GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet 4G – ofertele Orange şi Vodafone pentru conexiuni rapide de date

Autor: Echipa Giz.ro

Orange şi Vodafone au lansat noile conexiuni de date 4G cu viteze de download de până la 150 Mbps şi pregătesc deja tehnologia 4G+, care va permite viteze de până la 300 Mbps.

Conexiunile de date 4G LTE sunt disponibile în România încă de la sfârşitul anului 2012, însă până în prezent viteza maximă teoretică a fost de cel mult 100 Mbps din cauza limitării la benzile de frecvenţă de 900 şi 1800 MHz.

Începând din aprilie 2014, operatorii de telefonie pot folosi inclusiv benzile de frecvenţă de 800 MHz şi 2600 MHz, ceea ce le permite să ofere conexiuni de date 4G cu viteze de până la 150 Mbps.

Orange şi Vodafone sunt primii operatori de telecomunicaţii din România care au anunţat detalii concrete despre noile servicii de date 4G. Potrivit celor de la Orange, viteza reală de transfer pentru noile servicii va fi de aproximativ 60 Mbps pentru download şi 30 Mbps pentru upload.

Internet 4G la Orange

Orange a extins conexiunile 4G pe teritoriul României la 90 de oraşe, inclusiv toate reşedinţele de judeţ, la care se adăugă alte 1000 de localităţi, astfel că 45% din populaţia ţării poate accesa acest serviciu.

În plus, operatorul francez a simplificat semnificativ oferta de abonamente, iar în prezent există două familii de abonamente cu internet la viteze 4G.

  • Panteră – abonament de voce şi date

Abonamentele Panteră oferă pachetul complet de servicii de voce şi date şi vin cu două avantaje semnificative:

  • primeşti un SIM suplimentar cu care poţi folosi traficul de date şi pe o tabletă 4G în cadrul aceluiaşi abonament şi fără costuri suplimentare
  • traficul de date poate fi utilizat gratuit şi în roaming în ţările din zona 1 (în principiu, aproape toate ţările din vestul Europei)

Pentru simplificare, tabelul de mai jos include doar oferta de trafic 4G din cadrul abonamentelor Panteră:

AbonamentPret/luna cu TVATrafic inclus
Pantera 1919 EUR1 GB
Pantera 2323 EUR1.5 GB
Pantera 3131 EUR2 GB
Pantera 4444 EUR3 GB

Viteza standard maximă teoretică oferită în cadrul abonamentelor este de 75 Mbps, însă Orange oferă şi o opţiune suplimentară prin care poţi avea trafic la viteze 4G de până la 150 Mbps. Botezată Net Flash, această opţiune îţi oferă 1 GB de date pentru 9 EUR/lună.

  • Colibri – abonament exclusiv pentru trafic de date

Orange are şi un abonament dedicat în exclusivitate traficului de date, util în special pentru cei care au nevoie de internet mobil pe laptop (Colibri) sau tabletă (Colibri Explore). Traficul inclus poate fi consumat la viteze de până la 150 Mbps, iar după depăşirea traficului inclus navigarea pe internet se realizează cu viteze de până la 128 Kbps.

AbonamentPret/luna cu TVATrafic inclus
Colibri 1616 EUR10 GB
Colibri 2020 EUR16 GB
Colibri 2525 EUR25 GB
Colibri Explore 2020 EUR3 GB
Colibri Explore 2525 EUR5 GB
  • Orange PrePay – internet 4G la cartelă

De asemenea, Orange oferă viteze 4G de până la 150 Mbps şi pentru clienţii cartelelor PrePay prin intermediul a două opţiuni. Opţiunea de 12 EUR/lună include şi minute şi SMS-uri nelimitate în reţea, în timp ce opţiunea de 13 EUR/lună este dedicată numai traficului de date.

OptiunePret/luna cu TVATrafic inclus
Optiunea de 12 EUR12 EUR1 GB
Optiunea de 13 EUR13 EUR4 GB oricand + 8 GB noaptea

Internet 4G la Vodafone

Vodafone a oferit de asemenea detalii despre lansarea serviciilor 4G la viteze de până la 150 Mbps, Astfel, până în luna martie 2015, acestea vor fi disponibile pentru 70% din populaţia urbană, iar până în martie 2016 pentru întreaga populaţie urbană. În prezent, numai locuitorii din 10 oraşe mari ale ţării se pot bucura de serviile 4G oferite de Vodafone.

Cel puţin până acum, operatorul nu a modificat oferta de abonamente pentru care este disponibil serviciul 4G, astfel că cel mai probabil actualele opţiuni vor rămâne în vigoare cu sporul de viteză de 150 Mbps. În cazul în care operatorul va schimba ofertă, vom actualiza articolul cu aceste informaţii.

La Vodafone, clienţii pot beneficia de viteze 4G doar în cazul abonamentelor complete de peste 45 EUR, ceea ce limitează puternic accesibilitatea acestora.

  • Abonamente RED
AbonamentPret/luna cu TVATrafic inclus
RED 4545 EUR2 GB
RED 5959 EUR4 GB

*În prezent, viteză maximă oferită este de 75 Mbps pentru RED 45 şi 100 Mbps pentru RED 59.

  • Abonamente cu extraopţiuni 4G

Totuşi, Vodafone oferă şi clienţilor care au abonament Smart să se concteze la internet cu viteze 4G, cu condiţia de a achiziţiona o extraoptiune în valoare de 5 EUR/lună. Prin intermediul acesteia, traficul inclus în abonament poate fi consumat la viteze 4G. Din păcate, cantitatea maximă de date pe care o poţi folosi este de numai 750 MB, în cazul celui mai scump abonament.

AbonamentPret/luna cu TVATrafic inclus
Smart 1010+5 = 15 EUR150 MB
Smart 1212+5 = 17 EUR250 MB
Smart 1515+5 = 20 EUR555 MB
Smart Nelimitat19+5 = 24 EUR750 MB

*În prezent, traficul 4G se realizează la viteze de 75 Mbps

  • Extraoptiune de internet cu 4G

Totuşi, dacă ai o opţiune de internet mobil activă, poţi beneficia de viteze de până la 150 Mbps şi în cazul în care achiţi o taxă lunară de 5 EUR care se adăugă la tariful practicat în mod obişnuit pentru opţiunea de internet.

AbonamentPret/luna cu TVAPret/luna cu taxa 4GTrafic inclus
Internet 100 MB2 EUR7 EUR100 MB
Internet 250 MB4 EUR9 EUR250 MB
Internet 500 MB6 EUR11 EUR500 MB
Internet 1 GB8 EUR13 EUR1 GB
Internet 1.5 GB10 EUR15 EUR1.5 GB

*În prezent, viteza maximă oferită este de 75 Mbps.

  • Abonamente exclusive pentru traficul de date

Oferta celor de la Vodafone include şi un abonament pentru tablete şi două pentru laptop cu care te poţi conecta la internet la viteze 4G, astfel:

AbonamentPret/luna cu TVATrafic inclus
Internet Tab Turbo (tableta)18 EUR5 GB, nelimitat noaptea
Turbo 75 (laptop)19 EUR12 GB, nelimitat noaptea
Turbo 100 (laptop)25 EUR20 GB, nelimitat noaptea

*În prezent, viteza maximă oferită este de 75 Mbps (pentru Internet Tab Turbo şi Turbo 75) şi 100 Mbps pentru (Turbo 100).

Spre deosebire de Orange, Vodafone nu oferă posibilitatea clienţilor cartelelor preplătite să acceseze internetul cu viteze 4G.

Internet 4G la Cosmote, RCS-RDS şi 2K Telecom

Pe lângă Orange şi Vodafone, alţi trei operatori de telecomunicaţii deţin licenţe pentru a putea oferi servicii 4G cu viteze de până la 150 Mbps: Cosmote, RCS-RDS şi 2K Telecom.

Cosmote este singurul dintre ei care a dezvoltat într-o oarecare măsură o reţea 4G. RCS-RDS şi 2K Telecom nu au dezvoltat până în prezent reţele 4G şi nici nu au anunţat planurile în acest sens.

Vom actualiza acest capitol cu informaţii pe acest subiect în momentul în care acestea vor fi făcute publice.

Internet 4G+ cu viteze de până la 300 Mbps

Pe lângă extinderea reţelei 4G cu viteze de până la 150 Mbps, Orange şi Vodafone au anunţat deja şi planurile pentru dezvoltarea reţelei 4G+, care va permite accesarea internetului de pe telefon cu viteze de până la 300 Mbps.

Orange va lansa în teste în luna aprilie tehnologia 4G+ în Bucureşti şi în alte cinci oraşe, în timp ce Vodafone va începe testele în cursul acestui an. Este însă important de remarcat că în prezent pe piaţă nu există niciun smartphone compatibil cu tehnologia 4G+. Tocmai de aceea, Orange va permite realizarea testelor 4G+ în anumite magazine proprii Orange Shop prin intermediul unor modemuri Huawei.

Test realizat de Orange cu propria retea 4G+ de 300 Mbps

Test realizat de Orange cu propria retea 4G+ de 300 Mbps

Concluzii

Prin prisma ofertelor anunţate până acum, Orange este cu un pas înaintea celor de la Vodafone în privinţa serviciilor 4G de până la 150 Mbps. Pe lângă o acoperire mai bună, Orange are o ofertă mai diversificată şi, chiar dacă preţurile la abonamente pornesc de la 19 EUR/lună, clienţii pot opta şi pentru o opţiune specială la cartela PrePay pentru 12 sau 13 EUR pe lună.

În plus, la abonamentele Pantera, clienţii primesc un SIM suplimentar pentru tabletă, iar traficul inclus poate fi folosit şi în roaming, opţiuni care nu se regăsesc la Vodafone.

În schimb, Vodafone oferă preţuri mai mici, dar cu prea puţin trafic inclus pentru un serviciu rapid precum 4G, în timp ce ofertele cu trafic decent costă semnificativ mai mult decât în cazul rivalilor de la Orange. Nu este însă exclus ca operatorul roşu să vină pe piaţă cu o nouă serie de abonamente dedicate serviciilor 4G.

În plus, cei doi operatori lucrează în prezent şi la dezvoltarea reţelelor 4G+, care vor permite conexiuni de date cu 300 Mbps.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri