GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Mate 30 și Mate 30 Pro: poze și păreri despre telefoanele fără aplicații Google

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei Mate 30 și Mate 30 Pro sunt noile dispozitive pe care producătorul chinez le-a dezvoltat în lupta cu concurența puternică reprezentată de Samsung Galaxy Note 10 sau iPhone 11 Pro Max.

Așa cum era de așteptat, ambele modele preiau o serie de elemente importante de design și din platformele tehnice disponibile pe P30 și P30 Pro, însă există și numeroase noutăți.

Cu o platformă hardware puternică, o versiune compatibilă cu conexiunile de date 5G și camere foto de top, cele două modele vor atrage cu siguranță interesul fanilor.

Pe de altă parte, absența aplicațiilor din ecosistemul Google, printre care Youtube, GMail, Drive sau Photos, dar și implementarea unei alternative mai degrabă obscure cu șanse relativ mici de succes vor reprezenta un obstacol major în calea achiziționării unuia dintre cele două modele.

Specificații Huawei Mate 30:

  • ecran de 6.62 inch, rezoluție 1080 x 2340 pixeli
  • chipset HiSilicon Kirin 990 cu procesor octa-core, 6 GB RAM
  • 128 GB memorie internă
  • cameră foto: senzor principal de 40 MP, senzor ultra-wide de 16 MP, senzor 8 MP cu zoom optic 3x
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • acumulator de 4.200 mAh
  • sistem de operare Android 10 fără servicii Google

Ce este nou la Huawei Mate 30

Huawei Mate 30 este un smartphone cu un ecran OLED cu diagonala de 6.62 inch care acoperă cea mai mare parte a părții frontale, cu excepția unui notch situat în partea centrală și care are dimensiuni relativ reduse. Modelul beneficiază de protecție la apă și praf doar în limitele standardului IP53, mult mai modest decât vârful de top IP68, însă include un cititor de amprentă integrat în display. Nu lipsește nici funcția HDR10, în timp ce rezoluția este de 1080 x 2340 pixeli.

Pentru platforma hardware, Huawei a optat pentru chipsetul proprietar de top HiSilicon Kirin 990 construit în tehnologie de 7 nm, care beneficiază de 4 nuclee Cortex-A76 de frecvențe diferite și de 4 nuclee Cortex A55, la care se adaugă 6 GB RAM și 128 GB de memorie internă.

Modulul camerei foto este format din 3 senzori foto și un senzor laser focus amplasați într-o formă circulară, o abordare diferită de Samsung sau Apple. Senzorul principal are 40 MP și f/1.8 și este acompaniat de un senzor ultra-wide de 16 MP, în timp ce camera foto tele de 8 MP oferă zoom optic 3x și zoom hybrid de 8x. Între timp, camera frontală pentru selfie-uri are 24 MP.

Acumulatorul are o capacitate de 4.200 mAh și oferă viteze de încărcare de 40 W prin cablu și 27 W prin wireless.

Specificații Huawei Mate 30 Pro:

  • ecran de 6.53 inch, rezoluție 1176 x 2400 pixeli
  • chipset HiSilicon Kirin 990 cu procesor octa-core, 8 GB RAM
  • 128 GB memorie internă
  • cameră foto: senzor principal de 40 MP, senzor ultra-wide de 40 MP, senzor 8 MP cu zoom optic 3x
  • conectivitate 3G, 4G, 5G, Wi-Fi
  • acumulator de 4.500 mAh
  • sistem de operare Android 10 fără servicii Google

Ce este nou la Huawei Mate 30 Pro

Chiar dacă împart (aproape) același nume, Mate 30 Pro are un design diferit în privința ecranului. În primul rând, acesta este curbat pe margini și a primit numele Horizon Display, are un notch mai mare și o diagonală mai mică, de 6.53 inch, în timp ce rezoluția este una superioară: 1176 x 2400 pixeli. Nu lipsește nici funcția Always On Mode, asemănătoare cu cea disponibilă pe terminalele Samsung.

În plus, ca urmare a ecranului curbat, Huawei a renunțat la butoanele clasice de pe lateral în favoarea unor taste virtuale pentru volum și pentru activarea camerei foto.

Pentru platforma hardware producătorul chinez a optat de asemenea pentru chipsetul Kirin 990, însă acesta oferă o frecvență ușor mai ridicată pentru nuclee, o grafică Mali-G76 MP16 mai puternică și o peliculă de grafen pentru a disipa mai eficient căldura.

Camera foto este o versiune și mai puternică a celei implementate pe Mate 30. Senzorul principal Super Sensing de 40 MP este similar, însă senzorul ultra-wide are de asemenea 40 MP și este numit Cine Camera, iar ambele au f/1.6. În plus, în locul senzorului de focus, Huawei a implementat un senzor 3D ToF pentru efectul de bokeh în cadrul clipurilor video. Nu în ultimul rând, a treia cameră foto are 8 MP și oferă un zoom optic de 3x și zoom hybrid de 5x.

Înregistrarea video 4K se poate realiza cu 60 de cadre pe secundă, în timp ce camera pentru selfie-uri are 32 MP.

Acumulatorul este ușor mai mare, de 4.500 mAh, și oferă specificații similare cu Mate 30: încărcare pe cablu cu 40 W și încărcare wireless cu 27 W.

Android fără Google

Ca urmare a sancțiunilor economice impuse de Statele Unite, Huawei nu mai are acces la serviciile furnizate de Google. Prin urmare, Mate 30 și Mate 30 Pro utilizează sistemul de operare Android 10, întrucât acest este open-source, însă ambele telefoane vin fără Google Play Store și, implicit, fără aplicațiile oficiale Google.

În locul acestuia, Huawei a echipat telefoanele cu propriul ecosistem de aplicații AppGallery, iar producătorul susține că în magazin există aplicații precum Huawei Mobile Cloud (ca înlocuitori pentru Google Photos și Google Drive), Huawei Video (ca înlocuitor pentru Youtube) sau un browser in locul lui Google Chrome.

Este însă greu de crezut că utilizatorii vor cumpăra un telefon fără acces la servicii de bază precum GMail, Google Maps sau Youtube.

Preț și disponibilitate

Huawei nu a intrat în prea multe detalii cu privire la disponibilitatea celor două modele, cu excepția faptului că acestea vor fi comercializate la nivel global începând din luna octombrie. Potrivit unor informații anterioare, cele două telefoane nu vor fi disponibile pe anumite piețe europene și cel mai probabil vom afla concret dacă vor ajunge și în România mai aproape de lansarea comercială.
Totuși, știm deja prețurile pentru Europa ale celor două modele:

  • Huawei Mate 30: 800 EUR, adică aproximativ 3.800 lei
  • Huawei Mate 30 Pro: 1.100 EUR, adică circa 5.300 lei

Le cumpărăm sau nu?

Din păcate, în cazul lui Huawei Mate 30 și Mate 30 Pro, este aproape imposibil să faci o recomandare de cumpărare. Chiar dacă vorbim despre telefoane de top cu ecrane de calitate, platforme hardware puternice și camere foto de top, absența aplicațiilor Google este dificil de acceptat pentru orice utilizator.

Prin urmare, dacă vor ajunge pe piața din România, probabil că cele două modele se vor coonfrunta cu dificultăți să stârnească interesul clienților, mai ales că nici prețurile nu sunt cu mult mai mici decât cele ale concurentei directe.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri