Filme și seriale online: servicii de streaming cu subtitrări în română

Până de curând, pentru a vedea filme online erai nevoit să apelezi la diverse site-uri dubioase pline de reclame, iar până la pornirea propriu-zisă a filmului trebuia să dai multe click-uri pentru a genera afișări.

Lucrurile s-au schimbat însă semnificativ în special începând din 2016, atunci când Netflix, cel mai popular serviciu de acest gen, a devenit disponibil și în România, simultan cu aproape toate țările din lume.

Ulterior, pe piața din România s-a lansat și Amazon Prime Video, serviciul concurent al gigantului Amazon, care are de asemenea o ofertă decentă de filme și seriale.

Cele două produse s-au adăugat astfel serviciului HBO GO, care are însă o disponibilitate condiționată de existența unui abonament HBO pentru cablu sau de utilizarea serviciilor Vodafone.

Netflix

Netflix este cel mai cunoscut serviciu de streaming online de filme. Lansat în 2007, serviciul de streaming a devenit disponibil în România începând din ianuarie 2016. Inițial, Netflix a obținut drepturi pentru numeroase filme și seriale de la posturile de televiziune americane, însă începând din 2013 are și propriile producții.

Printre cele mai cunoscute seriale disponibile exclusiv pe platforma Netflix se numără House of Cards, Narcos, Ozark, Orange Is the New Black sau o gamă variată de seriale cu supereroi dezvoltată împreună cu Marvel. În plus, există numeroase seriale cunoscute de la alte televiziuni, însă unele dintre ele apar pe platformă la un anumit interval de timp după premiera de la TV.

Întregul conținut poate fi accesat de pe orice calculator prin conectarea la contul Netflix într-un browser, în timp ce aplicațiile mobile pentru smartphone și tabletă îți permit inclusiv să descarci episoade pentru a le savura la un drum lung fără conexiune la internet. De asemenea, există aplicație Netflix și pentru numeroase televizoare smart, dar și pentru PlayStation, XBOX sau Chromecast.

Pe piața din România, Netflix este disponibil cu 3 abonamente diferite, fiecare cu o lună de trail gratuit. Cel mai ieftin costă 8 euro pe lună și oferă streaming la rezoluție standard, iar filmele pot fi accesate simultan de la un singur dispozitiv. Abonamentul de 10 euro asigură streaming HD și posibilitatea de a accesa conținutul de pe două dispozitive simultan. Nu în ultimul rând, pachetul de 12 euro include streaming 4K și posibilitatea de a accesa conținutul de pe 4 dispozitive simultan, fiind ideal pentru familii. Numeroase filme și seriale beneficiază deja de subtitrări în română, iar lista crește constant.

Amazon Prime Video

La aproape un an după Netflix, Amazon Prime Video a debutat și pe piața din România cu o ofertă semnificativ mai modestă.

Cel mai popular program al platformei este emisiunea auto The Grand Tour realizată de fosta echipă a show-ului Top Gear, în timp ce serialul de referință realizat de Amazon este The Man în the High Castel, realizat după romanul cu același nume al popularului autor de cărți SF Philip K. Dick. Alte titluri Amazon Originals sunt Mozart in the Jungle și Transparent. În schimb, când vine vorba despre producții de la alte televiziuni, oferta celor de la Amazon nu reușește să impresioneze. Sunt însă disponibile toate sezoanele serialului Seinfeld, în cazul în care nu ai reușit până acum să îl vezi. De asemenea, cel puțin  pentru moment, nu există subtitrări în limba română.

Spre deosebire de Netflix, Amazon Prime Video are un singur tip de abonament. După un trail gratuit de 7 zile plătești doar 3 euro pe lună în următoarele 6 luni, pentru ca ulterior prețul să devină 6 euro pe lună. Astfel, prețul este semnificativ mai mic decât în cazul Netflix, însă pe de altă parte și ofertă de filme și seriale este mai săracă.

Abonamentul permite vizualizarea conținutului pe telefoane, tablete și unele mărci de Smart TV-uri pe cel mult 3 dispozitive simultan. De asemenea, la fel ca în cazul Netflix, ai posibilitatea de a descărca orice film sau serial pe telefon și tabletă.

HBO Go

Accesibil anterior doar pe rețelele de cablu, conținutul HBO a devenit disponibil online pe platforma HBO Go, cu avantajul că îți permite să vezi serialele și filmele la orice oră.

În ultimii ani, HBO Go s-a remarcat prin mai multe seriale originale de bună calitate, cel mai popular titlu fiind, fără îndoială, Game of Thrones. Există însă și alte seriale originale HBO apreciate, inclusiv Westworld sau The Night Of, dar și serialul românesc Umbre realizat de HBO Europe. Pe platformă sunt disponibile și seriale celebre mai veche cum ar fi Clanul Soprano sau OZ.

Din păcate, accesul la platforma HBO este condiționat de existența unui abonament HBO clasic la operatorul tău de televiziune (RCS, UPC sau Telekom). Totuși, la acest serviciu se pot conecta și utilizatorii Vodafone pentru un abonament de 3.5 euro pe lună.

Serviciul HBO Go poate fi accesat de pe laptop, calculator, telefon sau tableta, dar și prin aplicația dedicată Smart TV-urilor. De asemenea, poți utiliza serviciul pe maxim 4 dispozitive și pe două simultan de pe același cont. Intrucat continutul este identic cu cel disponibil pe postul TV clasic HBO, toate filmele și serialele beneficiază de subtitrări în limba română.

Platforme de streaming românești

Netflix, Amazon Prime Video și HBO Go sunt cele mai populare platforme de streaming, însă pe piața din România există și câteva platforme locale lansate de televiziuni.

  • Voyo este serviciul dezvoltat de Pro TV, astfel că aici găsești cam toate serialele românești realizate de acest pot de televiziune, dar și filme mai vechi. Serviciul costă 3 euro pe lună și poate fi integrat în facturile lunare emise de furnizori precum UPC sau RCS.
  • Digi Online este platforma dezvoltată de RCS-RDS, iar aceasta este disponibilă gratuit clienților companiei. Aceasta oferă acces în special la transmisiuni în direct ale unor posturi TV, inclusiv din portofoliul RCS. Există și un serviciu suplimentar, Digi Play, însă acesta a fost tras pe linie moarte în ultimele luni.
  • Horizon Go este platforma celor de la UPC și îți oferă posibilitatea de a urmări unele posturi de televiziune pe internet. Nu există însă conținut propriu.

Concluzii

Acestea sunt cele mai populare platforme de streaming online disponibile în țara noastră. Netflix este de departe serviciul cu cel mai bogat conținut, dar și cel mai scump, în timp ce Amazon Prime Video poate fi util pentru anumiți utilizatori. Între timp, fanii Game of Thrones au la dispoziție platforma HBO Go, accesibilă pentru un preț mai mic, dar condiționată de accesarea serviciului clasic de la operatorul de cablu.

În schimb, platformele românești sunt modeste, axate pe conținut local mai mult sau mai puțin atrativ, astfel că nici prețul scăzut (Voyo) și nici măcar gratuitatea (Digi Online) nu le-a făcut populare.

Tu folosești vreo platformă de streaming online pentru serialele și filmele preferate? Dacă da, ce platformă ai ales și de ce?

7 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!