GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

REVIEW Asus Zenbook Pro UX580GE (Core i9-8950HK, GTX 1050 Ti)

Testat pe data de 12 iunie 2018
Pe scurt: Asus Zenbook Pro UX580GE este un laptop compact premium, cu un design desăvârșit și dotări de top, precum ecranul UHD ce acoperă 100% din gamutul AdobeRGB, platforma hardware de vârf și ecranul secundar integrat în touchpad, o caracteristică aparte a acestei serii, dar care este penalizat de sistemul de răcire ce îi limitează performanțele în task-uri complexe.
Produs testat: Asus Zenbook Pro UX580GE   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: de la 8700 lei Lei

Asus-ul Zenbook Pro este o serie de laptop-uri cu ecran de 15-inch, construcție premium, dotări hardware de ultimă oră și ecrane de foarte bună calitate.

Am discutat în trecut despre seriile Zenbook Pro lansate în 2017, dar pentru a doua parte a lui 2018 cei de la Asus au pregătit un update ce aduce nu doar un refresh hardware, ci și o serie de mici alte schimbări.

Acest update este denumit Zenbook Pro UX580, și păstrează multe dintre caracteristicile versiunilor de anul trecut, precum designul, construcția sau conectica, dar aduce o tastatură cu un feedback ceva mai prietenos, o mai bună rigidizare a interiorului, un nou design al sistemului audio, o soluție de conectivitate wireless mai rapidă și elementul cu adevărat nou: un ecran LCD secundar integrat în cadrul touchpad-ului.

Am testat noul Zenbook Pro UX580 pe parcursul câtorva zile, într-o configurație cu procesor Intel Core i9-8950HK, grafică Nvidia GTX 1050 Ti, 16 GB RAM și ecran touch 4K cu panel IPS cu gamut extins de culoare. În rândurile de mai jos veți afla care sunt punctele forte ale acestui produs, ce scârțâie și care sunt aspectele pe care ar trebui să le aveți în calcul dacă veți decide că acesta este notebook-ul adecvat nevoilor voastre.

Configurație ASUS Zenbook Pro UX580GE 

  • Ecran: 15.6″, 3840 x 2160 px, IPS, tactil, lucios 
  • Procesor: Intel Coffee Lake Core i9-8950HK CPU 
  • Video: Intel UHD 630 + Nividia GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 
  • Memorie: 16 GB DDR4 (lipită) 
  • Stocare: 256 M.2 NVMe SSD (80 mm) 
  • Conectivitate: Wireless AC (tri-band Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 
  • Porturi: 2x USB 3.0 Type-A, 2x USB Type-C with Thunderbolt 3, HDMI, mic/headphone, microSD card reader 
  • Baterie: 71 Wh, încărcător 150 Wh 
  • OS: Windows 10 
  • Dimensiuni: 365 mm x 262 mm x 26.2 mm 
  • Greutate: 2.00 kg + încărcător 0,54 kg 
  • Altele: tastatură cu iluminare, touchpad cu LCD, VGA camera, sistem audio stereo 

Ce ne-a plăcut 

Noul membru al gamei Zenboo Pro preia aproape toate elementele de design pe care le-am prezentat pe larg acum un an, când am testat modelul UX550, așa că nu vom insista prea mult la acest capitol și vom reaminti doar că avem de-a face cu o carcasă cu șasiu din plastic și carapace fabricată din aliaj de aluminiu. Acest aspect nici nu este de mirare deoarece vechiul UX550 a fost cel care a adus un design nou pentru gama ASUS la acea vreme, iar o nouă schimbare ar fi fost prea timpurie. 

Asus Zenbook Pro UX580GE

Există totuși câteva diferențe pe care le vom evidenția. Mai întâi de toate, noul UX580 este disponibil doar în nuanța de culoare Deep Dive Blue, un bleumarin profund atrăgător, această culoare de bază fiind completată discret de accente aurii în zona muchiilor capacului și în interior. Poate că acest auriu va fi considerat cam strident de către unii potențiali cumpărători, însă combinația cu albastrul profund este una foarte atrăgătoare. 

O altă schimbare discretă de design este utilizarea unui material texturat în interior, suprafața acestuia ascunzând astfel mai bine urmele de grăsime sau praful și promițând să reziste mai bine în timp decât materialul lucios de pe predecesorul UX550. 

Difuzoarele din partea superioară au fost mutate pe capacul inferior, o poziționare folosită de cam toate celelalte modele Zenbook, iar cititorul de amprente a fost mutat de pe touchpad, unde acoperea o parte din suprafața utilă, într-un loc mai potrivit, imediat sub tastele funcționale. 

Schimbările discrete afectează nu doar designul, ci și construcția. Tastatura, deși are încă o zonă unde flexează ușor, este mai rigidă decât cea văzută acum un an și va oferi astfel un confort mai bun. Această schimbare a fost posibilă prin utilizarea unui șasiu din plastic mai solid, însă această schimbare a adus totodată o creștere ușoară în greutate de la 1,84 la 2 kilograme. 

La fel ca modelul anterior, nici sistemul de răcire de pe UX580GE nu folosește o fantă pentru admisia aerului în zona procesorului și a plăcii video. Mai mult, și fantele laterale au fost eliminate pentru a face loc difuzoarelor, iar acest aspect va avea un efect negativ asupra răcirii, după cum vom vedea mai jos. 

Numărul de porturi, tastatura și balamaua ecranului au rămas aceleași. Capacul este mai greu de ridicat și necesită ambele mâini, însă măcar păstrează ecranul ferm pe poziții. Din păcate, laptopul tot nu oferă un cititor pentru carduri SD, un aspect cam dezamăgitor pentru un produs dedicat creatorilor de conținut. 

După cum spuneam, tastatura este mai bine ranforsată decât cea a predecesorului, iar acest aspect a îmbunătățit ergonomia. Deși tastaturile par identice, cea de pe UX580GE este mai plăcută în timpul utilizării chiar dacă butoanele au rămas cam la fel de moi și cu răspuns cam la fel de elastic, însă cu aceste aspecte vă veți obișnui după o perioadă de timp. 

ux580ge-keyboard

Butoanele au o iluminare de culoare aurie, asortându-se astfel cu elementele de design ale carcasei, iar mecanismul lor este tăcut și nu va deranja prea tare nici măcar într-o cameră liniștită. Aranjamentul butoanelor necesită și el un timp de acomodare deoarece are un rând suplimentar de taste în partea dreaptă, cei care folosesc des blocul numeric urmând să se lovească cel mai des de acestea, iar butonul Power este amplasat în extremitatea dreapta-sus, acolo unde de obicei ne întâlnim cu Delete.  

Touchpad-ul este una dintre noutățile vizibile ale gamei Zenbook Pro din 2018. Un model Microsoft Precision, acesta oferă o suprafață amplă acoperită cu sticlă cu un contact tactil excelent și precizie foarte bună, iar butoanele aferente sunt bune, chiar dacă puțin cam moi. 

Punctul de atracție este ecranul LCD de 5,5″ ascuns sub acest touchpad. Denumit ScreenPad, acesta permite afișarea unui bloc numeric de taste virtuale, a unor butoane multimedia, a unui calculator sau chiar a unui player video. De asemenea, acesta poate afișa scurtături către diverse programe sau poate fi folosit pentru afișarea unor scurtături des folosite din cadrul programelor. Mai mult, acesta poate deveni un ecran în toată regula și poate fi activat din Windows ca ecran secundar, cu toate avantajele particulare ale unei configurații dual-monitor. 

Trebuie menționat însă că acest ecran ridică vizibil consumul de energie, circa 1 – 1,5W pe oră cu luminozitatea setată la jumătate, însă puteți atenua această problemă prin scăderea luminozității, eliminarea fundalului de ecran sau chiar închiderea lui completă cu ajutorul combinației de taste Fn-F6. 

Cei interesați de un laptop Zenbook Pro UX580GE pot alege între două ecrane, unul IPS cu rezoluție Full HD, strat protector mat și fără suprafața tactilă, și cel prezent pe modelul de față: rezoluție UHD, suprafață tactilă și strat protector lucios. 

screen-colors

Panoul fabricat de către AU Optronics are o strălucire ridicată, contrast bun și un gamut excelent care acoperă în totalitate spectrele sRGB și AdobeRGB și 98 de procente din spectrul NTSC. Ecranul este calibrat bine din fabrică, un aspect de dorit pentru un laptop dedicat profesioniștilor, iar sistemul de iluminare nu folosește PWM și evită problemele cunoscute care apar uneori la intensități scăzute.  

screen-brightness-coverage

Pentru cei care au nevoie de un stylus, ecranul este compatibil și cu ASUS Pen, însă utilizarea lui pe un laptop standard care nu se poate transforma în tabletă probabil că nu este tocmai comodă.  

Singura problemă a ecranului este uniformitatea, după cum se observă și din imaginea atașată, diferențele dintre cea mai luminoasă și cea mai întunecată zonă fiind de circa 20 de procente. Așa cum era de așteptat pentru un ecran de laptop lucios cu strat tactil capacitiv, prestația în lumina exterioară este slabă și face utilizarea cam dificilă 

Modelul testat de noi este cea mai puternică configurație Zenbook Pro care va fi disponibilă în 2018, aceasta oferind un procesor Intel Core i9-8950HK, 16 GB de memorie RAM DDR4, o placă video NVIDIA GTX 1050Ti cu 4 GB de memorie dedicată și o unitate de stocare SSD NVMe cu capacitate de 1 TB. Exemplarul testat de noi a fost Engineering Sample, deci va trebui să citiți și alte review-uri viitoare pentru a vă asigura că problemele remarcate acum au fost rezolvate. 

Cei care intenționează să cumpere o configurație mai accesibilă în ideea că vor putea actualiza mai târziu sistemul nu vor avea o sarcină prea grea, capacul inferior fiind asigurat doar zece șuruburi Torx. Din păcate însă, singurele componente care pot fi înlăturate și schimbate sunt unitatea de stocare și placa de rețea wireless deoarece restul sub-ansamblelor, inclusiv memoria RAM, sunt lipite pe placa de bază. 

Laptopul beneficiază de un adaptor wireless 802.11ac Wave 2, care este combinat cu un modul Bluetooth care corespunde specificațiilor 5.0. Acesta oferă viteze foarte bune când este aproape de router și are o atenuare vizibilă la distanțe mai mari, însă a fost capabil să ofere o conexiune stabilă cu rate de transfer suficient de mari. 

Sistemul audio al generației anterioare a fost schimbat, acesta folosind acum doar două difuzoare în loc de patru și fiind amplasat pe capacul inferior al carcasei. Acesta oferă însă un volum ridicat și o fidelitate peste medie, deci este mai mult decât mulțumitor pentru un sistem care nu este orientat în mod direct către segmentul multimedia. 

Bateria are o capacitate de 71Wh, puterea fiind suficient de mare pentru un laptop puternic, subțire și ușor, însă puțin sub așteptările pe care le avem de la un model de vârf lansat în 2018. 

  • 5h – editare text în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 4h:30m – redare video Full HD YouTube, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 6h:15m – redare video Full HD MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 4h:45m – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON; 
  • 3h:15m – navigare Web, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON. 

Trebuie menționat că testele au fost făcute cu ScreenPad activat și setat la o intensitate de 50 de procente, acesta consumând între 1 și 1,5 Wh. În plus, și ecranul cu rezoluție UHD penalizează destul de vizibil autonomia, dar acest aspect este probabil deja subînțeles. 

Laptopul este însoțit de un încărcător masiv de 150W care are o greutate de puțin peste jumătate de kilogram, acesta fiind cam la fel de mare cu cel de 120 W folosit de generația anterioară UX550. 

Ce nu ne-a plăcut 

Punctul de atracție al configurației propusă de ASUS este procesorul i9-8950HK, un model cu frecvențe de tact standard și Turbo mai ridicate decât cele ale mai cunoscutului i7-8750H. Un procesor scump și puternic, acesta este gândit pentru stații de lucru sau laptopuri full size, însă producători precum ASUS s-au gândit să-l folosească și pentru sisteme mai ușoare și mai subțiri. 

După cum spuneam, exemplarul testat de noi este Engineering Sample, însă rămâne de văzut dacă ASUS va reuși să îmbunătățească comportamentul acestei configurații, deoarece sistemul de răcire este cam același cu cel al generației anterioare. Momentan, concluzia este că procesorul Intel Core i9 nu este capabil să mențină frecvențele Turbo în sarcini intensive, iar performanțele maxime sunt sub așteptări și sub cele posibile într-un sistem mai mare, cu răcire mai bună. 

Este adevărat, procesorul nu a avut niciodată probleme de throttling, deci nu a scăzut sub frecventele nominale de lucru, însă limitarea frecvențelor Turbo este dată atât de puterea limitată la 45W cât și de protecția care se activează imediat ce temperaturile ajung la 95 de grade, într-un timp foarte scurt. Din acest motiv, rezultatele în teste sunt sub așteptări, uneori mai slabe decât cele obținute pe un procesor i7-8750H. 

  • 3DMark 13: Fire Strike – 5225 (Graphics – 5617, Physics – 10488); 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3289; 
  • PCMark 10: 4175; 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5489, Multi-core: 20541; 
  • CineBench R15: OpenGL – fps, CPU 686 cb, CPU Single Core 162 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 204.00 fps, Pass 2 – 69.73 fps. 

Reducerea tensiunii de alimentare a procesorului cu 120 mV a rezolvat o parte dintre probleme, rezultatele în teste crescând cu 7 – 15 procente, deoarece procesorul a putut sta mai mult timp la frecvențe ridicate. Astfel, dacă în testele inițiale din Cinebench R15 am văzut o stabilizare a frecvențelor de lucru la 3 – 3,2 GHz, sub-voltarea a permis atingerea constantă a unor frecvențe de 3,4 – 3,6 GHz. Chiar și așa, frecvențele de lucru în load sunt departe de cei maxim 4,5 GHz posibili la încărcarea pe toate cele șase nuclee, iar rezultatele obținute pe UX580GE sunt departe de cele văzute pe alte sisteme cu răcire mai bună. 

Din acest motiv, recomandarea nostră merge către modelele cu procesoare i7-8750H, deoarece achiziția mai scumpului și mai puternicului i9-8950HK nu prea are sens în condițiile în care este semnificativ mai scump și nu poate oferi puterea maximă teoretică într-o astfel de implementare subțire. Bine înțeles, în comparație cu modelele Zenbook Pro de anul trecut, performanțele updateurilor Coffee Lake sunt vizibil mai bune, deoarece avem de-a face cu un procesor care oferă 50% mai multe nuclee și fire de execuție. Placa video este un GTX 1050Ti standard, ceea ce face ca și performanțele acestuia să fie limitate de temperaturile maxime atinse în timpul sesiunilor lungi de joacă. 

CPU Benchmarksi9-8950HK Undervolted -120 mVi7-7700HQ Undervolted -110 mV
3DMark – FireStrike Physics104889461
Cinebench R15 CPU1148 cb737 cb
Geekbench 4.0 – Multi Core2054114063
x264 HD Benchmark 4.0 – Pass 269.7342.89 fps

Motivul acestui comportament este păstrarea sistemului de răcire de la generația Zenbook Pro anterioară, o idee greu de înțeles, pentru că și în cazul versiunilor din 2017 au apărut numeroase reclamații asupra capacității acesteia de a răci adecvat hardware-ul implementat. Mai mult, modelul din acest an are o răcire mai slabă deoarece fantele de admisie au fost micșorate și mutate pentru a face loc difuzoarelor. 

Sistemul de răcire a rămas deci la fel de simplu, acesta folosind două ventilatoare și trei conducte de transfer termic: una comună pentru CPU și GPU, una doar pentru GPU și una pentru placa de bază. Din fericire, ventilatoarele au fost îmbunătățite și au un nivel maxim de zgomot de circa 46 dB, însă silențiozitatea nu valorează prea mult dacă întregul sistem de răcire este neperformant. 

Temperaturile atinse de UX580GE într-un regim normal de utilizare sunt bune, însă acesta devine cam prea cald într-o utilizare intensivă. Temperaturile maxime înregistrare au atins însă doar 48 de grade, laptopul fiind astfel mai rece decât alte laptopuri cu configurații de top din aceeași clasă, dar acest lucru este influențat și de

În final, un alt aspect negativ este modelul de cameră Web ales de ASUS pentru toate Zenbook-urile, rezoluția VGA și calitatea mediocră fiind dezamăgitoare în special în cazul unui model din această gamă de preț. 

Preț și disponibilitate 

Zenbook-ul UX580 va fi disponibil în România începțnd cu mijlocul verii, cu un preț de pronire de circa 8000 de lei. 

Concluzii

Pe hârtie, Zenbook-ul UX580 este un computer impresionant, ce îmbină construcția de bună calitate cu un design atrăgător, hardware de ultimă generație și un ecran excelent, fără a avea hibe sau defecte majore.

În utilizare însă, Zenbook-ul UX580 este un update relativ minor al modelelor de anul trecut, cărora le moștenește o bună parte a neajunsurilor. Update-urile importante ale acestei generații sunt integrarea ecranului touch secundar în cadrul touchpad-ului, o funcție interesantă și care credem că se va dovedi utilă celor ce folosesc acest produs în editarea grafică sau în alte task-uri profesionale. Acestuia i se adaugă noul sistem de sunet cu doar două speakere, un downgrade față de sistemul quad-speaker întâlnit pe UX550VD/VE, precum și implementarea platformei hardware Intel Coffee Lake cu procesoare quad și hexa-core, cu un real spor de performanțe față de generațiile Intel Kaby Lake integrate pe modelele din 2017.

Din păcate însă, update-ul hardware nu este coroborat și cu un update al soluției de răcire, astfel că performanțele configurațiilor de top nu se ridică la nivelul celor obținute de același hardware implementări cu mai mult spațiu interior și un sistem de răcire mai potrivit necesităților platformei. Sistemul de răcire rămâne de altfel principalul neajuns al acestei linii, tocmai de aceea noi vă recomandăm configurațiile cu procesoare i5 sau i7, sporul de preț al versiunii i9 nefiind corelat cu un real spor al performanțelor obținute în utilizare, prin prisma limitărilor termice.

Trăgând linie, dacă doriți un laptop premium compact, cu un excelent ecran touch de 15-inch și gamut extins de culoare, o tastatură bunicică și performanțe superioare celor oferite de un ultra-portabil, Zenbook-ul UX580 va fi o opțiune de luat în seamă, mai ales în condițiile în care concurența în acest segment pe piața din România este limitată, sau are un preț semnificativ mai ridicat. Totuși, ca potențiali clienți ar trebui să aveți în vedere și modele precum Dell XPS 15 9570 sau MSI GS65 Stealth Pro.

Pe de altă parte, dacă portabilitatea și estetica nu sunt primordiale pe lista voastră de criterii, în magazine veți găsi produse cu dotări hardware similare și funcții chiar superioare, la un preț mai accesibil, dar desigur în pachete mai voluminoase și mai grele.

Pro:

  • Design elegant și compact
  • Touchpad excelent cu LCD încorporat
  • Ecran IPS 4K foarte bun
  • Conectivitate bună
  • Performanțe bune pentru modelele Core i5 și i7
  • Preț ceva mai mic decât al concurenței directe

Contra:

  • Probleme de performanță în sarcină
  • Sistem de răcire subdimensionat
  • Cursa tastelor este cam moale
  • Cameră Web mediocră

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri