GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei MateBook X Pro 2020 review – laptop ultraportabil premium

Testat pe data de 30 iunie 2020
Pe scurt: Din multe puncte de vedere MateBook-ul X Pro este un excelent notebook portabil. Construcția, ecranul, tastatura și clickpad-ul, experiența utilizării zilnice sau autonomia se ridică fără dubiu la nivelul așteptărilor chiar și celor mai pretențioși utilizatori. Dar are o hibă importantă, care poate reprezenta un deal-breaker pentru unii dintre voi: performanțele în task-uri complexe lasă de dorit, raportat la nivelul competiției din segment.
Produs testat: Huawei MateBook X Pro   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.25/5    Pret: de la 6200 lei Lei

Cei de la Huawei oferă în acest moment câteva laptopuri mid-range interesante, precum ultraportabilul MateBook 13 sau accesibilul MateBook D15, testate de noi în trecut.

În acest articol ne vom îndrepta însă atenția spre gama lor de top, versiunea 2020 a ultrabookului premium MateBook X Pro, menit să concureze de la egal la egal cu ultrabook-urile de vârf ale momentului, în segmentul de preț 6000-8000 de lei.

Pe scurt, avantajele seriei MateBook X Pro sunt un excelent ecran tactil cu format 3:2, construcția și designul fără cusur, o tastatură rapidă și silențioasă, precum și dotări hardware actualizate. Țineți cont însă că acest laptop nu se adresează celor aflați în căutarea celui mai performant ultrabook al momentului, ci a unui produs adecvat utilizării zilnice, ce pune pe prime planuri designul, aspectele practice și silențiozitatea.

Despre toate acestea, precum și restul de detalii pe care ar fi bine să le luați în calcul înainte de alege un laptop adecvat nevoilor voastre, discutăm pe larg în articolul de mai jos. Modelul aici în cauză ne-a fost oferit spre testare de cei de la Huawei, acest lucru neinfluențând însă în vreun fel părerile și impresiile adunate în articol.

Specificații Huawei MateBook 2020

Ecran13.9 inch, 3000 x 2000 px, 3:2 aspect ratio, IPS, touch, glossy, panel JDI LPM139M422A
ProcesorIntel Comet Lake Core i7-10510U CPU, 4C/8T
VideoIntel UHD 620 + Nvidia MX250 10W (GeForce 446.14)
Memorie16 GB LPDDR3 2133 MHz dual-channel (soldered)
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD (80 mm – Samsung PM981 MZVLB1T0HBLR-00000)
ConectivitateWireless 5 AC (Intel AC 9560) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.0, 2x USB-C with Thunderbolt 3, mic/headphone
Baterie56 Wh, 65W USB-C charger
Dimensiuni304 mm x 217 mm x 14,6 mm
Greutate1,33 kg, încărcător 0,2 kg
Alteletastatură iluminată, webcam HD, sistem audio cu  stereo, senzor amprentă în butonul Power, adaptor HDMI, USB-A și VGA inclus în pachet

Construcție și design

Matebook-ul X Pro este unul dintre puținele laptop-uri disponibile în România cu un ecran cu format 3:2, așadar mai înalt decât ecranele standard 16:9 implementate pe majoritatea produselor de acest tip. Acest aspect duce la un format compact și înalt, care la rândul său se traduce într-un interior ceva mai spațios, cu spațiu suficient pentru implementarea unei tastaturi full-size, a unui arm-rest generos, a unui clickpad de mari dimensiuni și a unor speakere pe lateralele tastaturii.

De altfel, MateBook-ul X Pro are dimensiuni similare cu ale popularei serii Apple MacBook Pro, de la care și împrumută anumite linii de design, dar implementează un ecran mai mare, cu margini mai subțiri. Camera în continuare nu este implementată pe buza de sus a ecranului, cum ar fi practic, ci integrată în tastatură, într-o poziție fixă și nefirească, iar calitatea imaginilor lasă în continuare de dorit.

Matebook-ul X Pro este și unul dintre cele mai aspectuoase și bine închegate ultrabook-uri din tabăra Windows a momentului, fiind integral construit din aluminiu, cu un șasiu unibody și o solidă carcasă a ecranului, al cărui panel este și el protejat pe interior de un strat de Gorilla Glass.

În ceea ce privește aspectul, Huawei au mers pe o cale bătătorită, laptopul fiind oferit într-un finisaj metalic numit total „inspirat” Space Gray, cu elemente de branding Huawei mai stridente decât mi-aș fi dorit, atât pe capac, cât și sub ecran. Desigur, este evident ca X Pro-ul este inspirat de seriile MacBook, însă pe mine acest aspect mă interesează puțin spre deloc, primând detalii precum calitatea si practicalitatea produsului, capitole la care acest ultrabook Huawei se descurcă bine, dar cu potențial de îmbunătățire.

Astfel, găsim aici balamale bine gândite, ușor ajustabile cu o singură mână, dar al căror unghi de inclinație pe spate este limitat la doar 150 de grade. Găsim și un senzor de amprentă integrat în butonul de power, și un set de 4 speakere ce „aruncă” sunetul prin grilele din lateralele tastaturii, și prin scobiturile de pe lateralele panelului D.

Că tot veni vorba de partea de dedesubt a laptopului, observăm aici piciorușe de cauciuc de mici dimensiuni și nu foarte aderente, dar și o minimalistă implementare a soluției de răcire, cu minuscule grile de admisie pentru aer proaspăt și cu evacuări ascunse după sistemul de balamale al ecranului. Acest aspect afectează performanțele și comportamentul termic, despre care discutăm detaliat puțin mai jos.

Inainte de asta, însă, trebuie să menționez și partea de conectică. Porturile sunt înșiruite pe laterale, cu două USB-C cu suport Thunderbolt 3 și un conector pentru căști pe stânga, precum și un slot USB-A pe dreapta. O implementare minimalistă, în trend cu actualele tendințe, dar Huawei includ în pachet și un adaptor ce oferă câte încă un port USB-A/C și ieșiri video VGA și HDMI, astfel că nevoile de bază sunt bine acoperite.

Conectica este completată de o implementare wireless rapidă, însă doar una WiFi 5 AC, plus Bluetooth și NFC. Particularități ale acestui laptop sunt posibilitatea de a transfera instant conținut de pe telefoane Huawei compatibile prin simpla apropiere de zona din dreapta a laptopului, cea marcată cu o etichetă Huawei Share, sau folosirea unui telefon/tabletă Huawei ca ecrane secundare pentru notebook. Aici intrăm însă în subiectul sensibil al telefoanelor Huawei fără servicii Google.

Tastatură și clickpad

Huawei implementează o tastatură chiclet full-size pe MateBook X Pro, una dintre cele mai bune din segment.

De menționat însă cursa limitată a tastelor, rezistența redusă la apasare și feedback-ul moale, caracteristice în general ultrabook-urilor, aspecte cu care vă veți acomoda ceva mai greu venind de pe un desktop sau un laptop mai vechi. Ca utilizator de XPS 13, însă, tastatura X Pro-ului mi s-a potrivit ca o mănușă.

Am însă mici comentarii la capitolul layout. Formatul 3:2 al acestui laptop nu lasă loc pe lateral pentru o coloană de taste funcționale adiționale pentru PgUp/PgDn/Home/End, precum întâlnim pe alte laptopuri de 14-inch ale momentului, iar acest detaliu este important de luat în seamă de către utilizatorii care folosesc activ aceste taste sau scurtături aferente lor, uzuale în aplicații profesionale.

Mai mult, soluția de iluminare nu mi se pare nici ea grozavă, LED-urile avand o intensitate redusă și oarecum neuniformă. Mai mult, lumina se scurge observabil de sub unele taste, un aspect deranjant în acest segment, iar tasta CapsLock nu oferă un indicator fizic de stare. În ciuda acestor detalii, lizibilitatea tastelor rămâne însă una bună, cu taste negre și scris alb ce asigură un excelent contrast.

Țineți cont atunci când citiți aceste rânduri că exigențele mele sunt ridicate de la un produs premium din segmentul de preț în care concurează MateBook-ul X Pro, astfel că nu pot trece cu vederea ușor mici imperfecțiuni scuzabile poate în alte clase. Astfel, chiar și imperfectă, această tastatură rămâne una dintre preferatele mele în segmentul ultrabook-urilor.

Clickpad-ul implementat pe acest laptop este la rândul său excelent și unul dintre cele mai bune de pe un laptop cu Windows. Dimensiunea generoasă, feelingul sticlei ce acoperă suprafața, și răspunsul rapid și fiabil contribuie la experiența plăcută în utilizarea zilnică.

Ecran

Matebook-ul X Pro excelează și la capitolul ecran.

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Cu un format 3:2, acesta este mai înalt decât ecranele 16:10 sau 16:9 implementate în mod normal pe ultrabook-urile momentului, fapt ce permite afișarea de mai mult conținut pe verticală, iar acest detaliu este excelent atât în utilizarea de zi cu zi, cât și în aplicații profesionale, singurul neajuns fiind poate barele negre de sus și jos atunci când urmăriți conținut video.

Panelul ascunde însă binișor aceste bare, cu un nivel de negru foarte bun atunci când reduceți luminozitatea. În plus, luminozitatea măsurată de noi urcă peste 600 cd/m2, cu un contrast de peste 1800:1 și 68% acoperire a spectrului de culoare AdobeRGB, iar ecranul oferă rezoluție de 3000 x 2000 px și suportă comenzi touch.

Detalii mai jos:

 • Panel HardwareID: JDI LPM139M422A;
 • Coverage: 96.8% sRGB, 67.5% AdobeRGB, 69.4% DCI P3;
 • Measured gamma: 2.21;
 • Max brightness in the middle of the screen: 626.53 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 12.86 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1834:1;
 • White point: 6800 K;
 • Black on max brightness: 0.34 cd/m2;
 • PWM: No.

Una peste alta, ecranul implementat pe X Pro satisface și cele mai exigente cerințe în utilizarea de zi cu zi, fiind unul dintre principalele motive de a cumpăra un astfel de laptop.

Luat la bani marunți, însă, observăm în testele noastre o oarecare iuniformitate a iluminării și culorilor spre colțuri, care coroborate cu acoperirea coloristică doar medie, ar putea deranja pe cei aflați în căutarea unui ultrabook pentru editare profesională video/foto. Mai mult, acestora li se adaugă și limitările de performanțe de care vom discuta în capitolul imediat următor.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație de vârf pentru gama MateBook X Pro 2020, cu un procesor Intel Core i7-10520U, 16 GB de memorie LPDDR3 2133 MHz și o unitate de stocare rapidă cu capacitate de 1 TB, dar și interfață grafică duală, cu un cip dedicat Nvidia MX250 alături de interfața integrată Intel UHD, plus Optimus pentru managementul lor eficient.

SSD-ul este singurul element upgradabil aici, însă accesul la acesta este dificil. Capacul de spate e simplu de dat la o parte, însă pentru a ajunge la SSD e nevoie să desfaceți și soluția de răcire, ce va necesita o reaplicare a pastei termice și va duce la pierderea garanției. Cu alte cuvinte, vă recomand să alegeți din prima configurația dorită.

Pe de altă parte, este discutabil aportul adus de implementarea Intel i7 și grafica MX250 pe un astfel de produs. X Pro-ul testat de noi se descurcă bine în utilizarea uzuală, în browsing și Netflix și editare de documente, dar configurația mai accesibilă cu procesor Core i5 ar putea face cu brio față la rândul ei acestor cerințe.

Huawei echipează versiunile cu i5 cu doar 8 sau 16 GB de RAM, și am recomanda să optați pentru versiunea 2020 cu 16 GB de memorie, memorie care rămân de altfel o implementare destul de lentă LPDDR3 2133 MHz, cu impact în anumite task-uri complexe.

Bun, și aici ajungem la partea în care vă spun că MateBook-ul X Pro nu este un ultrabook menit task-urilor intense, precum rularea unui editor video, sau a unor software-uri de programare, etc, task-uri pe care realist un potențial cumpărător în acest segment ar putea dori să le ruleze.

Iar motivele sunt simple: atât procesorul cât și cipul grafic sunt limitate dpmdv al puterii în astfel de taskuri, în încercarea de a menține temperaturi OK de utilizare și un nivel scăzut al zgomotului, iar principalul „vinovat” este soluția termică implementată, pe care o vom analiza în capitolul următor.

Aici vă vom arăta comportamentul procesorului în task-uri CPU complexe, precum testul nostru ce rulează Cinebench R15 în loop. Se observă că sistemul limitează puterea procesorului i7 la doar 12W, sub puterea nominală de 15W și la bună distanță de implementările mai capabile ale acestei platforme, ce urcă spre puteri constante de 25W și astfel și performanțe considerabil superioare.

Mai mult, Throttlestop nu ne-a permis undervoltingul acestei implementări, o soluție care în mod normal se traduce într-un spor de frecvențe și performanțe.

Trecând apoi spre task-uri complexe ce pun la lucru și procesorul și cipul grafic simultan, observăm cu X Pro-ul testat de noi nu trece test-ul de stress 3DMark, fapt ce sugerează o degradare a performanțelor pe măsură ce componentele se încălzesc. Mai mult, în testul de stress Luxmark procesorul coboară rapid spre o frecvență de doar 900 MHz, favorizând utilizarea cipului grafic.

Am trecut apoi la suita standard de teste, pe setările stock Best Performance oferit de Windows.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 2495 (Graphics – 2708, Physics – 5537, Combined – 1034);
 • 3DMark 13 – Night Raid: 8778 (Graphics – 11752, CPU – 3607);;
 • 3DMark 13 – Time Spy: 864 (Graphics – 784, CPU – 2082);
 • AIDA64 Memory test: Write: Read: 28876 MB/s, Read: 31608 MB/s, Latency: 78.2 ns;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 1929;
 • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 16.28 average fps;
 • PassMark: Rating: 3994 (CPU mark: 9332, 3D Graphics Mark: 2214, Disk Mark: 25431);
 • PCMark 10: 3452 (Essentials – 7298, Productivity – 6518, Digital Content Creation – 2348);
 • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5584, Multi-core: 17250;
 • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1184, Multi-core: 2945;
 • CineBench R15 (best run): CPU 621 cb, CPU Single Core 178 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 1266 cb, CPU Single Core 413 cb;
 • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 153.42 fps, Pass 2 – 33.38 fps;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 107.82 s.

Am rulat și câteva teste pe profilul undervolted -60 mV, dar după cum vă spuneam mai sus, fără vreun impact:

 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 1913;
 • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1182, Multi-core: 2964;
 • CineBench R15 (best run): CPU 618 cb, CPU Single Core 178 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 1184 cb, CPU Single Core 397 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 108.44 s.

Într-un final am analizat și comportamentul acestei configurații cu cip grafic MX250 în jocuri:

Core i7-10510U + MX250 10W
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) – 1920 x 1080 px67 fps (50 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA) – 1920 x 1280 px 18 fps (14 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset) – 1600 x 1200 px22 fps
Need for Speed: Most Wanted (DX 11, Low settings) – 1920 x 1080 px60 fps (48 fps – 1% low)
Rise of the Tomb Raider (DX 12, Lowest Preset, no AA) – 1920 x 1080 px17 fps
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset) – 1920 x 1080 px30 fps (22 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) – 1920 x 1080 px21 fps avg (14 fps – 1% low)

Titluri mai vechi sau mai simpliste precum NFS: Most Wanted sau Bioshock Infinite rulează acceptabil pe o astfel de configurație, însă nu și titlurile mai recente.

În plus, log-uri HWinfo de mai jos ilustrează degradarea performanțelor după câteva minute de gaming, pentru a menține temperaturile componentelor la nivel scăzut. Astfel, cipul grafic rulează undeva la .8 – 1.2 GHz în funcție de titlu, o reducere substanțială față de frecvența sa potențială maximă de spre 1.6 GHz.

Țineți cont însă și de faptul că anumite titluri mai vechi s-ar putea să nu ofere suport pentru formatul 3:2 și rezoluția mare a ecranului, iar setarea acestuia pe rezoluție 1080p va duce la distorsionări ale imaginii în cele mai multe cazuri, sau bare negre în cel mai bun caz.

Cu alte cuvinte, testele noastre arată clar că MateBook-ul X Pro nu este un ultrabook menit task-urilor solicitante, iar cei ce doresc un astfel de produs ar face bine să se orienteze spre altceva, fie spre o implementare superioară a combinației Intel Comet Lake i7 + MX250, fie spre mai noile soluții bazate pe excelentele platforme AMD Ryzen 4000 și/sau soluțiile Intel cu cipuri grafice Nvidia MX350, în funcție de nevoi și buget.

Limitările nu își fac însă simțită prezența în utilizarea de zi cu zi, nici măcar în multitaskingul mai agresiv, astfel că X Pro-ul face față cu brio unor astfel de cerințe.

Temperaturi și zgomot

Soluția termică implementată pe Matebook-ul X Pro este atipică și destul de ineficientă. Modulul pare complex și masiv, însă la o analiză mai atentă veți observa că heatpipe-urile nu sunt conectate la vreun radiator, astfel că disiparea căldurii se realizează pasiv, ventilatorul creând doar un curent de aer între placa de bază și modulul termic.

Mai multe, Huawei setează ventilatorul astfel încât să mențină un nivel de zgomot redus, lucru normal de altfel pe un astfel de produs. Drept urmare, ventilatorul este aproape imperceptibil în utilizarea zilnică, și urcă spre 41-42 dB la nivelul capului în testele noastre, în task-uri complexe CPU+GPU și jocuri.

Eficiența acestei soluții este astfel discutabilă, în condițiile în care performanțele sunt limitate și carcasa atinge în același timp temperaturi ridicate, incomfortabile chiar, de mult peste 50 de grade, atât la nivelul tastaturii, cât și pe spate.

În utilizarea de zi cu zi temperaturile se păstrează însă acceptabile, undeva în jurul valorilor de 35-40 de grade în cele mai încinse zone.

Astfel, temperaturile ridicate sunt încă un motiv pentru care MateBook-ul X Pro nu este adecvat task-urilor complexe.

Baterie și autonomie

Revenind la aspecte mai pozitive, X Pro-ul încorporează o baterie de 56 Wh, o capacitate peste media clasei. Ecranul cu rezoluție sporită are un impact negativ asupra cerințelor de energie, dar per total autonomia oferită nu lasă de dorit.

Acestea sunt rezultatele obținute în testele noastre, cu ecranul setat la 50% luminozitate, circa 120 cd/m2.

 • 7h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
 • 9+h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
 • 9+h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
 • 5-6h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact cu conectare USB-C și putere de 65W, adecvat cerințelor hardware-ului.

Preț și disponibilitate

Versiunea 2020 a Huawei-ului MateBook X Pro este disponibilă în magazine la momentul acestui articol, în principal în configurația testată de noi aici, cu procesor i7, grafică MX250, 16 GB RAM și 1 TB stocare, cu un preț de puțin sub 8000 de lei la momentul acestui articol.

Modelul cu procesor i5 / 16 GB de RAM / 512 GB stocare nu pare să fi primit încă actualizarea la versiunea 2020, fiind disponibil pentru moment doar în configurația 2019, la puțin peste 6000 de lei. Atenție că aceasta vine cu doar 8 GB de memorie.

Pentru prețuri și stocuri actualizate, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Din multe puncte de vedere MateBook-ul X Pro este un excelent notebook portabil. Construcția, ecranul, tastatura sau clickpad-ul, experiența utilizării zilnice și autonomia se ridică ușor la nivelul așteptărilor chiar și celor mai pretențioși utilizatori, în rândul cărora mă număr și eu. Mai mult, cum noi testăm o mulțime de astfel de laptop-uri în fiecare de an, pot spune cu convingere că în linii mari, X Pro-ul este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri cu Windows are momentului.

Dar are o hibă importantă, care poate reprezenta un deal-breaker pentru unii dintre voi: performanțele în task-uri complexe lasă de dorit, și lasă de dorit în comparație cu ultrabook-urile concurente. Tocmai de aceea consider oportună orientarea spre configurațiile cu i5 ale acestui notebook, ce beneficiază de un preț mai competitiv, și conștientizarea limitărilor sale în task-uri complexe sau poate jocuri, la care v-ar putea zbura gândul atunci când citiți despre includerea unui cip grafic Nvidia pe lista de specificații (chiar și unul MX250, entry-level).

Desigur, aspecte precum webcam-ul dificil de utilizat, sau unele elemente estetice și ergonomice ce ar putea fi îmbunătățite ar putea și ele cântări în decizia finală, dar per total consider că acestea nu reprezintă un factor decisiv și sunt compensate de atuu-urile acestui notebook.

În concluzie, MateBook-ul X Pro primește recomandarea noastră ca ultrabook premium menit utilizării zilnice, dar cu amendamentele menționate mai sus, și ne-am dori ca Huawei să ofere un produs nou și regândit odată cu generația 2021.

Huawei MateBook X Pro review

Pro:

 • compact, aspectuos și bine închegat
 • excellent ecran IPS 3:2, cu touch
 • tastatură rapidă și touchpad precis
 • fâșnet și silențios în utilizarea de zi cu zi
 • sistem audio bunicel
 • autonomie îndelungată

Contra:

 • performanțe limitate în taskuri complexe
 • sistem de răcire ineficient în task-uri complexe, duce la limitarea performanțelor și temperaturi ridicate la nivelul carcasei
 • webcam impractic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri