GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Televizoare 8K: ce sunt, ce utilitate au și ce modele oferă Sony, LG sau Samsung

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung, Sony și LG au prezentat o serie de televizoare 8K la târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, însă acestea vor avea nevoie de timp pentru a deveni cu adevărat utile pentru utlizatorii casnici.

Segmentul televizoarelor a progresat constant în special în ceea ce privește rezoluția oferită de ecranele din ce în ce mai mari. În ultimii ani, prețurile noilor tehnologii au scăzut semnificativ, iar în prezent există numeroase televizoare 4K care costă mai puțin de 2.000 de lei.

Ultima noutate este însă reprezentată de televizoare 8K, care oferă o rezoluție de 7.680 x 4.320 pixeli, adică de patru ori mai mulți pixeli decât televizoarele 4K cu rezoluție 3.840 x 2.160 pixeli. Chiar dacă teoretic progresul este semnificativ, specialiștii afirmă că trebuie să stai la mai mult de doi metri distanță de TV pentru a observa diferența între 4K și 8K.

Achiziționarea unui televizor 8K este încă prematură în prezent din mai multe motive, iar primul dintre ele este legat de lipsa conținutului 8K. De altfel, nici măcar televizoarele 4K nu beneficiază de un conținut prea bogat. De exemplu, în România ai ca opțiuni televiziunea Digi 4K, care oferă în special transmisiuni sportive în direct, în timp ce serviciile de streaming Netflix și Amazon Prime Video oferă o serie de producții în format 4K. Între timp, Samsung susține că discută cu Youtube despre realizarea de conținut nativ 8K, însă nu este clar când va apărea acesta și, mai ales, dacă va fi unul care să stârnească atenția utilizatorilor.

Prin urmare, dacă îți cumperi acum un televizor 8K, vei urmări practic conținut Full HD sau 4K scalat la rezoluție 8K.

Televizoare 8K Samsung

Printre producătorii care au profitat de prezența la CES 2020 pentru a lansa televizoare 8K se numără și Samsung. Producătorul sud-coreean a dezvăluit că gama de televizoare QLED 8K 2020 va include tunere ATSC 3.0. Noile tunere permit transmisia de conținut 4K over-the-air și facilitează astfel vizionarea de conținut la o calitate mai înaltă, în condițiile în care tunerele actuale din seria ATSC 1.0 oferă suport doar pentru rezoluții Full HD.

Samsung a ales să promoveze noile televizoare sub numele Nextgen TV, iar acestea vor avea ca avantaj comparativ cu generația anterioară și o experiență audio mai realistă datorită implementării standardului Multi-Channel Object Audio, care se adăugă la sunetul surround tradițional.

Modelul flagship al gamei este Samsung Q950TS QLED 8K, cu un ecran care acoperă 99% din suprafața părții frontale datorită unei rame foarte înguste. În plus, Samsung susține că, atunci când este privit de la o distanță de 3 până la 5 metri, efectul Infinity Screen dă senzația că ramele dispar integral. De asemenea, noul televizor are o grosime de numai 15 mm. Sistemul de operare este proprietar (Tizen).

Televizoare 8K Sony

Între timp, rivalii de la Sony au prezentat la CES o nouă gamă de televizoare, printre care și un model 8K cu numele ZH8, disponibil în versiuni cu ecrane de 75 inch și 85 inch. Acesta integrează și funcția Frame Tweeter prin care ramele televizorului vibrează și emit sunete pentru ca utilizatorul să aibă senzația că sunetul provine direct din ecran, tehnologie întâlnită în trecut pe OLED-urile Sony.

Din aceeași gamă de televizoare 8K va face parte și modelul Sony XH90, care va integra și tehnologia Full-Array Local Dimming and Boosting. Aceasta modifică în mod dinamic nivelul de luminozitate a ecranului din anumite segmente în funcție de conținutul afișat. Practic, Sony promite că scenele întunecate vor avea un nivel de luminozitate mai scăzut, iar scenele cu luminozitate ridicată vor fi și mai luminoase. Totuși, această tehnologie va fi disponibilă doar pe modelul ZH90.

Toate modelele 8K de la Sony au sistem de operare Android.

Televizoare 8K LG

Poate cel mai ambițios producător de televizoare din această perioadă este LG. Sud-coreenii au prezentat la CES nu mai puțin de 8 televizoare 8K cu diagonale de 65 inch și 77 inch, care completează gama actuală de TV-uri cu diagonale de 75 inch și 88 inch.

Printre ele se numără modelele Nano99, Nano97 și Nano 95 din seria NanoCell, dar și modelele OLED ZX din seria premium Signature OLED 8K.

LG afirmă că scalarea conținutului pentru rezoluția 8K se face printr-un sistem de inteligență artificială care optimizează calitatea imaginilor printr-o serie de efecte, inclusiv prin recunoașterea fetelor și a textelor de pe ecran. De asemenea, tot inteligența artificială este responsabilă pentru clasificarea surselor audio în 5 categorii principale după sursa de proveniență: muzică, filme, sport, drama sau știri.

Pentru moment, cei trei producători nu au anunțat prețurile de comercializare pentru modelele expuse la CES 2020. Chiar și așa, nu este cazul să-ți faci prea mari speranțe: tehnologia este încă la început, iar prețurile pleacă de la aproximativ 15.000 de euro.

Practic, pentru o bună perioadă de timp, este suficient să observi de la distanță evoluția tehnologiei și să amâni o eventuală achiziție până în momentul în care prețurile vor scădea, iar conținutul 8K va fi disponibil pentru posturile TV preferate sau pentru filmele de pe Netflix sau Amazon Prime Video.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri