Top 10 comenzi utile în Windows: cum să afli date despre PC
Sistemul de operare Windows include o aplicaţie Command Prompt care îţi permite să accesezi informaţii utile despre calculatorul tău prin simpla tastare a unor linii de cod.
Sistemul de operare Windows s-a dezvoltat puternic în ultimele sale versiuni şi a preluat din ce în ce mai multe funcţii ale sistemelor de operare iOS şi Android disponibile pe platformele mobile.
Astfel, învechitul Windows XP a fost înlocuit treptat de versiuni mai noi, cu bune şi rele, precum Windows 7, Windows 8 sau Windows 10, care permit acum inclusiv controlul prin gesturi în cazul ecranelor touch.
Cu toate acestea, indiferent de versiunea de Windows pe care o utilizezi, sistemul de operare al celor de la Microsoft include aplicaţia Command Prompt, care îţi permite să scrii linii de cod pentru a obţine informaţii importante despre calculatorul tău.
Cum sa porneşti Command Prompt
Aplicaţia Command Prompt este uşor de accesat. Indiferent de versiunea de Windows pe care o utilizezi în mod curent, trebuie doar să accesezi meniul Start – All Programs – Accesories – Command Prompt.
Evident, există şi un shortcut: apasă simultan tastele Windows şi R, cu menţiunea că tasta Windows este amplasată pe tastatura între Ctrl şi Alt. Alternativ, poţi chiar să creezi o scurtătură pe desktop, prin click dreapta pe aplicaţie în meniul de Start şi apoi Send to Desktop (create shortcut).
Cum să afli IP-ul calculatorului: ipconfig
Cred că aceasta este cea mai utilizată funcţie a lui Command Prompt, chiar dacă poţi afla IP-ul calculatorului şi din Control Panel. Varianta mai uşoară este să apelezi la Command Prompt prin scrierea unei linii de cod foarte simplă: ipconfig. Un Enter returnează date despre reţea, iar IP-ul este disponibil în secţiunea IPv4 Address.
Cum să verifici dacă internetul merge bine: ping
Comanda ping este foarte utilă pentru a identifica cât de bine funcţionează conexiunea la internet. Pentru asta trebuie doar să scrii comanda ping în Command Prompt urmată de adresa unui site care funcţionează bine şi se încarcă rapid. De exemplu, un ping google.com va trimite 4 pachete de date către Google, iar tu vei primi informaţii despre cât de repede au ajuns. Dacă internetul funcţionează bine, nu ar trebui ca timpul de recepţionare să fie mai mare de 2-3 milisecunde.
Cum să verifici dacă un site este cu picat: tracert
Se poate întâmpla ca un site să meargă, dar să nu fie accesibil din reţeaua furnizorului tău de internet. Pentru a identifica sursa problemei foloseşte comanda tracert urmată de adresa site-ului respectiv, de exemplu tracert google.com. În acest fel primeşti date despre toate IP-urile sistemelor prin care trece cererea de încărcare a paginii.
Cum să afli ce programe folosesc pentru o extensie: assoc
Ai un fişier într-un format necunoscut şi nu ştii cu ce aplicaţie trebuie să-l deschizi? Dacă nu vrei să apelezi la Google, tastează assoc în Command Prompt şi vei primi o listă detaliată a programelor pe care le poţi folosi pentru a deschide diverse extensii.
Cum să afli ce drivere ai instalat: driverquery
Una dintre principalele probleme ale utilizatorilor de Windows este cantitatea foarte mare de drivere. Sunt atât de multe încât e greu să le identifici pe toate, însă funcţia driverquery te ajută să primeşti o listă cu fiecare driver de pe PC şi cu data la care a fost instalat, pentru a identifica mai uşor o potenţială sursă de probleme.
Cum să înlocuieşti fişiere de Windows lipsă: sfc /scannow
Se poate întâmpla ca ocazional să ştergi accidental anumite fişiere importantă din Windows, cum ar fi un DLL necesar pentru o anumită aplicaţie. Prin funcţia sfc /scannow poţi afla rapid ce fişiere DLL lipsesc de pe sistem şi, cel mai important, această funcţie le va înlocui cu unele originale descărcate de pe internet.
Cum să închizi calculatorul instant: shutdown
De ce ai avea nevoie de o scurtătură pe desktop creată în Command Prompt pentru a opri calculatorul? Pentru că elimini câteva click-uri inutile şi poţi seta închiderea instantă a Windows-ului. Comanda este shutdown /s /t 0, unde 0 reprezintă numărul de secunde în care va fi oprit calculatorul şi poate fi setată pe orice valoare vrei. Dacă vrei o scurtătură pentru un restart apelează la codul shutdown /r /t 0.
Cum să ştergi fişiere definitiv: cipher
Nu este un secret că poţi recupera date de pe calculator dacă zona de pe hard-disk nu este rescrisă cu un alt fişier. Pentru a evita posibilitatea de recuperare poţi folosi diverse aplicaţii sau poţi apela la o banală funcţie Command Prompt: de exemplu, cipher /w:c: şterge toate datele de pe partiţia C şi nu permite recuperarea acestora.
Cum să faci o imagine de recovery: recimg
Există diverse aplicaţii care îţi permit să faci o imagine de recovery pentru ca ulterior să revii la starea Windows-ului din acel moment. Există însă şi varianta de a utiliza o comandă scurtă pentru a face acest lucru: recim /createimage c:\Imagine\NumeImagine, unde c este partiţia pe care vrei să salvezi imaginea, iar NumeImagine poate fi înlocuit cu orice nume sugestiv vrei, cum ar fi data realizării.
Cum să afli cu ce porturi comunică calculatorul: netstat -an
Dacă eşti nedumerit cu privire la porturile cu care interacţionează calculatorul tău, apelează la comanda netstat -an. Aceasta îţi va afişa instant toate porturile şi IP-urile cu care calculatorul tău comunică printr-un anumit port. Dacă eşti curios, poţi încerca şi alte funcţii ale comenzii netstat.
Concluzii
Poate că aplicaţia Command Prompt pare rudimentară la nivelul anului 2016, în care vorbim despre smarthpone-uri, tablete, laptopuri cu ecrane touch, ceasuri inteligente sau ochelari de realitate virtuală.
Totuşi, Command Prompt îţi poate oferi o serie de informaţii utile într-un mod simplu şi uşor, care te ajută să eviţi instalarea unor aplicaţii suplimentare. Ţie care ţi se pare cea mai utilă funcţie în Command Prompt?
Mara study
5 mai 2016 la 20:39
Informativ articolul! Multumesc!
Radu
16 ianuarie 2018 la 11:47
Interesant
Gra
27 februarie 2018 la 17:03
Foarte interesant acest articol,
Azi am invatat o multime de lucruri noi.
Multumesc!
Felicitari si succes in continuare!
PETRU
22 august 2018 la 17:27
Unde aflu ce altfel de comenzi netstat pot rula si ce alte optiuni de comenzi am?
Doresc sa investighez in reteaua PC-ului meu conectat de la un ONT al celor de la Digi, eventuale anomalii cu privire la pachete de date UDP care se pierd in timpul rularii unui shooter. Efectele sunt gloante oarbe (eu trag in adversar dar el vede ca nu am apucat sa trag, e nevoie sa epuizez aproape un incarcator), control deficitar (rubber band), delay in timp (nesincronizare cu ceilalti useri, ei ma vad inainte sa-mi apara mie iar atunci cand imi apar deja sunt mort). Ping-ul e rezonabil, cam 50-60ms.
La tracert spre exemplu, indiferent de link, primesc intotdeauna la prima linie trei asteriscuri urmate de "request timed out". Problema e ca in ce priveste ping si tracert din cmd, acestea releva rezultate icmp, nu si udp. Jocul insa lucreaza cu pachete tcp pentru partea de chat, meniu, lobby,etc si udp in partea de meci efectiv (probabil pentru prevenirea supraincarcarilor, udp nepresupunand si raspunsurile de confirmare a primirii pachetelor).
Ce m-ati sfatui sa fac?