Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cel mai bun router wireless, recomandari si sfaturi de configurare

Cu numai câțiva ani în urmă, calculatorul era singurul produs electronic pe care îl puteai conecta la internet, motiv pentru care un simplu cablu de la furnizorul de cartier era suficient pentru nevoile tale.

De atunci, lucrurile s-au schimbat radical: calculatoarele portabile au devenit foarte accesibile (netbook-uri, laptopuri, ultrabook-uri), telefoanele mobile se conectează facil la internet, tabletele asigură divertismentul, iar un ebook reader te scapă de monotonie.

ANUNTURI

Toate aceste dispozitive se pot conecta la internet, iar cea mai simplă opțiune de a le “lega” între ele este un router wireless: un dispozitiv de două ori mai mic decât un DVD-player capabil să gestioneze conectarea la internet pentru toate gadget-urile de mai sus printr-o simplă conexiune terestră de la furnizorul tău de telecomunicații.

Unele modele mai noi chiar includ posibilitatea conectării unui modem 3G sau 4G la un port USB, permițând astfel utilizarea conexiunii mobile pentru backup sau chiar ca legătură principală la Internet.

Un router wireless, indispensabil pentru conectarea la internet

Caracteristici şi tehnologii – ce este un router wireless?

Pe cât de simplu și banal pare la prima vedere, un router wireless poate cu ușurință să dea bătăi de cap utilizatorilor începători, în special în privința configurărilor necesare pentru conectarea la internet, dar și din cauza numeroase tehnologii și caracteristici specifice.

Standarde

Wireless N – Primele standarde wireless au apărut în 1999 și s-au numit IEEE 802.11a și IEEE 802.11b, permițând viteze de până la 54 Mbps și, respectiv, 11 Mbps pentru transferul datelor. Patru ani mai târziu a apărut IEEE 802.11g, cu viteze de până la 54 Mbps, însă prima îmbunătățire majoră a apărut abia spre finalul deceniului trecut sub numele IEEE 802.11n.

După certificarea din 2009, routerele wireless beneficiază de standardul IEEE 802.11n. Între timp, standardul IEEE 802.11n a devenit cunoscut mai simplu sub numele de Wireless N şi permite viteze de până la 450 Mbps.

wi-fi standard n

Evoluția vitezelor wireless până la Wireless N

Utilizatorul trebuie să știe însă ca aceste viteze sunt pur teoretice. În realitate, transferul de date se va realiza la viteze semnificativ mai mici, principalii factorii fiind tipul de conexiune la internet de care beneficiezi, interferențele radio ale altor echipamente wireless și gradul de acoperire.

Wireless AC – un standard mai noi, Wireless AC (IEEE 802.11ac) a fost dezvoltat pornind de la precedentul Wireless N, însă îl îmbunătățește din toate punctele de vedere. În vreme de Wireless N permite rate de transfer de cel mult 450 Mbps, Wireless AC începe de la 433 Mbps în cazul celor mai simple echipamente și urcă până la 1300 Mbps în cazul celor mai scumpe.

ANUNTURI

Spre deosebire de Wireless N, Wireless AC funcționează exclusiv în frecvența de 5 GHz deoarece are nevoie de spațiul radio mai liber oferit de aceasta. Ulterior, Wireless AC a primit actualizarea numită Wave 2, care oferă viteze de până la 2600 Mbps, însă routerele și plăcile de rețea capabile să pună în valoare aceste viteze sunt mai rare și foarte scumpe.

wi-fi standard ac

Wireless AC reprezintă un salt semnificativ de viteză

Router wireless single band, dual band și tri-band

Routerele wireless utilizează două frecvențe: 2.4 GHz și 5 GHz. Routerele IEEE 802.11b şi IEEE 802.11g folosesc exclusiv frecvența de 2.4 GHz, în timp ce routerele IEEE 802.11n pot utiliza fie frecvența de 2.4 GHz, fie frecvența de 5 GHz. Noile routere 802.11ac folosesc exclusiv frecvența de 5 GHz

În prezent, frecvența de 5 GHz este mai liberă decât cea de 2.4 GHz, motiv pentru care este mai potrivită pentru utilizare intensivă, ca de exemplu pentru streaming online sau jocuri online. Dezavantajul acesteia este însă că oferă acoperire pe o distanță mai mică decât frecvența de 2.4 GHz, astfel că trebuie să poziționezi routerul cât mai bine.

Routerele de vârf Wireless AC au început de la o vreme să specifice un mod de lucru tri-band, însă această denumire este oarecum înșelătoare. Funcționând tot în frecvențele de 2,4 GHz și 5 GHz, aceste routere creează însă două rețele distincte 802.11ac în loc de una. Această facilitate nu îmbunătățește cu nimic ratele de transfer ale clienților, însă ajută la descongestionarea rețelei wireless în momentul în care numărul de clienți devine prea mare iar traficul devine prea intens.

Antene

Orice router wireless beneficiază de o antenă pentru propagarea semnalului. De cele mai multe ori vei întâlni routere wireless cu o antenă, însă sunt frecvente și routerele wireless cu două și trei antene. De asemenea, routerele cu antenă internă încep să fie din ce în ce mai populare.

Performanțele antenei sunt importante în semnalul pe care îl va furniza routerul wireless. Antenele standard oferite de producători sunt omnidirecţionale, adică transmit semnalul în toate direcțiile din jurul routerului, lucru care nu îţi va fi de niciun folos dacă montezi routerul lângă un perete exterior. De aceea, pe cât posibil, încearcă să plasezi routerul cât mai central sau cumpără o antenă dedicată, pentru că există routere la care poți schimba antena.

Oportunitățile de conectare la internet oferite de un rooter wireless

Securitate

Nu uita să securizezi accesul la rețeaua ta wireless, pentru că în caz contrar orice persoană care dispune de un gadget cu Wi-Fi se poate conecta fără probleme la internet.

ANUNTURI

În acest moment, protocolul de securitate recomandat este WPA2 cu criptare AES, acesta oferind cea mai bună protecție și având cel mai mic impact asupra vitezelor de transfer. În cazul în care întâmpinați probleme de conectare cu unele echipamente mai vechi, puteți folosi WPA sau combinația WPA/WPA2. Anticul protocol de securitate WEP nu trebuie folosit sub nici o formă deoarece este atât de nesigur încât conexiunea wireless poate fi considerată nesecurizată.

Recomandări routere wireless

Piața routerelor wireless este una bogată în oferte pentru toate buzunarele. Există atât routere wireless ieftine, cu prețuri care nu depășesc 100 lei, dar și routere wireless mai scumpe care beneficiază de funcţii suplimentare. Iată câteva dintre recomandările Giz:

Routere ieftine

TP-LINK TL-WR940N – 105 de lei

Oferit la un preț bun, TP-LINK TL-WR940N oferă Wireless N doar în banda de 2,4 GHz și rate de transfer maxime de 450 Mbps. Atenție însă, acesta oferă doar porturi LAN de 100 Mbps, deci va mulțumi doar utilizatorii care nu au o conexiune la Internet mai rapidă și nici nu doresc să transfere cantități mari de date în rețeaua locală.

tp-link-tl-wr940n.jpg

TP-LINK TL-WR940N

TP-LINK Archer C2 – 180 de lei

Una dintre cele mai ieftine soluții Wireless AC, routerul TP-Link oferă rate de transfer de 450 Mbps în banda de 2,5 GHz și 433 Mbps în banda de 5 GHz atunci când se folosește un adaptor Wireless AC. Atenție însă, adaptoarele Wireless N nu vor atinge decât 150 Mbps în banda de 5 Ghz deoarece routerul are o singură antenă radio pentru această bandă.

TP-LINK Archer C2 oferă porturi de rețea de 1000 Mbps, fiind suficient de puternic pentru a face față unei conexiuni RDS Fiberlink de 500 Mbps.

tp link archer c2

TP-LINK Archer C2

TP-LINK ARCHER C5 – 340 de lei

O alegere Wireless AC populară, TP-LINK Archer C5 oferă rate de transfer de 300 Mbps în banda de 2,4 GHz și de 867 Mbps în banda de 5 GHz, fiind astfel o opțiune interesantă atunci când aveți nevoie de viteză și compatibilitate 802.11ac la un preț bun.

tp link archer c5

TP-LINK Archer C5

Routere din gama medie

ASUS RT-AC58U – 450 lei

Un router puternic, AC-58U Plus oferă rate de transfer de 400 Mbps pe mai vechiul Wireless N și 867 Mbps pe mai noul Wireless AC, oferind astfel viteze bune grație sistemului cu patru antene.

Routerul oferă porturi Ethernet de 1000 Mbps și este suficient de puternic pentru a face față conexiunilor Internet gigabit. În plus, cumpărătorul beneficiază de o interfață software bună, de opțiuni multiple și de un port USB 3.0 pentru conectarea unei imprimante sau a unui disc extern.

asus-ac-58u

ASUS AC-58U

D-Link DIR-869 EXO – 550 lei

Un router cu un design extravagant prin formă și culoare, DIR-869 este o soluție interesantă deoarece oferă un procesor dual-core puternic și o configurație wireless la obiect: 450 Mbps pentru 802.11n și 1300 Mbps pentru 802.11ac.

Routerul oferă un sistem de ajustare dinamică a acoperirii cu beamforming, QoS și alte dotări standard pentru toate modelele bazate pe platforma Broadcom, singurul dezavantaj fiind interfața software ceva mai săracă și mai limitată.

d-link-dir-869

D-Link DIR-869 EXO

TP-LINK Archer C9 – 610 de lei

Foarte interesant pentru cei care doresc un router cât mai puternic și mai dotat fără să plătească prea mult, Archer C9 este un produs puternic bazat pe un procesor dual-core cu o frecvență de 1 GHz.

Conectivitatea wireless oferă până la 600 Mbps pentru banda de 2,4 GHz și până la 1300 Mbps în banda de 5 GHz. Lista de dotări mai include două porturi USB (unul de tip 3.0) și porturi Ethernet gigabit.

tp-link archer c9

TP-LINK Archer C9

Routere din gama superioară

ASUS RT-AC68U – 780 lei

Chiar dacă nu mai este un produs nou, AC68U rămâne încă unul dintre cele mai bune routere 802.11ac pentru acasă deoarece îmbină o platformă hardware Broadcom bună cu puternicul software AsusWRT. Routerul oferă astfel rate de transfer 802.11ac de 1300 Mbps și un procesor dual-core capabil să facă față la aproape orice.

În cazul în care optați pentru acest model AC1300, verificați însă să primiți versiunile hardware B1 sau C1, care folosesc procesoare mai puternic și nu au problema de interferență cu portul USB 3.0 care a afectat versiunea originală.

asus-ac68u

ASUS AC-68U

ASUS RT-AC87U – 930 lei

Un produs performant și dotat, ASUS RT-AC87U este un router Wireless AC din gama superioară oferit la un preț pe măsură. Folosind un ansamblu de patru antene, acesta oferă rate de transfer 802.11n de până la 450 mbps și 802.11ac de până la 1734 Mbps.

Pe lista de dotări mai intră două porturi USB, dintre care unul de tip 3.0, un procesor dual-core puternic care rezistă la traficul intens, porturi Ethernet gigabit, o interfață bună cu funcții bogate și soluția AiProtection de la TrendMicro, care asigură control parental, blocarea site-uri malware și multe alte funcții de securitate.

asus rt ac87u

ASUS RT-AC87U

Linksys WRT1900AC – 1050 lei

Chiar dacă are un design depășit care seamănă prea mult cu legendarul WRT54 de acum zece ani, WRT1900AC nu trebuie să înșele prin aparențe. În interiorul carcasei se ascundă o platformă hardware de vârf cu procesor de 1,6 GHz, 512 MB RAM și module wireless 802.11ac care oferă rate de transfer de până la 1300 Mbps. În plus, produsul este interesant pentru cei care doresc flexibilitate deoarece Linksys asigură compatibilitatea cu faimoasa distribuție DD-WRT.

linksys-wrt1900ac

Linksys AC1900AC

Concluzii

Alegerea unui router wireless poate fi uşurată semnificativ dacă analizezi exact funcţiile de care ai nevoie pentru reţeaua de acasă. După ce stabileşti exact care sunt caracteristicile de care ai nevoie, poţi începe căutarea unui router potrivit în funcţie de bugetul pe care îl ai disponibil.

Cert este ca un router wireless a devenit indispensabil pentru cei mai mulţi dintre noi în urma avalanşei de dgadgeturi care se pot conecta la internet.

43 comentarii

 1. Sorin

  August 22, 2012 la 12:12

  Am o tableta Assus Transformer Prime, care nu are conexiune 3G. Doresc sa cumpar un Router Wireless mobil. Deplasandu-ma mult prin oras, imi este necesar un astfel de Router. Am stick de internet Digi Net Mobil.
  Ce Router Mobil ma sfatuiti sa cumpar la un buget de 250-350 Ron?

  • Andrei Girbea

   August 26, 2012 la 23:43

   Sorin, e putin cam complicat, dongle-urile 3G pe USB nu vor merge in cele mai multe cazuri pe tableta, deoarece necesita driveri si acestia nu exista pentru Android… Asadar, nu stiu ce sa iti recomand. Poate ai putea suna la Digi sa vezi daca te pot ajuta?

 2. raluca

  Noiembrie 1, 2012 la 16:58

  buna buna sa va fie inima,un vecin si-a scos router-ul pe fereastra
  (dar poate nu este router seamana si are doua antenute !),
  poate cineva sa imi spuna de ce ?

  • Alina

   Iunie 22, 2017 la 11:39

   Poate vecinul?

 3. Cecilia G

  Iulie 17, 2014 la 11:31

  Buna ziua! Se poate face un update la acest articol? Ma intereseaza un update de fapt la routerele de pe piata, specificatii tehnice, sugestii, nocivitate… Multumesc!

  • Daniel Popescu

   Iulie 17, 2014 la 16:34

   Actualiam periodic articolele de acest gen de pe site si asa vom proceda si cu acest material despre routere.

 4. daniel

  Septembrie 13, 2014 la 11:35

  Salut. poate ma puteti ajuta: Am luat un router wifi dual band (ASUS RT-N53) si nu stiu daca functioneaza ambele retele (2,4 si respectiv 5 ghz). ar trebui sa se creeze doua retele wireless si cand scanez cu telefonul sa-mi apara in lista ambele? sau cum as putea sa-mi dau seama daca merge si cea de 5 ghz? multumesc.

  • Daniel Popescu

   Septembrie 16, 2014 la 14:05

   La configurarea automata a unui router, acesta afiseaza de obicei o singura retea Wi-Fi, intrucat software-ul aloca acelasi nume si aceeasi parola pentru conexiunile Wi-Fi din retelele de 2.4 GHz si 5 GHz. Pentru a face distinctie intre frecvente si pentru a o putea alege mereu pe cea de 5 GHz trebuie sa-i schimbi numele si, eventual, parola in setarile routerului. Pentru asta poti urma instructiunile din manual, pe care il poti descarca de aici: https://www.asus.com/ro/Networking/RTN53/HelpDesk_Manual/

 5. Anon

  Ianuarie 8, 2015 la 22:32

  Nu inteleg ceva . Daca imi cumpar router wireless il configurez si il conectez si gata am internet ? Va rog cineva sa-mi explice

  • Daniel Popescu

   Ianuarie 9, 2015 la 09:28

   Inainte de a folosi routerul, trebuie sa ai internet de la un operator. Routerul este util pentru a imparti apoi conexiunea la internet cu alte dispozitive care au Wi-Fi (laptopuri, telefoane, tablete).

 6. Serban

  Ianuarie 10, 2015 la 16:33

  Buna ziua
  ma puteti ajuta cu un sfat privind achizitionarea unui router (modem incorporat)pentru fiberlink de 200mb de la RDS? apartament de 2 camere
  -Router Wireless-N 300 Linksys E900/E1200
  -Router Wireless N 300Mbps D-Link DIR-636L
  -sau o alta sugestie in intervalul100-200lei
  Multumesc anticipat pentru ajutor
  Serban

  • ando

   Ianuarie 14, 2015 la 00:17

   Depinde ce vrei sa faci prin router…

 7. costel

  Martie 5, 2015 la 10:41

  salut ,am o intrebare pt, profesionisti ,pot trimite semnal wi-fi cu un router la un vecin situat la un etaj mai sus pe aceiasi scara de bloc ,ce tip de router ar putea face asta ,daca e posibil ,ar fi 2,3 pereti de beton cu armatura /?

  • Dragos

   Martie 11, 2015 la 12:54

   Salut. Eu am un router cu 3 antene tp link de 300 lei, stau la etajul 7 si am semnal in fata blocului cat si in spate. Sper ca am fost de folos!

 8. Dan

  Iunie 9, 2015 la 22:51

  Am o tableta Galaxi tab 4 cu android. Am TV, internet de la firma UPC. Mă interesează dacă pot folosi tableta în apartamentul din Pajura şi într-un alt apartament de pe Stefan cel Mare cu un acelaş routere wireless, evident mutat dintr-un loc in altul. Pentru aceasta situaţie cam ce routere wireless ar fi cel mai indicat (modelu si preţul acestuia dacă se poate)
  Cu multumiri.

  • Daniel Popescu

   Iunie 14, 2015 la 16:20

   Da, poti face acest lucru. Cat despre model, orienteaza-te in functie de recomandarile noastre din acest articol.

 9. Dan

  Iunie 9, 2015 la 22:57

  O doua intrebare. Pentru abonaţii de la UPC se poate cumpara din oraş orice routere wireless care să funcţioneze fără setări suplimentare sau trebuie unul de luat de la firma furnizoare de internet.

  • Daniel Popescu

   Iunie 14, 2015 la 16:19

   Poti cumpara orice router wireless, functionarea acestuia nu depinde de furnizorul de internet.

 10. George

  Iulie 18, 2015 la 05:13

  Salut,
  Am trecut de la Fiberlink 100 la Fiberlink 300 (mi-au montat un GPON Huawei HG8240). Viteza netului a ramas insa aceeasi, caci am un PC vechi (nu pt jocuri): Intel Pentium 4, CPU 3 Ghz, 3 GB RAM, 256MB NVIDIA GeForce 6600,186 GB HDD Western Digital, placa de retea gigabit, Win XP Pro SP3 (32bit).
  Am citit ca se poate obtine internet rapid si pe un PC vechi de 9 ani (cu XP Home), dotat cu placa gigabit si router GB RT-N16.
  Nu vreau sa distribui netul pe mai multe dispozitive, ci doar sa obtin cresterea vitezei in PC, conectat prin fir la router.
  Ma ajuta un router gigabit si ce model ar fi bun?
  Multumesc anticipat pentru orice sugestie.

 11. Serban Ionela Crenguta

  Iulie 20, 2015 la 15:28

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare legata de achizitionarea unui router. As vrea sa plec in vacanta la bunici la tara, unde stiu ca nu e internet. Daca o sa cumpar un router o sa am internet automat pe laptop?

  • Daniel Popescu

   Iulie 21, 2015 la 09:51

   Intr-o astfel de situatie, routerul nu te ajuta. Cel mai simplu este sa apelezi la serviciile operatorilor de telefonie, care au in oferte internet pentru laptop fara abonament prin utilizarea unui modem care se conecteaza la laptop. Mai multe detalii gasesti in acest articol: giz.ro/internet/internet-pentru-laptop-fara-abonament-ce-oferta-sa-aleg-13905/

 12. Marius

  Iulie 24, 2015 la 17:24

  Buna . Am internet fiberlink 100 de la RDS , daca imi cumpar un router si un adaptor wireless care au ambele rata de transfer wireless 150Mbps de exemplu si voi folosi wireless , mi se va mari viteza , adica voi avea acea viteza de 150Mbps ?
  Multumesc .

 13. sandu

  Noiembrie 29, 2015 la 21:40

  router wireless poate influnta convorbirile la telefoane mobile in apartamente vecine,seantrerupe convorbirea deasi telefonul are semnal

 14. simica

  Decembrie 13, 2015 la 11:35

  sa trait ! as dori sa va spun ca in comuna avem internet gratuit oferit de primarie !cine a vrut acum vreo 4 ani sa aiba internet de la primarie trebuia sa cumpere de la ei o antena , mai precis WIRELESS USB ADAPTER 2W asa scrie pe cutia pe care o am in fata mea , si mai scrie dedesupt,Long Range and High Sensivity—-IEEE 802.11 usb 2.0 standard ! am semnal cu ea dar nu atat de puternic deoarece la video trebuie sa astept un pic pana se incarca ! distanta de la internetul primariei si pana la mine e cam de 900m in linie dreapta !INTREBARE ? ce mi-ar trebui mie sa pot capta mai bine sa nu se intrerupa dar in acelasi timp sa pot din casa sau de afara sa ma leg prin WIFI si cu alte aparate pe care le mai avem ??? adica sa si transmita mai departe ! va multumesc , si va doresc o zi cat mai buna !

 15. Rasca

  Decembrie 27, 2015 la 23:56

  Am o casă cu 2 nivele si in jur de 20 de utilizatori la internet. Casa este construită din piatra , partea de jos unde se afla și routerul.
  Ce router imi recomandați?

 16. paula

  Decembrie 28, 2015 la 15:19

  Buna ziua!

  Am si eu o intrebare. Sunt foarte incepatoare, dar vreu sa imi iau un router. Am un laptop si telefonul care se vor conecta wireless si smart TV samsung as vrea prin cablu, dar cablul sa treaca prin router ca direct nu merge. Am internet de la RDS cu user si parola. Pe router as da pana in 150 ron. Ce imi recomandati?
  Multumesc mult. Paula.

 17. Alex

  Decembrie 28, 2015 la 23:08

  Conteaza la ce firma de internet sunt cand trebuie sa imi cumpar un router?

 18. dan

  Ianuarie 16, 2016 la 10:46

  Buna ziua. Am un tv samsung smart. Dacă îmi cumpăr un router pot intra pe internet gratis? Ce îmi recomandați?

  • Daniel Popescu

   Ianuarie 23, 2016 la 15:40

   Da, va puteti conecta televizorul la internet printr-o retea Wi-Fi cu ajutorul unui router.

   • Elena

    Noiembrie 27, 2016 la 14:48

    Aceeasi intrebare o am :la un tv smart cu wifi incorporat,pe langa router mai am nevoie de internet de la vreo companie sau e suficient router_ul?

 19. adi

  Ianuarie 29, 2016 la 16:11

  Buna ziua, am internet de la rds – fiberlink 300 si router Asus RT-N12D1 . Daca ma conectez prin router, viteza scade atat pe cablu cat si pe wifi ( 95 mb.)
  Am inteles ca routerul trebuie inlocuit cu unul gigabit dar pe cutia de ambalaj si la caracteristici scrie ca viteza de transfer prin wifi este de 300 . Ce setari se pot face la router ca sa ajung la viteza mai mare pe wifi? Folosesc numai 1 laptop.
  Multumesc !

 20. Marius

  Februarie 4, 2016 la 22:21

  Routerele au internet nelimitat ?

 21. Lucian

  Februarie 23, 2016 la 23:05

  Buna seara,

  Am internet de la RDS si router-ul care l-am folosit in ultimii 4 ani (Linksys E2000) tocmai a "murit". Imi puteti recomanda un router, va rog, capabil pentru o conecxiune fluenta la mai multe dispozitive in acelasi timp.
  Multumesc,

 22. Ady

  Mai 2, 2016 la 17:14

  Salut.
  1 Merge sa conectez la wireless doar telfonul?
  2 Eu am 2 GB trafic de date si ii consum repede in cateva zile. Dupa aceea am toata luna viteza slaba. Cu wireless inseamna ca am viteza mare mereu?
  3 Abonamentul e de 15 € dar din cauza la datele pe care le depasesc mereu factura vine mai mare cu 5-6 €. Cu wireless factura ar fi mereu de 15 € si nu ar depasi deloc? Chiar daca sa zicem ca fac 5GB date? Si tot aici va intreb daca routerul se plateste lunar desi nu prea cred dar totusi intreb.

  • Daniel Popescu

   Mai 5, 2016 la 11:28

   1. Da, merge.
   2. Viteza la wireless depinde de viteza conexiunii oferite de furnizorul tau de internet.
   3. Conexiunea wireless foloseste internetul oferit de furnizorul tau fix, astfel ca traficul este nelimitat.

 23. Claudiu

  Mai 11, 2016 la 21:49

  Salutare, dacă-mi comand un router, o să-mi dea cablu pentru LAN? Pentru că eu vreau să am cablu direct în PC, sper că ştii la ce mă refer. Să fie accesibil router-ul şi să fie şi cablu direct în PC (să trag un cablu din router în PC).
  Dacă da, afectează traficul de date pe PC?

  • nu

   Noiembrie 22, 2016 la 14:31

   Nu.

 24. cosmin

  Noiembrie 22, 2016 la 18:14

  Bună, mă interesează un router care atunci cind nu e conectat nimic la el, sa intre în standby,unde as putea găsii și ce modele? Mulțumesc anticipat.

 25. Gicu

  Ianuarie 24, 2017 la 18:13

  Salut, am achizitionat azi un router TP-LINK Archer C2 si din pacate nu vad a doua retea wireless de 5GHz chiar daca o setez. Specific ca am internet de la RDS de 100 MBPS,posibil din cauza internetului slab pe care il am nu ma lasa decat pe 2.5 MGZ?
  Daca trec la 300MBS ,pot sa setez si reteaua de 5MGz ,pe langa cea de 2MGz, adica sa pot sa le folosesc pe amandoua ?
  Sau am nevoie de 1000 MBS?
  Multumesc

 26. Alex

  Ianuarie 28, 2017 la 22:00

  Salutare,
  Am de la rds pachetul fiberlink 1000 si as dori o recomandare in alegerea unui router sau routere de tip ac buget 400-600 ron.Vreau sa il folosesc pentru download de pe torrent filme 4k,mai ales ca acestea vor fii cat mai multe in viitor si doresc sa le descarc cat mai repede,de aceea as avea nevoie de un router cat mai bun.Am auzit de la cateva persoane ca cele de la Assus ar fii cele mai bune dar nu stiu ce parere ai si tu.Am un apartament de 3 camere de 70 m2 si routerul actual este amplasat la jumatatea apartamentului in living.Am dat cat mai multe detalii astfel incat sa iti faci o idee cat mai clara.Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!

 27. ghita

  Ianuarie 29, 2017 la 16:10

  sall am internet prin telefonie fixa un aparat din asta ma ajuta sa prind net de 200 metri din casa..?

 28. George

  Februarie 3, 2017 la 07:25

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati sa configurez un router Asus RT-AC87U cu abonament la Internet de la RDS. Am avut abonament Fiberlink 500 (testele de viteza prin router aratau 498 Mbps) si am trecut la Fiberlink 1000 (era mai ieftin, fata decat plateam eu) . Am setat latimea de banda in router la Qos astfel incat sa fie de 1000 si chiar de 1500. Cu toate acestea testele de viteza prin router nu depasesc 660 Mbps. La conectarea cablului de retea direct in calculator testele de viteza arata 933 Mbps! Este evident ca o setare din router este necorespunzatoare. Multumesc anticipat.

  • Silviu

   Iunie 20, 2017 la 21:22

   Cred ca poti sa te feliciti. Mai mult de atat nu cred ca scoate nimeni. In rest merge bine? Adica ai stabilitate? Acoperirea in apartament/casa e buna?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.