Cum alegi cel mai bun aspirator: vertical, robot, cu spălare sau alte tipuri

Cum alegi cel mai bun aspirator: vertical, robot, cu spălare sau alte tipuri

Aspiratorul este unul dintre cele mai banale produse electrocasnice, însă tehnologiile disponibile au evoluat semnificativ în ultimii ani, astfel că alegerea aspiratorului potrivit pentru casă este mai dificilă.

În prezent, cele mai uzuale tipuri sunt aspiratoarele cu sac şi aspiratoarele fără sac, ambele cu avantaje şi dezavantaje.

Totuşi, puţini utilizatori ştiu că în magazinele din România sunt comercializate şi alte tipuri de aspiratoare, cu precădere aspiratoare cu funcţie de spălare sau aspiratoare verticale, care sunt utile în anumite situaţii.

Pe lângă toate acestea, la achiziţionarea unui aspirator trebuie să iei în calcul şi alţi factori aparent mai puţin importanţi, precum tipul de duză (perie), puterea motorului, tipul de suprafaţă pe care vrei să o aspiri, nivelul de zgomot sau dimensiunile şi greutatea.

În cadrul acestui articol vom trece în revistă fiecare dintre aceste aspecte pentru a putea lua decizia potrivită de achiziţie în funcţie de nevoile şi de bugetul pe care îl ai la dispoziţie.

În general, un aspirator obişnuit este alcătuit din corpul central în care se colectează praful, duza sau peria de aspirat, furtunul care conectează duză la corpul central şi cablul de alimentare cu energie.

Alegerea unui banal aspirator nu este intotdeauna usoara
Alegerea unui banal aspirator nu este intotdeauna usoara

Tipuri de aspiratoare după metoda de colectare a prafului

În funcţie de modul în care este stocat praful, există câteva tipuri principale de aspiratoare:

Aspirator cu sac

Cel mai popular tip de aspirator este cel cu sac, în care praful este aspirat într-un sac din hârtie sau din material textil. De regulă, sacii din material textil pot fi goliţi şi reutilizaţi, însă cei de hârtie sunt de unică folosinţă. În cazul aspiratoarelor cu sac de unică folosinţă, caută un produs al cărui sac se sigilează automat la umplere, pentru o mai bună igienă. Datorită prețului foarte accesibil sunt cele mai populare tipuri de aspiratoare – dacă ai un buget mai mic găsești aici lista cu cele mai vândute aspiratoare cu sac ale momentului;

Aspirator fără sac

A devenit din ce în ce mai popular şi presupune aspirarea prafului într-o cuvă de plastic. Deşi elimină necesitatea de a cumpăra saci, cuva este dificil de curăţat, întrucât praful se poate împrăştia cu uşurinţă în aer, însă unele modele beneficiază de funcţie de compresare a prafului într-un bloc relativ compact. In timp modelele fără sac au devenit din ce în ce mai accesibile, motiv pentru care au ajuns în topul preferințelor cumpărătorilor. Dacă vrei sa alegi un astfel de model poți găsi o listă lungă de produse aici;

Aspirator vertical

Util pentru suprafeţe mici, aspiratorul vertical funcţionează de obicei cu baterii şi permite o aspirare eficientă a prafului într-o cuvă din plastic de mici dimensiuni, de regulă de forma unui pahar. Performanţele nu sunt la fel de bune ca cele oferite de aspiratoarele obişnuite, însă aspiratoarele verticale sunt de 2-3 ori mai scumpe decât cele tradiţionale, singurul motiv pentru care sunt preferate de unii cumpărători este mobilitatea excelentă și lipsa firului de alimentare, un cosmar dacă ai multe obiecte de mobilier în casă – poți vedea câteva modele populare pe acestă pagină;

Aspirator cu spălare

Este un aspirator care include şi un recipient cu apă şi detergent pentru a spăla covorul în timpul aspirării. Este util în cazul familiilor cu copii mici sau animale de companie care murdăresc frecvent covorul, însă are dezavantajul că este mai mare, mai greu şi, implicit, mai dificil de utilizat.

Alte tipuri de aspiratoare

Pe piaţă mai există şi aspiratoare de mână, utile pentru aspirarea prafului de pe canapele sau alte suprafeţe mici, şi în cazul cărora praful este reţinut chiar în capul dispozitivului. Nu lipsesc nici aspiratoarele de scame sau cele pentru geamuri, care dispun şi de pulverizator de detergent.

Pe piata exista numeroase tipuri de aspiratoare. Informeaza-te bine inainte sa cumperi

Pe piata exista numeroase tipuri de aspiratoare. Informeaza-te bine inainte sa cumperi

Tipuri de duze şi perii:

Duzele şi periile unui aspirator, adică exact componentele care intră în contact direct cu suprafaţa aspirată, sunt de cele mai multe ori ignorate complet de cumpărători, în ciuda faptului că acestea joacă un rol esenţial în performanţele aspiratorului. Contrar aparenţelor, puterea de absorbţie a prafului nu depinde numai de puterea motorului aspiratorului exprimată în waţi şi promovată ca una dintre caracteristicile principale ale produsului, ci mai ales de calitatea şi construcţia duzelor şi a periilor.

Este important să alegi un aspirator care oferă ca accesorii o gamă variată de duze şi perii şi să le foloseşti în funcţie de tipul de suprafaţă pe care o aspiri, astfel:

  • duza pentru pardoseală dură: aşa cum sugerează şi numele, acest tip de duze sunt utile pentru a aspira praful de pe parchet;
  • duza turbo: acestea au un sistem de absorbţie mai puternic, util pentru a extrage praful şi murdăria impregnate în covoare sau mochetă şi care, implicit, sunt mai dificil de curăţat;
  • duza cu motor: unele duze beneficiază de un mic motor care permite un grad de absorbţie mai bun pentru covoare şi mochete;
  • duza îngustă: acest tip de duză de mici dimensiuni este utilă pentru curăţarea spaţiilor înguste, cum ar fi elementele unui calorifer sau spaţiul dintre uşă şi perete;
  • duza sau perie pentru tapiţerie: unele aspiratoare (puţine, ce-i drept) vin inclusiv cu duze pentru tapiţerie sau cu o perie moale, instrumente care pot fi utilizate pentru praful de pe mobilă sau fotolii.
La achizitionarea unui aspirator ai grija si la tipurile de duze incluse
La achizitionarea unui aspirator ai grija si la tipurile de duze incluse

Puterea aspiratorului şi puterea de aspirare

Aşa cum spuneam mai sus, producătorii promovează în special puterea generală a aspiratorului, iar pe piaţă vei regăsi în special dispozitive de minim 1600 W. Totuşi, această caracteristică îţi oferă în cel mai bun caz un indiciu în privinţa consumului de curent electric.

Pentru a afla puterea efectivă a aspiratorului, citeşte valoarea din dreptul puterii de aspirare. Exprimată de asemenea în waţi (W), aceasta este semnificativ mai mică decât puterea totală a aspiratorului, însă îţi oferă un indiciu mult mai bun asupra gradului de absorbţie a prafului. În prezent, cele mai multe aspiratoare au o putere de aspirare de 300-450 W, în timp ce aspiratoarele ieftine au în general o putere de aspirare de circa 200-300 W.

Alte elemente de verificat la cumpărarea unui aspirator

Pe lângă tipul de recipient pentru depozitarea prafului, tipul de duza şi perie sau puterea de aspirare, la cumpărarea unui aspirator trebuie să fii atent şi la alte aspecte, chiar dacă aparent nu sunt foarte importante:

  • capacitatea de colectare: cantitatea de praf care poate fi aspirată în recipientul aspiratorului este măsurată în litri. De regulă, aspiratoarele cu sac au o capacitate de colectare de 3-6 litri, în timp ce în cazul aspiratoarelor fără sac cuva de plastic are o capacitate de 1-3 litri. Astfel, în cazul unei locuinţe de mari dimensiuni, îţi recomandăm să alegi un aspirator cu o capacitate de colectare mai mare;
  • filtrul HEPA: cele mai multe aspiratoare noi beneficiază de un filtru HEPA (High Efficiency Articulate Air) care are rolul de a reţine particulele de praf în timpul procesului de aspirare. Este util atât pentru a evita împrăştierea prafului în cameră, cât mai ales în cazul persoanelor alergice la praf. Există mai multe niveluri de filtrare, iar cu cât numerul inscripţionat pe filtrul HEPA este mai mare, cu atât acesta va reţine mai multe particule;
  • tipul de roţi: dacă vei folosi aspiratorul pe parchet, caută un aspirator cu roţi confecţionate din material moale, pentru a evita zgârierea suprafeţei;
  • cablul de alimentare: trebuie să aibă o lungime suficient de mare pentru a nu fi nevoit să schimbi prea des priza electrică;
  • zgomot: nivelul de zgomot generat de un aspirator este un factor important de luat în calcul, întrucât un aspirator silenţios este mai plăcut de folosit. Reţine că zgomotul este măsurat în decibeli (dB), iar o conversaţie obişnuită generează aproximativ 60 dB. Pentru fiecare 6-10 dB în plus, nivelul de zgomot se dublează, astfel că un aspirator de 80 dB va fi de circa două ori mai zgomotos decât unul de 70 dB.
Analizeaza toate aspectele cand cumperi un aspirator pentru casa
Analizeaza toate aspectele cand cumperi un aspirator pentru casa

Cum se întreţine un aspirator?

La fel ca aproape orice alt obiect de uz electrocasnic, şi aspiratorul are nevoie de o întreţinere frecventă, în special în privinţa filtrelor.

Producătorii recomandă schimbarea filtrului de evacuare o dată pe an, iar în cazul aspiratoarelor cu sac filtrul de motor trebuie înlocuit după circa cinci utilizări. În cazul aspiratoarelor fără sac, filtrul de colectare trebuie înlocuit după cinci utilizări.

Acestea sunt însă recomandările producătorilor, care în unele cazuri exagerează în mod intenţionat aceste valori pentru a te îndruma să cumperi mai des filtre noi. Noi credem că cel mai bine este să verifici periodic filtrele şi să le înlocuieşti doar atunci când sunt vizibil murdare şi consideri că nu mai sunt la fel de eficiente în aspirarea prafului.

Filtrele unui aspirator trebuie intretinute periodic
Filtrele unui aspirator trebuie întreţinute periodic

Recomandări de aspiratoare

Pe piaţa există numeroase aspiratoare, iar o listă completă cu cele mai populare aspiratoare din România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva recomandări care să acopere toate segmentele de aspiratoare:

Heinner HVC-MBL1400 – 200 lei

Un aspirator standard cu sac, acesta oferă un motor performant, saci ușor de înlocuit, rezervor de 3 litri și accesoriu pentru spații înguste.

Rowenta Compact Power 3A RO3753 – 280 lei

Un aspirator fără sac mai accesibil și mai compact, acesta oferă un rezervor de 1,5 litri, motor puternic de 750W, sistem de filtrare avansat, cablu lung de 8 metri și două perii suplimentare.

Samsung VC07VHNJGBL – 429 lei

Un model cu sac, aspiratorul Samsung oferă un motor puternic de 750W, control pe mâner, rezervor de 3 litri, un rezervor suplimentar care captează praful amplasat direct pe mâner, filtre avansate și nivel redus de zgomot.

Bosch BGB45330 – 550 lei

Un model din gama superioară, acesta oferă vas de mare capacitate de 5 litri, motor eco clasa A cu consum redus, perie specială SilentClean, filtru HEPA și saci speciali cu absorbție și retenție ridicate.

Zelmer Aquos 829 – 610 lei

Un aspirator fără sac cu filtrare prin apă, acesta oferă un motor puternic de 1600W cu ajustare dinamică a puterii, filtru HEPA lavabil, rezervor cu o capacitate mare de 3 litri și cinci tipuri de perii.

Zelmer Aquawelt Plus 7920 – 750 lei

Un aspirator avansat cu spălare cu apă, acesta poate funcționa și în modul complet uscat, oferă un motor de 1700W, un rezervor mare de 2,5 litri și accesorii multiple pentru aspirare în condiții variate.

Aspiratoarele clasice sunt cele mai populare
Aspiratoarele clasice sunt cele mai populare

Aspiratoare robotice Roomba sau Xiaomi/Roborock

Pe piaţa din România au apărut recent şi aspiratoare robotice, cele mai populare fiind cele de la iRobot sau Xiaomi/Roborock. Un aspirator de acest tip funcţionează autonom, pe bază de acumulator, şi este capabil să adune praful, părul şi impurităţile de dimensiuni mici şi medii de pe parchet, gresie şi covoare nu foarte groase.

Aceste aspiratoare au o formă rotundă şi o înălţime cuprinsă între 8 şi 10 cm, în funcţie de model. Forma face ca un Roomba să fie capabil să îşi facă treaba bine pe suprafeţe întinse şi libere, marginile şi îndeosebi colţurile punându-i probleme. Toate modelele au o mică perie rotativă care aruncă mizeria de pe margini spre mijloc, unde se află sistemul de aspirare, perie care se dovedeşte utilă atunci când Roomba-ul urmăreşte profilul unui perete sau al mobilei, dar care îşi arată limitele în colţuri, acolo unde robotul nu poate pătrunde.

Noi ne-am jucat în trecut cu iRobot Roomba 650 şi 870, două aspiratoare de nivel mediu, și în prezsent deținem și utilizăm aproape zilnic un aspirator robot Xiaomi.

Mai multe despre aceste produse, cu recomandări și review-uri, găsiți urmând acest link.

Aspiratoarele robotice Roomba sunt utile in anumite conditii

Alte modele de aspiratoare foarte interesante, dar ceva mai vechi și pe care s-ar putea să nu le mai găseşti în magazine, sunt:

Aspirator cu sac Daewoo seria RC – 290 lei.

Aceste aspiratoare au o putere de până la 1500W, un sac cu capacitatea de maxim 6 litri şi beneficiază de filtru HEPA. Cel mai important lucru este că vin cu o garanție de 5 ani oferită de producător;

Aspirator de mână Rowenta Extenso – 179 de lei.

Un aspirator compact ce funţionează pe baterii. Are o autonomie de circa 10 minute, putere de aspirare medie, iar praful se strânge într-o incintă compactă şi uşor de golit.

Aspiratoare fără sac Samsung seria VCC – de la 215 lei.

Cu o putere de aspirare care incepe de la 310 W, aceste aspiratoare sunt dedicate celor ce doresc o soluţie foarte simplă şi rapidă de eliminare a prafului colectat, ci o incintă de colectare cu o capacitate între 1 și 6 litri. Cântăresc în jur de 6 kg, unele modele beneficiază de filtru HEPA, iar toate au review-uri foarte bune de la cei care le-au cumpărat şi încercat;

Aspirator profesional cu spălare Zelmer – 1050 lei.

Acest aspirator este complex şi foloseşte atât un sistem de aspirare cu sac (modul uscat), cât şi unul cu filtrare prin apă (modul umed). Poate fi astfel folosit şi pentru aspirarea lichidelor şi are şi funcţie de spălare a suprafeţelor.

Un aspirator cu spalare te scuteste de spalarea manuala a covorului
Un aspirator cu spalare te scuteste de spalarea manuală a covorului sau canapelei

Concluzii

Alegerea aspiratorului potrivit pentru locuinţă nu este deloc uşoară, întrucât trebuie să fii atent la o serie de aspecte şi caracteristici tehnice. Nu te limita doar la selecţia unui aspirator cu sau fără sac, ci verifică cu atenţie ce tip de duze şi perii are şi care este puterea reală de aspirare.

Analizează inclusiv capacitatea spaţiului de stocare pentru praf, tipurile de filtre incluse şi zgomotul, elemente de asemenea importante pentru un aspirator bun pe care să îl poţi folosi mai mult timp.

Tu ce tip de aspirator ai acasă şi care crezi că este cel mai potrivit aspirator pentru locuinţa ta?

Pe același subiect îți recomandăm și seriile noastre de articole despre alegerea unei mașini de spălat rufe sau de spălat vase, sau ghidul despre alegerea unui fier de călcat sau a unei mai performante stații de călcat cu boiler integrat.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!