Telefoane 4G și 5G în oferta Digi Mobil / RCS-RDS – cele mai bune opțiuni

Telefoane 4G și 5G în oferta Digi Mobil / RCS-RDS – cele mai bune opțiuni
Pagini:

Operatorul de telecomunicaţii RCS-RDS, care activează pe segmentul telefoniei mobile cu brandul Digi Mobil, oferă servicii de date mobile atât pe 4G în marea parte a țării, cât și pe 5G în câteva orașe mai mari precum București, Iași, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov sau Constanța.

Prin această mişcare, Digi Mobil se alătură celorlalţi trei operatori de pe piaţă care oferă telefoane mobile la abonament, şi anume Vodafone, Orange şi Telekom.

Dacă eşti interesat să cumperi telefoane 4G pe care să le foloseşti în reţeaua Digi Mobil, trebuie însă să fii atent la o serie de detalii tehnice, întrucât nu orice smartphone 4G este compatabil cu reţeaua oferită de RCS-RDS.

Oferta actuală de telefoane 4G pentru Digi Mobil este una destul de bogată. În articolul de mai jos îți explicăm ce telefoane sunt compatibile cu rețeaua Digi și la ce trebuie să fii atent atunci când alegi un telefon pentru aceasta.

Digi Mobil 4G: ce tip de reţea 4G foloseşte Digi Mobil?

În prezent, Digi Mobil deține două licențe pentru conexiuni 4G. Prima dintre ele este în banda de frecvenţă de 2600 MHz de tip TDD (Time-Division Duplexing), în aşa-numita bandă 38. Cea de-a doua a fost introdusă în toamna anului 2016 și este în banda de frecvență de 2100 MHz de tip FDD (Frequency-Division Duplexing), în așa-numita bandă 1.

În comparație, în România, banda de frecvenţă de 2600 MHz mai este folosită doar de Orange, însă aceasta este de tip FDD şi mai este identificată şi prin numărul 7. În schimb, Vodafone utilizează benzile de 800 MHz şi 1800 MHz, în timp ce Telekom mizează exclusiv pe banda de 1800 MHz. În plus, toate frecvenţele 4G folosite de Orange, Vodafone şi Telekom sunt de tip FDD, mult mai popular în Europa decât TDD, regăsit în special în Asia.

Cum îmi dau seama dacă un telefon are 4G pentru Digi Mobil?

În reţeaua 4G a celor de la Digi Mobil vor funcţiona numai telefoanele compatibile cu frecvenţa de 2600 MHz cu tehnologie de tip TDD (banda 38) și frecvenţă de 2100 MHz cu tehnologie de tip FDD (banda 1).

Cele mai multe smartphone-uri de pe piaţă sunt lansate cu aceeaşi denumire pe mai multe pieţe. Toate versiunile sunt 4G, însă în funcţie de regiunea în care sunt comercializate, compatibilitatea cu anumite frecvenţe 4G poate diferi. De exemplu, Samsung Galaxy S21 are versiuni cu numele de cod SM-G991B, SM-G991B/DS (International); SM-G991U și SM-G991U1 (SUA); SM-G991W (Canada); SM-G991N (Korea); SM-G9910 (China). Verifică exact tipul de versiune pe care îl ai şi tipurile de reţele 4G la care se conectează.

iPhone SE se numara printre telefoanele disponibile pentru Digi Mobil

Ce telefoane 4G sunt compabile cu reţeaua 4G Digi Mobil?

După adoptarea benzii de frecvență FDD de 2100 MHz, aproape toate smartphone-urile de pe piață se pot conecta la rețeaua 4G oferită de Digi Mobil, astfel că a dispărut unul dintre principalele dezavantaje ale operatorului, care până nu demult avea o ofertă săracă la acest capitol.

Oferta celor de la Digi este astfel amplă în prezent, iar multe dintre telefoanele oferite la abonament au și prețuri competitive, alături de prețurile bune ale serviciilor oferite, atât pe voce cât și pe date. Desigur, opțiunea achiziției în rate poate fi și ea luată în calcul, mai ales în cazul în care doriți să optați pentru un smarphone din gama de top.

Telefoane 4G pentru Digi Mobil

Oferta Digi Mobil include un număr decent de telefoane mobile compatibile cu rețelele 4G oferite de operator, iar acestea provin inclusiv de la producători precum Xiaomi, Oppo sau Huawei.

  • Xiaomi Redmni 9A – de la 500 lei: Unul dintre cele mai ieftine telefoane 4G compatibile cu rețelele Digi este Xiaomi Redmni 9A, care oferă un ecran cu diagonala de 6.53 inch, rezoluție HD și un chipset MediaTek Helio G25 cu 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Este o alegere interesantă în cazul în care ai nevoie de un telefon cât mai accesibil care să folosească o versiune relativ modernă de Android, în acest caz Android 10.
  • Oppo A15 – de la 700 lei: Brandul chinezesc Oppo a intrat recent și pe piața din România, iar în acest segment oferă modelul A15 cu ecran de 6.52 inch și rezoluție 720×160 pixeli. Și în acest caz vorbim despre un chipset Mediatek, 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, în timp ce camera foto include și senzori macro și de adâncime. Nu te aștepta însă la o calitate spectaculoasă a imaginilor.
  • Huawei P Smart 2021 – de la 750 lei: În ultima perioadă, telefoanele Huawei au un raport calitate-preț foarte bun din punct de vedere al performanțelor, cu marele dezavantaj al lipsei de suport pentru Google Play Store. Dacă ești dispus să accepți un astfel de compromis, P Smart 2021 oferă un ecran de 6.67 inch cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli, 4 GB RAM și 128 GB de stocare, alături de o cameră cu 4 senzori și de un acumulator de 5000 mAh.
  • Xiaomi Redmi Note 9 Pro – de la 1200 lei: Xiaomi are o oferă generoasă de telefoane, iar în acest segment există și Redmi Note 9 Pro. Acesta mizează pe un ecran de 6.67 inch cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli, la care se adaugă un procesor octa-core, 6 GB RAM și 128 GB stocare. Camera foto de 64 MP are și senzori ultra-wide, macro și de adâncime, în timp ce bateria oferă o capacitate de 1020 mAh.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Digi Mobil 5G: ce servicii 5G oferă Digi Mobil?

Pe lângă serviciile 4G, Digi oferă în prezent și internet la viteze 5G în cadrul benzii de 3600 MHz de tip TDD (Time-Division Duplexing). Potrivit datelor oficiale, viteza maximă teoretică de download în rețeaua Digi 5G este de 600 Mbps, în timp ce viteza maximă teoretică de upload ajunge la 40 Mbps.

Conexiunea 5G este disponibilă pentru oricare dintre abonamentele Digi Optim, însă viteza maximă teoretică este asigurată pentru un volum de 80 GB/lună, indiferent dacă acest volum se realizează în rețele 5G sau 4G. După atingerea acestui prag, viteza de download va fi limitată la numai 256 kbps, în timp ce viteza de upload va fi limitată la 128 kbps.

Telefoane 5G pentru Digi Mobil

În prezent, gama de telefoane 5G include preponderent modele cu prețuri de cel puțin 2000 lei, însă ne așteptăm ca în timp să apară o gamă tot mai diversificată de modele cu prețuri mai accesibile. Toate modelele compatibile cu rețeaua 5G oferită de Digi Mobil pot fi utilizate și în cazul unor conexiuni de date 4G.

  • Motorola Edge – de la 2000 lei: Motorola Edge se adresează în special celor interesați de un telefon cu ecran cu margini curbate, în stilul gamei Galaxy S din generațiile mai vechi. Telefonul are un ecran OLED Full HD+ de 90 Hz și un chipset Snapdragon 765G cu 4 GB RAM și stocare de 128 GB. Camera foto quad are senzor clasic și senzori ultra-wide, telephoto și de adâncime.
  • Xiaomi Mi 10 T Pro – de la 2350 lei: Un model asemănător este furnizat de Xiaomi sub numele Mi 10 T Pro, iar acesta oferă de asemenea un ecran generos de 6.67 inch cu rezoluție Full HD+, dar și un chipset superior Snapdragon 865, 8 GB RAM și stocare pe 128 GB. Senzorul principal al camerei foto are 108 MP, la care se adaugă senzori ultra-wide și macro, în timp ce acumulatorul are 5000 mAh.
  • Samsung Galaxy S21 – de la 3800 lei: Samsung a renunțat la sticla pentru modelul de bază din seria S21, iar o serie de specificații sunt acum mai puțin impresionante pe hârtie. De exemplu, ecranul de 6.2 inch are doar rezoluție Full HD, însă chipsetul proprietar Exynos 2100 oferă în varianta de bază 8 GB RAM și stocare de 128 GB. În schimb, bateria are doar 4000 mAh.
  • iPhone 12 – de la 4400 lei: Gama iPhone rămâne un reper pentru întreaga industrie de telefoane mobile, iar mezinul iPhone 12 propune un ecran de 6.1 inch cu o rezoluție atipică de 1170 x 2532 pixeli. Chipsetul hexa-core vine la pachet cu 4 GB RAM și capacitate de stocare de 64 GB, de departe cea mai scăzută comparativ cu concurența directă, în timp ce acumulatorul are o capacitate de 2815 mAh.
iPhone 12

Concluzii

De la lansarea serviciilor 4G în frecvența de 2100 MHz, aproape orice smartphone poate fi utilizat fără probleme și în rețeaua Digi Mobil.

Din păcate, aceasta extindere nu se reflectă și în oferta propusă de Digi Mobil în propria rețea, întrucât gama de produse este relativ săracă și bazată pe numai câteva branduri.

Ție care telefon ți se pare cel mai atractiv în cadrul ofertei Digi Mobil?

Pagini:
102 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!