Sony Vaio Duo 11 review – Tabletă şi ultrabook touchscreen cu Windows 8

Produs testat: Sony Vaio Duo 11   Testat de: Echipa Giz.ro   
Ultimul update: 26 noiembrie 2012

Pe scurt: Sony Vaio Duo 11 îmbină două produse într-unul singur, o tabletă şi un ultrabook cu ecran touchscreen şi sistem de operare Windows 8. Hibridul este de tip slide, lucru care aduce unele dezavantaje în oricare dintre ipostaze este utilizat, însă platforma hardware a trecut cu brio testele de performanţă.
Nota: 3.5/5   Preț: 6000 - 6350 Lei

Zilele acestea am avut ocazia să ne jucăm cu unul dintre cele mai noi ultrabook-uri business de la Sony, pe numele său complet Sony Vaio Duo 11.

Dispozitivul este însă mai mult decât un ultrabook convenţional, întrucât printr-un mecanism de tip slide se poate transforma cu uşurinţă în tabletă.

Chiar dacă pe piaţa există şi alte dispozitive hibride, ce pot fi folosite fie ca şi tabletă, fie ca şi notebook, principalele puncte de atracţie ale lui Sony Vaio Duo 11 sunt mecanismul de tip slide şi utilizarea sistemului de operare Windows 8 în versiunea standard compatibilă cu aplicaţii desktop.

Sigur, utilizarea pe post de tabletă este îngreunată de faptul că nu poţi îndepărta tastatura, aceasta rămânând alipită de carcasa spate. Această abordare are unele neajunsuri clare, însă în ansamblu Sony Vaio Duo 11 este un produs interesant, iar în acest review veţi afla şi de ce.

Review video Sony Vaio Duo 11

Pentru început, îţi prezentăm un review video cu Sony Vaio Duo 11. Pentru detalii complete îţi recomandăm însă să citeşti şi review-ul în format text de mai jos.

Design şi construcţie

Sony Vaio Duo 11 este realizat din metal, iar carcasa este acoperită cu Gorilla Glass, probabil şi datorită faptului că ecranul este expus permanent, indiferent dacă utilizezi Sony-ul ca tabletă sau laptop.

Sony Vaio Duo are o constructie solida din metal

Dispozitivul dispune de o conectivitate de top, aşa cum îţi va demonstra următoarea enumerare: port VGA, card-reader şi jack pentru căşti pe partea stângă, doua porturi USB, un port HDMI şi buton de pornire pe partea dreaptă, iar pe spate regăsim un port Ethernet, grile pentru ventilator, boxe şi câteva butoane (volum, lock screen şi Assist).

În plus, tot pe partea din spate există un mecanism unde poţi ataşa o baterie externă pentru îmbunătăţirea autonomiei.

Porturile de pe partea dreapta
Porturile de pe partea stanga
Porturile de pe spate

Probabil eşti intrigat de rama generoasă a ecranului, care face ca dimensiunile hibridului să fie mai mari decât cele pe care le-ai aştepta de la un laptop cu diagonală de 11.6”. Nu este însă neapărat vina producătorului japonez, care a fost nevoit să apeleze la acest design prin prisma cerinţelor formulate de Microsoft pentru navigarea cu touchscreen prin Windows 8.

Tot pe partea frontală există un buton Windows Home poziţionat chiar sub ecran, o cameră web de 2.4 MP şi un senzor de lumină.

Ecranul are un buton central in partea de jos

Şi pentru că am amintit de dimensiuni, merita precizat că hibridul are o grosime de 20 mm atunci când este utilizat ca tableta şi circa 320 x 200 mm pentru lungime şi lăţime. Greutatea ajunge la 1.27 kg, probabil prea mult pentru o tabletă, însă o valoare foarte bună pentru un laptop ultraportabil.

Partea din spate a hibridului

Ecran şi pen

Aşa cum sugerează şi numele, Sony Vaio Duo 11 beneficiază de un ecran IPS cu diagonală de 11.6” şi rezoluţie Full-HD 1080p. Rezoluţia excelentă este completată de valorile bune pentru luminozitate, care îţi permit să foloseşti hibridul inclusiv în lumina soarelui. Nu lipsesc nici claritatea sau culorile bune.

Ecranul IPS este Full-HD si ofera performante de top

Evident, ecranul este de tip touchscreen şi îl poţi utiliza cu degetele, dar poţi apela şi la Ntrig Digitzer, un pen special pentru a desena sau a scrie de mână în aplicaţii dedicate.

Pen-ul este construit din metal, se simte foarte bine în mână şi beneficiază de două butoane cu funcţii variate în funcţie de contextul în care îl utilizezi. Exista însă şi două probleme majore: tableta-laptop nu are prevăzut niciun loc în care să poţi păstra pen-ul atunci când nu-l foloseşti (decât dacă cumperi o baterie suplimentară dotată cu aşa ceva), iar capacul pen-ului nu poate fi ataşat de dispozitiv atunci când îl utilizezi, motiv pentru care rişti să-l pierzi destul de uşor.

Pen-ul poate fi folosit in programe de grafica

Mecanismul de slide

Pentru a glisa hibridul şi a-l utiliza pe post de laptop, trebuie să apuci cele două margini ale dispozitivului şi să le tragi ferm în afară. Sistemul pare destul de complicat atunci când îl utilizezi prima oară, însă pe parcurs te vei obişnui cu acest mecanism pe măsură ce înţelegi exact cum funcţionează.

Mecanismul de slide este realizat din metal, la fel ca şi restul hibridului, astfel că acesta pare să fie fiabil. Din păcate, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre mecanismul care conectează ecranul de restul hardware-ului, acesta părând să fie destul de firav.

Mecanicul de slide nu este lipsit de probleme

Pe parcursul testului au ieşit la iveală alte două probleme ale acestui mecanism. În format de laptop, ecranul are o poziţie fixă, astfel că nu poţi modifica unghiul de vizualizare, lucru deranjant în special dacă vrei să utilizezi gadgetul oriunde altundeva decât pe birou. În plus, dacă suprafaţa pe care utilizezi dispozitivul nu este plană, ecranul se va mişca deranjant atunci când îl atingi (se observă din video).

Prin urmare, deşi soluţia adoptată de Sony pentru acest hibrid este una cel puţin interesantă, mai ales având în vedere platforma hardware utilizată, micile probleme enumerate mai sus pot fi deranjante pentru unii dintre voi. De aceea, noi zicem că este important să testaţi pe propria piele acest mecanism înainte de a decide dacă merită să cumpăraţi gadgetul.

Tastatura

Mecanismul de tip slide a forţat Sony să ofere o tastatură înghesuită în a doua jumătate a laptopului, lucru ce va necesita o lungă perioadă de acomodare. În orice caz, experienţa de tastare este destul de ciudată, în special la editarea unor texte de mari dimenisiuni. În schimb, chiar dacă au dimensiuni mici, tastele sunt bine spaţiate şi oferă un feedback decent, iar un alt aspect pozitiv este că tastatura este iluminată.

ă Tastatura este decenta, dar prea mica

Din motive de spaţiu, Sony a înlocuit tradiţionalul trackpad cu un trackpoint acompaniat de butoane independente sub taste. Din păcate, trackpointul este prea sensibil la atingere şi destul de dificil de utilizat din acest motiv.

In loc de trackpad, Sony Vaio Duo 11 are trackpoint si butoane independente

Hardware şi performanţe

Sony Vaio Duo 11 utilizează platforma hardware Intel ULV, iar oferta producătorului japonez este generoasă şi se adresează tuturor segmentelor de utilizatori. Poţi alege între procesoare Intel Core i3, Intel Core i5 sau Intel Core i7, până la 8 GB RAM şi SSD-uri cu capacităţi de până la 256 GB.

Puterea platformei hardware este pusă în valoare de noul sistem de operare Windows 8, astfel că poţi folosi dispozitivul ca tabletă sau laptop, utilizând aplicaţiile tradiţionale de pe PC. Este însă adevărat că vei avea nevoie de o perioadă de acomodare cu Windows 8, datorită interfeţei complet noi, însă acest lucru ar fi valabil pentru orice dispozitiv cu noul OS de la Microsoft.

Sony Vaio Duo 11 ofera performante de top

Poţi folosi cu încredere aplicaţiile în stil Metro, eventual instalate din (încă sărăcăciosul) Windows Store, dar la fel de bine poţi utiliza interfaţa desktop tradiţională din Windows 7 pentru soft-uri precum Adobe Photoshop sau Microsoft Office.

Platforma hardware este suficient de puternică pentru ca astfel de aplicaţii să ruleze fluent şi poţi chiar să incerci şi unele jocuri, chiar dacă dispozitivul se adresează în special mediului business.

Hibridul Sony se descurca bine inclusiv in jocuri

Autonomie

Durata de viaţa a acumulatorului este departe de pretenţiile unui utilizator obişnuit, întrucât Sony Vaio Duo 11 rezistă departe de priză doar 3-4 ore în condiţii de folosire normală.

O soluţie ar fi să achiziţionezi bateria suplimentară oferită de Sony, despre care producătorul afirmă că dublează autonomia, însă preţul este destul de piperat: 150 USD sau 600-700 RON pentru România.

Preţuri şi disponibilitate

Sony Vaio Duo 11 se adresează cu precădere utilizatorilor business, astfel că preţurile sunt destul de piperate. Produsul a început să-şi facă apariţia şi în România, iar preţurile variază semnificativ de la magazin la magazin.

Astfel, versiunea de baza dotată cu procesor Intel Core i3 3217U de 1.8 GHz, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB costă aproximativ 6.200 RON, în timp ce versiunea cu procesor Intel Core i5 3317U de 1.7 GHz, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB ajunge la circa 6.350 RON, însă există şi un magazin care o comercializează cu 6.000 RON. Deocamdată, laptopul nu este disponibil în România în configuraţia de top.

Noul dispozitiv Sony are un pret destul de ridicat

Concurenţa pe acest segment este însă destul de puternică, iar unul dintre principalii rivali este Asus Taichi, care în configuraţia cu Intel Core i5, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB costă aproximativ 6.700 RON. Acesta nu are însă un mecanism slide, ci este un laptop obişnuit, însă dotat cu două ecrane.

Tot în acest segment ne aşteptăm ca în viitorul apropiat să apară şi în România produse precum Asus Transformer Book sau Samsung Ativ Smart PC Pro.

Sony Vaio Duo 11, o alegere interesanta pentru un produs hibrid

Concluzii

Sony Vaio Duo 11 este un hibrid tabletă-laptop cu ecran de calitate la rezoluţie Full-HD, numeroase porturi şi fluent în utilizarea de zi cu zi. Cu toate acestea, adoptarea mecanismului slide, deşi interesantă şi unică, aduce probleme indiferent cum utilizezi produsul. Ca tabletă, Sony-ul este prea masiv şi destul de inconfortabil de folosit, iar ca laptop, te vei confrunta cu o tastatură de mici dimensiuni lipsită de trackpad. În plus, autonomia este destul de redusă.

Totuşi, dacă aceste aspecte nu te deranjează prea mult şi vrei un laptop care va ieşi cu siguranţă în evidenţă, Sony-ul Vaio Duo 11 poate fi o achiziţie interesantă şi un produs cu care te poţi întelege foarte bine.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!