Cum sa faci un CD, DVD sau stick bootabil

Cum sa faci un CD, DVD sau stick bootabil

Pe parcursul utilizării unui calculator ai ajuns probabil la un moment dat să te întrebi cum să faci un DVD bootabil sau cel puţin ai auzit de această noţiune care, cel puţin la prima vedere, poate părea una destul de complicată.

Din fericire, prima impresie este înşelătoare, iar lucrurile nu sunt atât de grele. De fapt, operaţiunea în sine de a realiza un DVD bootabil este relativ simplă şi necesită parcurgerea câtorva paşi facili aproape indiferent de gradul tău de utilizare al computerului.

Totuşi, înainte de a trece la practică, nu strică un pic de teorie.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă un CD sau un DVD bootabil, trebuie să facem o referire la termenul de boot. Acesta provine de la un alt termen specializat şi anume bootloader. Încărcarea bootloader-ului reprezintă una dintre fazele pornirii oricărui sistem sau calculator.

Cum porneşte un calculator?

Pentru a porni, un calculator trece prin 4 faze, dependente una faţă de cealaltă:

 • încărcarea BIOS-ului
 • încărcarea Bootloader-ului (este încărcat în memoria de BIOS şi este responsabil de selecţia între mai multe sisteme de operare care ar putea exista pe acelaşi sistem)
 • încărcarea nucleului (sau kernelului) sistemului de operare
 • pornirea sistemului de operare.

Bootloader-ul se găseşte pe primul sector al unui dispozitiv bootabil. Ceea ce caracterizează un dispozitiv bootabil este faptul că primul sector dintr-un astfel de dispozitiv este un sector de boot. Fără a intra prea mult în detalii, un sector de boot se numeşte Master Boot Record, ocupă 512 octeţi şi ceea ce-l diferenţiază este faptul că ultimii doi octeţi sunt de forma 0xAA55. Exemple de dispozitive bootabile sunt hard-diskuri, DVD-ROM-uri sau memorii USB.

Un calculator parcurge cativa pasi atuni cand porneste
Un calculator parcurge cativa pasi atuni cand porneste

Cum modifici secvenţa de boot?

În mod normal, la pornirea unui calculator, acesta bootează de pe hard-disk. În cazuri speciale aveţi nevoie ca sistemul să booteze de pe alt mediu, diferit de hard-disk.

Un astfel de caz special este pornirea unui calculator fără sistem de operare inclus. Veţi avea nevoie ca acesta să booteze de pe un CD sau memorie USB care conţine un kit de instalare pentru sistemul de operare pe care vreţi să-l instalaţi. Pentru aceasta trebuie să faceţi câteva modificări în BIOS pentru a permite sistemului să booteze de pe unitatea de stocare corespunzătoare. Un mic ghid pentru o astfel de operaţie este următorul :

 • la pornirea calculatorului apasă tasta F2 sau F8, în funcţie de ce calculator ai, pentru a intra în BIOS. Tasta se apasă imediat ce calculatorul a pornit, înainte ca sistemul de operare să înceapă să se încarce
 • intră în meniul Boot
 • sub meniul First Boot Device (sau Boot Device Priority) se află o listă cu dispozitive în ordinea în care sistemul încearcă să booteze de pe aceste dispozitive
 • se pune CD-ROM, DVD-ROM sau USB pe primul loc în listă, astfel încât calculatorul să booteze de pe acel dispozitiv
 • se salveaza modificările si se iese din BIOS, urmand apoi sa se restarteze calculatorul.
Modificarea prioritatii la Boot din BIOS
Modificarea prioritatii la Boot din BIOS

DVD bootabil cu Nero

Pentru a face un DVD bootabil ai nevoie de un utilitar care ştie să scrie DVD-uri. Cel mai popular program de acest gen este Nero Burning ROM, despre care ţi-am vorbit şi în articolul despre cele mai importante programe pentru calculator.

Pentru început ai nevoie de un mediu bootabil, pe care îl obţii prin crearea unei mici partiţii bootabile sau a unei imagini bootabile.

Ulterior, pentru a realiza un DVD bootabil trebuie doar să deschizi Nero Burning ROM şi să urmezi paşii de mai jos:

 • incepi un nou proiect
 • selectezi CD sau DVD
 • selectezi CD[boot] sau DVD[boot]
 • intri in tabul Boot. Dacă la primul pas ai creat un mediu bootabil folosind o partiţie selectezi bootable logical drive. În cazul în care ai folosit o imagine bootabila selectezi image file
 • în meniul Advanced bifezi Enable expert settings, stabileşti tipul de emulaţie la No Emulation şi numărul de sectoare încărcare la 8
 • în tabul Label poţi stabili numele DVD-ului
 • în tabul Burn selectezi Finalize the Disc şi apeşi Burn
Principalele setari prin care faci un DVD bootabil
Principalele setari prin care faci un DVD bootabil

DVD bootabil cu Windows

Operaţiunea este în mare parte aceeaşi şi dacă vrei să realizezi un DVD bootabil cu Windows XP sau Windows 7, dar necesită câţiva paşi suplimentari:

 • copiezi conţinutul kitul de instalare al sistemului de operare pe hard-disk (de exemplu, într-un director D:\KitWindows)
 • deschizi Nero şi începi un nou proiect
 • selectezi DVD şi apoi DVD[boot]
 • intri tabul Boot şi selectezi fişierul care conţine imaginea de boot în directorul cu kitul de instalare. Pentru Windows 7, fişierul există în directorul Boot şi are numele etfsboot.com
 • în meniul Advanced bifezi Enable expert settings, stabileşti tipul de emulaţie la No Emulation şi numărul de sectoare încărcare la 8
 • în tabul Label poţi stabili numele DVD-ului, de exemplu Windows 7
 • în tabul Burn selectezi Finalize the Disc şi apeşi Burn

Stick bootabil cu Windows

Este posibil ca PC-ul sau laptopul tău să nu mai aibă unitate de disc, pentru că tot mai mulţi producători renunţă la aceasta componentă. Într-o astfel de situaţie trebuie să apelezi la un stick USB, care a devenit un mediu fizic de stocare mult mai uşor de utilizat.

Dacă vrei să faci un stick USB bootabil de pe care să instalezi Windows 7, lucrurile sunt chiar mai simple. Nu mai ai nevoie de Nero, ci de un simplu utilitar numit Windows 7 USB/DVD Download Tool pe care îl poţi descărca de pe site-ul Microsoft. După ce îl rulezi trebuie doar să urmezi paşii de mai jos:

 • pasul 1 – Choose ISO file: Selectezi imaginea ISO a kitului de Windows 7 de pe harddisk şi dai click pe next
 • pasul 2 – Choose media type: Alegi opţiunea USB device din partea dreapta-jos a ferestrei
 • pasul 3 – Insert USB Device: Introduci stick-ul în portul USB, îl alegi din lista drop-down şi dai click pe Begin Copying
 • pasul 4 – Creating bootable USB device: aştepţi realizarea stick-ului USB bootabil cu Windows 7. Operaţiunea va dura câteva minute, în funcţie de performanţele stick-ului USB.

Notă: Dacă utilizezi această metodă pe Windows XP, trebuie să instalezi în prealabil Microsoft .NET Framework 2.0 şi Microsoft Image Mastering API v2.

Windows 7 USB/DVD Download Tool te ajuti sa faci rapid un stick USB bootabil
Windows 7 USB/DVD Download Tool te ajuti sa faci rapid un stick USB bootabil

Concluzii

Aşa cum probabil ai remarcat şi în acest articol, este relativ uşor să faci un DVD portabil dacă foloseşti un program precum Nero şi urmezi câteva instrucţiuni simple.

Recomandarea noastră este ca, după ce ai făcut un astfel de DVD bootabil, să verifici dacă acesta funcţionează prin iniţierea secţiunii de boot de pe DVD. În acest mod afli dacă DVD-ul este într-adevăr portabil şi eviţi să ai probleme atunci când vei avea nevoie urgentă de un astfel de DVD.

De asemenea, am pregătit pentru tine şi un tutorial complet despre cum poţi instala Windows 7 direct de pe un stick USB.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!