ridicat și totul depinde de gusturi.

Din păcate, Xiaomi preinstaleaza numeroase aplicații și jocuri pe telefon. Am numărat nu mai puțin de 7 jocuri pentru copii care ocupă în total peste 500 MB, la care se adaugă numeroase aplicații. Cele mai multe sunt aplicații proprietare Xiaomi, cu propriile soluții pentru browser (Mi Browser) sau clipuri video (Mi Video), dar există și aplicații 3rd party precum Netflix sau WPS Office.

Chiar dacă mulți producători au fost nevoiți să renunțe la LED-ul pentru notificări, integrarea unui difuzor suplimentar frontal a permis celor de la Xiaomi să găsească o soluție interesantă: un mic LED integrat în difuzorul frontal. Acesta emite o lumină mai greu de observat în mediul extern, însă suficient de puternică pentru a fi vizibilă în interior sau pe timp de noapte.

Camera foto

Modulul camerei foto de pe Mi 10T Lite 5G este compus din nu mai puțin de 4 senzori. Senzorul principal este Sony IMX682, are 64 MP și f/1.89, iar imaginile pe timp de zi realizate cu acesta sunt bune pentru acest segment de preț. Totuși, în cele mai multe cazuri, imaginile par prelucrate software, în contextul în care culorile sunt ușor alterate pentru a arăta mai bine, inclusiv în condiții de iluminare mai puțin prielnice.

Alături de senzorul principal se află și camera ultra-wide de 8 MP cu f/2.2 și unghi de 120 de grade, care oferă o perspectivă mai bună în anumite condiții. Imaginile sunt decente, mai ales datorită unei corecții bune pentru distorisiuni.

Telefonul vine și cu o cameră macro de 2 MP pentru imagini… macro. Accesul către această funcție a camerei foto este însă complet neintuitiv: trebuie să intri în meniul “hamburger” din dreapta sus și apoi să alegi opțiunea Super Macro.

Nu în ultimul rând, există și un senzor Depth of Field (DOF) de 2 MP cu f/2.4, pe care îl folosești prin opțiunea Portrait a aplicației. În testele noastre, portretele sunt realizate cu un bokeh minor, fără să impresioneze.

Telefonul se descurcă foarte bine în cazul imaginilor realizate pe timp de noapte. Aplicația software pentru cameră are și un Night Mode prin care imaginile surprinse au o claritate mai bună și mai puțin zgomot, cu un dezavantaj: procesarea unei imagini durează circa 3 secunde. Chiar și în acest context, îți recomand să folosești însă Night Mode dacă luminozitatea este scăzută, întrucât calitatea imaginilor este foarte bună pentru acest segment de piață, așa cum o demonstrează și galeria de mai jos.

Practic, singurul lucru care lipsește este un senzor telephoto, care ar fi permis realizarea unor fotografii cu zoom optic.

Nu în ultimul rând, camera foto poate înregistra clipuri video în format 4K:

Baterie și autonomie

Bateria lui Mi 10T Lite 5G are 4.820 mAh, o valoare care explică parțial și greutatea de 215 grame a telefonului.

Acumulatorul trebuie să suporte inclusiv energia consumată de ecranul de mari dimensiuni, care pe deasupra este și IPS, spre deosebire de economicul AMOLED. Prin urmare, vei ajunge fără probleme la finalul zilei cu un “plin” de baterie în cadrul unei utilizări cu conexiune la internet activă permanent, navigare în browser și aplicații, notificări pentru toate aplicațiile uzuale, vizionare de clipuri pe Youtube, dar și scurte sesiuni de jocuri. Pe de altă parte, nu este cazul să speri la o autonomie de două zile, poate doar dacă folosești telefonul foarte puțin.

Interesant este că bateria suportă viteze de încărcare de 33 W, iar Xiaomi oferă în pachet un încărcător de 33 W. Acest lucru se vede foarte ușor în momentele importante, întrucât o încărcare de la 20% la 99% durează doar 50 de minute. În cazul în care te grăbești, încărcarea de la 20% la 70% se realizează în numai 25 de minute și îți asigură practic suficientă energie pentru a încheia ziua.

Preț și disponibilitate

Xiaomi Mi 10T Lite 5G este deja disponibil pe piața din România și poate fi achiziționat de la Orange pentru aproximativ 1.600 de lei.

Întrucât este primul model cu chipset Snapdragon 750 5G, Mi 10T Lite 5G nu are propriu-zis concurență în segmentul său. Totuși, putem menționa câteva modele apropiate ca performante sau ca preț.

Astfel, proaspăt-lansatul OnePlus Nord are dimensiuni și specificații apropiate și folosește chipsetul Snapdragon 765G, o versiune mai puternică a lui Snapdragon 750 G care, în plus, este optimizată pentru rularea jocurilor. De altfel, și prețul este semnificativ mai mare: cele mai multe magazine îl listează la peste 2.200 lei.

O alternativă cu același preț ca Mi 10T Lite 5G este Samsung Galaxy A71, care folosește însă chipsetul Snapdragon 730, predecesorul lui 750 G, și nu oferă nici conexiune 5G.

Concluzii

Deși are deja numeroase modele în acest segment, Xiaomi are toate șansele să aibă succes cu noul Mi 10T Lite 5G. Nu neapărat pentru că este primul smartphone midrage cu noul chipset 5G de la Qualcomm, cât mai ales datorită construcției de calitate, a performanțelor decente și, mai ales, a încărcării rapide și a imaginilor realitate pe timp de noapte.

Totuși, viitorii clienți trebuie să accepte și unele compromisuri, în special în privința greutății care depășește lejer 200 de grame și a spatelui din plastic care atrage amprente și propria reflexie.

1 comentariu

  1. Dumitru Florin

    6 februarie 2021 la 11:33

    Spatele e din sticlă boss..

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri