Intel sau AMD – Cum alegi cel mai bun procesor pentru jocuri ?

Intel sau AMD – Cum alegi cel mai bun procesor pentru jocuri ?

Achiziționarea unui computer poate fi un proces destul de lung și de obositor, ca să nu mai spunem și costisitor.

Desigur, aceași regulă se aplică și unui laptop sau oricărui alt dispozitiv mobil, smartphone sau tabletă, însă în ultimele trei situații decizia este simplificată și de afinitatea către un anumit producător și de design-ul produsului respectiv.

În cazul unui sistem desktop destinația acestuia este importantă, mai importantă probabil decât design-ul componentelor sau al carcasei. De multe ori lupta interioară a utilizatorului se dă între procesorul pe care trebuie să îl aleagă, iar această luptă este și mai puternică în cazul celor care acesta doreşte să se și joace pe sistemul de îl va achiziţiona.

Aici trebuie făcută o mențiune, nu întotdeauna cel mai puternic procesor este și cel mai bun. Nu trebuie să învestiți jumătate din valoarea sistemului doar în procesorul acestuia, pentru că, în cazul gaming-ului, nu vă va oferi cea mai bună performanță.

Procesor_pentru_jocuri_intel_AMD

Un lucru este bine de știut totuşi, frecvența acestuia contează. De exemplu, un Quad-Core cu o frecvență de 2 GHz poate fi mai slab pentru gaming decât un Dual-Core cu o frecvență de 3 GHz. Motivul este faptul că jocurile, chiar și cele din ziua de astăzi, nu folosesc eficient mai mult de două nuclee ale procesorului.

Există și o altă metodă atunci când iei decizia de a achiziționa un sistem, metodă care răspunde unei întrebări mai fundamentale: Intel sau AMD? Veți realiza că răspunsul la această întrebare este mult mai direct, și odată făcută decizia, restul întrebărilor legate de componentele sistemului vor primi un răspuns mai rapid, economisind astfel mai mult timp.

Intel vs AMD

În prezent, singurii producători de procesoare pentru PC-uri și laptop-uri sunt Intel și AMD. Cei doi au o istorie lungă, care implică atât colaborări cât și dispute. Fiecare se află în dezavantaj în funcție de decizile celuilalt, și asta din cauza unor reguli foarte bine stabilite de economie, care implică existența a minim unui competitor pe un segment pentru ca business-ul să prospere.

Atât Intel cât și AMD au interese proprii și modul de conviețuire pe care l-au găsit în prezent, funcționează destul de bine. Chiar dacă nu pare, ei au piețele relativ împărțite, atât pe segmentul de desktop și laptop, cât și pe segmentul enterprise, sau chiar referitor la zona unde își comercializează produsele.

De exemplu, Intel mizează foarte mult în prezent pe zona de procesoare mobile, pe când AMD, chiar dacă are și el variante pentru această zonă, a fost mai preocupat să echipeze cele mai noi console, PlayStation 4 și Xbox One, cu soluții complete.

În segmentul procesoarelor de desktop, Intel deține coroana la capitolul performanță, Intel Core i7 4770K fiind în prezent o opţiune performantă, iar AMD are vânzări destul de bune pe zona consumer și cea de low-end, cu soluții ieftine, chiar și sub 50 de dolari.

Procesoarele Intel

Dacă urmăriți performanța, înaintea tuturor altor elemente, și vă permiteți desigur, atunci procesoarele Intel sunt o alegere foarte bună.

Așa cum o arată mai toate benchmark-urile, procesoarele Intel pe segmentul de mainstream și high-end, sunt mai puternice decât cele de la AMD. Diferența poate fi și aici marginală, și poate fi desigur și mai puțin semnificativă dacă intenționați să overclockați acest procesor.

Pentru procesoarele Intel va trebui să scoateți totuşi din buzunar ceva mai mult. Seria Core i5 Skylake (cea mai recentă generaţie în prezent) are un preț de pornire de circa 950 de lei, dar vei gasi generatiile mai vechi incepand de la 850 lei. De acolo, desigur, ”sky is the limit”. Pentru varianta high-end sau enthusiast procesorul poate ajunge și la 1000 de Euro.

Overclocking

Majoritatea procesoarelor au o frecvență de lucru fixă, la un nivel la care producătorul se asigură că vor rămâne suficient de stabile pentru a performa în cel mai optim mod posibil. Atât AMD cât și Intel au procesoare ce pot fi overclockate.

Seria de la AMD se numește Black Edition iar Intel a pus în coada notației acestor procesoare litera ”K”. Astfel, dacă achiziționați un procesor care nu este Black Edition sau nu are un K în coadă, probabil veți putea ridica frecvența acestuia cu 100 MHz. Dacă este un procesor deblocat, atunci limitele sunt mult mai sus. Atenție mare însă la ce sistem de răcire folosiți. Este foarte important pentru stabilitatea procesorului.

Procesoarele AMD sunt însă ceva mai flexibile din acest punct de vedere. Există multe cazuri în care frecvența poate fi ridicată și cu 20-25 de procente pe un procesor fără notația Black Edition. Depinde însă de cip, iar aici este la noroc. Procesul de fabricație decide care din cipuri sunt cele mai pretabile la overclocking, iar șansele să achiziționați unul din cipurile bune sunt 50-50.

Procesorul Grafic Integrat

În mod normal, pentru gaming, nu este recomandată folosirea procesorului grafic integrat. Acesta are un scop, și anume acela de a afișa imaginea pe ecran, efectele 3D ale sistemului de operare, și eventual ceva jocuri la rezoluție mică și cu puține detalii.

Chiar dacă producătorii de procesoare, Intel și AMD își promovează produsele ca fiind capabile de a rula cele mai noi jocuri, experiența nu este cea mai bună. Procesoarele grafice integrate sunt mai degrabă ”la pachet” cu CPU-ul, asta până vei achiziționa o placă dedicată. Procesoarele AMD cu placă grafică integrată sunt cele din seria FM1 sau FM2, și este recomandat să le evitați pe acestea, și să alegeți un CPU din gama Phenom. Veți avea rezultate mult mai bune cu acestea.

Intel a ales să integreze un cip grafic în majoritatea procesoarelor din generația Core, însă putem ignora existența acelui cip prin introducerea unei plăci dedicate. E drept, sunt puțin mai scumpe și din acest motiv, însă nu avem ce face.

Eficiența GPU-ului

În alegerea procesorului pentru gaming mai trebuie să ținem cont și de un al element, eficiența GPU-ului sau a plăcii grafice, care este dependentă de performanța procesorului.

Desigur, și aici se aplică aceeași regulă, cu cât este mai performant procesorul, și implicit și mai scump, cu atât placa grafică se va comporta și ea mai bine. Ținând cont de acest element evităm situațiile de genul ”bottleneck”, unde informația dată o placă grafică nu este suficient de rapid procesată de CPU. Și aici, Intel se descurcă ceva mai bine.

De asemenea, dacă intenționați să instalați mai mult de o placă grafică în sistem, pe varianta SLI sau CrossfireX, este bine să vă documentați dacă procesorul poate suporta stream-ul de informație de la aceste două plăci grafice.

În concluzie

Nu există o singură variantă de răspuns pentru întrebarea: Care este cel mai bun procesor de gaming, Intel sau AMD?

Fiecare sistem și utilizator are cerințe diferite și bugete diferite. Procesoarele AMD sunt în general bune pentru cei care au un buget mai redus, oferind o performanță superioară pentru cipurile de 700 de lei sau mai puțin. CPU-urile Intel Core i5 sau Core i7 sunt probabil o alegere mai bună, dacă aveți un buget ceva mai lejer. Aici le puteţi găsi la preţuri bune.

Recomandarea este să nu alegeți cel mai performant procesor din orice segment, pentru că în primul rând gaming-ul necesită o placă video mai potentă, iar investiția se vede mai bine în acea componentă. În al doilea rând, veți observa că multe dintre jocuri folosesc rareori, chiar și în ziua de astăzi mai mult de 2, maxim 4 nuclee. Mai multe sfaturi de care ar trebui sa tineţi cont atunci când alegeţi un procesor sunt disponibile şi în acest articol.

11 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!