Sfaturi care te vor ajuta când cumperi un procesor pentru PC

Vrei să faci un upgrade sau să îți construiești un sistem nou? Nimic mai simplu ai putea spune, te duci la magazin, spui câți bani ai la dispoziție, și alegi de acolo, în funcție de sfaturile vânzătorului nu? Ei bine, dacă toate ar fi atât de simple…

Recunosc, am văzut oameni relaxați în privința acestei decizii, însă cu siguranță banii nu sunt o problemă pentru ei, și probabil nu vor face prea multe cu acel computer. Nu vreau să îi discreditez pe angajații magazinelor de componente, însă în multe din cazuri nu prea știu ce vând, sau mai bine spus, nu știu ce vrei tu să cumperi.

Dacă ai ajuns la acest articol, cu siguranță vrei să deții controlul asupra deciziei componentelor pe care vrei să le achiziționezi și vrei să te documentezi cât mai bine în această privință. Acest articol îți va oferi sfaturile necesare achiziționării uneia dintre cele mai importante componente ale sistemului, ”creierul” operațiunii, procesorul.

Procesorul este responsabil de ce poți face cu acest PC și cât de repede vrei să faci acele lucruri, fie că e vorba de un document Excel cu sute și mii de câmpuri sau de cele mai noi titluri în materie de jocuri, cu care vrei să îți petreci timpul liber. Cu câteva excepții desigur, puterea procesorului este direct proporțională cu suma de bani pe care o vei cheltui pe acesta.

Procesor
Procesor

Bugetul

Ca orice componentă sau produs pe care vrei să îl achiziționezi, bugetul este cel mai important, și este elementul care te va ghida mai departe.

De obicei întrebarea pe care și-o pun mulți este, ce vreau să fac cu acest computer, și de acolo fac alegerea procesorului. Eu propun o altă variantă, care mi se pare mai simplă, și anume, să te gândești cât de repede vrei să faci acel lucru cu PC-ul tău, și nu, aici nu mă refer la jocuri. Pentru acelea decizia cea mai importantă e legată de placa video.

Legat de procesor, poți realiza cam aceleași task-uri și cu unul de 300 de Lei, și cu unul de 2000 de Lei. Singura diferență e că cel de 2000 de Lei le va face mult mai repede.

AMD sau Intel

O altă întrebare pe care trebuie să ți-o pui atunci când cumperi un nou procesor: Aleg AMD sau Intel?

Întrebarea este nesemnificativă dacă faci un upgrade și dacă știi că ai componente destul de noi. Placa de bază dictează acest upgrade, așadar dacă ai o placă de bază pe una din platforme și știi că este suficientă pentru următorii 2 ani, atunci vei alege procesorul compatibil.

Însă, dacă ești însă în postura de a construi un sistem de la zero, situația e diferită. Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi că vei face o alegere greșită în privința platformei, pentru că alegerea este guvernată de ce spuneam mai sus: bugetul. Aproape orice procesor AMD poate fi achiziționat cu mai puțin de 1000 Lei, pe când Intel are pe piață și procesoare de 1000 de dolari. Oare merită un astfel de procesor suma de 1000 de euro? Probabil că da, dacă ai nevoie de el. Sunt puțini cei care aleg acel procesor, și aceia știu că pe lângă acesta, placa de bază și memoriile îi vor costa încă 1000 de euro, pentru a putea beneficia din plin de performanțele lui.

Marea majoritate a utilizatorilor nu vor pune însă la lucru un astfel de CPU, aşadar un utilizator obişnuit ar trebui să se orienteze către soluţii cu preţuri mai digerabile.

Socket-ul

Socket-Procesor
Socket-Procesor

Odată ce te-ai hotărât asupra platformei, în funcție de buget, e timpul să iei în considerare socket-ul. AMD are două sau trei socket-uri la dispoziție momentan. AM3+ oferă o compatibilitate ridicată cu procesoarele din generațiile mai vechi gen AM3, FM2 și AM1. Acestea două sunt pentru sistemele mai ieftine, FM2 fiind cel cu grafică integrată și cu performanțe medii, iar AM1 este pentru sistemele cu adevărat de buget, și de dimensiuni foarte mici, perfecte pentru navigare web și multimedia.

Intel, pe de altă parte lucrează acum pe LGA 1150, un socket care este activ de 1 an, nu mai mult, și care chiar dacă primește un refresh al procesoarelor în acest an, e posibil ca anul viitor să fie din nou schimbat, pentru compatibilitate spun ei. Mai există versiunea LGA 2011, care va fi înlocuită cu LGA 2013, și pentru care se găsesc acele procesoare de top (şi scumpe menţionate anterior).

Numărul de nuclee

 

Procesor-Nuclee
Procesor-Nuclee

Probabil nu este atât de important precum ai crede. Procesoarele AMD au un număr de nuclee de la 2 la 8 în prezent.

Intel lucrează cu 2 sau 4 nuclee și cu HyperThreading, care este destul de eficient și crează încă 2 sau 4 fire de execuție virtuale. Cu cât mai multe nuclee ai, cu atât mai rapid vor fi executate procesele respective.

Atenție însă, majoritatea programelor actuale încă nu știu să lucreze cu mai multe de 2 sau 4 nuclee. Doar programele de editare video, foto, și cele de randare 3D știu să folosească efectiv 4 sau mai multe nuclee fizice. Dacă ești în acest domeniu, probabil că ai nevoie de acestea, dacă nu, atunci e suficient să te limitezi la 4.

Viteza procesorului

Cândva viteza era singurul și cel mai important element al unui procesor. Și acum contează, însă nu chiar atât de mult.

Viteza este măsurată în GHz în prezent și evidențiază tot cât de repede procesează un cip informația. Este vorba de câte miliarde de ”pulsuri” pe secundă are un procesor. Dacă acesta are 2 GHz, atunci poate efectua 2 miliarde de ”pulsuri” pe secundă și tot așa. Viteza este importantă desigur, însă în coroborare cu numarul de nuclee şi fire de execuţie, dar şi cu arhitectura fiecărei platforme

. De exemplu, un procesor cu 2 nuclee și frecvență de 3 GHz poati fi mai slab decât un procesor cu 4 nuclee și 2.2 GHz. 6 miliarde de pulsuri pe secundă versus 8.8 miliarde. Însă în acelaşi timp multe aplicaţii nu vor fi capabile să uzilizeze corect cele 4 nuclee.

Aşadar, dacă vrei să ştii cât de rapid este un procesor, va trebui sa apelezi la benchmark-uri, teste standardizate menite să clasifice componentele unui PC în funcţie de performanţe.

Cache

Cache-Procesor
Cache-Procesor

Memoria cache este și ea importantă. Din păcate alegerea ei nu se poate face separat de restul elementelor. Asta înseamnă că, cu cât mai rapid și mai scump este un procesor, cu atât mai multă memorie cache va deține. Există trei tipuri de memorie cache, L1, L2 și L3. L1 este cea mai apropiată și mai rapidă de procesor. L2 este mai puțin rapidă, și la fel și respectiv L3, care raportează către L2. În general, cu cât mai multă memorie este în acestea cu atât mai rapid este un procesor, iar dimensiunea ei crește exponențial cu numărul de nuclee și desigur, cu prețul procesorului.

Procesul de manufacturare

Tehnologia de manufacturare se referă la dimensiunea tranzistorilor existenți pe procesor.

Un proces de producție de 32 nm implică folosirea tranzistorilor cu o astfel de dimensiune. Cu cât mai mică este această cifră, cu atât mai nou este acest procesor. Și aici, tehnologia de producție este legată de platforma aleasă, cel puțin în cazul lui Intel. Este de asemenea legată și de temperatura procesorului. Un procesor produs la 32 nm va fi implicit mai fierbinte ca unul produs la 22 nm.

Pentru cei care gustă overclocking-ul, probabil procesorul de 22 nm ar părea mai interesant. Nu trebuie să vă faceți griji în această privință, după cum am spus, acest element e legat de placa de bază și de socket-ul ales.

Overclocking

Dacă sunteți dispuși să intrați pe acest tărâm vă anunț de pe acum, nu e chiar atât de simplu precum pare.

Aveți nevoie de ceva cunoștințe tehnice și trebuie să înțelegeți cum funcționează electronica și microprocesoarele. Procesoarele se împart în două categorii, cele care pot fi overclockate și cele care nu pot. De obicei, vârfurile de gamă sunt cele care pot fi overclockate.

AMD notează aceste procesoare cu mențiunea ”Unlocked” iar Intel pune un ”K” în coada denumirii acestora, 4770K de exemplu. Restul, sunt blocate din fabrică să nu depășească frecvența lor nativă.

Cooler-ul

Cooler-Tower
Cooler-Tower

Chiar dacă majoritatea procesoarelor, bine, cele care vin la cutie, vin și cu un cooler în pachet, vă recomand să achiziționați unul separat. Nu spunem că acel cooler nu ar fi bun, este gândit pentru procesorul respectiv și calculat să reziste destul de bine. Însă, achiziționarea unui cooler separat, de preferat unul de tip turn (”tower”) vă asigură că procesorul va funcționa în primul rând la temperaturi mult mai scăzute, fiind astfel mai ”relaxat” în executarea task-urilor și vă va asigura liniștea binemeritată, deoarece coolerele stock sutn destul de zgomotoase. Un sistem rece este un sistem fericit.

Concluzii

Bun, cam astea ar fi de zis aici. Sper că acest articol v-a fost util şi v-s ajutat să întelegeţi câteva dintre principalele elemente de care trebui să ţineţi cont atunci când alegeţi un procesor. Dacă aveţi nelămuriri sau întrebări, secţiunea de comentarii vă este deschisă. Iar pentru o selecţie a procesoarelor existente în acest moment pe piaţă, plus review-uri ale celor ce le folosesc deja, vă sugerez să urmaţi acest link.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!