GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet pentru acasă – ghidul ofertelor RCS-RDS, UPC, Telekom şi Orange

Autor: Echipa Giz.ro

RCS-RDS, UPC şi Telekom sunt în prezent cele mai mari companii care oferă internet pentru acasă pentru utilizatori, iar Orange oferă de curând servicii similare. Ofertele operatorilor sunt atractive prin vitezele mari şi preţurile accesibile, însă serviciile suplimentare gratuite sau contra-cost pot înclina balanţa în favoarea unui furnizor sau altul.

Până în urmă cu numai câţiva ani, dacă aveai nevoie de o conexiune la internet pentru acasă trebuia doar să iei legătura cu una dintre numeroasele reţele de cartier prezente în zona în care locuiai.

Aceşti provideri de mici dimensiuni au câştigat numeroşi clienţi prin preţuri mici şi conexiuni relativ stabile la internet, mai puţin în zilele cu furtuni.

În acelaşi timp, furnizorii de televiziune prin cablu RCS şi UPC au fost prinşi pe picior greşit şi, pentru a câştiga rapid o cotă de piaţă cât mai mare, au început să cumpere reţelele de cartier, în timp ce Telekom (fostul Romtelecom) a profitat de reţeaua de cabluri de telefonie fixă pentru a începe de asemenea o ofensivă puternică axată pe servicii de internet. La rândul lor, cei de la Orange folosesc infrastructura Telekom prin intermediul unui parteneriat.

Aşa s-a ajuns ca în prezent piaţa de servicii de internet pentru acasă să fie dominată de RCS-RDS, UPC şi Telekom, cu o încercare de penetrare din partea Orange, iar concurenţa dintre cei 4 operatori este una destul de puternică, mai ales că monopolul pe anumite zone geografice a dispărut.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să alegi un furnizor de internet, este foarte posibil ca soluţia să fie RCS-RDS, UPC, Telekom sau Orange, chiar dacă încă mai există câţiva prodiveri de cartier. Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, GiZ îţi oferă un ghid pentru fiecare dintre cei trei operatori şi îţi explică serviciile adiţionale incluse în pachet.

Internet pentru acasă de la RCS-RDS

Oferta de internet pentru acasă de la RCS-RDS cuprinde patru tipuri de abonament Fiberlink pentru conexiuni prin fibra optică cu viteze de download ce pornesc de la 100 Mbps. Dintre acestea, abonamentul Fiberlink 100 este disponibil doar în zonele în care nu există acoperire pentru viteze mai mari de conectare, aceasta fiind şi explicaţia pentru care preţul este similar cu cel al abonamentului Fiberlink 300.

Totuşi, este important de remarcat că abonamentele Fiberlink 500 şi Fiberlink 1000 sunt disponibile doar în reţelele de tip FTTB (fiber to the building) şi FTTH (fiber to the home), care acoperă în prezent aproximativ 150 de localităţi din România.

În plus, pentru a profita de vitezele de până la 1 Gbps ai nevoie de PC sau laptop cu o placă de reţea Gigabit, de un router bun care să gestioneze astfel de viteze şi de un SSD, întrucât HDD-urile tradiţionale au o viteză mai mică de scriere decât viteza maximă oferită de aceste abonamente.

Fiberlink 100Fiberlink 300Fiberlink 500Fiberlink 1000
Pret cu TVA28 lei28 lei34 lei39 lei
Download max.95 Mbps300 Mbps500 Mbps940 Mbps
Upload max.95 Mbps150 Mbps250 Mbps450 Mbps

Opţiuni suplimentare

Toate abonamentele includ acces la platforma Digi Online, prin care poți urmări gratuit pe internet posturile TV ale trustului, dar și spațiu de stocare în cloud prin Digi Storage (la preț redus pentru Fiberlink 300, 20 GB pentru abonamentul Fiberlink 500 și 50 GB în cazul abonamentului Fiberlink 1000). În plus, la orice abonament primești un stick USB 3G/4G pentru acces la internet pe laptop pentru care plăteşti 10 lei pe lună pentru 10 GB de trafic sau 20 de lei pentru 20 GB de trafic.

Opțional, poți alege un router Kaon AR4010 care suporta viteze de până la 1 Gbps și care costă 238 lei cu plata integrală sau 5 lei pe lună în cazul în care alegi să-l închiriezi. Alte servicii de importanță mai mică sunt Digi Wi-Fi, o rețea de hotspot-uri wireless răspândite în unele orașe, control parental și DNS dinamic.

Dacă locuieşti într-un oraş în care RCS-RDS îţi poate oferi conexiuni de mare viteză, abonamentul Fiberlink 300 reprezintă cea mai bună alegere. Totuşi, dacă ai nevoie de o viteză de download mai mare de 300 Mbps, te poţi orienta spre abonamentele Fibelink 500 şi Fiberlink 1000, însă pentru acest lucru trebuie să ai la dispoziţie şi un PC sau laptop performant echipat cu SSD.

În plus, RDS oferă în mod regulat promoţii pentru o perioadă limitată de timp pentru noii abonaţi. De obicei, promoţia se referă la o reducere de 50% a abonamentului în primele şase luni de contract, în cazul contractelor semnate pe doi ani.

RCS-RDS ofera internet pe mobil, pe stick si Wi-Fi gratuit la abonamentele de internet fix

RCS-RDS ofera internet pe mobil, pe stick si Wi-Fi gratuit la abonamentele de internet fix

Cum mă abonez?

Pentru a afla detalii despre modul în care te poţi abona la serviciile de internet oferite de RCS-RDS poţi suna la Call-Center la numărul de telefon 031.400.4600.

Internet pentru acasă de la UPC

Rivalii de la UPC mizează pe o gamă simplă de abonamente la internet, întrucât ai posibilitatea să alegi între numai două opţiuni în funcţie de preţ şi viteza de download.

Viteza de download variază de la 300 Mbps la 500 Mbps, însă aceasta din urmă este disponibilă numai în Bucureşti şi alte câteva localităţi din ţară, precum Timişoara, Ploieşti, Cluj Napoca, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Alba Iulia. În privinţa preţurilor, UPC are tarife ceva mai mari. Principala problemă o reprezintă însă, de departe, viteza scăzută de upload în cazul ambelor abonamente.

Connect 300Connect 500
Pret cu TVA35 lei45 lei
Download max.300 Mbps500 Mbps
Upload maxim6 Mbps25 Mbps

După ce ani de zile a condiționat serviciul de internet de cumpărarea unui pachet de televiziune, UPC îți oferă acum varianta de a te abona doar la internet. Totuși, nu scapi de telefonia fixă: tarifele includ și abonamentul de telefonie fixa Alo Nelimitat UPC, însă măcar nu plătești nimic în plus.

Opţiuni suplimentare

Indiferent de abonamentul pe care îl alegi, la pachet vine și un router gratuit care suporta viteze de până la 500 Mbps și care este oferit sub brandul Connect Box. Dacă aveți nevoie de un semnal wireless mai puternic în interior, UPC oferă și două pachete Wi-Fi Booster, unul cu două echipamente de tip repeater iar celălalt cu un Access Point, ambele la 15 lei pe lună. În plus, UPC oferă şi serviciul Wi-Free, prin care te poţi conecta gratuit cu telefonul sau tableta la diverse hotspoturi UPC din marile oraşe al ţării şi din străinătate.

O altă opţiune este SmartGuard, prin care UPC îţi oferă un antivirus F-Secure contra a 5 lei pe lună cu TVA. Totuşi, există numeroase programe antivirus gratuite, iar o licenţă obişnuită costă aproximativ 100 lei pe an.

Ofertele de internet pentru acasa sunt destul de variate

Ofertele de internet pentru acasa sunt destul de variate

Cum mă abonez?

Pentru a te abona la unul dintre serviciile de internet oferite de UPC poţi suna la numărul de telefon 0311.001.001.

Internet pentru acasă de la Telekom

Probabil cea mai simplă ofertă de internet pentru acasă o vei găsi la Telekom. Operatorul german are în gamă doar două opțiuni, dintre care una are o viteză de numai 100 Mbps și se adresează în special locuitorilor din orașe mai mici. Pentru ceilalți, alternativa este abonamentul cu o viteză maximă de până la 1 Gbps și, cel puțin conform site-ului, abonamentul M nici măcar nu mai poate fi contractat.

Internet MInternet L
Pret cu TVAN/A62 lei
Download100 Mbps1000 Mbps
Upload maxim50 mbps500 Mbps

În acest moment, se pare că Telekom nu mai oferă abonamente de Internet simple, ci doar pachete cu CATV inclus. Preţurile abonamentelor de internet Romtelecom sunt exprimate în euro (13 EUR) şi sunt calculate în exemplul de mai sus pentru un curs de aproximativ 4.5 lei/euro. Preţul real diferă în funcţie de cursul de schimb din ziua facturării. De asemenea, prețurile sunt valabile în cazul contractelor încheiate pe 2 ani.

Opţiuni suplimentare

Indiferent de abonamentul ales, primeşti gratuit un router wireless pentru a te putea conecta la internet şi cu alte dispozitive mobile. De asemenea, Telekom îți oferă o licență pentru suita de securitate Norton Security Online, care este însă valabilă doar 2 luni. În rest, pachetul Telekom nu include niciun alt beneficiu suplimentar.

Cum mă abonez?

Pentru a beneficia de preţurile menţionate în acest articol trebuie să faci comanda pe site-ul Telekom sau poți suna la numărul de telefon 021.9890.

Internetul pentru acasa este conditionat, in unele cazuri, si de alte servicii

Internetul pentru acasa este conditionat, in unele cazuri, si de alte servicii

Internet pentru acasă de la Orange

Cunoscut drept un operator de telefonie mobilă, Orange şi-a extins semnificativ portofoliul de servicii în ultimii ani. După ce a lansat Orange TV, platforma de televiziune prin satelit, operatorul portocaliu a lansat şi televiziune prin cablu şi, cel mai important pentru acest articol, internet pentru acasă prin fibra optică. Serviciile sunt furnizate pe baza infrastucturii Telekom, astfel că ar trebui să te aştepţi la o calitate asemănătoare a vitezei.

Orange oferă trei tipuri de abonamente pentru internet fix, în funcţie de viteza de download şi upload. Vestea bună este că cel mai bun pachet are viteza de download de 1000 Mbps şi o viteză de upload teoretică de 500 Mbps.

Orange Home NetHome Net 300Home Net 500Home Net 1000
Download280 Mbps480 Mbps970 Mbps
Upload140 Mbps240 Mbps490 Mbps
Pret cu TVA8 euro / 38 lei9 euro / 43 lei11 euro / 53 lei

Opţiuni suplimentare

Fiecare abonament include un router Wi-Fi gratuit în cazul în care optezi pentru o perioadă contractuală de 2 ani. Dacă alegi un contract pe un singur an, trebuie să plătești o chirie lunară de 4 EUR. De asemenea, instalarea serviciului este gratuită doar în cazul contractelor pe 2 ani. Dacă nu, plătești o taxă de instalare de 60 de euro, echivalentul a circa 270 de lei.

Concluzii

Prin analiza ofertelor celor 4 mari provideri de internet putem trage câteva concluzii cu privire alegerea abonamentelor şi opţiunilor de care are nevoie un utilizator obişnuit:

  • RCS-RDS reprezintă cea mai bună alegere pentru un utilizator obişnuit care vrea un abonament de internet la cel mai mic preţ cu viteză decentă de pe orice dispozitiv. În plus, abonamentele vin cu opţiuni suplimentare interesante precum internet pe stick, Digi Storage şi acces la reţeaua Digi Wi-Fi, iar utilizatorii care au nevoie de viteze de minim 500 Mbps au două abonamente dedicat;
  • UPC se remarcă prin preţurile mai mari, dar mai ales prin viteza scăzută oferită pentru upload;
  • Telekom merită ales dacă vrei o conexiune de 1 Gbps, dar în zona ta nu exista acoperire de la RCS-RDS, singurul operator care mai oferă astfel de viteze;
  • Orange are o ofertă variată cu viteze de până la 1 Gbps, astfel că reprezintă o opţiune interesantă dacă eşti deja abonat la serviciile de telefonie mobilă.

Decizia finală depinde şi de acoperirea pe care fiecare provider o are în zona în care locuieşti. În principiu, monopolul celor de la RCS-RDS şi UPC din anumite zone ale Bucureştiului a încetat, însă nu este exclus ca în unele cartiere cel puţin unul dintre cei trei furnizori să nu fie prezent.

În orice caz, internetul pentru acasă oferit de RDS, UPC, Orange şi Telekom are viteze suficient de mari pentru utilizatorii obişnuiţi, care pot opta inclusiv pentru servicii suplimentare precum un router wireless pentru conectarea telefonului sau a tabletei.

214 comentarii

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.