GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum faci un SSD extern rapid, cu ASUS ROG Strix Arion și un SSD M.2 PCIe

Autor: Andrei Girbea

Instalarea programelor și jocurilor necesare în testele noastre de laptop-uri ne mănâncă o mulțime de timp, iar cum noi testăm câteva zeci bune de astfel de produse pe an, am pornit la drum în căutarea unui SSD extern cât mai rapid care să fie alocat librăriei de jocuri (de pe Steam, Origin, GOG și enervant de multele alte servicii similare) și kit-urilor de instalare pentru benchmark-urile și testele de performanțe.

Mai mult, mă interesa un produs capabil să mențină unitatea de stocare în parametri de temperatură și performanță adecvați în utilizări îndelungate, precum copierea a vreo câteva sute de GB de date pe un laptop, sau accesarea librăriei de jocuri direct de pe unitatea externă.

Câteva ore de research mai târziu, am ajuns la concluzia că cel mai eficient dpdv al performanțelor și prețului combo pentru ce aveam nevoie îl constituia un enclosure SSD pe USB gen2, împreună cu un SSD M.2 PCIe x4 dintre cele mai accesibile. Iar cum cei de la Asus au un astfel de enclosure în ofertă, de altfel unul bine primit pe site-urile de specialitate și în review-urile utilizatorilor, l-am cerut la test.

Astfel, discutăm în acest articol despre ASUS-ul ROG Strix Arion, în care am pus, pentru moment, un SSD Corsair M510 de 480 GB. Total, puțin peste 700 de lei, dar Corsairul va fi înlocuit în curând cu un SSD de minim 1 GB, asupra căruia nu m-am decis încă, dar cel mai probabil mă voi îndrepta spre un model QLC PCIe cât mai ieftin, precum WD Blue SN550, Intel 660p sau Sabrent Rocket Q.

Articolul de față nu e neapărat un review detaliat al acestor produse, pentru că în general mă abțin să asociez cuvântul review cu subiectele pe care nu le stăpânesc deplin, ci e doar o relatare a experienței mele de utilizare, plus câteva teste care vă vor arăta cam la ce să vă așteptați de la un astfel de combo.

Bun, să revenim. Pe parcursul research-ului menționat mai sus am aflat și că nu toate aceste enclosure-uri externe SSD sunt la fel, elemente diferențiatoare importante fiind controllerul integrat, viteza maximă a interfeței de transfer, capacitatea de răcire și conectorul fizic utilizat. La acestea se adaugă și performanțele efective ale SSD-ului, însă ele nu sunt atât de importante în cazul unui astfel de dispozitiv extern, limitat în primul rând de viteza interfeței, și apoi de controlerul integrat.

Transferul pe astfel de unități de stocare externe se realizează aproape exclusiv prin USB, însă standardul USB este la rândul său de mai multe feluri. Astfel, ROG-ul Strix Arion este un enclosure USB 3.2 gen2, un standard limitat la maximum 10 Gbps viteză de transfer, ceva mai rapid decât multe dintre ofertele USB 3.1/3.2 gen1 (limitate la 5 Gbps) existente pe piață, și cu mult mai accesibil decât puținele unități ce suportă Thunderbolt 3 (40 Gbps). În plus, Arion-ul vine cu o ieșire USB-C, precum și un cablu USB-C și unul USB-A în pachet, pentru a îl putea conecta în funcție de necesități. 

În ceea ce privește controlerul integrat, atenție!, Arion-ul funcționează doar cu SSD-uri M.2 PCIe în diverse dimensiuni (2230, 2242, 2260, 2280), așadar nu și cu mai accesibilele și mai lentele SSD-uri M.2 SATA. Aceasta tocmai pentru ca SSD-ul ales să nu limiteze performanța. În cazul în care aveți deja un astfel de SSD M.2 SATA și doriți să îl folosiți într-un enclosure extern, există unități externe compatibile și mai accesibile la preț decât acest ROG Arion.

Fizic, Arion-ul este destul de măricel și greu, pe la 140 de grame cu tot cu SSD și cablu. În același timp, este și foarte bine închegat și confecționat din aluminiu, la care se adaugă un bumper protectiv din cauciuc și un clips de prindere. Aluminiul ajută la disiparea căldurii, fapt încurajat și de includerea unor pad-uri termice la interior, ce realizează contactul dintre SSD și carcasa de metal. De menționat că Asus au inclus și un element RGB pe acest enclosure, unul care m-aș fi putut lipsi, mai ales că nu poate fi controlat sau oprit. De gustibus.

Deschiderea unității pentru a adăuga SSD-ul este simplă și rapidă, nenecesitând șuruburi sau orice fel de instrument, ci doar Pin-ul metalic inclus în cutie, similar cu pin-urile SIM incluse pe telefoanele mobile. Prin introducerea sa în locașul dedicat, capacul metalic sare și permite accesul la interior. Instrucțiunile sunt detaliate și pe cutie.

Bun, hai să vedem și cum se comportă SSD-ul extern în utilizare.

Foarte important de ținut cont că performanțele depind mult și de controlerul integrat pe computerul la care îl conectați, dar mai ales de tipul de USB utilizat. Astfel, noi l-am testat pe laptopuri pe platforme AMD și Intel, dar și pe conexiuni Thunderbolt 3 (40 Gbps), USB 3.2 Gen2 (10 Gbps), USB 3.2 Gen1 (5 Gbps) și USB 2.0 (.48 Gbps). Rezultatele testelor sunt incluse mai jos, cu explicații în fiecare poză.

În linii mari, acolo unde interfața externă nu a reprezentat un factor limitant, SSD-ul nostru extern s-a apropiat vertiginos de limitele standardului USB 3.2 în teste.

În utilizarea practică, însă, am observat că performanțele variază de la laptop la laptop, iar vitezele fluctuează între 800+ MBs în cele mai bune cazuri, până la doar câțiva MBs în altele. Desigur, tipul de conținut transferat are propriul impact asupra acestor viteze de citire și scriere.

Deși unitatea externa atinge temperaturi destul de ridicate în utilizare, pe la 40-45 de grade, temperaturile nu par să fie un factor limitant, cel puțin în combinație cu SSD-ul Corsair, însă nu am testat atent acest detaliu, și vă recomand să îl cercetați mai amănunțit dacă prezintă interes sporit pentru modul în care veți utiliza voi un astfel de SSD extern.

Per total, consider că am obținut ceea ce mă interesa cu acest combo, chiar dacă o soluție limitată la 5 Gbps ar fi fost disponibilă într-un buget ceva mai redus. Arion-ul celor de la Asus este destul de scump pentru un enclosure, pe la circa 260-300 de lei în magazinele noastre și vreo 50 de EUR pe Amazon.de (plus transport). În același timp, raportat la opțiuni relativ similare disponibile pe piață de la circa 30 de EUR, dar produse non-brand cu review-uri mai slabe și posibil controler și cabluri USB de mai slabă calitate, consider că plusul de circa 20 EUR pentru acest ROG Strix Arion este justificat.

Astfel, trăgând linie, am decis că ROG-ul Strix Arion va deveni parte a arsenalului nostru de testare, alături de un SSD de capacitate mai mare, suficient pentru a înghiți librăriile de jocuri tot mai avide de spațiu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri