Cele mai bune gamepad-uri, volane, joystick-uri și accesorii pentru jocuri
Gamepad-urile, volanele şi joystick-urile reprezintă accesorii care pot îmbogăţi experienţa jocurilor pentru calculator.
Jocurile video reprezintă una dintre cele mai populare metode de relaxare, fiind utilizate atât de copii, cât şi de tineri şi persoanele trecute de prima tinereţe.
Calculatoarele rămân în continuare una dintre platformele de bază pentru jocuri video, chiar dacă consolele clasice precum PlayStation 3, XBOX 360 sau Wii şi, respectiv, consolele portabile precum PlayStation Vita câştigă din ce în e mai mult teren.
Una dintre explicaţii este că o consolă de jocuri este destul de scumpă pentru buzunarele celor mai mulţi utilizatori şi de multe ori achiziţia unui gadget strict pentru o astfel de activitate nu este tocmai rentabilă.
Ce faci însă atunci când vrei să te joci pe calculatorul personal, însă nu eşti mulţumit de contolul banal oferit de tastatură şi mouse? Dacă nu vrei o consolă, îţi poţi totuşi cumpăra un controller pentru a beneficia de funcţii dedicate şi pentru a juca mai bine jocurile tale preferate.
În prezent, există trei tipuri majore de accesorii pentru jocuri: gamepad-uri, volane şi joystick-uri, iar GiZ îţi prezintă în următoarele rânduri o selecţie a celor mai interesante modele disponibile pe piaţă.
Gamepad-uri pentru jocuri
Un gamepad este un accesoriu util pentru cei care se joacă titluri de strategie sau orice alt joc care presupune apăsarea a multe butoane şi folosirea unor combinaţii diversificate pentru diverse acţiuni.
Serioux SRXJ-03 – 20 lei
În ciuda preţului mic, gamepad-ul oferit de Serioux se bucură de aprecieri în rândul utilizatorilor, întrucât este solid şi răspunde bine la comenzi, chiar dacă controller-ul direcţiei mai dă unele rateuri.
Întrucât beneficiază de numai 6 butoane şi de două butoane suplimentare Turbo şi Clear, gamepad-ul se adresează cu precădere jocurilor mai puţin pretenţioase din acest punct de vedere, cum ar fi cele de fotbal tip FIFA sau PES, şi mai puţin celor de strategie.
Genius Maxfire Grandias 12V – 63 lei
Modelul propus de Genius are 12 butoane, printre care şi cele pentru funcţii de Turbo şi Macro, însă finisajul este unul destul de modest. Util pentru jocuri de tip FIFA sau chiar NFS, gamepad-ul are funcţii force feedback şi controale analogice, însă unii utilizatori au raportat probleme cu axa de direcţie.
Thrustmaster Dual Trigger 3-in-1 – 102 lei
Dacă bugetul tău este mai mare de 100 lei poţi să te aştepţi deja la poduse de bună calitate. Thrustmaster Dual Trigger 3-in-1 Rumble Force este un astfel de gamepad care are un design atrăgător şi mânere puternic texturate pentru o aderenţă cât mai bună.
Există butoane de tip Dual triggers, dar şi feedback prin vibraţii, iar numele său provine de la faptul că este compatibil atât cu PC-ul, cât şi cu PlayStation 2 şi PlayStation 3.
Logitech F710 – 220 lei
Logitech propune gamerilor pretenţioşi modelul F710, care este construit din materiale de calitate şi are mânere cauciucate. Gamepad-ul dispune de nu mai puţin de 10 butoane programabile şi oferă Dual Vibration Feedback.
În plus, este un mod wireless, astfel că scapi de grija cablurilor, însă există şi adaptor pentru USB în cazul în care semnalul îţi face probleme.
Joystick-uri pentru jocuri
Dacă îţi plac jocurile cu maşini, cele cu lupte sau simulatoarele aviatice, poţi lua în calcul achiziţionarea unui joystick, chiar dacă multe oferă mai puţine butoane decât un gamepad.
Gembird JSK-420 – 56 lei
Unul dintre cele mai ieftine joystick-uri de pe piaţă este Gembird JSK-420, care oferă totuşi o construcţie solidă şi oferă câteva funcţii interesante pentru acest preţ, cum ar fi vibraţiile.
Joystick-ul este destul de rigid în mişcări, însă dispune de numeroase butoane şi răspunde rapid la comenzi.
Speedlink Dark Tornado Flight Stick – 100 lei
Aşa cum sugerează şi numele, Speedlink Dark Tornado Flight Stick este un joystick special pentru jocurile cu lupte aeriene. Dispozitivul are un cablu de 1.7 metri şi poate fi fixat mai bine pe un suport prin intermediul unor ventuze incluse în pachet. Se conectează la PC prin conexiune USB şi dispune de 8 butoane.
Speedlink Black Widow Flight Stick – 170 lei
Speedlink Black Widow Flight Stick este un alt joystick pentru jocuri cu avioane, însă acesta beneficiază de un design robust şi este acoperit un un material ce asigură o aderenţă mai bună. Dispune de funcţie Coolie Hat cu opt direcţii pentru o vizibilitate cât mai bună, dar şi de Force Vibration şi de control al acceleraţiei (throttle) şi al zborului lateral (rudder).
Volane pentru jocuri
Evident, volanele sunt dedicate în primul rând jocurilor cu maşini, astfel că dacă îţi place Need For Speed sau F1 2011 ar fi o idee bună să te orientezi spre un astfel de accesoriu.
Gembrid Str-Raceforce – 81 lei
Un volan cu un preţ accesibil, Gembrid Str-Raceforce se poate roti la 180 de grade şi dispune de 10 butoane programabile, dar şi de vibraţii. Răspunde uşor la comenzi şi este ideal pentru jocurile cu maşini.
Genius Speed Wheel 5 Pro – 130 lei
Volanul propus de Genius are o prindere foarte bună datorită sistemului cu şurub şi ventuze, direcţia este precisă, iar pedalele funcţionează de asemenea la parametri optimi.
Printre altele, dispune şi de butoane de acţiune pe volan pentru corn sau de schimbare a vizualizării şi funcţie turbo pentru Auto repeat, iar unul dintre puţinele dezavantaje este că nu are vibraţii.
În total, volanul dispune de 11 butoane şi este compatibil cu PlayStation 3.
Thrustmaster Universal Challenge – 120 lei
Construit din materiale de calitate, Thrustmaster Universal Challenge poartă sigla Ferrari şi oferă şi vibraţii. Marele său atu este însă că este compatibil atât cu PC-ul, cât şi cu consolele PlayStation 2, PlayStation 3, Game Cube şi Nintendo Wii.
Thrustmaster TH-2960697 – 250 lei
Un alt model oferit de Thrustmaster este şi TH-2960697, care oferă un sistem de prindere adecvat. Cele 11 butoane disponibile sunt bine amplasate, iar volanul include şi două manete poziţionate în spate pentru schimbarea vitezei.
În plus, pe lângă PC, volanul este compatibil şi cu consola PlayStation 3.
Concluzii
Dacă eşti cu adevărat pasionat de jocuri video, dar din diverse motive nu vrei să-ţi cumperi o consolă dedicată, un accesoriu din gamă de gamepad-uri, joystick-uri şi volane te va ajuta să-ţi sporeşti abilităţile în jocuri.
În plus, unele accesorii sunt compatibile şi cu consolele, astfel că îl vei putea folosi în continuare chiar dacă ulterior decizi să-ţi cumperi, de exemplu, un PlayStation 3.
Darius
13 februarie 2013 la 13:50
Dar despre Genius MaxFire Blaze 3 ce parere aveti?