Smart TV – ce sunt Smart TV-urile, ce aplicaţii poţi utiliza şi recomandări

Popularitatea televizoarelor inteligente, cunoscute generic sub numele de Smart TV, a devenit din ce în ce mai mare şi în România.

În ofertele magazinelor de comerţ electronic vei întâlni mai multe modele de Smart TV-uri decât televizoare LED tradiţionale, însă în prezent cei mai mulţi utilizatori au în case televizoare clasice.

Chiar dacă această tehnologie este una relativ nouă, astfel că nu este scutită de unele probleme mai mici sau mai mari indiferent de producător, achiziţionarea unui televizor inteligent prezintă câteva avantaje pentru utilizatorii finali, cu precădere pentru cei pasionaţi de internet.

Prin utilizarea unui dispozitiv cu o astfel de tehnologie, televizorul nu mai reprezintă o simplă “cutie” care îţi oferă acces la un anumit număr de canale TV care depind exclusiv de oferta operatorului tău de cablu, ci un terminal inteligent cu acces la o gamă semnificativ mai variată de servicii. În plus, în viitorul apropiat, televizoarele smart cu Android, WebOS sau Tizen OS (Samsung) vor deveni din ce în ce mai populare.

Un Smart TV iti ofer acces la o serie de aplicatii si servicii online
Un Smart TV iti ofer acces la o serie de aplicatii si servicii online

Ce este un Smart TV?

Un Smart TV este un televizor LED cu funcţie de conectare la internet printr-o reţea wireless. Cu un astfel de televizor inteligent poţi să navighezi într-un browser pe site-urile preferate, să utilizezi diverse aplicaţii asemănătoare ca şi concept cu cele de pe smartphone-uri şi să ai acces la diverse servicii de tip VOD (video-on-demand), cum ar fi abonamente la HBO GO, Netflix, Seenow sau Voyo.

În plus, televizoarele smart îţi permit să vizionezi propriul conţinut multimedia de pe stick-uri USB sau HDD-uri externe.

Prin urmare, poţi să priveşti Smart TV-ul ca pe versiunea cu ecran semnificativ mai mare a unui smartphone sau a unei tablete. De altfel, producători precum Philips au luat deja decizia de a lansa televizoare Smart cu Android, în timp ce Samsung va miza pe Tizen, propriul său sistem de operare.

Practic, odată intrat în meniul Smart TV, un televizor inteligent oferă un homescreen de unde poţi accesa diverse aplicaţii sau poţi intra în setări. Interfaţa urmează un principiu asemănător smartphone-urilor, însă producătorii au optat pentru propriile designuri, astfel că uneori diferenţele pot fi destul de mari.

Aplicaţii pentru Smart TV

Aşa cum spuneam, accesul la diverse servicii şi aplicaţii reprezintă principalul avantaj al unui Smart TV. Din păcate, ofertă de aplicaţii este una destul de rudimentară, întrucât numărul dezvoltatorilor este destul de redus, iar opţiunile oferite acestora relativ limitate.

 • Aplicaţii pentru Smart TV-uri Samsung

Prin prisma experienţei acumulate în domeniul smartphone-urilor, Samsung este producătorul cu cea mai generoasă ofertă de Smart TV-uri şi şi-a dezvoltat propriul ecosistem de aplicaţii, care este de altfel şi cel mai bogat.

Astfel, pe un Smart TV Samsung vei regăsi o serie de aplicaţii localizate pentru România, cum ar fi serviciile de video-on-demand Voyo şi Seenow sau aplicaţii pentru câteva dintre cele mai populare site-uri româneşti, cum ar fi Cinemagia, Automarket, Gândul, ProSport, Computer Games sau Adevărul (disclaimer: autorul acestui articol colaborează cu compania care deţine publicaţiile Automarket şi Cinemagia).

Nu lipsesc nici aplicaţiile social media pentru Facebook, Twitter sau Skype sau cele pentru YouTube şi Dailymotion, nici publicaţiile BBC News sau EuroNews, dar nici alte aplicaţii utile precum AccuWeather. Începând din 2015, toate televizoarele Smart Samsung rulează sistemul de operare Tizen dezvoltat de producătorul sud-coreean.

Smart TV-urile Samsung, cele mai bogate in aplicatii
Smart TV-urile Samsung, cele mai bogate in aplicatii
 • Aplicaţii pentru Smart TV-uri LG, Philips, Toshiba şi Panasonic

Între timp, confruntate cu imposibilitatea de a dezvolta rapid aplicaţii în mod individual, LG, Toshiba şi TPV Vision (producătorul chinez care a cumpărat divizia de televizoare Philips) au format o platformă comună de aplicaţii prin intermediul unei înţelegeri botezate Smart TV Alliance. Panasonic s-a alăturat ulterior alianţei, în timp ce Samsung a preferat să-şi dezvolte propria platformă şi nu a aderat la această organizaţie.

Avantajul este că o aplicaţie de Smart TV dezvoltată pe această platformă va fi disponibilă concomitent pe orice Smart TV LG, Philips, Toshiba şi Panasonic. Din păcate, selecţia de aplicaţii este mai modestă decât în cazul platformei Samsung şi include doar câteva aplicaţii de bază, cum ar fi Facebook, Twitter, Youtube şi alte aplicaţii pentru vreme, scoruri în direct la meciurile de fotbal, ştiri şi alte tipuri de divertisment.

Ceilalţi producători, cum ar fi Sony sau Sharp (cu al său AquosNet+) oferă de asemenea propriile platforme cu browser web şi aplicaţii precum Facebook, Twitter, Skype sau Youtube.

Întrucât platforma nu a reuşit să câştige în popularitate, Philips a decis recent ca toate viitoarele sale Smart TV-uri să ruleze sistemul de operare Android. Primele televizoare smart cu Android au apărut deja inclusiv pe piaţa din România (spre finalul articolului găseşti şi o serie de recomandări).

Interfata Smart TV-urilor Samsung
Interfata Smart TV-urilor Philips

Probleme încă nerezolvate pentru Smart TV-uri

Cu excepţia celor de la Samsung şi, mai recent, LG, cei mai mulţi producători de Smart TV-uri nu au experienţă în astfel de dispozitive, astfel că acestea suferă de o serie de probleme mai mult sau mai puţin deranjante.

De exemplu, interfaţa unui Smart TV rulează de obicei destul de lent, la fel ca şi comutarea între aplicaţii, iar browserul integrat oferă doar funcţii minime. Introducerea unei adrese web este complicată, întrucât necesită plimbarea unui cursor pe tastatura virtuală cu ajutorul telecomenzii, într-un mod asemănător cu cel întâlnit pe ebook readerul Kindle.

De asemenea, aplicaţiile nu sunt foarte complexe, întrucât cele mai multe Smart TV-uri nu au o putere de procesare foarte ridicată.

Aceste neajunsuri se vor remedia însă pe parcurs, iar una dintre soluţii este folosirea sistemului de operare Android, care s-a maturizat deja pe smartphone-uri şi tablete şi poate fi portat relativ uşor pe televizoare.

Smart TV-urile ofera in general rezolutii FullHD
Smart TV-urile oferă în general rezoluții FullHD

Recomandări de Smart TV-uri

Spre deosebire de segmentul televizoarelor clasice, piaţa Smart TV-urilor este dominată de un grup restrâns de producători. Samsung are de departe cea mai bogată ofertă, în timp ce LG, Sony, Sharp, Philips şi Toshiba oferă de asemenea o serie de astfel de produse.

Pentru o mai simplă înţelegere a tipurilor de televizoare inteligente, îţi prezentăm mai jos cele mai interesante Smart TV-uri în funcţie de platforma software utilizată.

Smart TV-uri tradiţionale

Oferta de Smart TV-uri tradiţionale, cu platforme software minimaliste, este încă cea mai bogată ca varietate de producători şi modele. Diagonala de 80 cm poate fi considerată de bază, ofertele de mai jos având versiuni care urcă până la 160 cm.

 • Philips 50PUS6503, 126 cm – 1800 lei. Un model UHD mai mare dar totodată accesibil, acesta oferă diagonale între 108 și 164 cm, sistem audio de 20W, Wi-Fi, Ethernet și un panou LED de calitate suficient de bună.
 • Sony 43WF660, 108 cm – 2100 lei: Modelul cu panou IPS de 108 cm oferit de Sony iese în evidenţă prin rezoluţia Full HD, tunerul digital complet, conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth și procesarea DTS/DD, însă sunetul are doar 10 W;
 • Panasonic TX-43FX600E, 108 cm – 2300 lei. Oferit în versiuni care pleacă de la 108 cm și merg până la 164 cm, acest televizor oferă rezoluție UHD, compatibilitate HDR, Wi-Fi, Ethernet, tunere DVB-C și DVB-T, Bluetooth și un sistem audio de 20W.
Panasonic-TX-32DS600E
Smart TV a devenit o opțiune aproape implicită

Smart TV-uri cu Android

Philips şi Sony sunt cei mai mari producători care oferă televizoare cu Android. Avantajul acestor televizoare este posibilitatea de a instala practic aproape orice aplicaţie disponibilă în Google Play Store. O listă cu cele mai bune televizoare cu Android găseşti aici, dar noi îţi prezentăm şi câteva modele care ne-au atras atenţia:

 • Sony Bravia 43XF7596, 108 cm – 2300 lei: Dacă vrei un televizor mare cu Android, Sony îţi oferă un model Bravia interesant cu rezoluţie 4K, wireless, tunere digitale complete şi două boxe cu o putere totală de 20 W.
 • Philips 49PUS7503, 123 cm – 2900 leiGama PUS oferă un ecran cu rezoluție 4K și este compatibil Google Cast ca și restul serviciilor Android 7.0. Televizorul oferă conexiuni Wi-Fi și LAN, 4 porturi HDMI, două porturi USB, un sistem audio cu o putere de 25W și tehnologia cu LED-uri colorate Ambilight care mărește imersiunea media.
Philips-43PUS6501
Android, o platformă din ce în ce mai populară și pentru Smart TV

Smart TV-uri Samsung cu Tizen OS

Samsung a refuzat să adopte Android pentru televizoarele sale, astfel că a optat pentru propriul sistem de operare Tizen, chiar dacă acesta nu a avut succes pe telefoane. Primele modele cu Tizen sunt însă relativ scumpe.

 • Samsung 32M5502, 80 cm – 1.400 lei: Cu o diagonală de 80 cm, acesta este unul dintre cele mai ieftine Smart TV-uri şi oferă rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli și sistem audio 2 x 10W.
 • Samsung 40NU7125, 101 cm – 1900 leiModelele UHD de bază ale companiei, acestea oferă un panou de tip VA cu rezoluție UHD, 3 porturi HDMI, 2 porturi USB, conectivitate wireless și tunere digitale DVB-T și DVB-C. Sistemul audio stereofonic are o putere de 20W și procesare Dolby Digital Plus.
 • Samsung 49NU7652, 123 cm – 3200 lei: dacă vă atrag ecranele curbate, acest model vă oferă un ecran cu rezoluție de 3840 x 2160 pixeli, HDR, sistem audio cu o putere de 20W, wireless, LAN, Bluetooth, slot CI+ și trei porturi HDMI.
Samsung-32K5502
Tizen OS, opțiunea la care Samsung apelează practic mereu

Smart TV-uri cu WebOS

Pe lângă modelele cu platforma software dezvoltată în cadrul Smart TV Alliance, cei de la LG au în ofertă şi Smart TV-uri cu WebOS, iar unele oferă și compatibilitate 3D.

 • LG 32LK6200PLA, 80 cm – 1300 lei. Una dintre cele mai ieftine opțiuni Smart TV, televizorul oferă un ecran Full HD, un procesor de imagine modern, versiunea 3.7 a platformei WebOS, un sistem audio cu o putere de 10W, wireless, LAN și Bluetooth.
 • LG 60UK6200PLA, 156 cm – 3000 lei. Un model UHD mare și totodată ceva mai accesibil, seria UK701 oferă un ecran cu panou IPS, un sistem audio stereo cu o putere totală de 20W și decodare DTS, 3 porturi HDMI, interfețe de rețea WiFi și tuner digital DVB-T2, DVB-C și DVB-S2.
LG mizeaza puternic pe sitemul de operare WebOS
LG mizeaza puternic pe sitemul de operare WebOS

Concluzii

Televizoarele de tip Smart TV încep să capete o popalaritate din ce în ce mai mare şi pe teritoriul României, datorită posibilităţii de a fi conectate la internet şi de a accesa într-un nou format o serie de aplicaţii utile.

În plus, preţurile acestora sunt asemănătoare cu cele solicitate pentru televizoarele standard, iar pe parcursul timpului platformele software se vor îmbunătăţi.

Prin urmare, dacă eşti în căutarea unui nou televizor, un Smart TV poate fi o alegere mai bună în detrimentul televizoarelor tradiţionale. Cel puţin pentru moment, Smart TV-urile cu rezoluţie FullHD sunt mai mult decât suficiente, întrucât nu există încă conţinut bogat pentru televizoarele 4K.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!