GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo ThinkPad X1 Extreme review (Core i7-8850H, GTX 1050 TI Max-Q, ecran UHD touch)

Testat pe data de 22 octombrie 2018
Pe scurt: Lenovo ThinkPad X1 Extreme este un produs reușit din aproape toate punctele de vedere și una dintre cele mai bune opțiuni ale momentului în gama sa premium. Construcția solidă și sobră, un ecran UHD excelent, o configurație hardware solidă, performanțe foarte bune pentru un laptop portabil cu astfel de componente hardware și conectivitatea bogată sunt principalele sale atuu-uri, în vreme ce autonomia destul de limitată, coroborată cu un preț de achiziție piperat, ar putea reprezenta impedimente ce ar sta în calea unei eventuale achiziții.
Produs testat: Lenovo ThinkPad X1 Extreme   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 10.000 Lei

În acest articol vom discuta despre seria ThinkPad X1 Extreme a celor de la Lenovo, un model complet nou, menit să concureze în segmentul laptop-urilor premium cu ecran de 15-inch, alături de modele deja existente precum Dell XPS 15, Apple MacBook Pro sau Asus Zenbook Pro UX550/UX580.

Prin prisma segmentului din care face parte, a faptului că nu face rabat la nici un capitol important (construcție, ecran, experiență de tastare, performanțe în utilizarea de zi cu zi și task-uri complexe) și desigur a prețului de achiziție, ThinkPad-ul X1 Extreme este un produs de nișă, ce se adresează unei game înguste de potențiali cumpărători din mediile business.

El reprezintă o soluție bună și pentru utilizatorii din medii profesionale conexe cu ingineria, programarea și nu în ultimul rând editarea grafică, datorită hardware-ului, modului în care funcționează acest hardware în task-uri cu cerințe ridicate, și implementării unui ecran ce acoperă 100% din spectrul Adobe RGB.

Am testat o configurație de top a ThinkPad-ului X1 Extreme pe parcursul a mai multor zile, și articolul de față înglobeayă impresiile adunate, cu bune și cu rele. Modelul de test ne-a fost oferit de către cei de la Lenovo, acest aspect neavând desigur niciun impact asupra conținutului acestui articol.

Specificații Lenovo ThinkPad X1 Extreme 

Ecran15.6″, 3840 x 2160 px, IPS, tactil, lucios
ProcesorIntel Coffee Lake-H Core i7-8850H
VideoIntel HD 630 + Nvidia GTX 1050 Ti Max-Q 4 GB
Memorie32 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMM)
Stocare1 TB SSD ( Samsung PM981 – două sloturi M.2 NVMe 80 mm cu RAID 0/1)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (cu adapter)
Porturi2x USB-A 3.1, 2x USB-C Thunderbolt 3, HDMI, SD card, mic/earphone, network extension port, Kensington Lock, SmartCard reader opțional
Baterie80 Wh, încărcător 135 W
OSWindows 10
Dimensiuni362 mm x 246 mm x 18.7 mm
Greutate1,83 kg + încărcător 0,45 kg
Alteletastatură cu iluminare, senzor amprente, cameră Web HD, camera video IR pentru autentificare

Ce ne-a plăcut 

Laptopul X1 Extreme seamănă foarte mult cu celelalte modele ThinkPad de vârf din generația actuală, și se observă ușor că acesta preia multe elemente de la cunoscutul X1 Carbon 2018. Carcasa sa este așadar complet neagră, iar singurele elemente care aduc un strop de variație sunt siglele monocromatice și puținele elemente vopsite în roșu, precum marginea butoanelor touchpad-ului, butonul TrackPoint și o parte din siglele ThinkPad. 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_11

Cea mai parte a carcasei este făcută din policarbonat ranforsat cu fibră de carbon, la fel ca în cazul gamei X1 Carbon, în timp ce capacul inferior este fabricat din aluminiu pentru a ajuta sistemul de răcire la disiparea mai bună a căldurii. Finisajul policarbonatului este cauciucat și moale, ceea ce face ca amprentele să fie vizibile și destul de greu de curățat, o problemă pe care laptopurile cu suprafețe acoperite cu aluminiu precum MacBook sau Elitebook o ascund mult mai bine. 

Trebuie menționat faptul că unii utilizatori de X1 Carbon s-au plâns că suprafața cauciucată este destul de sensibilă și că ciupiturile pot fi văzute în special în zona conectorilor USB sau pe la colțuri. Carcasa lui X1 Extreme este una solidă, însă este greu de apreciat dacă Lenovo a îmbunătățit procesul de fabricație între timp, deci ar trebui să urmăriți dacă aceasta devine o problemă și în cazul lui X1 Extreme înaintea unei achiziții. 

Dincolo de problema suprafeței ușor de murdărit, potențiala sensibilitate la uzură și butonul de Power iluminat în permanență, nu prea avem ce să reproșăm carcasei lui Lenovo X1 Extreme. Ea este solidă și rigidă, capacul ecranului este solid, iar palmrest-ul și tastatura au o tendință atât de ușoară de a flexa încât probabil nici nu va fi băgată de seamă. Balamalele ecranului au o deschidere de 180 de grade și sunt foarte ferme, ținând ecranul în orice poziție dorim, însă în același timp opun și o rezistență cam mare care necesită utilizarea ambelor mâini pentru deschidere. 

Materialul folosit la interior este moale și plăcut, însă colțurile și muchiile bazei sunt încă suficient de ascuțite pentru a lăsa urme pe încheieturi. Ținând însă cont că vorbim de un laptop de 15” cu palmrest mare și confortabil, te vei lovi de acest incovenient mult mai arar decât în cazul unui model mai compact. Pe lângă acest detaliu, remarcăm și că laptopul va sta ferm ancorat pe birou, deoarece Lenovo a folosit niște piciorușe masive fabricate dintr-un material cauciucat cu aderență ridicată. 

Compact și ușor, laptopul poate fi manevrat cu o singură mână fără probleme. Chiar dacă nu este tot atât de compact ca Dell XPS 15, de exemplu, detaliu trădat de rama mai groasă a ecranului, măcar X1 Extreme profită de acest spațiu și amplasează camerele foto acolo unde trebuie să stea: deasupra ecranului. 

Vorbind de camere, X1 Extreme vin fie cu camera simplă ShutterCamera care oferă și capac protector pentru mai multă intimitate, fie cu un ansamblu dual care include și o cameră infraroșie, dar care pierde elementul de protecție. Cea de-a doua opțiune rămâne însă cea mai bună deoarece se integrează cu platforma Windows Hello și oferă o autentificare mai rapidă și mai simplă decât cea oferită de senzorul de amprente. 

Din punct de vedere al conectivității, X1 Extreme oferă cam tot ce ne-am așteptat de la un model din această gamă: un port HDMI standard, două porturi USB-A, două porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 3, un card reader SD și un smartcard reader. Ambele porturi Thunderbolt 3 beneficiază de conectare PCIe 4x și oferă astfel rate mari de transfer, ieșire video și încărcare. 

Pentru utilizatorii tradiționali Lenovo, singura lacună este lipsa conectorului pentru stația de andocare clasică, noul X1 Extreme fiind compatibili doar cu mai noile și mai scumpele modele cu Thunderbolt 3, inclusiv Lenovo Thunderbolt 3 Workstation Dock. 

Privind în ansamblu, ThinkPad X1 Extreme este un laptop elegant care va fi acceptat ușor în mediul business și care va face față cu succes unui regim mobil activ. Chiar și suprafața moale și mai sensibilă la mizerie este un avantaj în fața suprafețelor reci din metal lucios, deoarece oferă un confort sporit și o senzație plăcută la atingere. 

Cumpărătorii au două opțiuni atunci când este vorba de ecran: un model IPS cu rezoluție Full HD și strat protector mat și un model IPS cu rezoluție UHD și suprafață tactilă lucioasă. În cazul celui din urmă, suprafața tactilă este compatibila și cu stylus-ul Lenovo ThinkPad Pen Pro, însă utilizarea unui pix digital pe un laptop clamshell nu este prea ergonomică.  

Noi am testat modelul UHD și am descoperit un ecran luminos, cu culori bune. Lenovo afirmă că panoul fabricat chiar de către ei oferă o luminozitate maximă de 400 cd/m2 și o acoperire integrală AdobeRGB, iar testele au cam confirmat acest lucru, arătând că avem de-a face cu un ecran cu contrast bun de peste 1000:1, nivel de negru cu profunzime bună, strălucire maximă de 351 nits și o acoperire de 100% pentru spectrele AdobeRGB și sRGB. 

  • Panel HardwareID: Lenovo LEN40BE (LB156ZAN03.2); 
  • Coverage: 100% sRGB, 98% NTSC, 100% AdobeRGB; 
  • Measured gamma: 2.2; 
  • Max brightness in the middle of the screen: 351 cd/m2 on power; 
  • Contrast at max brightness: ~1000:1; 
  • White point: 8300 K; 
  • Black on max brightness: 0.34 cd/m2. 

Uniformitatea ecranului este bună, însă acest aspect variază de la un model la altul. Am remarcat însă că partea superioară este ceva mai întunecată și că există unele mici probleme cu redarea culorilor în colțul din dreapta-jos. 

screen-brightness-coverage-x1e

HDR-ul pe care Lenovo îl asociazî acestui ecran este în mare parte doar marketing, deoarece luminozitatea maximă de 400 nits este prea mică pentru a scoate la iveală calitățile conținutului codat HDR, însă acuratețea coloristică ridicată a panelului face ca X1 Extreme să fie recomandat și pentru cei care folosesc aplicații de editare foto sau video care necesită un ecran bun. Cei cu pretenții ridicate vor trebui să facă însă o calibrare, deoarece setările implicite sunt slaăbuțe și afectează atât culorile, cât și nuanțele de gri. 

Timpul de răspuns al ecranului este mare, practic dublu față de cel oferit de alte ecrane IPS cu rezoluție mai mică, așadar X1 Extreme nu este o opțiune grozavă pentru gaming, iar unele persoanele vor putea fi deranjate de latență chiar și în mediul desktop. 

Una peste alta, țineți cont și că panoul UHD este o opțiune scumpă care afectează negativ autonomia, astfel că cei care urmăresc obținerea unei perioade de utilizare cât mai mare ar trebui să opteze pentru versiunea FHD, care folosește un panou IPS fabricat de Chi Mei și care oferă luminozitate de 300 nits, acoperire AdobeRGB de 75% și strat protector non-tactil mat, la un preț mat competitiv. 

Tastaturile oferite de Lenovo de-a lungul timpului au fost apreciate, iar modelele noi lansate de câțiva ani sunt și ele bune, nefiind însă lipsite de anumite particularități care s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. În plus, trebuie menționat faptul că Lenovo folosește tastaturi provenite de la producători diferiți atât pe X1 Carbon cât și pe X1 Extreme, ceea ce înseamnă că unele modele pot avea un comportament total diferit față de cel testat de noi. 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_16

Deși seamănă ca aspect cu tastatura de pe modelul ThinkPad T480s, pe care l-am testat acum ceva timp, implementarea de pe X1 Extreme este diferită, butoanele fiind fabricate dintr-un plastic mai moale și mai plăcut la atingere, în timp ce mecanismul acestora este mai tăcut și mai ușor de apăsat

Viteza de scriere obținută pe X1 Extreme a fost bună, însă acuratețea a avut de suferit deoarece butoanele trebuie apăsate ferm și central pentru o actualizare perfectă, atingerea marginii putând duce la neactivarea completă a mecanismului și la neînregistrarea apăsării. La acest aspect contribuie și cursa lungă de 1,8 milimetri, care s-ar putea dovedi prea mare pentru persoanele obișnuite cu laptopuri subțiri cu taste cu cursă scurtă, și care va cere astfel un interval de timp pentru a vă obișnui cu ea.  

Tastatura permite doar două apăsări simultane (2-key rollover), deci activarea rapidă a mai mult de două taste adiacente se va solda cu neînregistrarea apăsărilor suplimentare și cu un semnal acustic de avertizare, iar acest aspect îi va penaliza pe cei care scriu foarte repede.  

Unele persoane ar putea reclama lipsa blocului numeric pe un laptop de 15, aranjamentul mai ciudat al tastelor Home/End/Insert, PgUp/PgDw și inversarea tastelor Ctrl și Fn din stânga. Din fericire, măcar acest ultim aspect poate fi corectat din BIOS, care permite inversarea lor. Privind în ansamblu, tastatura lui X1 Extreme este bună, și per ansamblu mai bună decât cea oferită de alte laptopuri subțiri de 15 precum MacBook Pro sau ZenBook Pro, însă are propriile ei hachițe. 

Touchpad-ul este fabricat din sticlă și oferă o suprafață cu fricțiune redusă și contract tactil excelent. Această suprafață este însoțită de două butoane mari și de faimosul TrackPoint amplasat între tastele G și H. Suprafața tactilă este bine separată de palmrest, comportamentul este foarte bun iar butoanele suplimentare ascunse sub ea sunt tăcute, însă am remarcat o ușoară întârziere la procesarea gesturilor complexe făcute cu mai multe degete. 

Tot în această zonă este amplasat și senzorul pentru amprente, acesta fiind similar cu cele remarcate la X1 Carbon sau T480s, acesta integrându-se evident cu platforma Windows Hello pentru o autentificare rapidă în Windows 10. 

Lenovo ThinkPad X1 Extreme este disponibil în mai multe configurații, iar noi am avut la test un model de vârf cu procesor Intel Core i7-8850H, 32 GB de memorie, o unitate SSD NVMe cu capacitate de 1 TB și o interfață grafică NVIDIA GTX 1050 Ti. 

Procesorul este o versiune ceva mai rapidă a cunoscutului i7-8750H, acesta oferind frecvențe de tact nominale de 2,6 GHz și frecvențe de tact Boost de 4,3 Ghz, precum și compatibilitate V-Pro. Lenovo a anunțat că va oferi și un mai puternic i9-8950HK, însă ținând cont că avem de-a face cu un laptop subțire și că i9 nu se comporta prea grozav în alte laptopuri de acest timp, amatorii de putere ar trebui să aleagă mai bine un i7. 

Interfața grafică este o versiune Max-Q a cunoscutului cip GTX 1050 Ti, și chiar dacă frecvențele sale sunt ceva mai scăzute, acesta oferă performanțe bune, deoarece este capabil să susțină frecvențe Turbo ridicate și să ajungă din urmă configurațiile bazate pe versiunea standard a cipului GTX 1050 Ti. 

Ambele module de memorie sunt amplasate în socket-uri, deci pot fi înlocuite după dorință și vor putea oferi un maximum de 64 GB atunci când SO-DIMM-urile de 32 GB vor ajunge în oferte. Tot două sunt și locașurile M.2 NVMe pentru unitățile SSD, acestea putând fi configurate în RAID 0 sau 1, însă modelul nostru a venit echipat cu un singur Samsung PM981 cu capacitate de 1 TB. Pe lângă unitățile de stocare și modulele RAM, și placa de rețea wireless și bateria sunt la fel de ușor de înlocuit, hardware-ul fiind ușor acesibil prin înlăturarea capacului inferior. 

Așa cum este de așteptat, laptopul se comportă excelent în activitățile zilnice,  oferind putere necesară, fără a deveni cald sau zgomotos. Cei care cumpără o astfel de mașină vor avea însă pretenții pentru activități intensive pretențioase, deci să vedem cum se comportă X1 Extreme în aceste condiții. 

În testul multi-procesor CineBench R15, frecvența maximă a nucleelor procesorului s-a stabilizat undeva în jurul valorii de 3,3 GHz, consumul ridicându-se la 45W TDP, iar temperaturile ajungând pe la 90 – 92 de grade. Astfel, CineBench a oferit rezultate constante de 1070 – 1090 puncte, o scădere ușoară de la cele 1150 puncte atinse la prima trecere când procesorul era încă rece. 

perf-temps-cinebench

  • 3DMark 11: P8979 (Graphics: 8577, Physics: 12269); 
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6493 (Graphics – 7168, Physics – 14597); 
  • 3DMark 13 – Time Spy: 2355 (Graphics – 2183, CPU – 4270); 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3474; 
  • PCMark 10: 4890; 
  • PassMark: Rating: 5133, CPU mark: 14953, 3D Graphics Mark: 5968; 
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4275, Multi-core: 23154; 
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5373, Multi-core: 22771; 
  • CineBench R15: OpenGL 100.83 fps, CPU 1146 cb, CPU Single Core 178 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 209.07 fps, Pass 2 – 66.76 fps. 

Prin reducerea tensiunii de alimentare a procesorului cu –140 mW, laptopul a devenit vizibil mai rapid. Astfel, procesorul s-a putut stabiliza la frecvențe maxime Boost de 3,8 GHz în aceleași condiții de TDP și temperatură, iar scorurile în CineBench au urcat la 1180 – 1200 puncte în regim constant și 1280 la prima trecere. 

perf-temps-cinebench-undervolted140

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6425 (Graphics – 6998, Physics – 15787); 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5287, Multi-core: 22978; 
  • CineBench R15: OpenGL 98.33 fps, CPU 1282 cb, CPU Single Core 177 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 208.70 fps, Pass 2 – 74.49 fps. 

Concluzionând, procesorul i7-8850H are un comportament bun în această implementare, sub-alimentarea aducând un spor vizibil de performanță. Chiar și așa însă, datorită limitărilor frecvențelor de operare în task-uri solicitante, cauzate de limitările de temperatură inerente unui laptop subțire, alegerea acestui procesor în defavoarea mai ieftinului i7-8750H nu este neapărat justificată, cu excepția sub-înțeleasă a situației în care aveți nevoie de virtualizarea hardware oferită de vPro. 

Interfața grafică GTX 1050 TI Max-Q poate păarea la prima vedere mai puțin atractivă pentru amatorii de jocuri, însă răcirea capabilă din X1 Extreme a permis menținerea frecvențelor Turbo de 1600+ MHz, ajungând astfel din urmă implementări GTX 1050 Ti standard. 

În tabelul de mai jos avem o comparație între performanțele X1 Extreme și cele atinse de două laptopuri standard cu GTX 1050 Ti. 

 X1 Extreme Legion Y530 TUF FX505 
3DMark 11 – Graphics 8577 9128 9289 
3DMark FireStrike – Graphics 7168 7460 7683 
3DMark TimeSpy – Graphics 2183 2304 2332 

O altă comparație poate fi făcută cu alte două laptopuri subțiri, Dell XPS 15 9570 folosind o interfața grafică GTX 1050 Ti Max-Q, în timp ce ASUS optează pentru o mai rapidă GTX 1050 Ti. 

 X1 Extreme XPS 15 9570 Zenbook UX580 
3DMark 11 – Graphics 8577 9054 8700 
3DMark FireStrike – Graphics 7168 7412 7274 
3DMark TimeSpy – Graphics 2183 2257  

Rezultatele în jocuri sunt bune, X1 Extreme depășind alte modele subțiri și oferind performanțe competitive în unele cazuri chair și cu modele de gaming dedicate. Evident însă, jocurile sunt recomandate doar la rezoluție Full HD, 4K fiind un deziderat posibil doar în cazul titlurilor foarte vechi. 

 X1 Extreme Legion Y530 XPS 15 9570 Zenbook UX580 
Bioshock Infinite 74 fps 75 fps 74 fps 67 fps 
FarCry 4 60 fps 59 fps   
FarCry 5 41 fps 42 fps 38 fps  
Rise of the Tomb Raider 34 fps 42 fps 40 fps 35 fps 
Shadow of Mordor 70 fps 59 fps   

Trebuie menționat faptul că, deși placa video funcționează la frecvențe ridicate în jocuri, procesorul coboară în unele cazuri sub frecvența nominală de 2,6 GHz, Lenovo alegând să sacrifice puterea de calcul în favoarea puterii grafice. 

Prin sub-alimentarea procesorului, comportamentul interfeței grafice nu a fost afectat, însă procesorul a putut atinge frecvențe ceva mai mari și oferi astfel și performanțe per-total ceva mai bune.

Configurația oferită este completată de conectica deja menționată, de un modul Bluetooth 5.0 și o interfață wireless Intel AC 9560 cu acoperire și rate de transfer bune. Cei care au nevoie de o interfață Ethernet vor fi nevoiți să cumpere un adaptor separat, iar cei care vor conectivitate 4G vor fi nevoiți să apeleze la un modem extern deoarece opțiunea nu există, spre deosebire de cazurile altor modele ThinkPad pentru mediul de afaceri. Fiind un laptop business, nu lipsesc criptarea TPM 2.0, parolă pentru BIOS și opționalul Express Card.  

Sistemul de răcire de pe X1 Extreme este unul standard pentru gama laptopurilor subțiri cu ecran de 15 inchi, acesta folosind două ventilatoare de dimensiuni medii și două conducte de transfer care unesc procesorul și cipul grafic. Aerul este aspirat prin fanta de admisie de pe capacul inferior și este evacuat prin fanta ascunsă după balamaua ecranului. 

Deși simplu, sistemul de răcire este suficient de bine făcut pentru ca X1 Extreme să ajungă din urmă sau chiar să depășească majoritatea competitorilor din gama sa. Din cauza fantei mari de admisie, praful este însă aspirat ușor și este recomandată o curățare periodică a ventilatoarelor (se observp praful acumulat în interiorul versiunii testate de noi după un timp destul de scurt). 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_06

Ventilatoarele au rămas inactive în cursul activităților uzuale și chiar a sarcinilor ceva mai intense, chiar dacă carcasa atinge astfel temperaturi ceva mai mari. Laptopul nu este însă perfect tăcut, deoarece se poate sesiza un ușor bâzâit electric în medii tăcute, iar ventilatoarele au obiceiul inexplicabil să se tureze pentru o secundă la intervale de câteva zeci de minutechiar și atunci când laptopul este inactiv. 

Ventilatoarele devin ceva mai zgomotoase în sarcinile intensive, nivelul de zgomot atingând circa 45 – 46 dB la nivelul urechii, un nivel mediu, sub cel al laptopurilor dedicate de gaming. Temperaturile în sarcină ating ănsă niveluri destul de ridicate, spre 50 de grade în zona tastaturii și peste 50 de grade în zona din spate a capacului inferior. Aceste temperaturi sunt pe de altă parte normale pentru un computer subțire cu astfel de componente hardware.

temperatures-dailyuse-x1e temperatures-load-x1e

Ce nu ne-a plăcut 

Pe lângă micile hachițe menționate în secțiunea anterioară când am discutat despre construcție, tastatură, ecran și performanțe, ar mai fi câteva mici neajunsuri de menționat.

Sistemele audio de pe laptopurile ThinkPad sunt cunoscute pentru calitatea mediocră, însă X1 Extreme reușește să îmbunătățească ușor situația. Acestea au un nivel sonor mediu, circa 75 dB, si o calitate audio acceptabilă, însă au un răspuns slab în zona mediilor și joaselor, fiind deci inferioare implementărilor audio de pe Dell XPS 15 și ASUS ZenBook Pro și la mare distanță de cea de pe Apple MacBook Pro. 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_32

Calitatea camerei video nu este nici ea cine știe ce, aceasta oferind o captură 720p care nu impresionează cu nimic, dar care este măcar acceptabilă pentru convorbiri video ocazionale. 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_03

Lenovo X1 Extreme oferă o baterie cu o capacitate de 80Wh, una medie pentru gama de 15” și inferioară celei oferite de rivalii Dell XPS 15 sau HP EliteBook 1050. În plus, din cauza configurației hardware puternice și a ecranului UHD gurmand, autonomia nu este prea impresionantă și oferă circa 4 ore de lucru și 5-6 ore de redare video. 

  • 6h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 6h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 5h:20m – redare video Netflix FullHD, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 5h – redare video MKV 4K, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 6h – redare video MKV 4K, Energy Saving Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 3h:45m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON; 
  • 1h:10m  joc Shadow of Mordor, Maximum Performance Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON. 

Puteți prelungi puțin durata de viață dacă folosiți opțiunea Energy Saving din Windows, însă asta va face laptopul leneș și este o opțiune recomandată doar pentru vizionarea filmelor. Dacă optați pentru ecranul FullHD, vă puteți aștepta la perioade de lucru cu vreo 2 ore mai mari și perioare de redare video cu 2 – 3 ore mai mari. 

lenovo-thinkpad-x1-extreme_20

Laptopul vine însoțit de un încărcător de 135W care poate umple bateria de la 10 la 100% în circa două ore și se laudă că încarcă până la 80% în numai o oră, chiar dacă ăn realitate îi ia puțin mai mult. Încărcarea via USB-C este posibilă, însă doar cu anumite dokcing station-uri și încărcătoare vor fi compatibile. 

Preț și disponibilitate 

Lenovo ThinkPad X1 Extreme a început să apară în ofertele locale de la jumătatea lui octombrie 2018, chiar dacă nu toate configurațiile sunt disponibile.

Prețurile încep de la 10.000 lei, sumă pentru care poate fi obținut modelul Core i5-8400H cu 8 GB RAM, SSD de 256 GB, ecran FullHD și GTX 1050 Ti. Saltul la procesorul Core i7-8750H aduce un preț mai mare cu 700 de lei, în timp ce modelul de față i7-8850H costă mai mult cu circa 1700 lei, iar ecranului UHD adaugă la notă încă vreo 2000 de lei. După cum vă spuneam însă și în cadrul articolului, opțiunea pentru procesorul i7-8850Hnu aduce un spor de performanțe, în vreme ce ecranul UHD este calitativ superior celor FHD, dar în același timp are un impact major asupra autonomiei. Mai mult, optarea pentru o eventuală configurație cu procesor Intel Core i9 ar fi total nejustificabilă, acesta nefiind adecvat unei implementări ultraportabile precum aceasta. 

Astfel, o configurație „best-buy” a ThinkPad-ului X1 Extreme ar include procesorul Core i7-8750H, 16 GB RAM și SSD de 512 GB, ajungând ușor la peste 11.500 lei. Puteți însă opta pentru o versiune cu mai puțină memorie și SSD de 256 în cazul în care doriți să faceți upgrade ulterior.

Pe lângă aceasta, cei de la Lenovo oferă reduceri de preț la intervale regulate, deci cei interesați pot vâna o astfel de campanie pentru a obține un preț mai bun sau o configurație superioară. Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Cei de la Lenovo au pătruns greu în segmentul laptop-urilor premium cu ecran de 15-inch, însă prima lor apariție, ThinkPad-ul X1 Extreme, urcă rapid spre vârful clasei, la bătaie cu greii deja existenți, Dell-ul XPS 15, Apple MacBook Pro, HP EliteBook 1050 și Asus Zenbook Pro.

X1-ul Extreme este un produs bine echilibrat, ce reușeste să împacheteze hardware performant ce funcționează aproape de parametrii ideali (cu mici tweak-uri, precum subvoltarea procesorului), o soluție de răcire capabilă, un ecran de foarte bună calitate, conectică completă și poate cea mai bună tastatură din segment, toate într-un pachet portabil și bine închegat.

Capacitatea bateriei și calitatea sistemului audio sunt principalele sale neajunsuri, însă și acestea se situează la un nivel mediu. Mai mult, cei pentru care autonomia reprezintă un factor crucial, se pot orienta spre versiunea cu ecran mat FHD, ce va oferi spre 6+ ore de utilizare uzuală dintr-o încărcare, iar faptul ca Lenovo au implementat un încărcator cu Fast Charging compensează într-o oarecare măsură aspectul implementării unei baterii de mai mici dimensiuni decât cele oferite de unii competitori.

În concluzie, ThinkPad-ul X1 Extreme este un computer reușit, unul dintre cele mai bune din clasa sa, și primește recomandarea noastră.

Vă recomandăm însă să luați în considerare și alternativele din gamă, în special în cazul în care bugetul este un factor restrictiv, ThinkPad-ul X1 Extreme fiind, cel puțin la lansare, mai scump decât unii dintre competitori, în special în versiunile mai bine echipate. Mai mult, competitorii au la rândul lor anumite atuu-uri (dar și lipsuri aferente) ce v-ar putea atrage spre un anumit model sau altul, astfel că este recomandat să cunoașteți bine toate opțiunile, mai ales atunci când vă învârtiți în segmentul premium al ultraportabilelor cu prețuri de achiziție de peste 8000-10000 de lei.

Pro:

  • construcție excelentă și design simplu
  • conectivitate completă
  • tastatură bună, cu anumite particularități
  • ecran UHD luminos, capabil de acoperirea completă a spectrului AdobeRGB
  • performanțe excelente
  • tăcut în condiții uzuale de utilizare
  • ușor de reparat sau îmbunătățit hardware

Contra:

  • ecran slab calibrat
  • temperaturi mari în regim intensiv
  • performanța maximă necesită subalimentarea procesorului
  • difuzoare relativ modeste
  • autonomie limitată
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri