GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cana pentru filtrarea apei: recomandări și sfaturi

Autor: Echipa Giz.ro

Cănile pentru filtrarea apei sunt un accesoriu casnic care nu ar trebui să lipsească din nici o locuință, acestea rezolvând ușor și ieftin problema calității apei pe care o bem. Acestea nu pot rivaliza cu instalațiile de purificare dedicate, care oferă filtre mai puternice și capacitate superioară, însă dacă nu aveți nevoie pe loc de cantități mari de apă, cănile pentru filtrarea apei sunt o opțiune demnă de luat în seamă. 

Legile din România stabilesc destul de clar care sunt normele de calitate pe care trebuie să le respecte instalațiile municipale pentru filtrarea și tratarea apei. Chiar dacă aceste instalații au fost în bună parte modernizate și reușesc să ofere o apă potabilă la parametri acceptabili, calitatea apei scade pe măsură ce aceasta circulă prin conducte vechi, fisurate și fabricate din materiale vechi sau chiar considerate deja neconforme. 

O alegere simplă pentru a scăpa de problemă este achiziționarea apei îmbuteliate din comerț. Această apă însă nu doar că a avut parte de dispute ocazionale privind calitatea reală, nu cea clamată pompos prin reclame, dar are un și un preț destul de ridicat și, de ce să ne ascundem după deget, adesea și nejustificat. Instalațiile casnice de filtrare sunt o opțiune bună, însă acestea sunt destul de scumpe și necesită o montare care nu este întotdeauna posibilă din variate motive. 

De aceea, o cană pentru filtrarea apei se poate dovedi un partener de nădejde dacă ținem la sănătatea noastră și la calitatea apei pe care o bem zi de zi. Mici, accesibile ca preț și ușor de folosit, acestea rezolvă problema apei printr-o filtrare suficient de eficientă, iar dacă nu aveți nevoie de zeci de litri de apă filtrată pe loc, acestea se vor dovedi probabil mai mult decât suficiente. 

aquaphor_ametist

Cum se face filtrarea într-o cană pentru apă 

Cel mai important element al unei căni pentru filtrarea apei este, în mod evident, filtrul, fără acesta având de-a face doar cu un banal recipient din plastic sau sticlă. Înainte de a trece la criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere când cumpărați un astfel de produs, vom trece în revistă metodele de procesare a apei pe care le folosesc modelele disponibile pe piață. 

cana-filtrare-apa

Anatomia unei căni de filtrare a apei standard

Un filtru are în general un design stratificat, apa trecând pe rând prin etaje care au anumite proprietăți speciale care le permit să facă un anumit tip de filtrare. Cele mai simple filtre folosesc doar un etaj de filtrare mecanică și un etaj masiv din carbon activat care se ocupă de restul filtrării, însă modelele mai complexe pot avea până la cinci elemente de filtrare. 

Filtrul mecanic primar: amplasat chiar la intrarea apei în interiorul filtrului, acest etaj se ocupă de reținerea impurităților de mari dimensiuni, cum ar fi rugina, nisipul și alte particule mari de aceeași natură. În funcție de implementare, putem avea de-a face cu o simplă sită cu perforații fine care poate fi spălată periodic sub un jet de apă, însă unii producători dublează această sită cu un strat interior format din particule de mari dimensiuni care reține suplimentar mizeria care scapă prin găurile sitei 

Filtrul cu cărbune activ: prezent în toate filtrele, acesta este cel mai important deoarece reține diferitele substanțe chimice care ar putea fi prezente în apă, pe listă intrând azotați, nitrați, fenoli, clor, reziduuri organice și alte substanțe chimice străine care sunt nu doar dăunătoare, dar alterează și gustul de bază al apei. La fel ca în primul caz, implementările diferă: uneori avem de-a face doar cu un bloc masiv compactat de carbon activat, care filtrează ceva mai bine dar are un debit mic, sau un strat din granule de carbon activat, care permite trecerea mai rapidă a apei cu prețul unei filtrări ceva mai slabe. 

Filtrul de ionizare: folosind rășini speciale fabricate din polimeri organici sau anorganici capabili să atragă ioni negativi sau pozitivi, acest strat opțional permite extragerea din apă a metalelor precum plumbul, aluminiul sau cuprul, dar și anihilarea anumitor tipuri de bacterii. Deoarece unele materiale pot atrage și ionii de calciu și magneziu, acest etaj poate fi util și pentru dedurizarea apei. Eficiența acestui etaj poate varia însă foarte mult deoarece există mai multe tipuri de rășini cu schimb de ioni, iar producătorul trebuie să găsească rețeta optimă pentru a combina două sau mai multe materiale fără să riște ca acțiunile bazice și acide ale acestora să se anuleze reciproc. 

Filtrul mecanic final: la fel ca primul etaj, filtrul mecanic final reține impuritățile care au scăpat până acum, însă este mult mai fin deoarece este capabil să oprească particule cu diametru de 0,3 – 0,6 microni, reținând astfel și paraziți sau bacterii. În funcție de implementare, vom putea găsi aici foi foarte fine de poliuretan special, dar uneori vom putea găsi și mai lentele, dar și mai eficientele, membrane pentru osmoză inversă. 

cana-filtrare-apa-filtru

Anatomia unui filtru de apă, în acest caz cu trei etaje

Acestea patru sunt principalele etape pentru filtrarea apei folosite de o cană pentru filtrare modernă. Uneori, producătorii specifică faptul că filtrul are mai multe etaje, cum ar fi 5 sau 6, însă avem de-a face doar cu sub-straturi din aceleași patru categorii, dar care au proprietăți mecanice sau chimice diferite pentru a mări eficiența. În funcție de implementare, aceste etaje de procesare pot fi separate, dar uneori particulele de diferite tipuri pot fi amestecate pentru a eficiență mai bună.

Pe lângă aceste patru moduri de filtrare, putem găsi uneori și cartușe care au staturi de tratare specială. Aici găsim straturi care măresc cantitatea de fluor din apă sau staturi care folosesc reactivi speciali pentru dedurizare care completează stratul de ionizare obișnuit. 

Cum alegem o cană pentru filtrarea apei 

Deoarece cana pentru filtrarea apei este un aparat destul de simplu, nu există prea multe criterii pentru departajare din punct de vedere constructiv. De cele mai multe ori, aceste căni sunt construite dintr-o carafă din plastic sau sticlă de mari dimensiuni, un rezervor detașabil care ocupă jumătatea superioară a carafei din care apa se scurge prin filtru sub acțiunea gravitației, și un capac. 

În funcție de implementare, cănile filtrează de obicei întreaga cantitate de apă pusă în rezervorul superior, însă unele folosesc un filtru de imersiune mai lung care ține în echilibru cantitățile de apă din cele două bazine și filtrează apa din rezervorul superior pe măsură ce o consumăm pe cea din rezervorul inferior. Acest design are avantajul că permite aruncarea apei rămase nefiltrată după una-două zile și completarea cu apă proaspătă. 

În momentul achiziției, există câteva criterii importante de care trebuie să ținem cont: 

Calitatea filtrării: cea mai importantă caracteristică, filtrarea trebuie urmărită în mod special. Verificați că producătorul specifică tipurile de filtrare, dimensiunile particulelor care pot fi filtrate și modul de acționare al etajelor de filtrare. Fluorizarea sau dedurizarea nu sunt criterii importante dacă știți că apa din rețeaua municipală nu are această problemă iar adaosul de fluor din pasta de dinți este suficient, însă toate celelalte moduri de filtrare menționate în capitolul precedent sunt obligatorii pentru un produs de bună calitate 

Capacitatea filtrării: deoarece filtrele sunt consumabile care trebuie schimbate la intervale regulate de timp, este bine să căutați un model care folosește filtre cu capacitate mare. Filtrele mai mici sau mai slabe din punct de vedere al calității pot fi garantate uneori pentru numai 100 de litri, însă cele de calitate superioară ajung și la 600 de litri. Acestea din urmă vor fi mai scumpe, însă un simplu calcul vă va arăta dacă prețul de filtrare/litru este mai bun sau nu.

cana-filtrare-apa-capacitate-mare

Unele căni pentru filtrarea apei au capacități de până la 3,5 litri

Viteza filtrării: timpul de filtrare nu pare prea important, însă există momente în care un etaj de filtrare lent este enervant, mai ales atunci când avem nevoie de mai multă apă și vream să filtrăm în mod repetat câțiva litri. Unele modele au nevoie doar de 30 de secunde pentru a filtra un litru de apă, însă există modele cu filtre mai dense care au uneori nevoie și de 3 minute. În general, filtrarea mai lentă promite să fie și mai bună, însă alegerea rămâne la latitudinea cumpărătorului. 

Indicatorul pentru filtru: este mai util să avem un indicator vizual pentru gradul de utilizare a unui filtru decât să ținem minte când l-am schimbat ultima dată. Unele căni oferă un indicator vizual simplu, care este incrementat ori de cât ori umplem cu apă rezervorul superior, eliminând astfel posibilitatea utilizării unui filtru epuizat sau, dimpotrivă, aruncarea unui filtru încă bun. 

cana-filtrare-apa-4

Cană cu indicator electronic pentru starea filtrului

Capacitatea: în funcție de necesități, putem alege o cană pentru filtrare de mici dimensiuni care încape ușor și pe ușa frigiderului, sau, dimpotrivă, una mare cu capacitate de 4-5 litri. Atenție însă, unii producători sau comercianți mai neglijenți specifică uneori capacitatea întregului vas exterior, când în realitate acesta este împărțit în două de bazinul detașabil pentru apa nefiltrată, iar capacitatea reală este la jumătate sau undeva prin această zonă. 

Materialele de construcție: plasticul dur este o opțiune clasică, însă există modele mai scumpe fabricate din sticlă și metal. Unele modele încorporează chiar suprafețe acoperite cu argint care ionizează suplimentar apa proaspăt turnată, apa filtrată sau chiar pe ambele. 

Ușurința în utilizare: trebuie să verificați că ansamblul poate fi ușor desfăcut și spălat, că sistemul de închidere al capacului este ferm și că mânerul este suficient de mare. Uneori veți găsi modele care oferă accesorii suplimentare, cum ar fi un suport, o pâlnie sau alte mici părți detașabile care simplifică utilizarea. 

Recomandări de căni pentru filtrarea apei 

Aqua Optima Minerva Plus – 90 lei. Un produs fabricat în România de Aquaphor, Minerva Plus folosește un filtru cu cinci etaje de purificare, are un sistem de curgere rapid și o capacitate de 1,7 litri.

Laica Spring – 115 lei: o cană standard cu capacitate reală de doi litri, Laica Spring folosește un filtru Bi-Flux cu cinci elemente de filtrare.

Brita Elemaris XL – 199 lei: un produs al unui producător faimos, Elemaris XL are o capacitate de filtrare de doi litri, afișaj electronic pentru starea filtrului și un sistem de filtrare bazat pe cărbune activ și rășini cu transfer de ioni

Concluzii

Dacă nu doriți să cheltuiți prea mulți bani pe apa îmbuteliată din comerț iar calitatea apei potabile de la robinet este sub standard, o cană pentru filtrarea apei este o soluție accesibilă și suficient de eficientă. Disponibile în diferite forme, mărimi și folosind diverse tehnologii de filtrare, acestea asigură o protecție împotriva metalelor, patogenilor și reziduurilor organice și pot avea o contribuție semnificativă la îmbunătățirea sănătății personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri