GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri Intel Haswell – prețuri, specificații, avantaje

Autor: Echipa GiZ

Intel a lansat în luna iunie cea de-a patra generație de procesoare Intel Core, cunoscută sub numele de cod  „Haswell”. Noua arhitectură înlocuiește platforma Ivy Bridge (generația a treia) introdusă anul trecut și promite o serie de îmbunătățiri ale performanțelor pentru ultabook-uri, laptop-uri și desktop-uri. Haswell păstrează aceeași tehnologie de fabricație ca și Ivy Bridge, procesoarele având tranzistori 3-D fabricați la 22 nanometri, dar Intel a lucrat mai mult la optimizarea consumului de energie și creșterea performanțelor, în special în privința graficii integrate.

Platforma mobilă de generația a patra reunește procesoarele Intel Haswell cu noua familie de chipset-uri Intel Seria 8, cu numele de cod Lynx Point. Intel susține că această combinație aduce o creștere semnificativă a performanțelor, autonomie mai mare și funcții integrate de securitate. Procesoarele Intel Haswell au fost optimizate pentru ultrabook-uri permițând producătorilor să realizeze modele mai subțiri, mai ușoare și într-o varietate mai mare de forme funcționale.

În privința consumului de energie, Intel susține că noua platformă aduce cea mai importantă îmbunătățire din istoria companiei, în comparație cu generația precedentă. Conform testelor Intel, autonomia în regim de așteptate ar trebui să fie cel puțin dublă față de generația a treia. Un ultrabook Intel Haswell ar trebui să asigure până la 11,2 ore de redare video sau până la 10,3 ore de lucru cu diverse aplicații de productivitate.

Noile acceleratoare grafice integrate, Intel HD și Intel Iris, promit și ele performanțe sporite față de generația anterioară, ce ar trebui să asigure rularea în bune condiții a conținutului multimedia 4K și jocurilor recent lansate.

Alături de aceste îmbunătățiri, Intel a optimizat și tehnologiile Turbo Boost, Hyper-Threading și a introdus suportul pentru Windows 8 Connected Standby. Odată cu noua arhitectură Haswell, Intel încurajează ultrabook-urile convertibile, modele care se pot transforma cu ușurință din tabletă în laptop cu ecran tactil. Acest design ar trebui să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a îmbina portabilitatea unei tablete cu performanța unui laptop clasic.

Testele independente, realizate cu mai multe configurații Intel Haswell, au confirmat îmbunătățirea semnificativă a autonomiei și performanțe grafice comparabile cu cele ale unor placi video dedicate, pentru modelele Iris Pro. Totodată, au fost semnalate și unele probleme, printre care tendința de supraîncălzire, ce ar putea afecta în timp stabilitatea sistemului.

Laptopurile cu Intel Haswell au început să apară în România, câteva modele fiind prezentate deja în review la GiZ.ro: Asus Vivobook S551, Asus N550JVSony Vaio Pro 13 și Sony Vaio Duo 13.

Alături de acestea, pe piața din România mai sunt disponibile și alte laptopuri Intel Haswell, până la sfârșitul anului fiind așteptate și alte modele.

Apple MacBook Air 11

Apple a introdus noile modele Air la scurt timp după anunțarea oficială a platformei Haswell. Modelul de baza MacBook Air 11 este echipat cu procesor Core i5 Dual-Core tactat la 1,3 GHz (Turbo Boost până la 2,6 GHz), 4GB memorie RAM, SSD de 128 GB și grafică integrată Intel HD 5000. Ecranul lucios de 11,6 inch este de tip LED la rezoluție 1366 x 768 pixeli. Apple susține că bateria inclusă este capabilă să asigure până la 9 ore de navigare web conectat la o rețea wireless, până la 8 ore de redare video sau până la 30 de zile în regim de așteptare. Modelul poate fi cumpărat în versiunea cu tastatură în limba engleză la prețul de aproximativ 5000 lei, dar și în versiunile cu SSD de 256 GB, la prețul de 5920 lei cu tastatură în română sau în limba engleză. Apple are și un model Air 11 cu procesor Core i7 Dual-Core tactat la 1,7 GHz, prețul pentru acesta fiind cu aproximativ 750 lei mai mare.

Apple MacBook Air 11 si 13

Apple MacBook Air 11 și Air 13

Apple MacBook Air 13

Modelul Air 13 diferă de Air 11 prin ecranul de 13,3 inch (LED la rezoluție 1440 x 900 pixeli) și prin faptul că are în plus un cititor de carduri SDXC, alături de cele două porturi USB 3.0, Thunderbolt, conexiunile Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 4.0.

Modelul de bază este echipat tot cu procesor Core i5 tactat la 1,3 GHz, 4GB memorie RAM, SSD de 128 GB și grafică Intel HD 5000, la un preț de aproximativ 5500 lei. Versiunile cu SSD de 256 GB sunt disponibile la cca. 6300 lei cu tastatură română sau 6400 lei cu tastatură în engleză. Modelele cu procesor Core i7 sunt cu aproximativ 750 lei mai scumpe. Apple susține că Air 13 are o autonomie de până la 12 ore pentru navigarea pe Internet sau până la 10 ore de redare video.

Asus G750JW

Alături de ultrabook-ul S551 și portabilul multimedia N550JV, Asus a lansat și un model destinat pasionaților de jocuri. Asus G750JW este dotat cu Intel Core i7 4700HQ, un Quad-Core tactat la 2,4 GHz (Turbo Boost până la 3,4 GHz), până la 32 GB memorie RAM, placa grafică dedicată Nvidia GeForce GTX 765M cu 2GB GDDR5, hard drive de până la 1TB, ecran Full HD de 17,3 inch și o baterie cu 8 celule de 5900 mAh. O versiune cu 8GB memorie RAM și hard de 750 GB costă aproximativ 5332 lei, iar un model cu 24 GB RAM și unitate Blu-Ray ajunge la aproximativ 6300 lei.

Asus G750JW

Asus G750JW – laptop pentru gameri

Lenovo IdeaPad Y510p

Lenovo susține despre noua serie Y510p ca sunt laptopuri multimedia de top cu grafică Nvidia GeForce și posibilitatea de a adăuga o placă video suplimentară. Prin conceptul de Ultrabay, Lenovo permite utilizatorului să își personalizeze configurația adăugând o a doua placă video, încă un hard sau un sistem de răcire mai performant. Modelul de bază este echipat cu procesor intel Core i7 4700MQ tactat la 2,4 GHz (Turbo Boost până la 3,4 GHz), ecran Full HD de 15,6 inch, până la 16 GB RAM, hard de până la 1TB. O versiune cu 8GB RAM și hard de 1TB costă cca. 4250 lei, iar un model care are în plus un SSD de 24GB costă aproximativ 5200 lei.

Lenovo IdeaPad Y510p

Lenovo IdeaPad Y510p

Acer Aspire V5-573-54204G50akk

Acer încadrează modelul V5-573-54204G50akk în categoria ultrabook, portabiilul având o greutate de 2kg și o baterie cu 4 celule de 3560 mAh, care ar trebui să asigure o autonomie de maxim 7,5 ore. Modelul este dotat cu procesor Core i5 4200U Dual-Core tactat la 1,6 GHz (frecvență maximă 2,6 GHz), 4GB memorie RAM (suportă maxim 12GB), hard de 500 GB și ecran LED de 15,6 inch la rezoluție 1366 x 768 pixeli. Grafica integrată este Intel HD 4400 iar prețul este de aproximativ 2900 lei.

Acer Aspire V5-573-54204G50akk

Acer Aspire V5-573-54204G50akk

În perioada următoare ar trebui să mai ajungă în România și alte modele de laptopuri Intel Haswell, concomitent cu lansarea de produse noi de către marii producători.

Printre acestea, un nou ultrabook convertibil Dell XPS 12, mai multe versiuni Apple MacBook Pro ce ar putea fi lansate în toamnă și Asus Zenbook Infinity, un ultrabook cu touchscreen și capac realizat din sticlă Gorilla Glass 3. Asus va lansa pe piață și Transformer Book Trio, prezentat drept primul sistem ce reunește un laptop, o tabletă și un desktop, un hibrid între o tabletă cu Android și un laptop Intel Haswell.

Concluzii

Noua platformă Intel Haswell aduce mai multe îmbunătățiri față de generația anterioară, cea mai importantă fiind autonomia crescută. Modificările aduse de Intel ar trebui să încurajeze realizarea unor modele hibride sau convertibile, sisteme care se pot transforma ușor din tabletă în laptop. Pe piața locală se găsesc deja modele de la mai mulți producători, iar în perioada următoare ar trebui să fie disponibile și alte versiuni. Având în vedere că este o arhitectură nouă, prețurile s-ar putea menține constante până în perioada sărbătorilor de iarnă.

2 comentarii

 1. dragomir constantin

  19 iulie 2015 la 20:04

  doresc sa stiu daca la un leptop acer v5-573g pot sa inlocuesc hartdiscul cu SSD pentru a avea viteza mai buna la navigat pe internet.

  multumesc.

  • Daniel Popescu

   20 iulie 2015 la 08:22

   Orice laptop care ofera acces la HDD permite inlocuirea acestuia cu un SSD, intrucat cele doua dispozitive utilizeaza acelasi format. Prin urmare, se poate inlocui HDD-ul cu un SSD si in cazul lui Acer V5-573G, daca exista acces la HDD. Totusi, principalul avantaj al acestuia este ca sistemul de operare si aplicatiile vor rula mai repede. Viteza de conectare la internet va fi mai mare doar daca aveti o conexiune prin cablu de 1 Gbps.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri