Sony BRAVIA XR A90J REVIEW – cel mai bun televizor OLED al momentului
Au trecut 4-5 ani de când mi-am achiziționat un televizor OLED, iar experiențele ulterioare cu diverse alte tipuri de televizoare mi-au arătat că pentru nevoile mele, OLED-ul este alegerea ideală.
Totuși, tehnologia OLED era în 2016 încă în fază incipientă, de aceea eram curios să aflu cum a evoluat și ce oferă generațiile actuale prin comparație cu modelul meu mai bătrân. Astfel, când cei de la Sony mi-au propus să îmi trimită pentru 2-3 săptămâni seria lor OLED de top din 2021, Bravia XR A90J, am acceptat imediat.
Televizoarele nu sunt cu adevărat domeniul meu de expertiză, astfel că acest articol nu este chiar tipul de review cu care v-am obișnuit aici pe site, ci mai degrabă un sumar al impresiilor lăsate de utilizarea acestui televizor și detalii despre capitolele la care excelează, precum și cele la care nu. Pentru review-uri detaliate, vă recomand aceste articole în limba engleză de la RTings, Trusted Reviews, sau acest video de la Andrew Robinson, cu adevărat specialiști în domeniu.
Pe scurt, Bravia A90J este un OLED excelent la multe capitole, probabil cel mai bun de pe piață la acest moment pentru cinefili, dar cu unele hibe de luat în calcul dacă doriți să îl folosiți și pentru gaming, și cu un preț destul de mult peste cel al competiției actuale.
Sony folosesc paneluri LG pentru seria lor Bravia OLED, în acest caz unul 4K 120Hz 10-bit nativ, similar cu ce oferă și LG pe modelele proprii din 2021. Însă, cei de la Sony vin cu o serie de diferențe pe seria A90J, atât de natură estetică, cât mai ales funcțională.
Pe partea de design și construcție, nu am mare lucru de reproșat. Ecranul este înconjurat de un bezel subțire și o margine metalică, iar picioarele oferă două poziții, una ce lipește ecranul de masă, și una ceva mai ridicată (pe care am folosit-o și ilustrat-o în articol), ce permite plasarea unui eventual soundbar dedesubt. Desigur, televizorul poate fi montat și pe perete, folosind standardul Vesa 300×300. Voi menționa doar că veți avea nevoie de un stand TV lat dacă nu decideți să montați televizorul pe perete, pentru că picioarele sunt plasate pe colturi, nu pe centru, precum în cazul altor modele.
Porturile sunt plasate pe spate și includ cam tot ce este de actualitate, însă de menționat că doar două din cele 4 ieșiri HDMI suportă HDMI 2.1 4K 120Hz, una dintre ele fiind asociată pe eARC. Astfel, după ce am conectat un sistem de sunet exterior prin eARC (pentru simplitate in utilizare), rămâne un singur HDMI 2.1 disponibil pentru periferice, iar dacă aveți un player BluRay și un Playstation/XBox de ultimă generație, acesta nu va fi suficient. După cum veți vedea ceva mai jos, însă, OLED-urile Sony nu sunt oricum alegerea ideală pentru gaming, astfel că acest detaliu poate nu va conta atât de mult în alegerea finală.
Astfel, seria A90J excelează la capitole precum calitate și uniformitate a imaginilor și gradienților, acuratețe a culorilor (mai ales după calibrare, deși acuratețea out-of-the-box este peste medie), precum și la cel al tehnologiilor de Motion Flow implementate, dar și al luminozității pe modurile SDR și HDR. Pe baza testelor menționate mai sus, A90J este cel mai luminos OLED de pe piață la acest moment.
Nu cu mult, însă, cu circa 10-15% față de competiție pe profilele utilizabile (Cinema sau Custom, nu pe Vivid, care distruge acuratețea nuanțelor și culorilor). Acest fapt este posibil datorită modului în care Sony au implementat în construcția seriei A90J un strat ce acționează ca un radiator suplimentar la nivelul panelului OLED, și astfel permite alocarea de mai multă putere diodelor OLED, fapt ce se traduce printr-o luminozitate crescută fără a duce la supraîncălzirea acestora.
În același timp, utilizarea unui OLED la luminozitate maximă nu este recomandată și poate cauza probleme de tip burn-in în timp, tocmai de aceea producătorii implementează diverse tehnologii de protecție, precum pixel shitting și în special ABL. ABL-ul este destul de agresiv pe acest Sony și reduce luminozitatea ecranului OLED atunci când o porțiune mare a acestuia este albă (sau în nuanțe deschise), pentru a proteja diodele, fapt ce poate fi oarecum deranjant. Acest comportament nu poate fi dezactivat. Totuși, tehnologia ABL a evoluat mult față de cea implementată de bătrânul meu OLED LG, astfel că este mult mai puțin observabilă pe această serie Sony din 2021. Veți găsi online mai multe informații despre ABL, și chiar dacă unii cumpărători încă se plâng de efectele sale, personal consider ABL-ul un neajuns inerent, dar acceptabil, al tehnologiei OLED.
Desigur, trebuie să menționez că prin natura tehnologiei OLED, televizoarele OLED nu pot fi la fel de luminoase precum alternativele LCD de pe piață, tocmai de aceea ele sunt recomandate utilizării în medii cât mai întunecate, și nu în medii luminoase sau cu bătaie directă a razelor soarelui, din multiple motive asupra cărora nu vom insista aici.
Astfel, într-un mediu întunecat veți aprecia negrul perfect oferit de OLED, precum și contrastul și calitatea imaginilor, atât timp cât urmăriți conținut adecvat (de preferat 4K nativ de pe BluRay, și nu din streaming; upscaling-ul este un atuu al seriilor Bravia, dar nu poate face minuni). În plus, pe ecranele OLED nu avem de-aface cu enervantele efecte de blooming (în jurul subtitrărilor, de exemplu) sau artefacte de uniformitate observabile chiar și pe cele mai bune ecrane LCD ale momentului.
Modul în care televizorul interpreatează imaginile în mișcare este un alt capitol la care OLED-urile Sony excelează. Meniul oferă diverse setări pentru Motion Flow, precum și Motion Interpolation sau BFI (black frame insertion), iar pe setările default imaginile în mișcare sunt fluente, fără a experimenta acel deranjant efect de Soap Opera observabil pe televizoarele mai vechi.
Acurațetea modului în care sunt tratați gradienții este un alt capitol la care Bravia-ul A90J se diferențiază clar de bătrânul meu OLED, banding-urile nefiind vizibile în cazul acestui model actual pe nici o nuanță, pe setările default cu care vine televizorul pe profilul Cinema.
În plus, fenomenul de Black Crush, cel care face ca nunațele închise de gri să fie afișate drept negre, este aproape imperceptibil pe acest OLED, spre deosebire de modelul din 2016, care distruge tot ce este în range-ul 95-99% gray.
Una peste alta, Sony-ul Bravia A90J impresionează prin calitatea și acuratețea imaginilor și este excelent pentru filme BluRay, sau chiar și pentru streaming 4K de pe Neflix sau Amazon Prime pentru cei mai puțin pretențioși.
Modul în care tratează Motion-ul ajută și în cazul în care veți urmări conținut sportiv pe TV, însă aici calitatea transmisiei lasă de dorit, mai ales în cazul în care optați pentru diagonalele mai mari ale acestui televizor. Eurosport par să emită 4K în oferta Digi, dar celelalte posturi sunt cel mult HD, cu artefactele asociate.
În ceea ce privește gaming-ul, panel-ul OLED beneficiază de timpi de răspuns excelenți, aproape instanți, ce vor elimina ghostingul observabil pe ecranele LCD. Conform testelor disponibile pe Internet, însă, A90j-ul se plasează sub competiție la capitolul input lag-ului, un aspect ce poate fi deranjant pentru un gamer profesionist.
În plus, seria Bravia în continuare nu oferă suport pentru VRR sau ALLM pentru consolele PS5/XBOX de ultimă generație. Sony promit un update software care să adauge VRR în acest an, dar acestă încă nu a fost oferit.
Nefiind gamer, nu mă pot pronunța asupra importanței acestor detalii, așadar vă las pe voi să vă documentați mai bine asupra acestora și impactului pe care l-ar avea în utilizarea voastră.
Înainte de a trage însă niște concluzii aș vrea să discutăm și despre partea software și audio a acestei serii Bravia XR A90J.
OLED-urile Sony 2021 vin acum cu Google TV OS, urmașul Android TV-ului utilizat de Sony în trecut. Funcționalitatea nu s-a schimbat major, Google TV OS fiind mai degrabă un facelift, dar pot spune că sistemul pare mai rapid și mai responsiv decât Android TV-ul testat de mine în urmă cu vreo 2-3 ani. Ca utilizator de televizoare LG, consider că WebOS-ul este în continuare mai prietenos și ușor de înțeles, dar m-aș putea obișnui rapid și cu acest Google TV. În plus, apreciez integrarea cu serviciile Google Asistant și Chromecast, precum și rapiditatea serviciilor de căutare vocală integrate.
Pe partea de streaming Sony oferă aplicații pentru toate serviciile cunoscute, precum și un serviciu propriu Bravia Core cu acces contra-cost la o serie de filme la calitate mai ridicată. Un bonus potențial interesant, chiar dacă oferta de filme nu este foarte variată.
De menționat că serviciile de streaming primesc și butoane dedicate pe telecomandă, care, de altfel, este una impresionantă ca și feeling și ergonomie. Acest modelul cu finisaj metalic și iluminare este alocat exclusiv seriei de top A90J, și de departe unul din aspectele care mi-au plăcut cel mai mult la acest televizor. Trivial, poate, dar această telecomandă este excelentă.
Pe partea de audio, Bravia A90J implementează în continuare tehnologia cu actuatoare care produc sunet prin vibrație la nivelul sticlei de pe fața ecranului, creând o senzație de spațialitate a sunetului, în special pe versiunile cu diagonală mare. Actuatoarele sunt ajutate de două „woofere” de 20W, și chiar dacă acest sistem audio este OK, mă aștept ca la acest nivel să vreți să conectați un sistem extern serios. Ca o particularitate, televizorul poate fi conectat la sistemul audio și folosit pe post de Central Speaker, având intrări audio pe spate, precum o boxă standard. Din nou, nu neapărat ce aș folosi pe un sistem audio de top, dar un aspect ce merită poate explorat pe un sistem mediu.
În concluzie
Una peste alta, Sony-ul Bravia XR A90J este un pachet impresionant, și, conform testelor de specialitate existente pe Internet și Youtube, cel mai bun OLED al momentului. Comparația cu bătrânul meu OLED din 2016 nu are nici un rost, această series din 2021 depășindu-l la orice capitol. Negrul ală de OLED era însă la fel și în 2016 :p
Întrebarea se pune însă asupra competitivității acestei serii de top a celor de la Sony în comparație cu modelele concurente actuale, în special cele de la LG. Din nou, părerile par să încline unanim în favoarea OLED-ului Sony în ceea ce privește calitatea și acuratețea imaginilor, însă seria A90J vine cu un preț piperat (de la 9500 de lei pentru versiunea de 55-inch, și 14500 pentru cea cu ecran de 65 inch) și greu justificabil pentru cumpărătorul mediu, aflat în căutarea unui OLED echilibrat. Dacă decideți totuși că doriți un A90J, recomand să urmăriți eventualele discounturi, ce pot scădea prețul de achiziție cu 10-20%.
Astfel, dacă bugetul vă permite, seria BRAVIA XR A90J pare să fie opțiunea de top a momentului în segmentul televizoarelor OLED.
Dincolo de micile detalii menționate în cadrul acestui articol și deficiențele la capitolul gaming, care pe mine unul însă nu mă afectează în vreun fel, nu am ce comenta negativ la adresa acestui A90J. Consumatorul echilibrat din mine, însă, în căutare de cel mai bun raport preț/caracteristici, ar strâmba însă din nas atunci când ar fi pus în fața deciziei de a achiziționa acest Bravia în dauna altor OLED-uri de pe piață, marginal limitate din anumite puncte de vedere, dar și semnificativ mai accesibile.
Update: Între timp, A90J-ul se află de ceva timp pe lista mea scurtă de produse urmărite, în așteptarea unor posibile discounturi la schimbul dintre generațiile 2021/2022.
Voi ce părere aveți, cum vi se pare acest Bravia XR A90J?