GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ZenWiFi AX (XT8) review: sistem WiFi mesh cu stil

Testat pe data de 19 august 2020
Pe scurt: ZenWiFi AX este un sistem wireless mesh tri-band dual-router ASUS compatibil cu cel mai nou standard wireless 802.11ax. Sistemul oferă o capacitate totală de 6600 Mbps pe cele trei benzi radio, se instalează ușor, are funcții avansate și poate fi administrat de la distanță direct de pe mobil.
Produs testat: ASUS ZenWiFi AX (XT8)   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2500 Lei

Sistemele mesh sunt soluția pentru acoperirea uniformă cu semnal WiFi a întregii locuințe, o problemă greu de rezolvat altfel dacă stai într-un apartament pe mai multe niveluri sau cu mulți pereți, ori într-o casă cu suprafață mare.

ASUS ZenWiFi AX (XT8) este un astfel de sistem ce folosește două routere puternice WiFi 6 cu o capacitate totală a sistemului de 6600 Mbps. Nu trebuie să înțelegi că te vei putea conecta fără fir cu un singur dispozitiv la acest sistem și vei vedea viteze de ~825 MB/s, ci că transferul simultan între toate dispozitivele conectate la sistem la un moment dat poate ajunge până la această valoare, incluzând aici și legătura între cele două routere.

AiMesh este numele sub care ASUS își prezintă tehnologia mesh, cu care sunt compatibile mai multe din produsele companiei. Practic poți adăuga oricând mai multe noduri care sunt transparente celor ce se conectează la mesh. Dispozitivele conectate își vor muta automat conexiunea către cel routerul cu cel mai puternic semnal, fără întreruperi și, foarte important, fără nicio intervenție din partea ta.

Așa poți acoperi cu semnal WiFi puternic orice colț din locuință. Routerele nu trebuie să fie identice, ceea ce înseamnă că vei putea extinde rețeaua AiMesh ulterior cu routere ASUS mai puternice și mai rapide sau cu modele care bat mai departe, în funcție de nevoile tale.

asus zenwifi ax xt8

Dacă optezi însă pentru ZenWiFi AX cred că cel puțin câțiva ani de acum încolo nu trebuie să îți faci griji legate de conexiunea wireless. Pe lângă viteza totală mare de care este capabil sistemul, acesta vine și cu o serie de tehnologii noi, legate sau nu de implementarea standardului WiFi 6: criptare WPA3, transmisii OFDMA, streaming MU-MIMO, beamforming și suport pentru benzile de 20/40/80/160 MHz.

Dacă sună prea tehnic ce vreau să zic este că noua ta rețea wireless este pregătită pentru tranziția la WiFi 6. S-ar putea să nu vezi în primă fază beneficii legate de viteza maximă de transfer, dar cu siguranță vei observa un semnal mai bun în întreaga locuință și o conexiune mai stabilă, dacă vii de pe un model de router mai vechi.

Și pe partea de conexiune pe fir trebuie menționat că ZenWiFi AX se poate conecta la Internet prin portul WAN la 2.5 Gbps, doar că cel puțin momentan nu știu de operatori care să ofere abonamente la această viteză. Poate ar fi fost mai util ca porturile LAN să fie 2.5G.

Specificațiile tehnice

ModelASUS ZenWiFi AX (XT8)
ProcesorQuad-core 1.5 GHz
Memorie RAM512 MB
Memorie Flash256 MB
Viteza maxima574 + 1201 + 4804 Mbps (AC6600)
Antene6x interne
Conexiune WAN2.5 Gbps
Conexiune LAN3 x 1 Gbps
Porturi USB1x USB 3.0
Dimensiuni160 x 75 x 161.5 mm
Greutate716 g
Continut pachet2x routere XT8, 2x adaptoare priza, 1x cablu RJ-45

Design și construcție

Trecând peste partea tehnică, sistemul ZenWiFi face parte din linia Zen a producătorului ASUS, deci s-ar putea să observi influențele pe partea de design a celor două routere, care nu seamănă deloc cu routerele de gaming de la ASUS sau de la alți producători. Mie îmi plac mult ca design și cred că își vor atinge scopul de a nu ieși în evidență prea tare, indiferent de cum este decorată locuința ta.

Ambele routere ZenWiFi AX sunt practic cutii verticale rotunjite albe, cu un singur LED RGB însoțit de textul subtil ASUS pe partea frontala. Modelele ZenWiFi sunt disponibile și pe negru, însă cred că modelul pe alb arată cel mai bine.

Pe spate se găsesc toate porturile: 1x WAN, 3x LAN, 1x USB 3.0, mufa de alimentare și butonul de pornire/oprire, la care accesul este îngreunat de cablul de alimentare.

Cred că designul aduce ușor cu stilul scandinav, minimalist, dar nu neapărat simplu. Pentru că vorbim de un sistem performant, ample guri de ventilație sunt prezente pe laterale, în partea de sus și în jurul bazei. În timpul testelor am observat că cele două routere se încălzesc ușor, dar nimic ieșit din comun. Toate cele șase antene ale fiecărui router sunt interne, deci nu te vor deranja vizual.

Performanțe

Testele de mai jos au fost efectuate pe un laptop Dell 5558 dotat cu placă de rețea Intel Wireless AC-3160 1×1 cu viteza maximă specificată de producător de 433 Mbps. Este deci o placă de rețea veche de la care nu am așteptări foarte mari. Pe vechiul router ASUS RT-N56U maximul pe care l-am văzut a fost în jur de 7 – 8 MB/s la download conectat la rețeaua de 5 GHz, în aceeași cameră. Actualizare: între timp am retestat sistemul ZenWiFi folosind o infrastructura WiFi 6, rezultatele fiind semnificativ mai bune.

Transfer în aceeași cameră cu routerul principal, laptop conectat la nodul principal

 • 802.11ac 2.4 GHz download:  6 MB/s
 • 802.11ac 2.4 GHz upload: 5 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz download: 32 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz upload: 27 MB/s

Transfer in aceeași cameră cu nodul secundar mesh, laptop conectat la acest nod

 • 802.11ac 2.4 GHz download (un perete intre noduri): 6 MB/s
 • 802.11ac 2.4 GHz upload (un perete intre noduri): 5 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz download (un perete intre noduri): 32 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz upload (un perete intre noduri): 10 MB/s

Nod secundar dezactivat, doi pereți între laptop și routerul principal

 • 802.11ac 2.4 GHz download (doi pereti, fara mesh): 6 MB/s
 • 802.11ac 2.4 GHz upload (doi pereti, fara mesh): 4 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz download (doi pereti, fara mesh): 12 MB/s
 • 802.11ac 5 GHz upload (doi pereti, fara mesh): 4 MB/s

Transfer pe fir între PC și NAS conectat la nodul principal

 • NAS – PC conexiune Gigabit (citire): 112 MB/s
 • NAS – PC conexiune Gigabit (scriere): 113 MB/s

asus zenwifi ax xt8 benchmark atto

Transfer între PC și HDD conectat, ambele conectate pe fir la router

 • USB 3.0 (citire): 48 MB/s
 • USB 3.0: (scriere): 41 MB/s

Transfer între PC conectat la router și HDD conectat la portul USB al nodului

 • USB 3.0 (citire): 17 MB/s
 • USB 3.0: (scriere): 13 MB/s

Deși vitezele de transfer de mai sus nu sunt impresionante, trebuie să menționez de la bun început că locuiesc într-o zonă a Bucureștiului cu spectru WiFi foarte aglomerat. Practic în orice moment din zi telefonul vede cel puțin 20 de rețele WiFi în vecinătate. Acest lucru influențează mult vitezele maxime atinse.

Un sistem precum ZenWiFi AX poate menține acest nivel de performanță în mai multe condiții, mutând automat dispozitivele conectate pe canalele mai libere. Deci chiar dacă vitezele maxime nu sunt impresionante cel puțin sunt mult mai constante ca înainte.

Mesh-ul reușește să ofere o acoperire uniformă a apartamentului, iar în spectrul de 5 GHz cei 32 MB/s la download sunt chiar remarcabili, dacă țin cont că vechiul router ASUS RT-N56U nu reușea mai mult de 7 – 8 MB/s în aceleași condiții, cum am spus mai sus.

Instalarea inițială și aplicația de mobil

Chiar dacă instalarea routerului/sistemului mesh se face în mod realist o singură dată, imediat după achizitie, trebuie să recunosc că ASUS a încercat să simplifice cât mai mult această procedură pentru toată lumea.

Ai opțiunea clasică de a conecta routerul la Internet și apoi un al doilea dispozitiv la unul din porturile LAN pentru a accesa interfața web de configurare sau poți instala aplicația ASUS Router pentru Android/iOS și a configura totul de pe mobil.

Am încercat ambele metode și nu am avut niciun fel de probleme cu instalarea și configurarea standard a sistemului. Practic routerul este detectat în câteva secunde routerul și pornește un ghid pe pași care te pune să stabilești contul de administrator, numele și parolele pentru rețelele 2.4 și 5 GHz, cu opțiunea de a le comasa într-o singură rețea.

Am observat că a doua rețea de 5GHz, cea cu mai puternică din cele două, este utilizată ca backhaul, adică pentru transmisia datelor între nodurile rețelei mesh. SSID-ul este ascuns, dar te poți conecta la el cu alte dispozitive dacă dorești acest lucru. Poți face vizibilă această rețea, mai ales că este cea cu viteza maximă de aproape 5 GBps (teoretic, bineînțeles) sau poți lega nodurile între ele pe fir folosind porturile LAN.

Revenind la setup, este foarte important ca în faza inițială cele două routere mesh să fie în apropiere unul de altul, pentru ca unul din ele, cel fără portul WAN ocupat, să fie adăugat ca nod în rețeaua Ai Mesh. Ulterior le poți poziționa cum vrei în locuință.

După ce faci configurarea inițială poți accesa interfața web a routerului din browserul oricărui dispozitiv conectat la rețea, pe fir sau wireless. Poți păstra și aplicatia de mobil, care oferă acces la mare parte din opțiunile de configurare și administrare.

Pun accentul pe ideea că instalarea standard a decurs fără probleme, pentru că am întâmpinat reale probleme atunci când am vrut să fac ceva mai neobișnuit. Am avut la test si varianta AC a ZenWiFi, modelul CT8. Ce am încercat să fac a fost să adaug cele două routere AC în rețeaua ZenWiFi AX existentă.

Mi-a fost imposibil să fac acest lucru, deși am încercat de mai multe ori, urmând sfaturile legate de proximitate, update-ul nodurilor la cel mai nou firmware (lucru ce a necesitat setup-ul inițial al sistemului în mod standard de lucru), resetare a device-urilor și tot ce mi-a mai trecut prin minte. Am încercat și cu aplicația de mobil și conectându-mă direct prin fir la router, fără succes.

Din fericire am rezolvat problema foarte simplu: închizând din butonul de power toate nodurile deja conectate la rețeaua mesh. Practic nu am putut adăuga un nod mesh nou până nu am închis toate celelalte noduri deja conectate. Odată adăugat primul router AC ca nod în rețeaua AX, l-am închis și am adăugat și ultimul nod. Am repornit toate nodurile la final și, voilà, prima rețea GiZ cu patru routere.

retea asus ai mesh 4 routere

Opțiunile de administrare

Venind tot de la un router ASUS, interfața de administrare mi se pare foarte familiară, deci sunt puțin subiectiv dacă spun că este prietenoasă. Practic meniul este organizat în două secțiuni în partea din stânga a ecranului, General și Advanced Settings, fiecare opțiune din meniu încărcând setările asociate pe centru, unde se mai găsesc uneori și tab-uri în partea de sus, pentru o organizare mai logică a informației.

Pe lângă opțiunile tipice de administare, legate de WAN, LAN, Wireless, AiMesh, Firewall și sistem, ASUS ZenWiFi oferă și câteva extra-uri interesante:

 • Guest network – opțiunea de a seta rețele wireless pentru vizitatori, care au doar acces la Internet, nu și la calculatoarele din rețea. Poți chiar să limitezi accesul în funcție de timpul de conectare sau să stabilești limite de viteza pentru download/upload;
 • AiProtection – în colaborare cu TrendMicro este un meniu cu multiple opțiuni de securitate și control parental;
 • Adaptive QoS – control și limitări ale traficului în funcție de tipul aplicației, dispozitiv conectat samd;
 • Traffic Analyzer – statistici legate de traficul prin router cu opțiuni de vizualizare pe perioadă de timp, dispozitiv, tip de aplicație;
 • USB Application – setări de partajare în rețea și în cloud a dispozitivelor conectate pe portul USB al routerului: hard extern, imprimantă, modem 3G/4G, funcționalitate DLNA, Time Machine, aplicație de download torrenți;
 • AiCloud 2.0 – cloud privat accesibil din afara rețelei prin DDNS (Dynamic DNS);
 • Alexa & IFTTT – control vocal al routerului prin Amazon Alexa și sarcini automatizate prin integrarea cu IFTTT (if this then that).

Concluzia mea este că poți să folosești sistemul mesh imediat după configurarea inițială fără să îți bați vreodată capul cu orice fel de setare avansată, însă ai și această opțiune, dacă vrei să beneficiezi de opțiunile lui ZenWiFi AX pe care le-ai și plătit de astfel. Eu sunt în tabăra celor care nu lasă nicio setare pe default, dar ăsta nu este un secret.

ZenWiFi AX (XT8) sau AC (CT8)? Prețuri și concluzii

Cum am spus, simultan cu ZenWiFi AX (XT8) am avut la test și un sistem aproape identic ZenWiFi AC (CT8). Dacă nu ar fi fost inversate cateva porturi și mufe în spatele celor doua noduri nici nu ți-ai fi dat seama că sunt modele diferite.

Comparând fișele de specificații vedem că modelul AC are o viteză maximă agregată mai mică, de “doar” 3000 Mbps (400 + 867 + 1733 – AC3000), vine cu jumătate din memoria RAM și flash, iar despre procesor nu se precizează nimic.

Rulând rapid câteva teste pot spune că diferența de performanță este minimă, în marja de eroare, dacă te conectezi pe 802.11ac cu o placă de rețea similară cu a mea. Mă aștept să simți un sport de viteză pe modelul AX atunci când te conectezi pe WiFi 6, bineînțeles.

Ținând cont însă de diferența de preț destul de mică între cele două modele de routere mesh ASUS (2500 vs 2200 lei) cred că alegerea cea mai bună o reprezintă modelul de top XT8, care cred că va face față nevoilor tale de rețelistică câțiva ani buni de acum încolo. Da, acum nu prea există multe dispozitive 802.11ax, însă cu siguranță lucrurile se vor schimba pe viitor.

La final nu pot să ignor elefantul din cameră și anume prețul mare al acestor două soluții. Înteleg parțial de ce ASUS cere cât cere pe modelul AX, care pe lângă ultima generație WiFi 6 mai include si un sistem mesh performant, dar nu prea am cum sa îi iau apărarea modelului AC, care este doar cu puțin mai ieftin.

asus zenwifi ax xt8 led frontal alb

Intr-adevăr vorbim de două routere identice incluse în fiecare pachet, iar o privire rapidă pe eMAG ne arată că modele AX sunt încă foarte scumpe, dacă ne uităm la modelele cu funcții avansate, similare cu ce ofera ZenWiFi. 

Dacă însă nu ai nevoie de WiFi 6 acum, dar vrei o rețea cu semnal mai bun în orice colț al casei poți alege alte pachete mesh sau modele AC de la ASUS, cele care sunt compatibile cu Ai Mesh (lista actualizată o găsești pe site-ul ASUS). Flexibilitatea de a adăuga oricând noduri noi în rețeaua Ai Mesh înseamnă că vei putea face upgrade parțial sau total reței la WiFi 6 atunci când prețurile se mai domolesc.

PRO

 • Arată bine cam în orice tip de locuință
 • Configurare rapidă din aplicația de mobil
 • Interfață de management destul de prietenoasă cu multe opțiuni avansate de administrare
 • Tehnologia mesh elimină zonele cu semnal WiFi problematic din locuință

CONTRA

 • Un singur port USB
 • Doar trei porturi LAN
 • Wizardul de configurare automată nu funcționează întotdeauna cum te-ai aștepta
 • Prețul

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri