GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review Lenovo ThinkPad T480s – ultraportabil business

Testat pe data de 22 august 2018
Pe scurt: ThinkPad-ul T480s este unul dintre cele mai bune laptop-uri ultraportabile premium ale momentului. El impresionează atât prin specificații și dotări, dar mai ales prin performanțele în task-uri intensive unde echiparea hardware superioară celor implementate pe majoritatea ultraportabilelor își arată atuu-urile, coroborate cu autonomie, calitate a construcției, ergonomie și conectică peste medie. Pe de altă parte, anumite aspecte ale versiunii testate de noi ne-au nemulțumit, iar gama de preț în care se încadrează acest produs îl face o recomandare pentru o nișă aparte de potențiali clienți.
Produs testat: Lenovo ThinkPad T480s   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 6300 Lei

În acest articol analizăm în detaliu unul dintre cele mai bune laptopuri ultraportabile ale momentului, Lenovo-ul ThinkPad T480s.

Acesta reprezintă o alternativă a ThinkPad-ului X1 Carbon, modelul de top al celor de la Lenovo, dar și a Dell-ului XPS 13, probabil cel mai apreciat ultraportabil consumer de pe piață.

T480s-ul este un notebook subțire și portabil ce nu face rabat de la vreun aspect important al unui produs de vârf în 2018: hardware puternic, performanțe foarte bune, un ecran de calitate, autonomie peste medie, conectivitate completă, precum și tastatura și trackpoint-ul caracteristice seriei.

În același timp însă, ThinkPad-ul T480s rămâne un produs dintr-o gamă superioară de preț, nu este la fel de compact sau de ușor precum unii dintre rivali, iar pe noi nu ne-a impresionat la capitolul ecran sau al experienței de tastare, în ciuda așteptărilor.

Pe larg despre toate acestea vom discuta în rândurile de mai jos, unde am adunat toate impresiile utilizării Lenovo-ului ThinkPad T480s pe parcursul unei perioade de test de circa 10 zile.

Specificații Lenovo ThinkPad T480S 

  • Ecran: 14.0″, 2560 x 1440 px, IPS, non-tactil, mat 
  • Procesor: Intel KabyLake-R Core i7-8650U CPU
  • Video: Intel UHD 620
  • Memorie: 24 GB DDR4 2133 MHz (8 GB lipiți, 1x DIMM)
  • Stocare: 1 TB SSD (M.2 NVMe 80 mm)
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel AC 8265), Bluetooth 4.2, Gigabit LAN, WWAN 
  • Porturi: 2x USB-A 3.1, 2x USB-C 3.1, 1xThunderbolt 3, HDMI, LAN, SD card reader, SmartCard opțional, mic/headphone, Kensington lock
  • Baterie: 57 Wh, 65 Wh
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 311 mm x 213 mm x 15 mm
  • Greutate: 1,35 kg + 0,35 kg încărcător
  • Altele: tastatură cu iluminare, senzor amprente, cameră Web și cameră IR Windows Hello 

Ce ne-a plăcut 

ThinkPad-ul T480s folosește un design devenit de multă vreme tradițional pentru gama business a celor de la Lenovo, însă îl aplică pe o carcasă ceva mai subțire și mai ușoară. Fără a putea rivaliza cu vârful de gamă ThinkPad X1 Carbon, T480s nu va fi însă o povară incomodă pentru cei care călătoresc mult, deoarece are o greutate de numai 1,35 kilograme și o grosime de 15 milimetri.  

Dacă nu poate concura pe picior de egalitate cu vârful de gamă Lenovo sau cu alți rivali din gama 13” precum Dell XPS 13, LG Gram sau Huawei MateBook X, ThinkPad T480s se revanșează prin construcția foarte bună. Carcasa este solidă și rigidă, neremarcându-se zone care pot flexa în zona ecranului sau tastaturii, iar peste aceste calități tronează certificarea MIL-STD-810G, care atestă rezistența la șocuri, tensiune și presiune. 

lenovo-thinkpad-t480s_06

În ciuda calității foarte bune bune, carcasa și șasiul laptopului sunt fabricate în mare parte din material plastic compozit. Singura excepție este partea inferioară, care este fabricată din aliaj de magneziu, o soluție aleasă pentru a ajuta disiparea căldurii generate de componente în task-uri intensive. Predecesorul T470s a avut ceva probleme la acest capitol, însă, după cum vom vedea, noul T480s se descurcă mult mai bine. 

Materialul plastic compozit folosit de Lenovo nu este atât de fin și plăcut la atingere ca cel folosit pe X1 Carbon, însă pe de altă parte pare ceva mai rezistent la șocuri și uzură. Utilizatorii versiunii 2018 a modelului de top X1 Carbon au reclamat ciobiturile și juliturile care apar prea ușor, însă T480s promite să evite aceste probleme. 

Ecranul este fixat pe două balamale solide care oferă o deschidere de 180 de grade, un detaliu care va fi pe placul celor care obișnuiesc să lucreze în poziții atipice care necesită un unghi mare între tastatură și capacul ecranului.  

Sistemul aderent nu este însă prea strălucit, deoarece cele patru piciorușe de pe capacul inferior sunt foarte mici. Acestea nu doar că nu oferă o priză perfectă, însă înălțimea lor redusă face ca mijlocul capacului inferior să atingă suprafața mesei, ceea ce va provoca în timp fine zgârieturi. 

Din punct de vedere estetic, T480s este un produs discret, așa cum se și cuvine pentru un produs destinat pieței business. Carcasa este în totalitate neagră și este decorată doar de două sigle cromate ThinkPad, una pe capacul ecranului și una pe palmrest. Nu există luminițe enervante, singura critică putând fi adusă doar iluminării butonului Power, care este activă în permanență și atrage privirea în întuneric. 

Deoarece T480s este ceva mai gros decât alte modele de top din portofoliul Lenovo sau al rivalilor, acesta poate beneficia de o conectivitate mai bună. Astfel, utilizatorii vor beneficia de două porturi USB standard, de un port USB Type-C cu suport Thunderbolt 3, un port HDMI standard, un port Ethernet, un card reader SD, un conector audio jack de 3,5 mm și un locaș Kensington Lock. În plus, carcasa mai oferă o tăviță SIM pentru opționalul model 4G și conectorul Lenovo pentru stația de andocare. 

Privind în ansamblu la toate aceste aspecte, ThinkPad T480s nu este la fel de subțire și ușor ca modelele ultraportabile de top, însă este încă suficient de suplu, recuperează cu o paletă bogată de porturi, o construcție solidă și un design sobru și elegant. 

Tastatura este cea cu care Lenovo ne-a obișnuit începând cu 2012, noul AccuType fiind criticat de cei care au îndrăgit vechile modele ale companiei, dar rămânând totuși una dintre cele mai bune implementări de pe piață. Aranjarea tastelor este bună, remarcându-se prezența tastelor dedicate PgUp, PgDn, PrtScrHome, End și Insert, precum și posibilitatea inversării tastelor Fn și Ctrl din partea stângă cu ajutorul unei setări de BIOS. 

lenovo-thinkpad-t480s_10

Butoanele au forma concavă și suprafața moale cunoscute de la modelele anterioare ale companiei și sunt separate de un spațiu bun care previne apăsările accidentale pe tastele adiacente, iar tastele direcționale, chiar dacă cam mici, sunt și ele bine definite. Din păcate, chiar dacă aranjarea este bună, experiența utilizării este mai puțin grozavă, după cum vom descrie mai pe larg în partea a doua a articolului. 

Sistemul de control este secondat de un touchpad de bună calitate și de legendarul joystick Trackpoint amplasat între taste. Deși este acoperit cu plastic, ceea ce face ca suprafața de contact să nu fie atât de plăcută ca în cazul modelelor de sticlă văzute pe alte laptopuri, touchpadul este o precizie excelentă și reacționează foarte bine și la gesturile multitouch complete. Trackpoint este o adiție extrem de utilă, numărul utilizatorilor de laptopuri Lenovo care îl preferă clar în detrimentul unui touchpad fiind destul de mare. În final, acest sistem este completat de toate butoane fizice care oferă o apăsare fermă și sigură, însă cei care preferă controlul tactil vor descoperi că și colțurile superioare la touchpadului oferă aceleași funcții. 

Bine camuflat în dreapta touchpad-ului se găsește un senzor pentru amprente. Unele persoane s-au plâns de implementările anterioare Lenovo, însă modelul prezent pe T480 este mulțumitor. Acesta nu are nici pe departe viteza senzorilor cunoscuți de la telefoanele mobile, însă permite autentificarea Windows Hello în circa o secundă, ceea ce poate fi considerat mai mult decât satisfăcător. 

Lenovo ThinkPad T480s este disponibil cu mai multe tipuri de ecrane, pe listă intrând versiuni standard și tactile cu rezoluție Full HD și o versiune non-tactilă cu rezoluție WQHD. Toate folosesc panouri IPS, însă trebuie menționat că versiunile Full HD au o luminozitate maximă de 250 nits, ceea ce le face greu de utilizat în medii cu lumină puternică. 

lenovo-thinkpad-t480s_16

Noi am testat versiunea cu ecran IPS cu rezoluție WQHD, o opțiune care ridică nota de plată deoarece include suplimentar și un senzor infraroșu pentru autentificarea cu ajutorul Windows Hello. Acest ecran are o strălucire maximă de peste 300 nits, ceea ce-l face mai adecvat lucrului în lumină puternică. 

Deoarece laptopul este unul business, ecranul nu are acuratețea necesară pentru lucrul cu creațiile foto sau video. Având însă o acoperire sRGB de 99%, AdobeRGB de 80% și NTSC de 75%, acesta oferă o reproducere coloristică bună pentru orice alt tip de activitate. Ecranul este suficient de bine calibrat în mod implicit, cei pretențioși fiind nevoiți să-i reducă doar temperatura cam mare, care face ca nuanțele de alb să bata în albastru, și minorele deviații ale nuanțelor de gri. 

În plus, rezoluția mare oferă o lizibilitate excelentă, contrastul de 580:1 este relativ mulțumitor, iar unghiurile de vizualizare sunt ample, singurele aspecte mai puțin fericite fiind nivelul de negru cam ridicat și neuniformitatea sistemului de iluminare de fundal a ecranului, care are variații de până la 15%. 

Ecranul suferă însă de o problemă de construcție minoră, dar care s-ar putea dovedi enervantă după ce o remarcați: întregul panoul este deplasat spre stânga cu circa un milimetru în rama care-l susține. Astfel, dacă inițial ar fi trebui ca ecranul să fie încadrat de o margine neagră de 1 milimetru pe toate părțile, acesta are acum o margine de 2 mm în partea stângă și una fix limită de rama de plastic în partea stângă. 

lenovo-thinkpad-t480s_18

Lenovo ThinkPad T480s este disponibil în mai multe configurații hardware, iar noi am testat un model de vârf care oferă un procesor Intel KabyLake-R Core i7-8650U, 24 GB de memorie RAM de tip DDR4, o unitate de stocare SSD cu capacitate de 1 TB și conectivitate NVMe și grafică integrată. Singura configurație mai puternică oferă în plus o placă video dedicată NVIDIA MX150 Max-Q, o opțiune banală, dar care oferă totuși mai multă putere grafică pentru cei care folosesc aplicații cu accelerare 3D sau jocuri. Pentru cei care vor doar un laptop pentru sarcini uzuale, opțiunea cu grafică integrată este cea recomandată. 

Procesorul Core i7-8650U este o versiune mai rapidă a cunoscutului Core i7-8550U, beneficiind în plus de suport VPro, frecvențe de bază și Turbo puțin mai mari, precum și o serie de alte tweak-uri suplimentare. Placa de bază oferă integrează 8 GB RAM alipiți și un slot separat care poate găzdui un modul de cel mult 16 GB. Stocare modelelor mai accesibile este una mai lentă de tip SATA cu conectare M.2, iar versiunile NVMe de 256 și 512GB nu sunt chiar atât de rapide ca exemplarul de 1 TB testat de noi. 

Capacul inferior al laptopului este ușor de înlăturat, după înlăturarea celor șase șuruburi având acces direct la locașul memorie RAM, la locașul M.2 pentru SSD, la interfețele wireless și LTE, precum și la baterie. 

Bazat pe o platformă hardware portabilă de top, laptopul a excelat, după cum era și de așteptat, și a oferit o experiență în utilizare excelentă. Cei care doresc însă performanțe suficient de bune task-urilor uzuale, la prețuri mult mai competitive, pot opta pentru modelele bazate pe Core i5. 

Procesorul și-a arătat calitățile în testele intensive de performanță precum CineBench. Simularea încărcării de 100% pe toate nucleele a inițiat saltul frecvențelor mult peste valoarea de bază și saltul consumului până la 44W, oferind astfel constant o performanță de top pe toată durata testelor. Singurul inamic este căldura, scorurile maxime de 660 de puncte în CineBench scăzând ulterior la 600 deoarece procesorul s-a încălzit la temperaturi de peste 95 de grade iar protecția a limitat valoarea maximă a frecvențelor Turbo. 

Sub-voltarea procesorului cu –100mV a permit atingerea unor frecvențe maxime și mai mari, care s-au tradus prin scoruri de 700 de puncte în CineBench, însă căldura a fost din nou un inamic care a limitat apoi performanțele la 640 de punct în testele următoare. 

În regim mixt care solicită și procesorul și interfața grafică, rezultatele au fost cele așteptate pentru un laptop subțire care nu este gândit pentru jocuri. Astfel, frecvențele maxime ale nucleului grafic au scăzut cu 50 – 100 MHz, iar procesorul a coborât ocazional chiar la frecvențele standard de funcționare. 

Privind în ansamblu, procesorul Core i7-8650U oferă performanțe excelente și este capabil să ofere un maxim confortabil de putere în sarcinile intensive de scurtă durată. Utilizarea la sarcină maximă pe perioade lungi de timp este mai puțin recomandată prin prisma performanțelor, însă acest aspect este normal pentru un laptop subțire gândit pentru sarcini de circa 15W 

  • 3DMark 11: P1984 (Graphics: 1775, Physics: 6621); 
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 1107 (Graphics – 1221, Physics – 7901); 
  • 3DMark 13 – Time Spy: 419 (Graphics – 365, CPU – 2809);
  • PCMark 08: Home Conventional – 3358;
  • PCMark 10: 3962;
  • PassMark: 3826 (CPU – 9314, 3D Graphics – 1175); 
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 4023, Multi-core: 13889; 
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 5173, Multi-core: 15733; 
  • CineBench R15: OpenGL 50.81 fps, CPU 638 cb, CPU Single Core 172 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 164.41 fps, Pass 2 – 35.71 fps. 

Configurația hardware este secondată de o paletă largă de porturi, acestea fiind deja menționate mai sus. Laptopul mai oferă o placă de rețea wireless Intel 8265, un modul nu tocmai nou, dar performant, un modul de date LTE și Bluetooth 4.2.

Camera Web are o calitate acceptabil în lumina bună, însă este mai utilă pentru autentificarea rapidă atunci când colaborează cu modulul infraroșu compatibil Windows Hello deoarece permite autentificarea rapidă fără parole sau amprente papilare. În mod ciudat, capacul de protecție al camerei Web este disponibil doar pe modelele cu ecran Full HD, nu și pe modelul WQHD testat de noi. Posibila explicație ar fi autentificarea facială prezentă doar pe cel din urmă, Lenovo urmărind să evite probabil rateurile care ar surveni prin acoperirea obiectivului foto. 

lenovo-thinkpad-t480s_02

Bateria are o capacitate de 57 Wh, așadar se încadrează în media gamei contemporane de laptopuri, însă este totodată sub capacitatea oferită de alte laptopuri business de 14” precum Dell Latitude 7490 sau HP Elitebook 1040. În plus, ecranul WQHD afectează și el negativ autonomia, ThinkPad T480s oferind astfel o durată de viață a bateriei care nu poate acoperi o zi normală de lucru. 

  • 7h:20m – editare text, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7h:30m – redare Full HD YouTube, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 9h – redare video Full HD MKV, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7h:40m – redare video 4K MKV, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, screen at 30%, Wi-Fi ON. 

Încărcarea este asigurată de un adaptor compact cu o greutate de 350 de grame care este capabil să încarce rapid 80% din capacitate în 60 de minute și să facă o încărcare completă într-o oră și jumătate. 

Ce nu ne-a plăcut 

Deși Lenovo are un bun renume atunci când vine vorba de tastaturi, modelul de pe ThinkPad T480s șchioapătă puțin în opinia noastră la capitolul comfort în utilizare. Problema o reprezintă rezinstența tastelor, ce necesită o apăsare mai puternică pentru actualizare corectă, ceea ce va afecta viteza cu care utilizatorul poate scrie fără greșeli. Tasta Shift din stânga este în mod vizibil problematică, aceasta provocând o serie de erori de introducere care au necesitat corectarea majusculelor ratate. 

lenovo-thinkpad-t480s_11

Probabil că cei care preferă tastele dure nu vor avea probleme, însă utilizatorii obișnuiți cu tastele mai moi de pe laptopurile moderne vor descoperi probabil că apăsarea fermă cerută de tastatură rămâne obositoare chiar și după perioada inerentă de acomodare. Mai mult, cei care tastează foarte mult și au o viteză ridicată se vor lovi de limitările electronice ale sistemului 2-key rollover, apăsarea a mai mult de două taste într-un interval extrem de scurt ducând la neînregistrarea apăsărilor suplimentare și la declanșarea semnalizării sonore de eroare. 

După cum unii cumpărători știu, Lenovo achiziționează tastaturi din surse multiple, deci este posibil ca unele modele de T480s disponibile în comerț să ofere tastaturi care au un comportament diferit. Ținând însă de prețul destul de ridicat al laptopului, această loterie a componentelor nu este însă deloc de apreciat. 

lenovo-thinkpad-t480s_28

Sistemul de răcire folosit de Lenovo diferă în mare măsură de cele văzute la alte modele care folosesc procesoare Intel din gama U deoarece este gândită să asigure și răcirea plăcii video opționale de la NVIDIA. După cum s-a văzut anterior, acesta reușește să răcească suficient de bine procesorul, însă lucrul intensiv poate duce repede temperaturile la nivelul acestuia la peste 90 de grade, caz în care performanțele încep să scadă grație subtactării aferente protecției termice. 

Unicul ventilator este oprit în mod normal, T480s fiind așadar complet tăcut într-un regim ușor de utilizare, însă intră în acțiune imediat ce sarcinile de lucru ating un nivel mai serios. La turația maximă, acesta atinge un nivel de zgomot de 40 – 42 dB, ceea ce-l face mai tăcut decât soluțiile rivale.  

Acest nivel de zgomot va fi probabil mai mare în cazul în care se optează pentru placa video NVIDIA MX150, caz în care pot fi așteptate și temperaturi interne și externe mai mari. În cazul versiunii cu grafică integrată, temperaturile externe sunt cele de mai sus, carcasa atingând un maxim de aproape 47 de grade în zona exterioară a capacului inferior. 

Lenovo nu a reușit nici pe T480s să implementeze un sistem audio cu adevărat bun, această caracteristică fiind de altfel tipică pentru gamele ThinkPad. Sistemul audio are un volum bunicel, atingând un nivel sonor de 78 – 80 dB, însă sunetul are un răspuns slab în gama de frecvențe deoarece înaltele sunt anemice iar joasele lipsesc aproape în totalitate. Calitatea audio este afectată suplimentar și de poziționarea direct cu fața în jos a difuzoarelor, reflectarea undelor sonore prin micul spațiu dintre carcasă și masă degradând și mai mult parametrii audio. 

lenovo-thinkpad-t480s_25

Preț și disponibilitate 

Lenovo ThinkPad T480s este deja disponibil pe piață și apare în ofertele locale în mai multe configurații. Cei care doresc un produs mai puternic trebuie să țină minte că modelele cu placă video NVIDIA MX 150 nu sunt disponibile în Europa, acestea trebuind procurate din magazinele, online sau nu, din alte zone geografice. 

Prețurile încep de la circa 6300 lei pentru modelul cu procesor Core i5, 8 GB de memorie RAM, SSD de 256 și ecran Full HD, și pot urca fără probleme la peste 10.000 lei în funcție de rezoluția ecranului, capacitatea de memorie și capacitatea stocării SSD. 

Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

ThinkPad-ul T480s este fără îndoială unul dintre cele mai bune laptop-uri ultraportabile disponibile la mijlocul anului 2018. El impresionează atât prin specificații și dotări, dar mai ales prin performanțele în task-uri intensive unde echiparea hardware superioară celor implementate pe majoritatea ultraportabilelor își arată atuu-urile, coroborate cu autonomie, calitate a construcției, ergonomie și conectică peste medie.

Pe de altă parte, anumite aspecte ale versiunii testate de noi ne-au nemulțumit, precum neuniformitatea luminozității și culorilor panelului IPS, experiența de tastare și calitatea speakerelor integrate.

Mai mult, prin prisma segmentului de preț în care se încadrează, ThinkPad-ul T480s este un produs de nișă. Desigur, ca laptop business, cei care îl vor primi ca unealtă de lucru de la companie vor putea cel mai probabil să treacă peste neajunsuri. Cei care în schimb doresc un ultraportabil performant, bine dotat și robust, dar la un preț corect, vor trebui să analizeze cu mai mare atenție dacă ThinkPad-ul T480s este alegerea adecvată, și mai ales care configurație oferă cel mai bun raport preț/calitate.

Ca utilizator de laptop-uri ultraportabile premium, consider că T480s-ul este un produs reușit ce trebuie avut în vedere în gama sa, însă m-aș orienta cu precădere spre echipările de bază, în condițiile în care stocarea și memoria pot fi înlocuite relativ ușor, iar ecranul WQHD, deși pe hârtie o alegere reușită, nu impresionează cu adevărat la vreun capitol. Din păcăte versiunile FHD sunt la rândul lor destul de întunecate și spălăcite, fapt ce va face utilizarea acestui produs în medii luminoase problematică.

Mai mult, vă recomand să achiziționați acest produs doar din magazine care vor accepta fără probleme o eventuală cerere de returnarea sau înlocuire. Datorită faptului că Lenovo folosește componente din diverse surse (tastaturi, ecrane, senzori de amprentă, etc), coroborate cu aventualele probleme de QC ce pot apărea chiar și la acest nivel, e posibil să nu primiți din prima un produs care să satisfacă în totalitate pretențiile aferente unui ultraportabil din gama premium.

În concluzie, ThinkPad-ul T480s este un produs bun, cu atuu-uri evidente, dar și unele lipsuri greu de acceptat în gama sa de preț. Potențialii clienți ar trebui să aibă în vedere și unele dintre modele rivale, precum ThinkPad-ul X1 Carbon sau Dell Latitude 7000, dar și modele consumer precum Dell XPS 13 sau Asus Zenbook UX391, fiecare cu propriile avantaje și mici neajunsuri.

Pro:

  • design sobru și construcție excelentă
  • număr mare de porturi
  • ecran WQHD bun, dar cam scump
  • performanțe foarte bune
  • sistem de răcire tăcut
  • autonomie bună

Contra:

  • tastatură cu rezinstență ridicată
  • neuniformitate de culoare și strălucire a panelului IPS
  • sistem audio slab

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri