Internet pentru laptop fără abonament – Ce ofertă să aleg?

Internet pentru laptop fără abonament – Ce ofertă să aleg?

Numeroşi utilizatori de laptopuri au nevoie frecvent de o conexiune la internet chiar şi atunci când se află în mişcare, iar în această situaţie nu se pot baza întotdeauna pe reţele Wi-Fi.

Internetul oferit de operatorii de telecomunicaţie prin intermediul unui modem reprezintă una dintre cele mai bune soluţii într-o astfel de situaţie.

Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o astfel de conexiune doar sporadic, de exemplu atunci când pleci în concediu timp de două săptămâni, când ieşi două zile în weekend la munte sau când pleci frecvent din oraş câteva zile în scop profesional, un abonament la internet pe laptop nu este tocmai justificat, mai ales că şi preţurile sunt destul de piperate.

Într-o astfel de situaţie, soluţia ideală este să intri pe internet pe laptop printr-un serviciu prepay asemănător cu cel al cartelelor preplătite pentru telefonie mobilă. Vodafone, Orange, Telekom şi RCS-RDS oferă astfel de servicii.

Cu un simplu modem USB, te poti conecta la internet pe laptop fara dureri de cap

Cum te conectezi la internet pe laptop fără Wi-Fi?

Există laptopuri care au inclus un slot pentru cartele SIM 3G sau 4G, însă numărul acestora este destul de scăzut. Prin urmare, pentru a utiliza internet pe laptop fără abonament ai două variante:

  • cumperi un pachet format dintr-o cartela SIM şi un modem Wi-Fi sau USB. Cartela SIM se introduce în modemul Wi-Fi sau USB, modemul se conectează la laptop sau PC prin USB sau Wi-Fi şi, după ce urmezi instrucţiunile de utilizare, poţi naviga pe internet. Orange și Telekom au câteva modemuri Wi-Fi în ofertă:
FurnizorModemVitezaPret cu TVA
OrangeHuawei B310 Flybox (Wi-Fi)150 Mbps74 EUR (~340 lei)
TelekomConnect E3372H (Wi-Fi)150 Mbps200 lei
TelekomConnect E5577C (Wi-Fi)150 Mbps300 lei
  • folosești funcția de tethering a smartphone-ului tău, prin care telefonul generează o conexiune Wi-Fi la care conectezi laptopul. Într-o astfel de situație, vei consuma date din pachetul de date al telefonului tău, astfel că trebuie să fii atent câți GB ai în pachet. De asemenea, reține că utilizarea acestui serviciu scade autonomia bateriei telefonului cu circa 10% pe oră.
Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB
Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB

Cât costă internetul pentru laptop?

Am analizat ofertele operatorilor din România. Iată ce am găsit:

Internet pentru laptop la Orange

Orange nu are în ofertă opțiuni dedicate în mod special accesării internetului pe laptop, însă serviciul standard PrePay include câteva opțiuni doar cu internet, fără minute incluse. Practic, aceste opțiuni pot fi utilizate fără probleme pentru a accesa internetul pe laptop, de pe o cartelă SIM pe care nu o folosești pentru apeluri.

OrangeCreditTraficVitezaValabilitateBonus
Internet 55 EUR4 GB150 Mbps30 zile4 GB
Internet 66 EUR8 GB150 Mbps30 zile8 GB
Internet 88 EUR14 GB300 Mbps30 zile14 GB
Internet 1010 EUR18 GB300 Mbps30 zile14 GB

Internet pentru laptop la Vodafone

Dintre cei trei operatori cu oferte de internet la cartelă, Vodafone are singurul cu serviciu dedicat pentru laptopuri. Pe lângă faptul că poţi cumpăra internet pe laptop chiar şi pentru perioade scurte de timp (3 zile), există numeroase opţiuni în funcţie de traficul de date pe care estimezi că îl vei face. Dacă nu utilizezi serviciul zilnic, poţi chiar să cumperi valabilitate pentru două luni la un preţ accesibil cu o cantitate rezonabilă de trafic.

VodafoneCreditTraficVitezaValabilitate
Internet 3 zile1 EUR250 MB43.2 Mbps3 zile
Internet 30 zile5 EUR1 GB43.2 Mbps30 zile
Internet 30 zile Plus9 EUR4 GB100 Mbps30 zile
Internet 30 zile Intensiv10 EUR6 GB100 Mbps30 zile
Internet 30 zile Intensiv Plus15 EUR11 GB100 Mbps30 zile
Internet 60 zile Extensiv10 EUR3 GB100 Mbps30 zile
Internet 60 zile Extensiv Plus12 EUR5 GB100 Mbps30 zile

Dupa consumarea traficului inclus in optiune, traficul suplimentar se taxeaza cu 0.02 EUR/MB.

Totuși, o variantă mai bună ar fi să activezi o opțiune dedicată cartelelor clasice, întrucât în acest caz vei beneficia de semnificativ mai mult internet:

VodafoneCreditTraficVitezaValabilitate
Oferta 55 EUR2 GB43.2 Mbps3 zile
Oferta 66 EUR4 GB43.2 Mbps30 zile
Oferta 77 EUR6 GB100 Mbps30 zile
Oferta 88 EUR9 GB100 Mbps30 zile
Oferta 1010 EUR9 GB100 Mbps30 zile
Oferta 1212 EUR3 GB100 Mbps30 zile

Internet pentru laptop la Telekom

Telekom oferă servicii de internet pentru laptopuri doar pe bază de abonament. Prin urmare, dacă vrei un serviciu fără abonament, trebuie să aplici aceeași strategie ca în cazul operatorului Orange și să optezi pentru o opțiune de cartela care oferă doar internet. Telekom oferă 5 opţiuni pentru acest serviciu, cu avantajul că aici primeşti şi cantităţi ceva mai mari de trafic inclus, care poate ajunge chiar şi la 13 GB.

TelekomCreditTraficVitezaValabilitate
Internet Nelimitat XS+2 EUR0.5 GB21.6 Mbps7 zile
Internet Nelimitat S+5 EUR1 GB21.6 Mbps30 zile
Internet Nelimitat M+7 EUR3 GB150 Mbps30 zile
Internet Nelimitat L+10 EUR6 GB150 Mbps30 zile
Internet Nelimitat XL+15 EUR13 GB150 Mbps30 zile

Dupa consumarea traficului inclus in optiune, traficul suplimentar se taxeaza cu 0.01 EUR/MB.

Internet pentru laptop la RCS-RDS

După lansarea produselor de telefonie mobilă, RCS-RDS permite utilizarea serviciului Digi Net Mobil şi fără necesitatea de a avea un abonament la Digi Net, serviciul de internet fix al operatorului. Totuşi, este important de menţionat că, spre deosebire de ceilalţi 3 operatori, serviciul Digi Net Mobil este de fapt pe bază de abonament.

RCS-RDSAbonamentTraficVitezaValabilitate
Activ15 lei10 GB21.6 / 150 Mbps30 zile
Activ Plus25 lei20 GB21.6 / 150 Mbps30 zile
Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop
Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop

Ce ofertă de internet pentru laptop să aleg?

Cei 4 operatori au o ofertă bogată de opţiuni pentru a accesa internetul pe laptop printr-un modem. Trebuie însă să iei în calcul şi calitatea reţelei fiecărui operator, iar Orange oferă în prezent cele mai bune servicii din acest punct de vedere: cea mai mare viteză (300 Mbps) şi cea mai bună acoperire la nivelul ţării. Vodafone are de asemenea o reţea 3G performantă, dar reţeaua 4G este încă destul de slabă, în timp ce Telekom a semnat un parteneriat prin care a primit acces la reţeaua 4G a celor de la Orange. Între timp, de la RCS-RDS ar trebui să ai cele mai puţine pretenţii în privinţa vitezei.

Nu există un operator care să ofere cea mai bună soluţie în orice condiţii, motiv pentru care totul depinde de modul în care vrei să foloseşti internetul pe laptop. Noi am identificat câteva situaţii pentru a-ţi oferi câteva sugestii:

  • ai nevoie de internet pe laptop într-un weekend – Dacă pleci la munte sau la mare într-un weekend, opţiunea Vodafone Internet 3 zile de 1 EUR valabilă pentru 3 zile este cea mai bună soluţie, pentru că îţi oferă valabilitate exact cât ai nevoie, iar preţul este nesemnificativ. Alternativ, poţi alege şi opţiunea Telekom Internet Nelimitat XS+ de 2 euro pentru 500 MB pe care îi poţi folosi 7 zile.
  • ai nevoie de internet pe laptop pentru o săptămână – În această situaţie, există mai multe soluţii. Cea mai simplă este opţiunea Telekom Internet Nelimitat XS+ de 2 euro pentru 500 MB pe care îi poţi folosi 7 zile. Dacă ai nevoie de mai mult de 500 MB, poţi alege una dintre opţiunile de 5 EUR oferite de Vodafone, Orange şi Telekom, fiecare cu minim 1 GB inclus.
  • ai nevoie de internet pe laptop permanent, dar fără trafic mare – Dacă utilizezi internetul pe laptop doar ocazional în timpul zilei, dar ai nevoie de el în fiecare zi, alege Internet 60 zile Extensiv sau Internet 60 zile Extensiv Plus de la Vodafone. Ambele au valabilitate 60 de zile şi îţi oferă 3 GB, respectiv 5 GB de trafic inclus.
  • ai nevoie de internet pe laptop permanent, cu mult trafic inclus – Într-o astfel de situaţie va trebui să alegi opțiunea Orange 10 de 10 EUR, pentru care primești 18 GB, cea mai mare cantitate disponibilă în prezent în ofertele operatorilor.

Acoperire pentru internet pentru laptop

Dacă vei folosi laptopul în Bucureşti sau în marile oraşe nu vei avea probleme cu acoperirea reţelei 3G sau 4G la niciunul dintre operatori. Dacă vrei să pleci însă pe munte ar fi bine să analizezi şi acoperirea oferită de fiecare operator în parte, pentru că este posibil ca unii dintre ei să nu stea prea bine la acest capitol.

Concluzii

Existenţa a trei operatori pe piaţa internetului pentru laptop fără abonament asigură o diversitate destul de mare a ofertei, la care se adaugă şi concurenţa pe abonamente a celor de la RCS-RDS. În principiu, Vodafone este cea mai bună alegere dacă utilizezi internetul pe laptop pentru scurte perioade de timp, în timp ce Orange, Vodafone şi Telekom se luptă cu oferte aproximativ egale pe segmentul de trafic mediu şi mare.

Decizia finală îţi aparţine în totalitate în funcţie de modul în care intenţionezi să utilizezi un astfel de serviciu. Pe baza acestor oferte, tu ce operator ai alege pentru un astfel de serviciu?

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!