GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ROG Strix Flare II Animate review: o tastatură mecanică dotată, cu multă personalitate

Testat pe data de 18 iulie 2021
Pe scurt: ASUS ROG Strix Flare II Animate este o tastatură mecanică de gaming full-size (100%) dotată cu un afișaj de LED-uri albe denumit AniMe Matrix și cu multe funcții și opțiuni întâlnite pe tastaturile mecanice custom, precum spumă de atenuare a zgomotului și switch-uri hot swappable.
Produs testat: ASUS ROG Strix Flare II Animate   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 1200 Lei

Tastaturile ASUS devin din ce în ce mai bune, adăugând în același timp câteva funcții interesante pe care unii le vor găsi cool. ASUS ROG Strix Flare II Animate este o tastatură mecanică de gaming full-size (100%) dotată cu un afișaj de LED-uri albe denumit AniMe Matrix, o inovație ASUS care poate afișa tot felul de animații personalizate, notificări și informații despre sistemul la care este conectată..

Spre deosebire de implementarea AniMe Matrix de pe ASUS Zephyrus G14, care nu are nicio aplicabilitate practică deoarece este plasată pe spatele laptopului, pe ASUS ROG Strix Flare II Animate acest afișaj poate fi folosit pentru a afișa statisticile de sistem, imagini și animații cool sau pentru a te notifica la anumite apăsări de taste (ajustare volum, mute, play/pause, schimbarea nivelului de luminozitate și alte câteva).

ASUS ROG ROG Strix Flare II Animate este o tastatură robustă, cu partea superioară din metal (partea inferioară este însă din plastic), care bifează o mulțime de căsuțe dacă o compari cu tastaturile mecanice custom: este programabilă, folosește asumă de reducere a zgomotului pentru un sunet mai bun, vine cu switch-uri hot-swappable, dacă nu îți plac switch-urile NX Red personalizate de ASUS, pe care le bănuiesc că sunt puțin lubrifiate din fabrică, și folosește keycaps din plastic PBT double shot, cu legendele tastelor iluminate (shine through), lucru care le face vizibile și pe întuneric, dacă iluminarea de fundal este pornită.

Dar nu vă lăsați induși în eroare, pentru că nu este o tastatură mecanică pentru puriști. Avem de-a face cu o tastatură pentru gameri, care ar putea să atragă totuși non-gameri datorită designului, calității construcției și caracteristicilor cuprinzătoare. Cei care au cheltuit zeci de mii de lei pentru o tastatură mecanică custom vor zice probabil pas.

ASUS ROG Strix Flare II Animate AniMe Matrix ROG logo

Specificații – ASUS ROG Strix Flare II Animate

ModelASUS ROG Strix Flare II Animate
FormatLayout ANSI Full-size (100%)
ColorGunmetal
Switch-uriCherry MX Red
Cherry MX Brown
Cherry MX Blue
ROG NX Red
PCBSocluri Hot-swappable
KeycapsPlastic PBT, double shot, shine through
Rata polling USB8000 Hz
IluminareAfișaj AniMe Matrix cu LED-uri albe
Taste individuale iluminate cu LED-uri RGB
Lightbar in partea frontală
DimensionsTastatură: 435mm x 165mm x 38mm
Palmrest: 435mm x 85mm x 27mm
Greutate1157 grame
Cablu2 metri, împletit
ConectivitateUSB 2.0, port USB pass-through USB 2.0
Accesoriipalmrest, keycap puller ROG, switch puller ROG

Design și calitatea construcției

După cum știți, designul și estetica sunt extrem de subiective, așa că s-ar putea să nu fiți de acord cu ceea ce voi spune în continuare. Sunt multe lucruri care îmi plac la designul lui ASUS ROG Strix Flare II Animate, dar nu-mi place deloc fontul legendei, adică textul de pe keycaps. Literele sunt prea mari, iar fontul mi se pare puțin copilăros. Aceasta este probabil cea mai mare nemulțumire a mea legată de design. Al doilea lucru ar fi utilizarea inscripției Republic of Gamers în trei locuri: partea superioară a tastaturii, tasta spacebar și suportul pentru palmă. O singură mențiune ar fi fost suficientă, după gustul meu.

În afară de asta, îmi place designul plat, forma pătrățoasă, fără unghiuri și linii de design complicate. Partea superioară a carcasei este realizată din metal, inclusiv zona tastelor multimedia. Practic, nu există nici urmă de flexare a carcasei, indiferent cât de tare apăsați pe tastatură.

Din cauza ecranului AniMe Matrix, tastatura este însă destul de adâncă Adăugați palmrest-ul și tastatura va ocupa mult spațiu pe birou, ceea ce ar putea fi o problemă pe birourile mai scurte. Venind de la o tastatură de 75%, ASUS ROG Strix Flare II Animate mi s-a părut inițial imensă, dar m-am obișnuit destul de repede cu ea. Mi-aș fi dorit doar să fie disponibilă și o versiune TKL.

În ceea ce privește grosimea, tastaturile mecanice tind să fie mai groase, dar ASUS ROG ROG Strix Flare II Animate folosește keycaps cu un profil ceva mai redus compart cu standardul Cherry, așa că, chiar dacă nu aș numi-o o tastatură subțire, nici pe departe, este destul de confortabilă la tastare chiar și fără palmrest-ul atașat. Nu am simțit nicio durere la încheieturi după o zi normală de utilizare.

Carcasa switch-urilor este expusă și asta este un lucru care s-ar putea să vă placă, deoarece carcasa transparentă va lăsa lumina emisă de fiecare LED RGB să iasă și prin laterale, nu doar prin inscripționarea tastelor. Iluminarea nu este discretă, chiar și pe cel mai mic nivel de luminozitate, astfel că într-un mediu cu lumină slabă tastatura va lumina încăperea destul de tare. Există chiar și o bară luminoasă în față, care este destul de uniformă. LED-urile PCB sunt orientate spre nord. Dacă ar fi fost orientate spre sud, am fi avut parte de și mai multă lumină. Pentru majoritatea oamenilor acest lucru nu contează deloc.

ASUS ROG Strix Flare II Animate side view

În mod implicit, tastatura are o înclinare foarte ușoară, ceea ce ajută la tastare, dar o puteți înclina și mai mult. Există două clapete de cauciuc care pot ridica suplimentar tastatura, odată deschise. Unele tastaturi mai oferă un unghi de reglare suplimentar. Nu și modelul de față. Am constatat însă că unghiul implicit de tastare funcționează cel mai bine pentru mine.

Deși cablul USB nu este detașabil, acesta este de bunp calitate, este împletit, dar este gros, foarte gros, deci greu de flexat și de rutat elegant pe birou. Acest lucru se datorează faptului că tastatura are un port USB pass-through pe care îl puteți folosi pentru a conecta un mouse, astfel că la capătul dinspre computer cablul se împarte în două. Da, veți avea nevoie de două porturi USB libere dacă doriți funcționalitatea pass-through. Din păcate, portul USB de pe tastatură este plasat în partea stângă a tastaturii, astfel încât un mouse cu fir va crea o dezordine de cabluri pe birou. De asemenea, nu puteți utiliza portul pentru conectarea unui dispozitiv de stocare extern, deoarece are doar viteza USB 2.0.

Caracteristici

O tastatură mecanică din ziua de azi este plină de funcții, chiar și modelele entry-level. Faptul că ASUS ROG Strix Flare II Animate este un produs premium înseamnă că avem de-a face o foarte multe funcții și caracteristici care îmbunătățesc experiența de utilizare.

Probabil că primul lucru care îți va atrage atenția este iluminarea RGB. Nu este nevoie să instalați un program pentru a utiliza tastatura imediat ce o scoateți din cutie, ceea ce mie îmi convine, dar veți avea un control limitat asupra modurilor de iluminare. Din fericire, este ușor să setați tastatura pe lumină albă, statică, la un nivel de luminozitate confortabil, ceea ce a și fost primul lucru pe care l-am făcut, bineînțeles. Nu sunt un mare fan al RGB, după cum probabil v-ați dat seama deja. Dacă doriți funcționalități avansate și opțiuni de personalizare, va trebui să instalați software-ul ASUS. Mai multe despre el puțin mai târziu.

ASUS ROG Strix Flare II Animate top view with palm rest

În al doilea rând, este vorba de palmrest-ul inclus. Acesta se atașează magnetic la partea din față a tastaturii, dar va trebui să îndepărtați mai întâi capacul de plastic al benzii luminoase. Există un compartiment special în interiorul palmrest-ului, de asemenea magnetic, unde îl puteți depozita în siguranță. În acest fel, lumina de la LED-urile frontale ale tastaturii este trimisă prin intermediul unei bucăți de plexiglas către partea din față a palm-rest-ului. Frumos.

Palmrest-ul este fabricat din spumă moale acoperită cu un fel de piele artificială. Este confortabil, dar mi se pare puțin prea scurt și prea înalt, ajungând aproape la nivelul primului rând de taste. De asemenea, aș fi preferat să fie un pic mai lat decât tastatura, deoarece palma mea stângă aproape cade în poziție normală de tastare. OCD-ul meu apreciază faptul că palmrest-ul are aceeași lățime ca și tastatura, dar în practică nu pare să fie un avantaj.

ASUS ROG Strix Flare II Animate ROG logo palm rest

Una dintre cele mai importante caracteristici ale tastaturii este, probabil, PCB-ul cu socluri hot-swappable. Acest lucru înseamnă că puteți schimba switch-urile mecanice cu o altă marcă, atâta timp cât acestea sunt compatibile cu Cherry. Majoritatea sunt, de altfel. Astfel, puteți trece la switch-uri tactile sau clicky în orice moment. Poți chiar să le amesteci și să le asortezi, dacă asta e ceea ce îți place. Nu văd niciun motiv pentru care ai face asta, dar hei, poți dacă vrei. ASUS include în pachet un keycap puller și un switch puller, astfel încât să le poți îndepărta ușor de unul singur. Nu e nevoie să cumperi unelte suplimentare.

ASUS ROG Strix Flare II Animate switch pbt keycap

Un alt punct important, de data aceasta pentru gameri, este rata de pooling de 8000 Hz, care are rolul de a reduce lag-ul. În mod implicit, tastatura este setată la 1000 Hz, astfel încât nu puteți modifica rata de pooling USB decât prin intermediul software-ului. Cred că 1000 Hz este deja exagerat, dar poate că gamerii competitivi vor simți diferența. Pentru mine, nu face nicio diferență: 0,1 milisecunde față de 0,125 milisecunde este măsurabil, nu sesizabil. Același lucru este valabil și pentru N-Key rollover. Chiar și cu două persoane care zdrobesc aceeași tastatură la un joc de Mortal Kombat în hot-seat, un rollover de 20 de taste ar fi fost suficient, dar este bine să știi că te poți așeza cu fundul pe tastatură și nicio apăsare de tastă nu va fi irosită.

Capacele tastelor sunt realizate din plastic PBT, sunt lucioase și double shot, ceea ce înseamnă că vor rezista mai bine la pete și la uleiul de pe degete față de plasticul ABS. De asemenea, keycap-urile au o textură ușor dură. Nu sunt cele mai groase de pe piață, așa că senzația de tastare și sunetul pe care îl produc nu este chiar la fel ca cel produs de un set mai gros de keycaps, precum unul produs de GMK. Pentru o tastatură mecanică prefabricată, sunt totuși foarte OK.

De asemenea, în ceea ce privește keycaps-urile, pe lângă fontul cam gamery, al doilea rând de funcții pentru rândul de sus numeric nu este iluminat. Pe întuneric, vă veți chinui să găsiți taste precum semnul dolarului. Este un pic enervant. Cel puțin poți găsi ușor tasta W datorită faptului că are o mică umflătură, ceea ce face mai ușoară poziționarea degetelor în zona WASD în timp ce te joci.

ASUS ROG Strix Flare II Animate wasd keys

Unul dintre lucrurile care îmi plac foarte mult este zona de taste multimedia din partea stângă sus a tastaturii. Arată bine și se simte bine la atingere. De obicei, tastaturile au aceste taste personalizate așezate în partea dreaptă, dar din cauza ecranului AniMe, nu a mai fost loc acolo. Acest lucru este de fapt un avantaj, deoarece nu trebuie să vă mutați mâna de pe mouse atunci când ajustați volumul, de exemplu.

Reglarea volumului se poate face prin intermediul unui controler rotativ. Puteți apăsa pe uriașa rotiță de volum pentru mute. Un controler de tip comutator cu revenire la poziția inițială îți permite să treci la piesa următoare/precedentă. Există, de asemenea, un buton în stânga pentru play/pause. Cele două butoane vizibile din partea dreaptă dezactivează tasta Windows și controlează intensitatea iluminării.

Switch-urile ASUS ROG NX

Unitatea de test a venit cu switch-urile ROG NX Red. După cum sugerează și numele, acestea imită comutatoarele Cherry MX Red, având astfel o senzație de apăsare ușoară, liniară. Tastatura mea de zi cu zi are switch-uri Gateron Red și nu prea simt diferența, ceea ce este un lucru bun. Se presupune că ROG NX Red sunt și mai ușoare la apăsare, cu o diferență de 5 grame, dar vă provoc să faceți un test fără să știți care e care.

Ceea ce îmi place foarte mult la aceste switch-uri este că aproape sigur unele părți sunt lubrifiate din fabrică. Nu am putut auzi niciun zgomot al arcului sau ecou provenind de la ele. Switch-urile mele Gateron Red au avut nevoie de lubrifiere pentru a le liniști și a le face să nu mai scârțâie. ASUS a făcut o treabă bună aici, iar cumpărătorii care nu doresc să petreacă ore întregi lubrifiind switch-uri vor fi recunoscători. Nu știți ce înseamnă lubrifierea unui comutator mecanic și de ce ar trebui să vă pese? Nu conteaza. Tot ce trebuie să știți este că aceste switch-uri sunt chiar OK.

Cum se simte când tastezi

Cel mai bine pot descrie senzația de tastare pe ASUS ROG Strix Flare II Animate ca fiind întărită, care se simte aproape foarte direct. Știu, cuvinte ciudate, dar este greu de descris senzația de tastare. Important este că m-am obișnuit destul de repede, aș spune că în doar câteva ore am tastat la fel de repede ca pe tastatura mea.

Un mic detaliu legat de sunet pe care trebuie să-l menționez este că ASUS a folosit spumă de amortizare a sunetului în interiorul carcasei pentru a elimina ecoul și a face tastatura să sune thocky, termen folosit de pasionații de tastaturi mecanice. Cred că ar fi trebuit să se folosească mai multă spumă sau mai multe straturi, între bază și PCB și între PCB și carcasa superioară. Spun asta pentru că, deși nu am putut auzi niciun ecou pe majoritatea tastelor, tastatura sună un pic a gol, în special tastele mai lungi, cele cu mai mult spațiu interior, cum ar fi tastele Spacebar, Enter și Shift.

De asemenea, sunetul produs la revenirea tastelor (rebound) este cam aspru și puțin subțire. Acest lucru se datorează probabil grosimii materialului tastelor PBT și lipsei de lubrifiere a tijei comutatorului – stem (sau unei lubrifieri insuficiente). Sunetul produs când switch-urile ajung în poziția de jos (bottom out) nu este deosebit de plăcut, dar poate fi atenuat semnificativ cu un set de o-ring-uri ieftine. Asigurați-vă că știți ce fel de senzație tactilă vă place, deoarece o-ringurile mai moi vor face ca senzația de tastare să se asemene cu cea produsă de o tastatură cu membrană.

Dacă sunteți interesați să auziți cum sună ASUS ROG Strix Flare II Animate, ascultați mai jos:

Și iată cum sună tastatura mea modată Epomaker AK84S, pentru comparație:

AniMe Matrix: un experiment pe care unii îl vor aprecia

Acesta este probabil principalul motiv pentru care unii oameni vor cumpăra această tastatură. Este un afișaj format din 312 LED-uri albe care pot reda imagini statice, animații, indica starea sistemului și te va notifica când faci anumite operații (schimbi volumul, melodia curenta samd). ASUS a optat pentru o formă triunghiulară cu colțul de jos tăiat, pentru a o face să arate cool, dar această formă este puțin cam nepractică.

În mod implicit, fără niciun software instalat, AniMe Matrix va afișa modificările de volum, mute, play/pause, schimbarea melodiei curente și indica modificarea luminozității. Instalarea software-ului ASUS vă va permite să afișați cam tot ce doriți, nu doar lucrurile preconfigurate. Iată de exemplu egalizatorul audio în acțiune:

Îmi place această implementare AniMe Matrix, dar nu aș cumpăra tastatura doar pentru asta. Pentru mine este cu siguranță o funcție din categoria „de ce nu”.

Software-ul Armory Crate: aș fi preferat o abordare minimalistă

Dacă aveți și alte dispozitive ASUS în sistem, probabil că știți deja software-ul Armory Crate. Fiecare dispozitiv pe care îl adăugați activează un nou meniu în interiorul aplicației. Totul se integrează foarte bine, mai ales dacă doriți să sincronizați efectele de iluminare prin intermediul Aura Sync.

Opțiunile de iluminare mai avansate sunt accesibile prin intermediul unei alte aplicații ASUS, Aura Creator.

Modificările pot fi salvate într-unul dintre cele șase profiluri care pot fi stocate direct în memoria tastaturii, astfel încât să puteți dezinstala software-ul dacă nu intenționați să faceți schimbări tot timpul.

Personal, nu-mi place în general ideea de software necesar pentru a controla unele aspecte hardware, mai ales ceva care rulează în fundal. La verificarea secțiunii Uninstall din Control Panel am fost neplăcut surprins să văd aproximativ 10 programe și servicii instalate împreună cu Armory Crate. Ma cam deranjează lucrul ăsta.

Puteți dezinstala tot după ce ați terminat de configurat, dar eu am avut grijă să încarc o imagine de sistem, pentru a curăța absolut totul. Este păcat, deoarece software-ul este intuitiv și a funcționat fără probleme în timpul testelor mele.

Preț, disponibilitate și păreri finale – ASUS ROG Strix Flare II Animate

Toate aceste caracteristici și funcții au un cost asociat. Te așteptai la asta, nu-i așa? Acel preț este de 1200 RON. Înainte de a spune „ouch”, amintiți-vă că alte branduri, cum ar fi Razer, Corsair și Logitech, au destul de multe modele în intervalul zona aceasta de preț.

Pentru mai mult detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Sincer, ASUS ROG Strix Flare II Animate de la ASUS ROG Strix este plină de funcții și opțiuni, fiind o tastatură excelentă, care reduce și mai mult decalajul față de tastaturile mecanice personalizate, prin folosirea switch-urilor parțial lubrifiate și a spumei de amortizare a sunetului.

Există o mulțime de modificări pe care le poți face, dacă nu ești mulțumit de ceea ce ai primit în cutie. Dacă nu ești pregătit să cheltuiești 500 de dolari sau mai mult pe o tastatură mecanică personalizată, poți cel puțin să adaugi niște o-ring-uri, să schimbi capacele tastelor, să adaugi mai multă spumă de amortizare, să face un tape mod cu bandă adezivă, poate chiar să înlocuiești comutatoarele, să le lubrifiezi și să le aplici un film de stabilizare. Ai fi surprins cât de mult se poate schimba senzația de tastare și sunetul la o tastatură mecanică modificată. Asta puteți face dacă vă place acest gen hobby, desigur.

Ce urmează pentru tastaturile mecanice ASUS? Nu știu, dar poate că pot face câteva sugestii: o montură cu garnitură (gasket mount), suport software VIA/QMK și un design mai puțin gamery. Voi ce părere aveți? Ce v-ați dori de la următoarea voastră tastatură mecanică? Alăturați-vă discuției mai jos.

ASUS ROG Strix Flare II Animate top view

Pro:

 • calitate bună a construcției pentru o tastatură prefabricată
 • taste multimedia excelente
 • switch-uri hot swappable
 • palmrest de calitate, care se atașează magnetic
 • se poate ajusta iluminarea fără a instala software
 • spumă de amortizare a sunetului care ajută (puțin) cu zgomotul
 • switch-uri lubrifiate din fabrică (presupunerea mea)
 • afișajul AniMe Matrix este interesant
 • aspect destul de curat pentru o tastatură de gaming (cu excepția fontului legendelor)
 • Port USB pass-through
 • memorie pentru până la șase profiluri

Contra:

 • cablu USB foarte gros, nedetașabil
 • nu sunt cele mai groase keycap-uri PBT, dar cel puțin sunt double shot
 • palmrest-ul este un pic prea scurt și prea înalt
 • un singur unghi de ajustare al unghiului de înclinare
 • funcțiile secundare ale tastelor nu sunt iluminate
 • carcasa expusă a switch-urilor s-ar putea să nu placă tuturor
 • sună un pic gol și dur la revenirea tastelor
 • prea scumpă, intră în teritoriul tastaturilor mecanice personalizate
 • software-ul necesar pentru a personaliza tastatura instalează o mulțime de servicii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri