Internet pentru acasă – ghidul ofertelor Digi, Vodafone, Telekom şi Orange

Internet pentru acasă – ghidul ofertelor Digi, Vodafone, Telekom şi Orange

Digi, Vodafone şi Telekom sunt în prezent cele mai mari companii care oferă internet pentru acasă pentru utilizatori. Orange a cumpărat recent Telekom și va prelua practic clienții de internet fix de la Telekom, astfel că va putea concura mai bine cu Digi și Vodafone. Cel mai probabil, tranziția va fi finalizată până la sfârșitul anului 2021.

Până în urmă cu numai câţiva ani, dacă aveai nevoie de o conexiune la internet pentru acasă trebuia doar să iei legătura cu una dintre numeroasele reţele de cartier prezente în zona în care locuiai.

Aceşti provideri de mici dimensiuni au câştigat numeroşi clienţi prin preţuri mici şi conexiuni relativ stabile la internet, mai puţin în zilele cu furtuni.

În acelaşi timp, furnizorii de televiziune prin cablu RCS şi UPC au fost prinşi pe picior greşit şi, pentru a câştiga rapid o cotă de piaţă cât mai mare, au început să cumpere reţelele de cartier. Mai târziu, RCS-RDS a schimbat brandul serviciului de internet în Digi, Vodafone a cumpărat UPC, în timp ce Telekom (fostul Romtelecom) a profitat de reţeaua de cabluri de telefonie fixă pentru a începe de asemenea o ofensivă puternică axată pe servicii de internet. În prezent, cei de la Orange folosesc infrastructura Telekom prin intermediul unui parteneriat.

Aşa s-a ajuns ca în prezent piaţa de servicii de internet pentru acasă să fie dominată de Digi, Vodafone şi Telekom (în curând, Orange), iar concurenţa dintre cei 3/4 operatori este una destul de puternică, mai ales că monopolul pe anumite zone geografice a dispărut.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să alegi un furnizor de internet, este foarte posibil ca soluţia să fie Digi, Vodafone, Telekom sau Orange, chiar dacă încă mai există câţiva prodiveri de cartier. Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, îţi oferim un ghid pentru fiecare dintre cei patru operatori şi îţi explicăm serviciile adiţionale incluse în pachet.

Internet pentru acasă de la Digi

Oferta de internet pentru acasă de la Digi cuprinde trei tipuri de abonament Fiberlink pentru conexiuni prin fibra optică cu viteze de download ce pornesc de la 300 Mbps. În zonele în care Digi nu poate oferi o viteză suficient de mare, abonamentul Fiberlink 300 este înlocuit cu abonamentul Fiberlink 100, oferit la un preț similar.

Totuşi, este important de remarcat că abonamentele Fiberlink 500 şi Fiberlink 1000 sunt disponibile doar în reţelele de tip FTTB (fiber to the building) şi FTTH (fiber to the home).

În plus, pentru a profita de vitezele de până la 1 Gbps ai nevoie de PC sau laptop cu o placă de reţea Gigabit, de un router bun care să gestioneze astfel de viteze şi de un SSD, întrucât HDD-urile tradiţionale au o viteză mai mică de scriere decât viteza maximă oferită de aceste abonamente.

Fiberlink 300Fiberlink 500Fiberlink 1000
Pret cu TVA30 lei35 lei40 lei
Download max.300 Mbps500 Mbps940 Mbps
Upload max.150 Mbps250 Mbps450 Mbps

Opţiuni suplimentare

Toate abonamentele includ acces la platforma Digi Online, prin care poți urmări gratuit pe internet posturile TV ale trustului. De asemenea, Digi ofera și spațiu de stocare în cloud prin serviciul Digi Storage (20 GB pentru abonamentul Fiberlink 500 și 50 GB în cazul abonamentului Fiberlink 1000).

Opțional, poți alege un router WiFi 6 care suportă viteze de până la 1200 Mbbps și pentru care plătești 5 lei pe lună cu TVA. Alte servicii de importanță mai mică incluse în orice abonament sunt Digi Wi-Fi (o rețea de hotspot-uri wireless răspândite în unele orașe), control parental și DNS dinamic.

Dacă locuieşti într-un oraş în care RCS-RDS îţi poate oferi conexiuni de mare viteză, abonamentul Fiberlink 1000 reprezintă cea mai bună alegere, mai ales că diferențele de preț sunt destul de mici. Totuși, dacă ai un PC sau laptop mai vechi, este posibil să nu poți profita de viteza de 1000 Mbps, astfel că în această situație un abonament Fiberlink 500 este mai potrivit.

În plus, Digi oferă în mod regulat promoţii pentru o perioadă limitată de timp pentru noii abonaţi. De obicei, promoţia se referă la o reducere de 50% a abonamentului în primele şase luni de contract, în cazul contractelor semnate pe doi ani.

RCS-RDS ofera internet pe mobil, pe stick si Wi-Fi gratuit la abonamentele de internet fix
RCS-RDS ofera internet pe mobil, pe stick si Wi-Fi gratuit la abonamentele de internet fix

Cum mă abonez?

Pentru a afla detalii despre modul în care te poţi abona la serviciile de internet oferite de Digi poţi completa formularul online de pe site sau suna la Call-Center la numărul de telefon 031.400.4600.

Internet pentru acasă de la Vodafone

Rivalii de la Vodafone mizează pe o gamă simplă de abonamente la internet, întrucât ai posibilitatea să alegi între numai două opţiuni în funcţie de preţ şi viteza de download.

Viteza de download variază de la 300 Mbps la 500 Mbps, însă aceasta din urmă este disponibilă numai în Bucureşti şi alte câteva localităţi din ţară, precum Timişoara, Ploieşti, Cluj Napoca, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Alba Iulia. În privinţa preţurilor, Vodafone are tarife uşor mai mari. Principala problemă o reprezintă însă, de departe, viteza scăzută de upload în cazul ambelor abonamente.

Net 300Net 500
Pret cu TVA8 euro10 euro
Download max.300 Mbps500 Mbps
Upload maxim6 Mbps25 Mbps

Opţiuni suplimentare

Indiferent de abonamentul pe care îl alegi, poți închiria și un router Super Wi-Fi Box care suportă viteze de până la 500 Mbps.

De asemenea, opțional poți obține acces la serviciul de streaming de filme HBO Go pentru 3 euro pe lună (achiziționat direct de la sursă, HBO Go costă 4 euro pe lună) sau la pachetul Sport Go, care oferă acces la canalele TV de sport Looksport pentru 0.5 euro pe lună.

Ofertele de internet pentru acasa sunt destul de variate
Ofertele de internet pentru acasa sunt destul de variate

Cum mă abonez?

Pentru a te abona la unul dintre serviciile de internet oferite de Vodafone poţi plasa comanda direct pe site.

Internet pentru acasă de la Telekom

Probabil cea mai simplă ofertă de internet pentru acasă o vei găsi la Telekom. Operatorul german are în gamă o singură opțiune, care oferă o viteză maximă de până la 1 Gbps. Acest abonament este însă disponibil doar în aproximativ 30 de orașe din România. Locuitorii din celelalte localități primesc, cel mai probabil, un abonament cu o viteză mult mai mică, însă Telekom nu oferă detalii despre aceasta pe site-ul oficial.

Internet L
Pret cu TVA8 euro
Download940 Mbps
Upload maxim450 Mbps

Opţiuni suplimentare

Printre puținele opțiuni suplimentare se numără IP static (1 euro pe lună) și suita de securitate Norton Security Online 1, pentru care trebuie să plătești 1.19 euro pe lună.

Cum mă abonez?

Pentru a beneficia de preţurile menţionate în acest articol trebuie să faci comanda pe site-ul Telekom sau poți suna la numărul de telefon 021.9890.

Internetul pentru acasa este conditionat, in unele cazuri, si de alte servicii
Internetul pentru acasa este conditionat, in unele cazuri, si de alte servicii

Internet pentru acasă de la Orange

Cunoscut drept un operator de telefonie mobilă, Orange şi-a extins semnificativ portofoliul de servicii în ultimii ani. După ce a lansat Orange TV, platforma de televiziune prin satelit, operatorul portocaliu a lansat şi televiziune prin cablu şi, cel mai important pentru acest articol, internet pentru acasă prin fibra optică. Serviciile sunt furnizate pe baza infrastucturii Telekom, astfel că ar trebui să te aştepţi la o calitate asemănătoare a vitezei. Nu uita că, cel mai probabil până la sfârșitul anului 2021, Orange va prelua serviciul de internet fix deținut de Telekom.

Până atunci, Orange oferă două tipuri de abonamente pentru internet fix, în funcţie de viteza de download şi upload. Vestea bună este că cel mai bun pachet are viteza de download de aproape 1 Gbps şi o viteză de upload teoretică de 450 Mbps.

Orange FibrăFibră 500Fibră 1000
Download480 Mbps940 Mbps
Upload240 Mbps450 Mbps
Pret cu TVA7 euro8 euro

Opţiuni suplimentare

Fiecare abonament include un router Wi-Fi gratuit în cazul în care optezi pentru o perioadă contractuală de 2 ani. Dacă alegi un contract pe un singur an, trebuie să plătești o chirie lunară de 4 EUR. De asemenea, instalarea serviciului este gratuită doar în cazul contractelor pe 2 ani. Dacă nu, plătești o taxă de instalare de 60 de euro, echivalentul a circa 270 de lei.

Concluzii

Prin analiza ofertelor celor 4 mari provideri de internet putem trage câteva concluzii cu privire alegerea abonamentelor şi opţiunilor de care are nevoie un utilizator obişnuit:

  • Digi reprezintă cea mai bună alegere pentru un utilizator obişnuit care vrea un abonament de internet la cel mai mic preţ cu viteză decentă de pe orice dispozitiv. În plus, utilizatorii care au nevoie de viteze de minim 500 Mbps au două abonamente dedicate;
  • Vodafone se remarcă prin preţurile mai mari, dar mai ales prin viteza scăzută oferită pentru upload;
  • Telekom merită ales dacă vrei o conexiune de 1 Gbps, dar în zona ta nu exista acoperire de la Digi, singurul operator care mai oferă astfel de viteze;
  • Orange are o ofertă variată cu viteze de până la 1 Gbps, astfel că reprezintă o opţiune interesantă dacă eşti deja abonat la serviciile de telefonie mobilă.

Decizia finală depinde şi de acoperirea pe care fiecare provider o are în zona în care locuieşti. În principiu, monopolul celor de la Digi şi Vodafone din anumite zone ale Bucureştiului a încetat, însă nu este exclus ca în unele cartiere cel puţin unul dintre cei trei furnizori să nu fie prezent.

În orice caz, internetul pentru acasă oferit de Digi, Vodafone, Orange şi Telekom are viteze suficient de mari pentru utilizatorii obişnuiţi, care pot opta inclusiv pentru servicii suplimentare precum un router wireless pentru conectarea telefonului sau a tabletei.

219 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!