GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet pentru laptop fără abonament – Ce ofertă să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Numeroşi utilizatori de laptopuri au nevoie frecvent de o conexiune la internet chiar şi atunci când se află în mişcare, iar în această situaţie nu se pot baza întotdeauna pe reţele Wi-Fi.

Internetul oferit de operatorii de telecomunicaţie prin intermediul unui modem reprezintă una dintre cele mai bune soluţii într-o astfel de situaţie.

Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o astfel de conexiune doar sporadic, de exemplu atunci când pleci în concediu timp de două săptămâni, când ieşi două zile în weekend la munte sau când pleci frecvent din oraş câteva zile în scop profesional, un abonament la internet pe laptop nu este tocmai justificat, mai ales că şi preţurile sunt destul de piperate.

Într-o astfel de situaţie, soluţia ideală este să intri pe internet pe laptop printr-un serviciu prepay asemănător cu cel al cartelelor preplătite pentru telefonie mobilă. Vodafone, Orange, Telekom şi RCS-RDS oferă astfel de servicii.

Cu un simplu modem USB, te poti conecta la internet pe laptop fara dureri de cap

Cum te conectezi la internet pe laptop fără Wi-Fi?

Există laptopuri care au inclus un slot pentru cartele SIM 3G sau 4G, însă numărul acestora este destul de scăzut. Prin urmare, pentru a utiliza internet pe laptop fără abonament ai două variante:

  • cumperi un pachet format dintr-o cartela SIM şi un modem Wi-Fi sau USB. Cartela SIM se introduce în modemul Wi-Fi sau USB, modemul se conectează la laptop sau PC prin USB sau Wi-Fi şi, după ce urmezi instrucţiunile de utilizare, poţi naviga pe internet. Orange și Telekom au câteva modemuri Wi-Fi în ofertă:
FurnizorModemVitezaPret cu TVA
OrangeHuawei B310 Flybox (Wi-Fi)150 Mbps74 EUR (~340 lei)
TelekomConnect E3372H (Wi-Fi)150 Mbps200 lei
TelekomConnect E5577C (Wi-Fi)150 Mbps300 lei
  • folosești funcția de tethering a smartphone-ului tău, prin care telefonul generează o conexiune Wi-Fi la care conectezi laptopul. Într-o astfel de situație, vei consuma date din pachetul de date al telefonului tău, astfel că trebuie să fii atent câți GB ai în pachet. De asemenea, reține că utilizarea acestui serviciu scade autonomia bateriei telefonului cu circa 10% pe oră.
Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB

Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB

Cât costă internetul pentru laptop?

Am analizat ofertele operatorilor din România. Iată ce am găsit:

Internet pentru laptop la Orange

Orange nu are în ofertă opțiuni dedicate în mod special accesării internetului pe laptop, însă serviciul standard PrePay include câteva opțiuni doar cu internet, fără minute incluse. Practic, aceste opțiuni pot fi utilizate fără probleme pentru a accesa internetul pe laptop, de pe o cartelă SIM pe care nu o folosești pentru apeluri.

OrangeCreditTraficVitezaValabilitateBonus
Internet 55 EUR4 GB150 Mbps30 zile4 GB
Internet 66 EUR8 GB150 Mbps30 zile8 GB
Internet 88 EUR14 GB300 Mbps30 zile14 GB
Internet 1010 EUR18 GB300 Mbps30 zile14 GB

Internet pentru laptop la Vodafone

Dintre cei trei operatori cu oferte de internet la cartelă, Vodafone are singurul cu serviciu dedicat pentru laptopuri. Pe lângă faptul că poţi cumpăra internet pe laptop chiar şi pentru perioade scurte de timp (3 zile), există numeroase opţiuni în funcţie de traficul de date pe care estimezi că îl vei face. Dacă nu utilizezi serviciul zilnic, poţi chiar să cumperi valabilitate pentru două luni la un preţ accesibil cu o cantitate rezonabilă de trafic.

VodafoneCreditTraficVitezaValabilitate
Internet 3 zile1 EUR250 MB43.2 Mbps3 zile
Internet 30 zile5 EUR1 GB43.2 Mbps30 zile
Internet 30 zile Plus9 EUR4 GB100 Mbps30 zile
Internet 30 zile Intensiv10 EUR6 GB100 Mbps30 zile
Internet 30 zile Intensiv Plus15 EUR11 GB100 Mbps30 zile
Internet 60 zile Extensiv10 EUR3 GB100 Mbps30 zile
Internet 60 zile Extensiv Plus12 EUR5 GB100 Mbps30 zile

Dupa consumarea traficului inclus in optiune, traficul suplimentar se taxeaza cu 0.02 EUR/MB.

Totuși, o variantă mai bună ar fi să activezi o opțiune dedicată cartelelor clasice, întrucât în acest caz vei beneficia de semnificativ mai mult internet:

VodafoneCreditTraficVitezaValabilitate
Oferta 55 EUR2 GB43.2 Mbps3 zile
Oferta 66 EUR4 GB43.2 Mbps30 zile
Oferta 77 EUR6 GB100 Mbps30 zile
Oferta 88 EUR9 GB100 Mbps30 zile
Oferta 1010 EUR9 GB100 Mbps30 zile
Oferta 1212 EUR3 GB100 Mbps30 zile

Internet pentru laptop la Telekom

Telekom oferă servicii de internet pentru laptopuri doar pe bază de abonament. Prin urmare, dacă vrei un serviciu fără abonament, trebuie să aplici aceeași strategie ca în cazul operatorului Orange și să optezi pentru o opțiune de cartela care oferă doar internet. Telekom oferă 5 opţiuni pentru acest serviciu, cu avantajul că aici primeşti şi cantităţi ceva mai mari de trafic inclus, care poate ajunge chiar şi la 13 GB.

TelekomCreditTraficVitezaValabilitate
Internet Nelimitat XS+2 EUR0.5 GB21.6 Mbps7 zile
Internet Nelimitat S+5 EUR1 GB21.6 Mbps30 zile
Internet Nelimitat M+7 EUR3 GB150 Mbps30 zile
Internet Nelimitat L+10 EUR6 GB150 Mbps30 zile
Internet Nelimitat XL+15 EUR13 GB150 Mbps30 zile

Dupa consumarea traficului inclus in optiune, traficul suplimentar se taxeaza cu 0.01 EUR/MB.

Internet pentru laptop la RCS-RDS

După lansarea produselor de telefonie mobilă, RCS-RDS permite utilizarea serviciului Digi Net Mobil şi fără necesitatea de a avea un abonament la Digi Net, serviciul de internet fix al operatorului. Totuşi, este important de menţionat că, spre deosebire de ceilalţi 3 operatori, serviciul Digi Net Mobil este de fapt pe bază de abonament.

RCS-RDSAbonamentTraficVitezaValabilitate
Activ15 lei10 GB21.6 / 150 Mbps30 zile
Activ Plus25 lei20 GB21.6 / 150 Mbps30 zile
Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop

Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop

Ce ofertă de internet pentru laptop să aleg?

Cei 4 operatori au o ofertă bogată de opţiuni pentru a accesa internetul pe laptop printr-un modem. Trebuie însă să iei în calcul şi calitatea reţelei fiecărui operator, iar Orange oferă în prezent cele mai bune servicii din acest punct de vedere: cea mai mare viteză (300 Mbps) şi cea mai bună acoperire la nivelul ţării. Vodafone are de asemenea o reţea 3G performantă, dar reţeaua 4G este încă destul de slabă, în timp ce Telekom a semnat un parteneriat prin care a primit acces la reţeaua 4G a celor de la Orange. Între timp, de la RCS-RDS ar trebui să ai cele mai puţine pretenţii în privinţa vitezei.

Nu există un operator care să ofere cea mai bună soluţie în orice condiţii, motiv pentru care totul depinde de modul în care vrei să foloseşti internetul pe laptop. Noi am identificat câteva situaţii pentru a-ţi oferi câteva sugestii:

  • ai nevoie de internet pe laptop într-un weekend – Dacă pleci la munte sau la mare într-un weekend, opţiunea Vodafone Internet 3 zile de 1 EUR valabilă pentru 3 zile este cea mai bună soluţie, pentru că îţi oferă valabilitate exact cât ai nevoie, iar preţul este nesemnificativ. Alternativ, poţi alege şi opţiunea Telekom Internet Nelimitat XS+ de 2 euro pentru 500 MB pe care îi poţi folosi 7 zile.
  • ai nevoie de internet pe laptop pentru o săptămână – În această situaţie, există mai multe soluţii. Cea mai simplă este opţiunea Telekom Internet Nelimitat XS+ de 2 euro pentru 500 MB pe care îi poţi folosi 7 zile. Dacă ai nevoie de mai mult de 500 MB, poţi alege una dintre opţiunile de 5 EUR oferite de Vodafone, Orange şi Telekom, fiecare cu minim 1 GB inclus.
  • ai nevoie de internet pe laptop permanent, dar fără trafic mare – Dacă utilizezi internetul pe laptop doar ocazional în timpul zilei, dar ai nevoie de el în fiecare zi, alege Internet 60 zile Extensiv sau Internet 60 zile Extensiv Plus de la Vodafone. Ambele au valabilitate 60 de zile şi îţi oferă 3 GB, respectiv 5 GB de trafic inclus.
  • ai nevoie de internet pe laptop permanent, cu mult trafic inclus – Într-o astfel de situaţie va trebui să alegi opțiunea Orange 10 de 10 EUR, pentru care primești 18 GB, cea mai mare cantitate disponibilă în prezent în ofertele operatorilor.

Acoperire pentru internet pentru laptop

Dacă vei folosi laptopul în Bucureşti sau în marile oraşe nu vei avea probleme cu acoperirea reţelei 3G sau 4G la niciunul dintre operatori. Dacă vrei să pleci însă pe munte ar fi bine să analizezi şi acoperirea oferită de fiecare operator în parte, pentru că este posibil ca unii dintre ei să nu stea prea bine la acest capitol.

Concluzii

Existenţa a trei operatori pe piaţa internetului pentru laptop fără abonament asigură o diversitate destul de mare a ofertei, la care se adaugă şi concurenţa pe abonamente a celor de la RCS-RDS. În principiu, Vodafone este cea mai bună alegere dacă utilizezi internetul pe laptop pentru scurte perioade de timp, în timp ce Orange, Vodafone şi Telekom se luptă cu oferte aproximativ egale pe segmentul de trafic mediu şi mare.

Decizia finală îţi aparţine în totalitate în funcţie de modul în care intenţionezi să utilizezi un astfel de serviciu. Pe baza acestor oferte, tu ce operator ai alege pentru un astfel de serviciu?

89 comentarii

  1. roman

    22 noiembrie 2015 la 19:12

    lucrez in olanda si oferta tmobile pentru blackberry oferea internet nelimitat in varianta prepay,o varianta de a avea cu 10 euro pe luna internet nelimitat folosind telefonul ca modem

  2. Rol

    28 februarie 2016 la 23:06

    Deci un stick cu internet e un fel de antena? Daca la țară nu am semnal la telefon nu-mi va merge internetul nici pe laptop de pe stick?

    • adi

      6 martie 2016 la 06:04

      Corect

      • Rol

        6 martie 2016 la 23:39

        Multumesc!

  3. George

    11 martie 2016 la 05:07

    Dacă am un telefon SAMSUNG II cu cartelă prepay pe ORANGE, îl pot folosi îmrumutând conexiunea de pe telefon, pe laptop pentru a mă conecta cu laptopul, așezându-l lângă laptop? Am varianta cu 6 euro minute: 1000 Mb, minute nelimitate în rețea, 200 minute int. fix și mobil, 700 min naț. sau internaț SUA, UE-fix.
    Mulțumesc
    George

    • Daniel Popescu

      11 martie 2016 la 11:00

      Da, se poate, prin functia tethering. Mai multe detalii despre cum o poti folosi gasesti in acest articol: https://www.giz.ro/internet/tethering-internet-telefon-15508/

      • Ina

        7 noiembrie 2019 la 17:52

        As avea nevoie de Internet cu stick ptr calculator pe o perioada de aproximativ o luna,zona Buzau-Rm.Sarat.
        Ce retea imi recomandati?Spre ce oferta sa ma orientez?
        Mentionez faptul ca Orange nu are un semnal bun iar DIGI deloc.

  4. aca

    10 aprilie 2016 la 18:53

    As dori un stick.pt 3 zile. As dori sa lucrez de acasa, undeva de la tara.Program 7 ore/ zi. Verificare mailuri, discutii skye, browsing. Care credeti ca e cea mai avantajoasa oferta? Ce mi s ar potrivi cel mai bine?

  5. Natly Stefan

    2 mai 2016 la 20:36

    La Resita nu ai doua optiuni ,TELEKOM nu-ti ofera stickul fara abonamen .
    Am nevoie doar doua Luni de Internet mobil .Alternativ pentru mine este
    in acest caz doar Vodafone.

  6. Ninna

    7 mai 2016 la 03:14

    Locuiesc in Australia si marti plec spre Romania,Focsani iau leptopul cu mine , stau o luna, si va rog sa-mi spuneti care ar fi cea mai buna varianta sa am internet pe leptop in aceasta luna, va multumesc , sunteti '' the best ''

    • Bcf

      26 mai 2016 la 09:14

      Eu am Orange Young. Trafic nelimitat de la 9 dimineața până pe la 18.. Primii 3gb sunt la viteza 4g apoi ai banda de 128 kbps. O să îți meargă rău dar cel puțin merge..opțiunea costă 7 euro pe lună. Si trebuie sa îți dai cnpul și să ai până în 36 ani parcă…

      • Andrei Mocanu

        8 octombrie 2016 la 00:10

        Este super că există asa ceva. Eu mi as dori să e au unul de la orange că îmi place ff mult cum lucrează. E de incredere si mă ajută mereu îi iubesc 😉 deci cât ar costa un stik cu internet pentru Lenovo x 220?

  7. Alex

    26 mai 2016 la 21:01

    Poți să-mi dai, te rog, niste optiuni de internet pentru familia mea care locuiește în zona Bicaz, Neamț? Din câte știu, Orange are cea mai buna acoperire în zona si as vrea un modem la care să se conecteze 2 telefoane si o tabletă. Internetul va fi folosit în principal pentru skype, viber si facebook. Mulțumesc!

  8. Daniel

    19 septembrie 2016 la 22:51

    As alege clar rds-rcs! Este de departe cel mai ieftin si are de doua or mai mult trafic decat celelate retele! Este, deci, de patru ori mai ieftin!

  9. Andrei Mocanu

    8 octombrie 2016 la 00:02

    Bună!eu as alege orice doar internet să am. Asa că cum fac să iau si eu unul?

  10. Elena

    17 octombrie 2016 la 08:45

    Buna ziua,nu las un comentariu,dar vreau sa va pun o intrebare,cum pot mari raza de semnal la un stik pe care am internet ,dar nu in toate zonele unde ma deplasez ,am semnal de retea?Multumesc.

    • Cosmin Dumitru

      25 octombrie 2016 la 15:52

      Nu poti. Nu stick-ul da internet, ci capteaza. Daca semnalul este slab acolo unde te deplasezi… nu prea ai ce face.

  11. Roxy

    16 noiembrie 2016 la 01:23

    Buna, pentru calatoriile in strainatate,ce retea recomanzi? Multumesc!

  12. Calin

    15 ianuarie 2017 la 00:29

    Am un stik cu abonament la telecom,dar nu i-mi dau internet nelimitat.De ce?

  13. TIBOR

    28 ianuarie 2017 la 07:40

    Un articol bun, la obiect, bine documentat. De cind s-a scris, s-au mai modificat anumite abonamente/Prepay la operatorii de telefonie/date , dar principiul de functionare e cam acelasi. Stick, de expl, se poate cumpara si second-hand, SIM-ul poate fi Prepay, etc… Dar la toate astea, sta la baza semnalul de receptie : unde nu e, nici net nu e!

    • Echipa Giz.ro

      31 ianuarie 2017 la 13:42

      Urmeaza sa actualizam articolul cu ofertele actuale ale operatorilor.

  14. Marcel

    7 februarie 2017 la 14:09

    O intrebare te rog, cu un modem usb de ORANGE, pot prinde internet de la rds-rcs printr-o antena externa legata la modem ? MULTUMESC

  15. Marcel

    7 februarie 2017 la 14:29

    Va salut Un modem usb,evalabil si pentru un PC de camera,NU laptop? MULTUMESC

  16. mona

    8 martie 2017 la 17:11

    Buna …vreau si eu un modem rcs.rds dar la liber..
    Poate sa,mi spuna cineva daca cumpar de pe olx …decodate ….functioneaza….
    Eu am cartela digi mobil .functioneaza foarte bine…chiar daca sunt la tara …astept raspuns…va multumesc

  17. Daniela

    17 iulie 2017 la 20:47

    Telekom Internet Ltd 6GB.

  18. viorel

    13 septembrie 2017 la 18:41

    Astazi am fost s-a iau internet pe 1 luna si nici un operator nu are in pachet asa ceva numai abonamente de 1si 2 ani asa ca m-ai studiati piata

    • Echipa Giz.ro

      13 septembrie 2017 la 19:33

      Este interesul operatorilor sa vanda abonamente. Verifica pe site-ul fiecarui operator in parte. Asa cum am mentionat si in articol, Vodafone ofera un serviciu de cartela pentru laptop, despre care gasesti detalii aici: vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/internet/internet-pe-laptop-sau-tableta/cartela-internet/index.htm#tab-1

      La ceilalti operatori poti cumpara un banal SIM prepay cu numar pe care sa-l conectezi la laptop printr-un modem Wi-Fi sau prin tethering de pe telefon. Solutii exista :)

  19. Terezia

    2 octombrie 2017 la 10:23

    Buna ziua, am folosit mult net ptr. laptop cu modem de la Vodafone.La începutul contractului a fost ok.Apoi dupa un an ma sunau ptr. oferte.Daca nu le accepti simti la trafic.Dupa ce se termina GB din contract, viteza ar trebui sa scada si tu sa ai net.Surpriza, nu ai net deloc.De 20 de ani sunt client Vodafone dar înafara de semnalul bun la telefon nu ii pot lauda.Daca vrei sa prelungesti abonamentul la telefon, iti mareste abonamentul si platesti si ceva la telefon, in functie de ce aparat doresti.Nu au marketing bun ptr. loialitate.
    Multmesc

  20. Sandu

    4 decembrie 2017 la 13:40

    Ce tip de cartela ar trebui sa iau pt a avea internet si minute în roming atita vreme cit lucrez o luna si jumatate pe comunitate dupa care stau în tara doua trei saptamîni.Cei de la orange au spus ca am abuzat de internet iar acum platesc pt fiecare minut vorbit si pt fiecare mb consumat.Am neaparat nevoie de internet macar in roming fiindca primesc comenzi prin internet

    • Echipa Giz.ro

      5 decembrie 2017 la 19:46

      Din pacate, ofertele de roaming la cartela nu sunt deloc atractive dupa, ironic, eliminarea tarifelor de roaming. Pentru cazul tau cea mai buna optiune este sa treci pe un abonament cu beneficii in roaming.

  21. Tmocea

    18 decembrie 2017 la 14:03

    Am nevoie de internet pentru vizualizarea a 3 camere de supraveghere la o casa la țară care ar fi varianta cea mai ieftină si de unde ?

  22. Georgescu Cornel

    15 iulie 2018 la 09:49

    Oferte acceptabile pentru România,dar am și eu o întrebare ce model de stik pot folosi la un laptop miriam 2 în 1 nu 8730 ce model este compatibil mă ajută și pe mine cineva.va mulțumesc

  23. Covrigea

    19 iulie 2018 la 21:19

    Netul de pe stick la Digi este o mare teapa.In Bucuresti am o viteza mai mica decat cand mergea acum 15 ani prin telefon,Mai mult sta, Astepti minute sa incarce o pagina.Aveam mari asteptari de la ei .Am toate serviciike posibile de la Telekom si am zis sa incerc stickul de la Digi pt laptop.O sa renunt si la Telekom din cauza tarifelor foarte mari si la porcaria de stick de la Digi

  24. PAVEL FLORIN

    13 octombrie 2018 la 10:01

    Buna ziua ! Ma intereseaza internetul pe laptop fara abonament doar cu valabilitate mai mare a creditului, pentru ca nu beneficiez de ocazii de deplasare foarte dese. 2-3 deplasari lunare unde tilizez internetul la laptop 1-2 ore. nu fac descarcari sau alte operatii mai diversificate. Va rag daca ma poate ajuta cineva cu o sugestie dar sa nu fie costisitoare pentru ca am propleme la capitolul Financiar !VA MULTUMESC ANTICIPAT !

    • Echipa Giz.ro

      14 octombrie 2018 la 19:40

      Cea mai "ieftina" solutie este sa folosesti internetul de pe telefon prin functia de tethering. Pentru sesiuni ocazionale de doua ore nu vei consuma mai mult de cateva zeci, maxim cateva sute de MB pe sesiune. Solutia este avantajoasa daca ai o oferta generoasa de date pe telefon si acces la priza, pentru ca tethering consuma cam 10% pe ora din bateria telefonului

  25. Borșa Florentina

    13 noiembrie 2018 la 11:19

    Bună ziua. Doresc internet pe laptop și locuiesc in zonă rurală. Aș dori un sfat.

    • Echipa Giz.ro

      18 noiembrie 2018 la 13:32

      Daca nu ai posibilitea de a te conecta la o retea Wi-Fi, poti folosi si functia de tethering a telefonului, prin care utilizezi datele operatorului. Totusi, pentru utilizare regulata a laptopului, solutia unui modem 4G este mai potrivita.

  26. Liceul Tehnologic Carsium Hîrşova

    13 decembrie 2018 la 15:45

    Dorim sa achizionăm stick cu net intr-un proiect. Nu prea reusim sa contactam firmele pentru a le trimite invitaţiile si sa ne trimită oferte. Ne puteţi ajuta cu date de contact, email, orice. Multumim

    • cebuc

      22 mai 2020 la 16:50

      o.k.vreau antena internet.

  27. DAN

    16 septembrie 2020 la 22:57

    Multumesc pentru informatiile profesionale . Eram in dilema! Aleg ORANGE, dupa ce voi cumpara un modem. Sau, avand deja un modem al unui operator de care …nu vreau sa ma mai folosesc,sa incerc o decodare. Oare ar fi posibil? Daca voi gasi raspuns si la aceasta intrebare, as face o economie considerabila. Multumesc pentru orientare! Sa auzim numai de bine!

  28. Bud florin

    24 martie 2021 la 12:39

    Cu un stic de internet pt leptop va merge internetul pt tv mai bine decat cu hospotul.

  29. Bud florin

    24 martie 2021 la 12:57

    Eu am internet pe leptop luat prin hospot de pe tableta la telekom.prog tv romanesti merg bine dar cele internationale geografi tlc histori se antrerup sau nu merg de loc.ce ar fi de facut pt a viziona tv mai bine stik internet ruter sau ce astept sami spuneti o zi buna

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri