GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun aspirator: vertical, robot, cu spălare sau alte tipuri

Autor: Echipa Giz.ro

Aspiratorul este unul dintre cele mai banale produse electrocasnice, însă tehnologiile disponibile au evoluat semnificativ în ultimii ani, astfel că alegerea aspiratorului potrivit pentru casă este mai dificilă.

În prezent, cele mai uzuale tipuri sunt aspiratoarele cu sac şi aspiratoarele fără sac, ambele cu avantaje şi dezavantaje.

Totuşi, puţini utilizatori ştiu că în magazinele din România sunt comercializate şi alte tipuri de aspiratoare, cu precădere aspiratoare cu funcţie de spălare sau aspiratoare verticale, care sunt utile în anumite situaţii.

Pe lângă toate acestea, la achiziţionarea unui aspirator trebuie să iei în calcul şi alţi factori aparent mai puţin importanţi, precum tipul de duză (perie), puterea motorului, tipul de suprafaţă pe care vrei să o aspiri, nivelul de zgomot sau dimensiunile şi greutatea.

În cadrul acestui articol vom trece în revistă fiecare dintre aceste aspecte pentru a putea lua decizia potrivită de achiziţie în funcţie de nevoile şi de bugetul pe care îl ai la dispoziţie.

În general, un aspirator obişnuit este alcătuit din corpul central în care se colectează praful, duza sau peria de aspirat, furtunul care conectează duză la corpul central şi cablul de alimentare cu energie.

Alegerea unui banal aspirator nu este intotdeauna usoara

Alegerea unui banal aspirator nu este intotdeauna usoara

Tipuri de aspiratoare după metoda de colectare a prafului

În funcţie de modul în care este stocat praful, există câteva tipuri principale de aspiratoare:

Aspirator cu sac

Cel mai popular tip de aspirator este cel cu sac, în care praful este aspirat într-un sac din hârtie sau din material textil. De regulă, sacii din material textil pot fi goliţi şi reutilizaţi, însă cei de hârtie sunt de unică folosinţă. În cazul aspiratoarelor cu sac de unică folosinţă, caută un produs al cărui sac se sigilează automat la umplere, pentru o mai bună igienă. Datorită prețului foarte accesibil sunt cele mai populare tipuri de aspiratoare – dacă ai un buget mai mic găsești aici lista cu cele mai vândute aspiratoare cu sac ale momentului;

Aspirator fără sac

A devenit din ce în ce mai popular şi presupune aspirarea prafului într-o cuvă de plastic. Deşi elimină necesitatea de a cumpăra saci, cuva este dificil de curăţat, întrucât praful se poate împrăştia cu uşurinţă în aer, însă unele modele beneficiază de funcţie de compresare a prafului într-un bloc relativ compact. In timp modelele fără sac au devenit din ce în ce mai accesibile, motiv pentru care au ajuns în topul preferințelor cumpărătorilor. Dacă vrei sa alegi un astfel de model poți găsi o listă lungă de produse aici;

Aspirator vertical

Util pentru suprafeţe mici, aspiratorul vertical funcţionează de obicei cu baterii şi permite o aspirare eficientă a prafului într-o cuvă din plastic de mici dimensiuni, de regulă de forma unui pahar. Performanţele nu sunt la fel de bune ca cele oferite de aspiratoarele obişnuite, însă aspiratoarele verticale sunt de 2-3 ori mai scumpe decât cele tradiţionale, singurul motiv pentru care sunt preferate de unii cumpărători este mobilitatea excelentă și lipsa firului de alimentare, un cosmar dacă ai multe obiecte de mobilier în casă – poți vedea câteva modele populare pe acestă pagină;

Aspirator cu spălare

Este un aspirator care include şi un recipient cu apă şi detergent pentru a spăla covorul în timpul aspirării. Este util în cazul familiilor cu copii mici sau animale de companie care murdăresc frecvent covorul, însă are dezavantajul că este mai mare, mai greu şi, implicit, mai dificil de utilizat.

Alte tipuri de aspiratoare

Pe piaţă mai există şi aspiratoare de mână, utile pentru aspirarea prafului de pe canapele sau alte suprafeţe mici, şi în cazul cărora praful este reţinut chiar în capul dispozitivului. Nu lipsesc nici aspiratoarele de scame sau cele pentru geamuri, care dispun şi de pulverizator de detergent.

Pe piata exista numeroase tipuri de aspiratoare. Informeaza-te bine inainte sa cumperi

Pe piata exista numeroase tipuri de aspiratoare. Informeaza-te bine inainte sa cumperi

Tipuri de duze şi perii:

Duzele şi periile unui aspirator, adică exact componentele care intră în contact direct cu suprafaţa aspirată, sunt de cele mai multe ori ignorate complet de cumpărători, în ciuda faptului că acestea joacă un rol esenţial în performanţele aspiratorului. Contrar aparenţelor, puterea de absorbţie a prafului nu depinde numai de puterea motorului aspiratorului exprimată în waţi şi promovată ca una dintre caracteristicile principale ale produsului, ci mai ales de calitatea şi construcţia duzelor şi a periilor.

Este important să alegi un aspirator care oferă ca accesorii o gamă variată de duze şi perii şi să le foloseşti în funcţie de tipul de suprafaţă pe care o aspiri, astfel:

  • duza pentru pardoseală dură: aşa cum sugerează şi numele, acest tip de duze sunt utile pentru a aspira praful de pe parchet;
  • duza turbo: acestea au un sistem de absorbţie mai puternic, util pentru a extrage praful şi murdăria impregnate în covoare sau mochetă şi care, implicit, sunt mai dificil de curăţat;
  • duza cu motor: unele duze beneficiază de un mic motor care permite un grad de absorbţie mai bun pentru covoare şi mochete;
  • duza îngustă: acest tip de duză de mici dimensiuni este utilă pentru curăţarea spaţiilor înguste, cum ar fi elementele unui calorifer sau spaţiul dintre uşă şi perete;
  • duza sau perie pentru tapiţerie: unele aspiratoare (puţine, ce-i drept) vin inclusiv cu duze pentru tapiţerie sau cu o perie moale, instrumente care pot fi utilizate pentru praful de pe mobilă sau fotolii.
La achizitionarea unui aspirator ai grija si la tipurile de duze incluse

La achizitionarea unui aspirator ai grija si la tipurile de duze incluse

Puterea aspiratorului şi puterea de aspirare

Aşa cum spuneam mai sus, producătorii promovează în special puterea generală a aspiratorului, iar pe piaţă vei regăsi în special dispozitive de minim 1600 W. Totuşi, această caracteristică îţi oferă în cel mai bun caz un indiciu în privinţa consumului de curent electric.

Pentru a afla puterea efectivă a aspiratorului, citeşte valoarea din dreptul puterii de aspirare. Exprimată de asemenea în waţi (W), aceasta este semnificativ mai mică decât puterea totală a aspiratorului, însă îţi oferă un indiciu mult mai bun asupra gradului de absorbţie a prafului. În prezent, cele mai multe aspiratoare au o putere de aspirare de 300-450 W, în timp ce aspiratoarele ieftine au în general o putere de aspirare de circa 200-300 W.

Alte elemente de verificat la cumpărarea unui aspirator

Pe lângă tipul de recipient pentru depozitarea prafului, tipul de duza şi perie sau puterea de aspirare, la cumpărarea unui aspirator trebuie să fii atent şi la alte aspecte, chiar dacă aparent nu sunt foarte importante:

  • capacitatea de colectare: cantitatea de praf care poate fi aspirată în recipientul aspiratorului este măsurată în litri. De regulă, aspiratoarele cu sac au o capacitate de colectare de 3-6 litri, în timp ce în cazul aspiratoarelor fără sac cuva de plastic are o capacitate de 1-3 litri. Astfel, în cazul unei locuinţe de mari dimensiuni, îţi recomandăm să alegi un aspirator cu o capacitate de colectare mai mare;
  • filtrul HEPA: cele mai multe aspiratoare noi beneficiază de un filtru HEPA (High Efficiency Articulate Air) care are rolul de a reţine particulele de praf în timpul procesului de aspirare. Este util atât pentru a evita împrăştierea prafului în cameră, cât mai ales în cazul persoanelor alergice la praf. Există mai multe niveluri de filtrare, iar cu cât numerul inscripţionat pe filtrul HEPA este mai mare, cu atât acesta va reţine mai multe particule;
  • tipul de roţi: dacă vei folosi aspiratorul pe parchet, caută un aspirator cu roţi confecţionate din material moale, pentru a evita zgârierea suprafeţei;
  • cablul de alimentare: trebuie să aibă o lungime suficient de mare pentru a nu fi nevoit să schimbi prea des priza electrică;
  • zgomot: nivelul de zgomot generat de un aspirator este un factor important de luat în calcul, întrucât un aspirator silenţios este mai plăcut de folosit. Reţine că zgomotul este măsurat în decibeli (dB), iar o conversaţie obişnuită generează aproximativ 60 dB. Pentru fiecare 6-10 dB în plus, nivelul de zgomot se dublează, astfel că un aspirator de 80 dB va fi de circa două ori mai zgomotos decât unul de 70 dB.
Analizeaza toate aspectele cand cumperi un aspirator pentru casa

Analizeaza toate aspectele cand cumperi un aspirator pentru casa

Cum se întreţine un aspirator?

La fel ca aproape orice alt obiect de uz electrocasnic, şi aspiratorul are nevoie de o întreţinere frecventă, în special în privinţa filtrelor.

Producătorii recomandă schimbarea filtrului de evacuare o dată pe an, iar în cazul aspiratoarelor cu sac filtrul de motor trebuie înlocuit după circa cinci utilizări. În cazul aspiratoarelor fără sac, filtrul de colectare trebuie înlocuit după cinci utilizări.

Acestea sunt însă recomandările producătorilor, care în unele cazuri exagerează în mod intenţionat aceste valori pentru a te îndruma să cumperi mai des filtre noi. Noi credem că cel mai bine este să verifici periodic filtrele şi să le înlocuieşti doar atunci când sunt vizibil murdare şi consideri că nu mai sunt la fel de eficiente în aspirarea prafului.

Filtrele unui aspirator trebuie intretinute periodic

Filtrele unui aspirator trebuie întreţinute periodic

Recomandări de aspiratoare

Pe piaţa există numeroase aspiratoare, iar o listă completă cu cele mai populare aspiratoare din România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva recomandări care să acopere toate segmentele de aspiratoare:

Heinner HVC-MBL1400 – 200 lei

Un aspirator standard cu sac, acesta oferă un motor performant, saci ușor de înlocuit, rezervor de 3 litri și accesoriu pentru spații înguste.

Rowenta Compact Power 3A RO3753 – 280 lei

Un aspirator fără sac mai accesibil și mai compact, acesta oferă un rezervor de 1,5 litri, motor puternic de 750W, sistem de filtrare avansat, cablu lung de 8 metri și două perii suplimentare.

Samsung VC07VHNJGBL – 429 lei

Un model cu sac, aspiratorul Samsung oferă un motor puternic de 750W, control pe mâner, rezervor de 3 litri, un rezervor suplimentar care captează praful amplasat direct pe mâner, filtre avansate și nivel redus de zgomot.

Bosch BGB45330 – 550 lei

Un model din gama superioară, acesta oferă vas de mare capacitate de 5 litri, motor eco clasa A cu consum redus, perie specială SilentClean, filtru HEPA și saci speciali cu absorbție și retenție ridicate.

Zelmer Aquos 829 – 610 lei

Un aspirator fără sac cu filtrare prin apă, acesta oferă un motor puternic de 1600W cu ajustare dinamică a puterii, filtru HEPA lavabil, rezervor cu o capacitate mare de 3 litri și cinci tipuri de perii.

Zelmer Aquawelt Plus 7920 – 750 lei

Un aspirator avansat cu spălare cu apă, acesta poate funcționa și în modul complet uscat, oferă un motor de 1700W, un rezervor mare de 2,5 litri și accesorii multiple pentru aspirare în condiții variate.

Aspiratoarele clasice sunt cele mai populare

Aspiratoarele clasice sunt cele mai populare

Aspiratoare robotice Roomba sau Xiaomi/Roborock

Pe piaţa din România au apărut recent şi aspiratoare robotice, cele mai populare fiind cele de la iRobot sau Xiaomi/Roborock. Un aspirator de acest tip funcţionează autonom, pe bază de acumulator, şi este capabil să adune praful, părul şi impurităţile de dimensiuni mici şi medii de pe parchet, gresie şi covoare nu foarte groase.

Aceste aspiratoare au o formă rotundă şi o înălţime cuprinsă între 8 şi 10 cm, în funcţie de model. Forma face ca un Roomba să fie capabil să îşi facă treaba bine pe suprafeţe întinse şi libere, marginile şi îndeosebi colţurile punându-i probleme. Toate modelele au o mică perie rotativă care aruncă mizeria de pe margini spre mijloc, unde se află sistemul de aspirare, perie care se dovedeşte utilă atunci când Roomba-ul urmăreşte profilul unui perete sau al mobilei, dar care îşi arată limitele în colţuri, acolo unde robotul nu poate pătrunde.

Noi ne-am jucat în trecut cu iRobot Roomba 650 şi 870, două aspiratoare de nivel mediu, și în prezsent deținem și utilizăm aproape zilnic un aspirator robot Xiaomi.

Mai multe despre aceste produse, cu recomandări și review-uri, găsiți urmând acest link.

Aspiratoarele robotice Roomba sunt utile in anumite conditii

Alte modele de aspiratoare foarte interesante, dar ceva mai vechi și pe care s-ar putea să nu le mai găseşti în magazine, sunt:

Aspirator cu sac Daewoo seria RC – 290 lei.

Aceste aspiratoare au o putere de până la 1500W, un sac cu capacitatea de maxim 6 litri şi beneficiază de filtru HEPA. Cel mai important lucru este că vin cu o garanție de 5 ani oferită de producător;

Aspirator de mână Rowenta Extenso – 179 de lei.

Un aspirator compact ce funţionează pe baterii. Are o autonomie de circa 10 minute, putere de aspirare medie, iar praful se strânge într-o incintă compactă şi uşor de golit.

Aspiratoare fără sac Samsung seria VCC – de la 215 lei.

Cu o putere de aspirare care incepe de la 310 W, aceste aspiratoare sunt dedicate celor ce doresc o soluţie foarte simplă şi rapidă de eliminare a prafului colectat, ci o incintă de colectare cu o capacitate între 1 și 6 litri. Cântăresc în jur de 6 kg, unele modele beneficiază de filtru HEPA, iar toate au review-uri foarte bune de la cei care le-au cumpărat şi încercat;

Aspirator profesional cu spălare Zelmer – 1050 lei.

Acest aspirator este complex şi foloseşte atât un sistem de aspirare cu sac (modul uscat), cât şi unul cu filtrare prin apă (modul umed). Poate fi astfel folosit şi pentru aspirarea lichidelor şi are şi funcţie de spălare a suprafeţelor.

Un aspirator cu spalare te scuteste de spalarea manuala a covorului

Un aspirator cu spalare te scuteste de spalarea manuală a covorului sau canapelei

Concluzii

Alegerea aspiratorului potrivit pentru locuinţă nu este deloc uşoară, întrucât trebuie să fii atent la o serie de aspecte şi caracteristici tehnice. Nu te limita doar la selecţia unui aspirator cu sau fără sac, ci verifică cu atenţie ce tip de duze şi perii are şi care este puterea reală de aspirare.

Analizează inclusiv capacitatea spaţiului de stocare pentru praf, tipurile de filtre incluse şi zgomotul, elemente de asemenea importante pentru un aspirator bun pe care să îl poţi folosi mai mult timp.

Tu ce tip de aspirator ai acasă şi care crezi că este cel mai potrivit aspirator pentru locuinţa ta?

Pe același subiect îți recomandăm și seriile noastre de articole despre alegerea unei mașini de spălat rufe sau de spălat vase, sau ghidul despre alegerea unui fier de călcat sau a unei mai performante stații de călcat cu boiler integrat.

21 comentarii

  1. tottyovi

    8 iunie 2014 la 21:04

    Bun, foarte bun articolul. 10+. Mi-a placut! Legat de intretinere, daca e un aspirator mai ieftin mai bine-l schimbi decat sa te complici cu filtre si altele.

  2. Paul

    11 decembrie 2014 la 21:01

    In urma cu 10 ani am cumparat un aspirator THOMAS POWER_EDITION,1500 W,cu filtrare prin apa.Functioneaza ireprosabil,este eficient,fiabil,dar din pacate nu mai gasesc acest model in magazinele noastre.

  3. Alina

    14 ianuarie 2015 la 10:34

    Multumesc, informatiile ma vor ajuta sa aleg mai bine un aspirator.

  4. ASPIRATOR_NOU

    28 ianuarie 2015 la 12:36

    PANASONIC MC-E 737 putere normala 1100 W putere maxima 1300 W cu sac hirtie
    CE ESTE … SACUL PENTRU ASPIRATOR ?
    Sacul pentru aspirator este confectionat din unul sau mai multe straturi de hirtie filtru in functie de modelul si puterea de aspirare a aparatului . Fiecare model se indentifica pri forma si dimensiuni ale suportului din carton acesta putind sa aiba sau nu garnitura de etansare si prin volumul si dimensiunile produsului si numarul de straturi de filtrare toate aceste fiind optime pentru expoatarea eficienta a aspiratorului . Aceste caracteristici reprezinta totodata si diferenta dintre sacii pentru aspirator . Atit calitatea materialelor folosite cit si technologia de fabricatie a sacului pentru aspirator determina nu numai pretul produsului cit si eficienta lui in aspirare economica sau nu
    ELECTROARGES produce saci pentru toate modele de aspiratoare si le comercializeaza la un pret simbolic de 15 ron pachetul cu 5 bucati inclus

  5. cristian

    3 aprilie 2015 la 22:32

    ELECTROLUX SUPERCYCLONE SCTURBO SI ATI DAT LOVITURA !

    • alexe

      9 mai 2015 la 22:22

      Da,scturbo am si eu si trage de rupe la 1400w. Curios cum este facut sistemul pentru ca recipientul este tixit de mizerie (ei spun 2.75 l pana la semnn, eu merg pana este full cred ca vreo 4 l) si el trage ca si cum este gol. In alta ordine, cum dracu a facut autorul recomandarile astea daca nu a folosit pe fiecare in parte macar 5 zile ? Hei…vorbim de dragul netului ?

    • ion

      2 ianuarie 2016 la 15:18

      din pacate eu am cumparat saci relativ ieftini de la electroarges ,pe sac scria ca sunt autorizati germania ca e un material super bun insa cand aspiram praful cu ei ai gaseam sparti in interiorul aspiratorului deci materialul nu se compara cu cei din afara pe care am dat si 150 ron pe setul de 10 buc

  6. Daniela Teodorescu

    18 iulie 2015 la 10:10

    Bune informatii, multumesc.

    Dar despre aspiratoarele care filtreaza praful prin apa?

  7. ion

    2 ianuarie 2016 la 15:14

    ati specificat faptul ca un aspirator cu recipient de plastic (vertical )este la fel de puternic ca unul cu sac ,acest lucru este fals cele mai bune si mai scumpe aspiratoare sunt cu filtrare prin sac ,cele cu recipient din plastic au un neajuns si anume ca sunt mai slabe la aspirat si mai defectuoase,puterea nu este in wat si in mbar ,mmh2O sau kpa

  8. Andreea

    14 februarie 2016 la 14:31

    Ciao, eu am un aspirator lg si s-o blocat tubul telescopic nu pot sa im mai extind…voi ati patit asa ceva ?cum sa il repar?

  9. Maria

    28 iunie 2016 la 18:49

    Eu,de un an (aprox)am ales o soluție revoluționară de curățenie:sistemul Rainbow
    Filtrul este un recipient cu apă(de la robinet),când se murdăreşte,apa se aruncă şi se înlocuieşte cu alta;,în timpul curățeniei nu se umple casa de praf fiindcă din aparat aerul iese curățat(prin apă);în timp ce fac curat inspir aer curat(nu trebuie să deschid uşile şi ferestrele să iasă praful pe care l-ar fi împrăştiat un aspirator .

  10. Cristina

    19 iulie 2016 la 09:47

    Hello, cel mai dragut si mai bun aspirator mi se pare cel de la Numaric , aspiratorul profesional numatic PPR 370 . Costa dar se merita investiția !! :)

  11. Craciun

    21 iulie 2016 la 14:27

    Cel mai bun aspirator de pe piața este Nilfisk… are sac deoarece cele cu depozit nu aspira foarte bine insa nu este ieftin deloc…scoți 200€ din buzunar și uiți 15-20 ani de aspirator.

    • Anghel

      30 septembrie 2016 la 23:31

      Buna. E model este pe care l-ați achiziționat . Mulțumesc

  12. Geo Geo

    21 octombrie 2016 la 11:52

    Salut.
    Nu recomand aspirator cu sac, poate sa imprastie miros si praf. Tot e mai bun cel cu recipeint din plastic – asa , numai dai bani pe saci.
    E si mai curat si e destul de perfomant.
    In totdeauna sa fiti atenti la specificatii tehnice si la ce accesorii are in dotare.

  13. Enescu

    28 octombrie 2016 la 23:40

    Este important si sistemul de fixare a furtunului in aspirator.Eu am schimbat de doua ori furtunul datorita unor cleme de plastic care s-au rupt in timpul fixarii.

  14. Stegaroiu Grigore

    4 noiembrie 2016 la 08:41

    Am aspirator BOSCH BSGL3 2500 W (scrie pe el made in Germany).Cred ca s-a ars motorul pentru ca nu mai porneste nicicand.Ca sa-l repar cred ca ma costa,per total(cu timp cu tot) aproape cat unul nou.Dar nu stiu ce pot cumpara : bun,garantat(sa nu fie chinezesc,turcesc).Ce-mi recomandati? Samsung e recomandabil?

  15. Trofin Marinela

    11 noiembrie 2016 la 10:26

    Am Bosch Activa magic cu o putere de aspirare de 1300w,in mai multe trepte, de vreo 10 ani. Acum, s-a stricat ceva la el. Miroase a ars. Am cautat ceva asemanator prin magazine, dar nu am mai gasit. Nu sunt deloc multumita ce e pe piata si de faptul ca este ascunsa puterea de aspirare.

  16. Andrei

    15 octombrie 2017 la 01:36

    Ați emis modelele cu filtrare prin apa care de fapt sunt cele mai eficiente din toate punctele menționate!

  17. Balaiban

    23 iulie 2018 la 16:29

    Vă rog frumos să-mi recomandați cîteva aspiratoare eficiente contra împrăștierii prafului aspirat în primul rînd dar cu consum electric rezonabil

  18. Mihaela

    1 februarie 2021 la 15:55

    De aproape un an am Thomas Drybox Amphibia și îl recomand tuturor prietenilor mei. Am aflat despre asta din întâmplare, de la un forum, și sunt fericită, pentru că acum pot să spăl singură canapeaua sau covorul și nu trebuie să cheltuiesc bani inutil pe o firmă de spălat sau să îi duc la spălătorie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri