Cum alegi cel mai bun HDD sau SSD extern

Cum alegi cel mai bun HDD sau SSD extern

Un HDD extern sau, mai nou, un SSD extern este util pentru orice utilizator care doreşte să păstreze anumite date în siguranţă şi nu vrea să apeleze la servicii de stocare în cloud.

Astfel de dispozitive pot fi utilizate pentru o varietate de date, de la galeriile foto din vacanţe până la filmele şi serialele preferate care ocupă prea mult spaţiu pentru a le stoca pe desktop sau laptop. Un HDD extern sau SSD extern este util în această situaţie, mai ales că datele vor fi accesate destul de rar.

Pe de altă parte, aceste dispozitive pot fi folosite şi ca soluţii back-up, pentru situaţia în care unitatea de stocare a calculatorului sau laptopului suferă o defecţiune ce nu poate fi remediată în service.

Şi în acest caz accesarea datelor este relativ rară, însă trebuie să salvezi periodic datele şi pe HDD-ul sau SSD-ul extern, ceea ce poate deveni deranjant dacă dispozitivul nu include o soluţie de back-up automat.

HDD-urile si SSD-urile externe, o solutie optima pentru stocarea datelor
HDD-urile si SSD-urile externe, o solutie optima pentru stocarea datelor

Criterii de alegere a unui HDD sau SSD extern

Indiferent de tipul de dispozitiv de stocare pe care îl vei cumpăra, este important să fii atent la câteva aspecte importante:

Capacitatea de stocare

Acesta este criteriul prin care stabileşti dacă ai nevoie de un HDD extern sau SSD extern. În cazul în care vrei să salvezi pozele din concedii, filme, seriale şi jocuri, HDD-ul extern este cea mai bună opţiune, întrucât oferă cel mai bun preţ per GB.

În ultimii ani, preţurile HDD-urilor externe a scăzut foarte mult, astfel că în prezent capacitatea minimă recomandată pentru achiziţie este de 1 TB, iar preţurile sunt în general de circa 300 de lei. În schimb, dacă nu vrei să salvezi o cantitate foarte mare de date, iar bugetul nu reprezintă neapărat o problemă, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre un SSD extern. Capacitatea minimă recomandată este de 250 GB, întrucât cele de 120 GB nu sunt neapărat mai ieftine.

Interfaţa de conectare

În prezent, cele mai multe HDD-uri externe şi SSD-uri externe se conectează prin portul USB. Evită unităţile pe USB 2.0, care transferă datele cu 25-30 MB/secundă, şi alege în schimb unităţile pe USB 3.0, care oferă viteze de până la 100 MB/secundă.

Conectorul eSATA 3 asigură viteze mai mari, de până la 600 MB/secundă, însă ai nevoie ca şi calculatorul sau laptopul tău să includă un port SATA extern, în timp ce câteva HDD-uri externe folosesc portul Fireware, care în cazul celei mai recente versiuni (800) atinge până în 100 MB/secundă, adică foarte asemănător cu USB 3.0.

Dacă foloseşti un produs Apple poţi alege şi un dispozitiv de stocare externă cu port Thunderbolt 3, care ulterior a fost integrat şi în portul USB-C. Acest tip de port oferă viteze de până la 40 Gbps, astfel că este de 8 ori mai rapid decât USB 3.0.

Nu în ultimul rând, unii producători oferă şi HDD-uri externe care se conectează prin Wi-Fi. Pentru o viteză cât mai mare alege o conexiune Wi-Fi ac.

Interfata de conectare la PC este importanta in alegerea unui HDD extern
Interfata de conectare la PC este importanta in alegerea unui HDD extern

Viteza de transfer

Pe lângă tipul de interfaţă, viteza de transfer a datelor depinde şi de tipul de dispozitiv de stocare. În general, un SSD oferă timpi de scriere şi de citire mai mari decât HDD-urile, un aspect important în cazul în care vrei să accesezi frecvent datele stocate în acest mod.

Fiabilitate

Întrucât se presupune că le foloseşti pentru back-up, un alt criteriu important de selecţie este gradul de fiabilitate. Un HDD extern este mai predispus la deteriorări din cauza părţilor mecanice pe care le include, astfel că trebuie să fii atent să nu-l scapi pe o suprafaţă dură şi să nu-l loveşti. În schimb, SSD-urile externe nu au componente în mişcare, astfel că rezistă mai bine din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, fiabiliatea în timp depinde şi de calitatea componentelor utilizate. Îţi recomandăm să cauţi pe internet informaţii despre posibile probleme de fiabilitate înainte de a lua o decizie finală, pentru a te feri astfel de neplăceri.

Cele mai bune HDD-uri externe

Pe piaţa din România, oferta de HDD-uri externe este una foarte bogată, însă poţi reduce numărul opţiunilor dacă elimini din calcule dispozitivele pe USB 2.0 (pentru că sunt prea lente), cele cu formatul de 3.5 inch (pentru că au dimensiuni prea mari) şi cele cu capacităţi mai mici de 1 TB (pentru că nu se justifică achizita lor din punct de vedere al costurilor).

Prin urmare, iată câteva dintre cele mai bune hard-disk-uri externe pe care le poţi găsi în prezent pe piaţa:

Western Digital Elements – de la 270 lei

Elements este gama de bază a celor de la Western Digital, unul dintre principalii producători de HDD-uri externe. Modelul se conectează prin USB 3.0, are dimensiuni 82x111x15 mm şi este disponibil în versiuni de 1 TB (270 lei), 2 TB (400 lei) sau 3 TB (530 lei).

Western Digital Elements, unul dintre cele mai populare HDD-uri externe
Western Digital Elements, unul dintre cele mai populare HDD-uri externe

Seagate Expansion – de la 300 lei

Seagate este un alt producător renumit care oferă o gamă de bază de HDD-uri externe sub brandul Expansion. Cu dimensiuni uşor mai compacte de 80x117x14.8 mm, acesta cântăreşte 170 grame, se conectează prin USB 3.0 şi este disponibil în versiuni de 1 TB (300 lei), 2 TB (380 lei), 3 TB (580 lei) sau 4 TB (520 lei), preţurile fiind uşor mai accesibile decât la WD dacă cumperi un model cu o capacitate mai mare de stocare..

Seagate are in oferta HDD-uri accesibile
Seagate are in oferta HDD-uri accesibile

Adata DashDrive Durable – de la 300 lei

Dacă vrei să fii sigur că HDD-ul tău nu va suferi şocuri mecanice, probabil că Adata DashDrive Durable este cea mai bună opţiune pentru tine, datorită unui strat triplu cu silicon care protejează dispozitivul. Acesta se conectează prin USB 3.0, este mai gros decât alte HDD-uri (82x121x21 mm), cântăreşte 200 de grame şi este disponibil în versiuni de 1 TB (300 lei) sau 2 TB (550 lei).

A-data ofera inclusiv HDD-uri rezistente la socuri
A-data ofera inclusiv HDD-uri rezistente la socuri

Asus Travelair N – de la 590 lei

Dacă vrei un HDD extern cu conectivitate Wi-Fi, modelul Asus este unul dintre puţinele de pe piaţă. În plus, acesta se poate conecta la telefon sau tabletă şi prin NFC şi este rezistent la apă şi praf conform standardului IP43. Dispozitivul este disponibil doar în versiune de 1 TB şi are preţ dublu comparativ cu modele similare care se conectează doar prin USB 3.0.

Cele mai bune SSD-uri externe

Dacă nu ai nevoie de un spaţiu prea generos, SSD-urile oferă numeroase avantaje, întrucât au un format mai compact şi oferă o viteză superioară comparativ cu HDD-urile externe. Totuşi, pregăteşte-te să aloci un buget mai mare pentru un spaţiu mai mic.

Samsung T3 Portable – de la 630 lei

Samsung T3 Portable este un SSD extern care promite viteze de până la 450 MB/s prin USB 3.1 şi care beneficiază de o carcasă metalică rezistentă la şocuri. În plus, produsul cântăreşte doar 50 de grame, astfel că este mai uşor de transportat. În prezent, acesta este disponibil în versiuni de 250 GB (630 lei), 500 GB (1.000 lei), 1 TB (1.900 lei) şi 2 TB (3.800 lei).

Samsung este unul dintre marii producatori de SSD-uri externe
Samsung este unul dintre marii producatori de SSD-uri externe

Adata SV620 – de la 420 lei

Adata are în ofertă şi câteva SSD-uri, iar unul dintre cele mai interesante este SV620. Cântăreşte doar 88 de grame, oferă viteze de până la 410 MB/s şi este rezistent la şocuri şi la uzură. Este disponibil în versiune de 240 GB pentru ceva mai mult de 400 de lei sau de 480 GB pentru 730 lei.

Adata are in oferta cateva SSD-uri externe
Adata are in oferta cateva SSD-uri externe

Freecom ToughDrive – de la 500 lei

Chiar dacă SSD-urile externe sunt oricum mai puţin susceptibile la defecţiuni, cei de la Freecom au în ofertă un dispozitiv cu cadru anti-şoc intern şi care este îmbrăcat în silicon. Se conectează prin USB, are 72 de grame, însă capacitatea acestuia este destul de redusă, de numai 128 GB.

Freecom este un producator mai putin cunoscut de SSD-uri externe
Freecom este un producator mai putin cunoscut de SSD-uri externe

Concluzii

Piaţa dispozitivelor de stocare externă este una bogată şi, pentru moment, dominată de HDD-uri, datorită capacităţilor mai mari şi a preţurilor mai mici.

Totuşi, aşa cum se întâmplă deja în cazul soluţiilor interne, SSD-urile vor deveni treptat din ce în ce mai atractive, pe măsură ce preţurile vor scădea.

Tu în ce format preferi să-ţi păstreze datele importante şi de ce l-ai ales?

13 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!