GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să dai internet de pe laptop pe telefon: transformă notebook-ul în router

Autor: Echipa Giz.ro

Una dintre cele mai apreciate funcţii ale unui smartphone este posibilitatea de a împărţi o conexiune de date cu un alt dispozitiv, facilitate utilă dacă un prieten are nevoie să se conecteze la internet, dar nu are o reţea Wi-Fi în zonă sau a depăşit traficul de date inclus în abonament sau extraoptiune.

Puţini ştiu însă că o funcţie similară este disponibilă şi în cazul sistemului de operare furnizat de Microsoft pentru calculatoare şi laptopuri, începând cu Windows 7. Nici nu este de mirare, întrucât opţiunea de adaptor virtual wireless este ascunsă în cadrul sistemului de operare, iar în Windows 8 poate fi activată doar prin comenzi în Command Prompt.

Pentru a putea utiliza această funcţie trebuie doar ca laptopul tău să aibă o placă de reţea wireless, ceea ce se întâmplă în cazul tuturor dispozitivelor comercializate în magazine în ultimii ani.

Cum dai internet de pe notebook pe smartphone

Pentru a evita să apelezi la setări complexe în cadrul meniurilor din Windows sau la comenzi text în Command Prompt, poţi folosi un utilitar complet gratuit, simplu şi intuitiv. Numele său este Virtual Router şi este disponibil gratuit aici.

După descărcarea fişierului .msi, trebuie doar să instalezi aplicaţia şi să o rulezi. Programul are o interfaţă foarte simplă şi intuitivă, iar la prima rulare vei fi întâmpinat de această fereastră:

Configurarea aplicatiei Virtual router

Configurarea aplicatiei Virtual router

În acest punct trebuie doar să stabileşti câteva setări. La Network Name (SSID) introduci un nume pentru reţeaua Wi-Fi pe care urmează să o creezi, iar în câmpul Password introduci o parolă pentru această reţea. Noi îţi recomandăm să foloseşti o parolă complexă pe care o poţi crea şi prin accesarea ghidului pentru o parolă puternică. Parola este criptată prin protocolul WPA2, cel mai popular şi sigur folosit în prezent.

Nu în ultimul rând, în câmpul Shared Connection alegi conexiunea la internet pe care vrei să o împarţi cu alte persoane, iar în cazul nostru este vorba despre reţeaua Wi-Fi. Tot ce trebuie să mai faci este să apeşi butonul Start Virtual Router.

Cum te conectezi la reţeaua Wi-Fi generată de laptop

Conectarea la o astfel de conexiune de internet este foarte simplă, întrucât operaţiunea este similară cu cea pentru conectarea la orice altă conexiune Wi-Fi.

Din setările telefonului tău, accesează meniul Settings – Wi-Fi (denumirile exact pot varia în funcţie de marcă telefonului şi versiunea sistemului de operare), caută reţeaua Wi-Fi creată anterior şi introdu parola.

Cum conectezi telefonul la noua retea

Cum conectezi telefonul la noua retea

Cum opreşti conexiunea de date

După lansarea conexiunii Wi-Fi virtuale, aplicaţia Virtual Router îţi afişează inclusiv o listă cu dispozitivele conectate la aceasta, indiferent că este vorba despre un smartphone sau un alt calculator.

Tot din această fereastră poţi oricând să opreşti conexiunea wireless astfel creată atunci când nu mai doreşti să o împarţi şi cu alte persoane. Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să apeşi butonul Stop Virtual Router. Ulterior, când vrei să dai încă o dată internet de la laptop către un telefon, porneşti din nou utilitarul Virtual Router.

Oprirea aplicatiei Virtual Router

Oprirea aplicatiei Virtual Router

Concluzii

Prin utilizarea unei funcţii ascunse în sistemului de operare Windows şi a unui utilitar simplu şi intuitiv ai posibilitatea de a împărţi propria conexiune la internet cu alte persoane prin generarea unei reţele Wi-Fi.

Prin această metodă, laptopul tău se transformă practic într-un router wireless, o opţiune utilă în cazul în care din diverse motive nu ai un router sau acesta a suferit o defecţiune care necesită reparare sau înlocuire.

10 comentarii

  1. Daniel

    12 august 2015 la 10:35

    interesanta aplicatie, eu foloseam connectify…. ideea este ca nu functioneaza inca pe windows 10. sa speram ca o sa aiba parte de un update functional in viitor.

    • Daniel Popescu

      12 august 2015 la 11:42

      Connectify este o alta aplicatie, insa presupune setari mai avansate, motiv pentru care am ales un utilitar mai simplu. Probabil ca in scurt timp va aparea un update si pentru Windows 10.

  2. Cristian

    11 septembrie 2015 la 13:27

    Nu mi s-a intamplat sa am nevoie sa dau net de pe laptop pe telefon, in schimb invers s-a intamplat de multe ori. Interesante informatii, de stiut pentru situatii viitoare :D

  3. Marius

    11 decembrie 2015 la 22:07

    problema este ca la setarea ferestrei Shared connection nu imi apare optiunea WI-FI. Nu apare decit Ethernet sau NONE. Care poate fi explicatia?

    • AndreAS

      3 mai 2016 la 16:24

      Posibil pentru ca rooter-ul tau nu este unul Wi-Fi, dar si asa poti da !

  4. Thomas

    1 iunie 2016 la 17:06

    merge pe windows 10 ?

    • Daniel Popescu

      7 iunie 2016 la 07:13

      Nu pot sa verific personal pentru ca nu folosesc Windows 10. Totusi, din cate stiu, a aparut un update pentru Windows 10.

  5. Thomas

    11 iunie 2016 la 13:23

    VirtualRouter Plus ????

  6. Cyprian

    29 august 2016 la 22:30

    Dar de Virtual WiFi (simplu) nu ati auzit? este tradus si in romana, plus că are multe alte functii comparativ cu Virtual Router Manager asta prezentat in articol… Eu il folosesc de pe Windows 10 si nu am probleme, ma conectez si cu telefonul, și cu tableta, și cu orice alt laptop.

    Eee, daca-i facut si de-un romana, e si asta ceva…
    Link-ul este aici: softlab.adibarbu.ro/virtual-wifi

  7. Ana

    17 octombrie 2016 la 22:23

    Suuuperb. Mulțumesc din suflet!!! <3

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri