GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony OLED AF8, XF90 și noutățile Sony în domeniul TV/home-audio pentru 2018

Autor: Andrei Girbea

Urmăresc cu atenție piața televizoarelor și sistemelor audio home-cinema de câteva luni, timp în care am intrat în contact cu o bună parte din oferta mid-top a momentului.

Pe scurt, sunt interesat de telvizoarele cu panel OLED și sistemele audio certificate Dolby Atmos, combinația care poate oferi experiența adecvată pentru cei ce folosesc televizorul preponderent pentru a urmări conținut video de calitate în comfortul propriei case și doresc în același timp un sistem cât mai minimalist și ușor de instalat posibil.

V-am povestit în trecut despre oferta Sony în domeniul TV/home-cinema și experiența cu OLED-ul  BRAVIA A1, vârful lor de gamă. În acest articol vom vorbi despre noul model de OLED lansat în 2018, precum și despre gama de televizoare și sound-bar-uri actualizată pentru acest an, multe dintre ele fiind update-uri incrementale ale produselor de anul trecut, dar cu mici adăugiri interesante și prețuri mai competitive, detalii ce vor cântări puternic în balanța unei potențiale alegeri.

Sony BRAVIA AF8 OLED

La începutul acestui an cei de la Sony au anunțat cel de-al doilea model de televizor OLED din gamă, seria AF8, ce se diferențiază de model de vârf A1 în principal prin design exterior și modul în care este integrat piciorul de sprijin.

Spre deosebire de A1, care se sprijină pe un picior dorsal, fiind astfel puțin inclinat pe spate și necesitând o bază ceva mai lată pe care să fie așezat, seria AF8 este mult mai apropiată ca și design de un televizor clasic: ecranul stă perpendicular pe suprafața pe care este plasat, sprijinit pe un picior central solid și lat, ce arată bine și îi oferă bună stabilitate, în vreme ce întreaga electronică este integrată în spatele panelului.

AF8-ul păstreză marginile frontale foarte înguste și elementele subtile de brading ale seriei A1, precum și poziția coborată ce lasă impresia că ecranul practic se sprijină pe suprafața pe care este plasat, piciorul având o înălțime redusă.

Grație acestui design seria AF8 este mai bine adaptată montării pe perete, putând fi apropiată până la 76 de mm de perete, spre deosebire de seria A1 ce putea fi apropiat doar până la 107 mm. Tot prin prisma designului mai apropiat de standard, seria AF8 va fi compatibilă cu o plajă mai variată de monturi pentru perete.

Din punct de vedere tehnic cele două game împart același ecran OLED cu rezoluție 4K (disponibil cu diagonale de 55 și 65 inch pe AF8, 55, 65 și 77 inch pe A1), sistemul audio Acoustic Surface și procesorul de imagine X1 Extreme, cel mai avansat integrat pe televizoarele Sony la acest moment. Acest aspect se traduce prin diferențe inexistente în ceea ce privește calitatea imaginii redate de cele două serii sau modul în care este tratat conținutul modern, ambele fiind compatibile HDR10 și HLG, suportul pentru Dolby Vision HDR urmând să fie adăugat la o dată ulterioară.

De adăugat că seria A1 rămâne etalonul în privința calității audio, deoarece seria AF8 nu integrează același subwoofer pe care îl găsim în piciorul de sprijin al gamei A1, ci actuatoarele pentru transmisia sunetului prin intermediul vibrației sticlei și două subwoofere de mai mici dimensiuni. Pentru mine acest detaliu nu este atât de important, deoarece consider că un astfel de televizor ar trebui împerecheat oricum cu un sistem de sunet extern de bună calitate. Mai mult, mi-aș fi dorit chiar un OLED Sony cu speakere clasice, atât timp cât acest lucru se traducea într-un preț competitiv și mai apropiat de cel al gamelor LG B/C, ce sunt la acest moment cele mai accesibile OLED-uri 4K de pe piață.

Chiar și așa, seria AF8 va avea un preț de lansare mai mic decât cel al seriei A1, însă mai multe detalii vom avea abia înspre mijlocul primăverii 2018, atunci când noile modele vor fi prezente în magazine. Ca și etalon, seria A1 este acum disponibilă pentru circa 11000 de lei în versiunea de 55″ și circa 16000 lei pentru cea cu diagonală de 65″ la momentul acestui articol (Februarie 2018).

Trăgând linie, OLED-ul Sony AF8 reprezintă o opțiune cu dotări și performanțe de top, dar cu un design mai apropiat de normă decât cel al seriei A1, mai bine adaptat montării pe perete. Seria AF8 se diferentiază de vârful de gamă prin sistemul de sunet ceva mai simplist, dar în același timp va avea și un preț mai competitiv, tocmai de aceea consider că toate aceste elemente îmbinate pot face din OLED-ul AF8 un model cu o mai bună priză la public. Prețul său final va cântări serios în ecuație, așadar concluziile asupra competitivității AF8-ului pe piața OLED-urilor în 2018 nu pot fi trase până când nu vom cunoaște exact acest ultim ingredient al rețetei.

Sony Bravia XF90 și restul gamei de televizoare pe 2018

În segmentul televizoarelor LED 4K seria XE90 a repezentat cel mai interesant raport între dotări, specificații și preț în gama de produse Sony din 2017.

În 2018 aceasta primește un succesor, seria XF90 (toate modelele LED din 2018 au indicatorul XF, spre desoebire de cele din 2017, care au indicatorul XE, sau XD cele din 2016). Mai mult, seriile XE94, XE93 și XE90 sunt practic comasate într-un singur produs, noul XF90, cu dotări apropiate de cele ale modelelor Xe93/94, dar preț apropiat de cel al precedentului XE90.

Update-ul major al modelelor XF90 față de cele predecesoare îl reprezintă upgradeul procesorului la X1 Extreme, cel integrat și pe LED-urile și OLED-urile de top, detaliu ce se traduce printr-o mai bună capacitate de procesare a imaginilor, timpi de răspuns mai buni la comenzi (de apreciat, în condițiile în care Android TV-ul ce echipează televizoarele Sony este destul de lent), precum și o mai bună procesare a imaginilor în mișcare prin integrarea noii tehnologii X-Motion Clarity dezvoltate de Sony. Am văzut-o la lucru și într-adevăr există o diferență vizibilă în modul în care XE90-ul și XF90-ul interpretează motion-handlingul , însă este discutabil cât de relevant este acest aspect în utilizarea de zi cu zi, mai ales pentru cinematofilii care preferă conținutul clasic la 24 fps.

Gama XF90 va include modele cu diagonale de 49, 55, 65 și 75 de inch. Ele vor fi disponibile tot în a doua parte a primăverii lui 2018.

Gama de televizoare Sony pentru 2018 este completată și de LED-ul de top, ZD9, precum și update-uri în seriile inferioare de TV-uri LED UHD: ZF85, ZF80 și XF75/XF70, acestea păstrând în linii mari caracteristicile versiunilor precedente, pe care le-am prezentat în acest articol.

Sisteme audio Dolby Atmos

Tendința de a oferi produse cu specificații de top în game de preț ceva mai accesibile se păstrează și atunci când vorbim de noile sisteme de sunet home-cinema prezentate de Sony pentru 2018.

Dacă anul trecut oferta de soundbaruri Dolby Atmos includea doar impresionanta serie 7.1.2 HT-ST5000, cu un preț de circa 7500 de lei la lansare, oferta se îmbogătește anul acesta cu două noi serii: HT-ZF9 și HT-XF9000.

Cu un preț recomandat de circa 800 EUR, modelul HT-ZF9 este un un sistem 3.1 cu soundbar și subwoofer wireless. Acesta este compatibil Dolby Atmos și High-Res audio, oferă senzația de verticalitate audio (software, soundbarul neavând speakere orientate în sus, precum seria ST5000) și desigur dotări standard precum conectivitate Bluetooth, Chromecast Audio sau Wireless. Sistemului de bază i se poate adăuga un set de speakere spate wireless, cu un preț de circa 300 de EUR, ce îl vor transforma într-o combinație bine adecvată nevoilor unui audiofil ce dorește un sistem de sunet surround de bună calitate și ușor de montat, grație interconectării wireless a elementelor.

Modelul HT-XF9000 este un sistem 2.1 cu soundbar cu 2 speakere și subwoofer wireless, anunțat la circa 500 EUR. Acest sistem este la rândul său compatibil Dolby Atmos și realizează sunetul surround software prin intermediul tehnologiei Vertical Surround Engine. Rămâne însă de văzut cât de bine se descurcă în practică un astfel de sistem, raportat la un sistem Atmos standard cu speakere direcționale dedicate.

Concluzii

Una peste alta, deși oferta de noutăți ale celor de la Sony în domeniul TV/home-cinema nu este foarte amplă în prima parte a lui 2018, puținele update-uri și modele noi sunt foarte interesante prin prisma raportului bun preț/dotări pe care îl anunță. După cum ziceam și mai sus, practic cei de la Sony au adus tehnologii din gamele de top pe produsele din gamele de mijloc, cu prețuri ceva mai accesibile (precum OLED-ul AF8 sau sistemul HT-ZF9), sau au îmbunătățit modelul care reprezenta deja Best Buy-ul pentru o bună parte din potențialii cumpărători, prin noua serie XF90.

Desigur, o analiză finală și concluzii vom putea trage abia când toate acest produse vor fi disponibile în magazine și le vom putea compara cu ofertele concurenței, dar despre acestea vom discuta la momentul adecvat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri