Cum să dai internet de pe laptop pe telefon: transformă notebook-ul în router

Cum să dai internet de pe laptop pe telefon: transformă notebook-ul în router

Una dintre cele mai apreciate funcţii ale unui smartphone este posibilitatea de a împărţi o conexiune de date cu un alt dispozitiv, facilitate utilă dacă un prieten are nevoie să se conecteze la internet, dar nu are o reţea Wi-Fi în zonă sau a depăşit traficul de date inclus în abonament sau extraoptiune.

Puţini ştiu însă că o funcţie similară este disponibilă şi în cazul sistemului de operare furnizat de Microsoft pentru calculatoare şi laptopuri, începând cu Windows 7. Nici nu este de mirare, întrucât opţiunea de adaptor virtual wireless este ascunsă în cadrul sistemului de operare, iar în Windows 8 poate fi activată doar prin comenzi în Command Prompt.

Pentru a putea utiliza această funcţie trebuie doar ca laptopul tău să aibă o placă de reţea wireless, ceea ce se întâmplă în cazul tuturor dispozitivelor comercializate în magazine în ultimii ani.

Cum dai internet de pe notebook pe smartphone

Pentru a evita să apelezi la setări complexe în cadrul meniurilor din Windows sau la comenzi text în Command Prompt, poţi folosi un utilitar complet gratuit, simplu şi intuitiv. Numele său este Virtual Router şi este disponibil gratuit aici.

După descărcarea fişierului .msi, trebuie doar să instalezi aplicaţia şi să o rulezi. Programul are o interfaţă foarte simplă şi intuitivă, iar la prima rulare vei fi întâmpinat de această fereastră:

Configurarea aplicatiei Virtual router
Configurarea aplicatiei Virtual router

În acest punct trebuie doar să stabileşti câteva setări. La Network Name (SSID) introduci un nume pentru reţeaua Wi-Fi pe care urmează să o creezi, iar în câmpul Password introduci o parolă pentru această reţea. Noi îţi recomandăm să foloseşti o parolă complexă pe care o poţi crea şi prin accesarea ghidului pentru o parolă puternică. Parola este criptată prin protocolul WPA2, cel mai popular şi sigur folosit în prezent.

Nu în ultimul rând, în câmpul Shared Connection alegi conexiunea la internet pe care vrei să o împarţi cu alte persoane, iar în cazul nostru este vorba despre reţeaua Wi-Fi. Tot ce trebuie să mai faci este să apeşi butonul Start Virtual Router.

Cum te conectezi la reţeaua Wi-Fi generată de laptop

Conectarea la o astfel de conexiune de internet este foarte simplă, întrucât operaţiunea este similară cu cea pentru conectarea la orice altă conexiune Wi-Fi.

Din setările telefonului tău, accesează meniul Settings – Wi-Fi (denumirile exact pot varia în funcţie de marcă telefonului şi versiunea sistemului de operare), caută reţeaua Wi-Fi creată anterior şi introdu parola.

Cum conectezi telefonul la noua retea
Cum conectezi telefonul la noua retea

Cum opreşti conexiunea de date

După lansarea conexiunii Wi-Fi virtuale, aplicaţia Virtual Router îţi afişează inclusiv o listă cu dispozitivele conectate la aceasta, indiferent că este vorba despre un smartphone sau un alt calculator.

Tot din această fereastră poţi oricând să opreşti conexiunea wireless astfel creată atunci când nu mai doreşti să o împarţi şi cu alte persoane. Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să apeşi butonul Stop Virtual Router. Ulterior, când vrei să dai încă o dată internet de la laptop către un telefon, porneşti din nou utilitarul Virtual Router.

Oprirea aplicatiei Virtual Router
Oprirea aplicatiei Virtual Router

Concluzii

Prin utilizarea unei funcţii ascunse în sistemului de operare Windows şi a unui utilitar simplu şi intuitiv ai posibilitatea de a împărţi propria conexiune la internet cu alte persoane prin generarea unei reţele Wi-Fi.

Prin această metodă, laptopul tău se transformă practic într-un router wireless, o opţiune utilă în cazul în care din diverse motive nu ai un router sau acesta a suferit o defecţiune care necesită reparare sau înlocuire.

10 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!