Sony Vaio Duo 13 review – convertibil laptop-tabletă performant

Produs testat: Sony Vaio Duo 13   Testat de: Echipa Giz.ro   
Ultimul update: 20 iunie 2013

Pe scurt: Sony Vaio Duo 13 este un convertibil de tip slider între laptop şi tablete cu o construcţie solidă, materiale de calitate, performanţe bune şi autonomie de top. Ecranul este de calitate, dar are o poziţie fixă în modul de laptop, iar palmrestul este mic.
Nota: 4/5   Preț: 7500 Lei

După ce săptămâna trecută am fost impresionaţi de performanţele şi calităţile lui Sony Vaio Pro 13, a venit momentul să ne jucăm şi cu Sony Vaio Duo 13.

Vorbim despre un convertibil laptop-tabletă cu ecran touchscreen şi Windows 8, care face parte din familia Duo, inaugurată anul trecut de un model Sony Vaio Duo 11 care, deşi s-a dovedit a fi interesant, a fost presărat cu numeroase probleme mici, dar deranjante.

Sony a ascultat însă criticile aduse de utilizatori şi a îmbunătăţit semnificativ reţeta în cazul lui Duo 13, care corectează o mare parte din neajunsurile “fratelui” mai mic.

Merită să atragem atenţia asupra faptului că am avut la dispoziţie un exemplar de test premergător lansării oficiale (un engineering sample), motiv pentru care unele mici probleme întâmpinate pe parcursul acestui review ar putea fi remediate până la apariţia efectivă a produsului în magazine.

Ce este Sony Vaio Duo 13?

Pe scurt, este un laptop convertibil în tabletă. Bazat pe noile procesoare Intel Haswell, Duo 13 poate fi utilizat pe post de laptop cu ecran touchscreen pentru o gamă variată de operaţiuni, inclusiv în versiunea de test (cea de bază) cu Core i5.

În plus, printr-un mecanism de tip slide, laptopul se poate transforma într-o tabletă mai puţin confortabilă şi portabilă prin prisma ecranului de 13” şi greutăţii ridicate pentru un astfel de dispozitiv, dar care se poate dovedi utilă în destule situaţii.

Specificaţii Sony Vaio Duo 13

Sony Vaio Duo 13
Ecran13.3”, 1920×1080 pixeli, IPS
ChipsetIntel Haswell HM87
ProcesorIntel Core i5-4200U
Placa graficaIntel HD4600
Memorie4G DDR3
Hard-diskSSD 128 GB
ConectivitateWireless N, bluetooth, NFC
Porturi2xUSB 3.0, HDMI, SD card
Baterie50 Wh
Sistem de operareWindows 8
Dimenisiuni330x210x19.5 mm
Greutate1.3 kg
Alteletastatura iluminata, pen

Sony Vaio Duo 13 video review

Înainte să intrăm în detaliu cu privire la performanţele lui Vaio Duo 13, iată un review video:

Ce ne-a plăcut?

Aproape tot, începând cu designul şi construcţia. Cu o carcasă realizată din fibră de carbon, Duo 13 este un convertibil robust, durabil, cu aderenţă bună în mâini şi, nu în ultimul rând, relativ uşor, având în vedere că are o greutate de 1.3 kg.

Varianta pe alb şi argintiu pe care am avut-o la test nu este chiar pe placul meu, dar în magazine vei găsi şi o versiune pe negru.

In plus, marginile şi colţurile modelului nou sunt cam ascuţite, astfel încât dispozitivul poate fi uşor incomod de apucat şi utilizat, în special in modul tabletă. Dar asta pentru că suntem noi chiţibuşari.

Sony Vaio Duo 13 impresioneaza prin constructia din fibra de carbon
Sony Vaio Duo 13 impresioneaza prin constructia din fibra de carbon

Toate porturile sunt poziţionate acum în spatele laptopului, lucru care contribuie la un design curat, dar pe de altă parte este mai dificil să accesezi rapid card-reader-ul, cele două porturi USB, jack-ul pentru căşti sau HDMI-ul. Dacă ai nevoie de VGA sau Ethernet, le ai la dispoziţie prin intermediul accesoriilor incluse în pachet.

Porturile lui Vaio Duo 13 sunt pozitionate pe partea din spate a convertibilului
Porturile lui Vaio Duo 13 sunt pozitionate pe partea din spate a convertibilului

Probabil însă ca cea mai importantă îmbunătăţire adusă de Sony pentru Duo 13, comparativ cu Duo 11, este mecanismul de slide care transformă tableta în laptop. Balamaua care conectează ecranul de restul gadgetului este compactă, robustă şi uşor de manevrat, operaţiunea de slide putând fi realizată cu o singură mână. În plus, ecranul stă bine fixat, nu  trepidează şi culisează mai mult pe spate, lăsând astfel mai mult spaţiu pentru tastatură.

Mecanismul de slide al lui Sony Vaio Duo 13 este robust, iar ecran ramane fix
Mecanismul de slide al lui Sony Vaio Duo 13 este robust, iar ecran ramane fix

Şi pentru că a venit vorba despre ecran, acesta este de tip touchscreen, are diagonala de 13.3”, rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli şi este de tip IPS cu tehnologie proprietară Triluminos.

Performanţele acestuia sunt bune, atât în privinţa unghiurilor de vizualizare şi a contrastului, cât şi în privinţa culorilor şi luminozităţii, atât timp cât nu-l foloseşti în lumina directă a soarelui.

Vaio Duo 13 are un ecran de calitate construit in tehnologie IPS
Vaio Duo 13 are un ecran de calitate construit in tehnologie IPS

Ecranul poate fi utilizat şi prin intermediul unui digitizer cu pen integrat pentru a realiza diverse desene, pentru a lua notiţe sau pentru a selecta diverse porţiuni ale ecranului, iar stilul de lucru este confortabil. În plus, pen-ul poate fi poziţionat într-o clemă sau, atunci când foloseşti Duo 13 pe post de laptop, într-un inel retractabil, iar atunci când îl iei în mâna sistemul poate lansa automat o aplicaţie predefinită.

Pen-ul integrat poate fi util pentru notite sau alte insemnari in aplicarii
Pen-ul integrat poate fi util pentru notite sau alte insemnari in aplicarii

Un alt lucru demn de apreciat este fibra de carbon din jurul tastaturii, care păstrează aspectul premium al convertibilului. Rabatarea mai amplă a ecranului a permis japonezilor să integreze o tastatură mai mare pe Duo 13, chiar dacă palmrestul este foarte îngust.

Tastele sunt mari, au o formă pătrată şi pot fi apăsate inclusiv pe margini pentru a înregistra comanda, ceea ce asigură o precizie suplimentară în utilizare. Sigur, vei avea nevoie de ceva timp pentru a te obişnui cu feedback-ul tastelor, dar experienţa generală este pozitivă.

Prin prisma spaţiului limitat avut la dispoziţie, touchpad-ul este mic şi nu include butoane pentru click stânga sau click dreapta, însă acest lucru contează mai puţin datorită acurateţii, responsivităţii şi a modului în care lucrează cu gesturile când vine vorba despre operaţiuni precum scroll sau zoom.

Tastatura lui Vaio Duo 13 este buna, dar touchpadul este mic
Tastatura lui Vaio Duo 13 este buna, dar touchpadul este mic

În utilizarea de zi cu zi am obţinut performanţe decente din partea acestui convertibil, atât în privinţa browsingului pe internet, a editării de documente sau a ascultării de muzică, cât şi în aplicaţii multimedia şi filme Full HD.

De aceste lucruri este răspunzătoare platforma hardware Intel Haswell dotată cu procesor Intel Core i5-4200U de 1.6 GHz, grafica integrată Intel HD 4600, 4 GB de memorie RAM şi SSD de 128 GB de la Toshiba pentru stocarea datelor. Unitatea de stocare este conectată la convertibil prin noul şi mai rapidul conector NFGG (Next Generation Form Factor) cunoscut şi ca M.2, în locul tradiţionalului şi mai lentului mSATA.

La acest capitol merită să atrag atenţia asupra faptului că în magazine unitatea va fi disponibilă cu grafică integrată Intel HD 4400, şi foarte probabil şi versiunea de test vine tot cu 4400, însă programele de analiză (hwinfo, cpu-z) o văr eronat ca 4600, nefiind actualizate încă pentru platformele Haswell.

Sony Vaio Duo 13 poate fi utilizat pentru o varietate de aplicatii
Sony Vaio Duo 13 poate fi utilizat pentru o varietate de aplicatii

Rezultatele obţinute în jocuri au fost peste aşteptări, întrucât în cele mai multe cazuri acestea au rulat mai bine decât cele de pe Vaio Pro 13. Acest lucru este surprinzător în condiţiile în care cele două modele avute la test beneficiază de aceeaşi configuraţie hardware, însă una dintre posibilele explicaţii este că în ambele situaţii avem de-a face cu unităţi pre-production, ce pot da rateuri în unele cazuri.

Pe de altă parte, este important de reţinut că noi am avut la test versiunea de bază cu procesor Core i5, iar dacă ai nevoie de performanţe de top, te poţi orienta spre versiunea cu procesor Core i7.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva teste de benchmark:

Rezultatele obtinute in diverse benchmarkuri
Rezultatele obtinute in diverse benchmarkuri

Ventilatoarele lui Vaio Duo 13 îşi fac bine treaba fără să producă prea mult zgomot. Aerul este evacuat prin grila din spate, iar ventilatoarele devin active doar în cazul în care forţezi gadgetul cu filme Full HD sau jocuri. În astfel de situaţii, partea stânga-sus se încălzeşte, însă nu atât de mult încât să devină deranjant.

Autonomia oferită de acumulatorul de 50 Wh disponibil pe Sony Vaio Duo 13 este de asemenea una foarte bună, indiferent de operaţiunile pe care le faci. De exemplu, laptopul a rulat timp de 8 ore în continuu un clip video Full HD în mod Power Saver cu luminozitatea la 50% şi Wi-Fi dezactivat, iar în utilizarea de zi cu zi (browsing, editare texte, muzica, clipuri pe YouTube etc) bateria s-a descărcat după circa 7 ore. Autonomia poate fi chiar mai mare când lucrezi pe timpul nopţii, întrucât într-o astfel de situaţie poţi seta o valoare mai mică pentru luminozitate, chiar şi de 30%. Singurul punct slab atunci cand vine vorba de baterie ar fie durata mare de încărcare completă, ce merge spre 3 ore.

Ce scârţâie?

Chiar dacă impresia generală este una pozitivă, există unele lucruri, mai mari sau mai mici, care pot fi deranjante la Sony Vaio Duo 13.

Cel mai important dintre acestea este, probabil, tot mecanismul de slide. Chiar dacă l-am lăudat, acesta are totuşi şi un mic defect: ecranul are o poziţie verticală fixă, ceea ce înseamnă că nu-l vei privi aproape niciodată drept, iar acest lucru influenţează calitatea imaginilor afişate, mai ales in cadrul conţinutului cu mult alb şi nuanţe deschise.

Pe lângă aceasta, eu folosesc foarte des portabilul meu pe canapea sau stând întins în pat, cu alte cuvinte, cu baza înclinată faţă de orizontală. Iar în acest caz, ecranul alunecă enervant peste tastatură, mecanismul de slide neffind suficient de rigid pentru a îl susţinte. Mai multe detalii gpsiţi în review-ul video.

Ecranul fix poate deveni o problema cand folosesti convertibilul in pat
Ecranul fix poate deveni o problema cand folosesti convertibilul in pat

De asemenea, pe partea din spate există o cameră foto amplasată neinspirat într-o zonă pe care o poţi acoperi cu uşurinţă cu mâna atunci când foloseşti Duo 13 în format de tabletă, dar acesta este unul dintre puţinele lucruri care i se pot reproşa dispozitivului la capitolul construcţie.

Camera foto de pe spate nu este amplasata eficient
Camera foto de pe spate nu este amplasata eficient

Un altul poate fi oarecum inelul ce susţine penul în modul tabletă. El este gîndit să aducă tot timpul aest pen spre măna ta dreaptă, dar acest lucru face ca pen-ul să stea în cale atunci când vrei să accesezi meniul Charms din Windows 8. Desigur poţi rezolva acest „neajuns” punând pur şi simplu stylus-ul în altă parte, dar totuşi, e un detaliu la care Sony ar mai fi putut lucra.

Pen-ul se poate prinde de un inel atasat, dar nu este tocmai solutia ideala
Pen-ul se poate prinde de un inel atasat, dar nu este tocmai solutia ideala

La rândul său, palmrestul este aproape inexistent, lucru care poate fi deranjant pentru anumiţi utilizatori atunci când tastează, mai ales că marginile din partea de jos sunt destul de ascuţite. Aceasta este însă o limitare generată de spaţiul mic pe care Sony l-a avut la dispoziţie.

Vaio Duo 13 oferă o conectivitate bună, inclusiv Wi-Fi, bluetooth, NFC sau modem integrat pentru conexiuni 4G/LTE cu slot pentru cartele SIM. Din păcate, modulul wireless de la Broadcom a oferit viteze modeste de download comparativ cu portabilul meu de toate zilele (cu cip wireless Intel N6300), care au scăzut direct proporţional cu îndepărtarea faţă de router. Este însă posibil ca această problemă să fie una izolată, generată de faptul că unitatea este una de test. dar la fel de bine e posibil să nu, vom mai investiga.

Camera foto frontală este potrivită pentru şedinţe de video-chat, dar imaginea nu este prea calară, în timp ce camera foto de pe partea din spate are 8 MP şi realizează poze decente, dar nu are Flash, astfel că rezultatele vor fi modeste în lumină naturală scăzută. În plus, este poziţionată ineficient şi poate fi acoperită uşor cu mâna când lucrezi în mod de tabletă, dar oricum este puţin probabil să faci poze cu un dispozitiv de 13”.

Iată şi câteva fotografii realizate cu camera foto principală. Acestea nu au fost editate, ci doar redimensionate la 1000 pixeli.

La capitolul software, Vaio Duo 13 vine cu numeroase aplicaţii proprietare Sony, cele mai multe dintre ele inutil nenecesare, motiv pentru care îţi recomandăm să le dezinstalezi. Vei elibera spatţiu preţios pe SSD-ul de doar 128 GB şi laptop-ul se va mişca şi ceva mai bine.

Preţ Sony Vaio Duo 13 şi disponibilitate

Modelul de Vaio Duo 13 pe care l-am avut în test este cel de bază din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, iar în România acesta va fi disponibil în perioada următoare pentru 7.500 lei. Atenţie însă, versiunea testată de noi vine cu modem 3G/4G inclus, iar versiunea de bază nu o va include, dacă am întels eu bine cele comunicate de Sony.

Producătorul japonez are însă în ofertă şi o versiune mai bună, dotată cu procesor Intel Core i7-4650U, grafică integrată Intel HD 5000, 8 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB. Versiunea de top ajunge însă la un preţ de 10.000 lei.

Concluzii

Trăgând linie, putem spune că Sony Vaio Duo 13 este un convertibil excelent, întrucât producătorul a păstrat calităţile lui Vaio 11 şi a remediat cea mai mare parte a defectelor acestuia.

În plus, noua platformă hardware Intel Haswell aduce un aer proaspăt şi o îmbunătăţire de performanţe în special pentru jocuri, pe lângă autonomia ridicată.

Ecranul cu diagonală de 13” îl face însă oarecum dificil de utilizat pe post de tabletă. În plus, atunci când este folosit pe post de laptop, ecranul are o poziţie fixă, iar palmrestul este foarte mic.

Pe de altă parte, este adevărat că Vaio Duo 13 este un slider care se adresează unei nişe înguste de utilizatori: cei ce vor beneficia cu adevărat de ecranul plasat deasupra, de pen şi digitzer.

Totuşi, dacă eşti interesat de un convertibil şi nu te atrage Sony Vaio Duo 13, în perioada următoare vei avea la dispoziţie şi alte variante de la concurenţă, pe măsură ce rivalii îşi actualizează de asemenea linia de produse cu noua platformă Haswell. Nu ştim dacă vor fi mai bune sau mai proaste decât acest Sony, care până una alta ridică ştafeta sus de tot, însă întotdeauna e bine sa avem mai multe opţiuni din care să alegem.

Dacă te grăbeşti, există deja numeroase alternative cu hardware Intel IvyBridge, printre care se numără Asus Transformer Book TX300, Lenovo ThinPad Helix sau Toshiba Satellite U920, fiecare cu propriul său sistem de convertire de la laptop la tabletă. Recomandarea noastră e însă să mai aştepţi, avantejele aduse de Haswell sunt demne de luat în seamă.

Sony Vaio Duo 13, un convertibil de calitate
Sony Vaio Duo 13, un convertibil de calitate

Pro:

  • calitatea construcţiei şi aspectul;
  • ecranul cu digitzer şi pen;
  • performanţe foarte bune;
  • tastatura mult îmbunătăţită faţă de modelul anterior;
  • autonomie de top.

Contra:

  • construcţia de tip slider are anumite incoveniente (ecran cu ănclinare fixă, palm rest mic)
Un comentariu

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!