Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cea mai bună mașină de vidat alimente: cum, ce și de ce o alegem

Cea mai bună mașină de vidat alimente: cum, ce și de ce o alegem

Aparatele de vidat alimente sunt o prezență mai nouă și mai rară în bucătăriile noastre, acestea devenind însă din ce în ce mai apreciate deoarece oferă posibilitatea conservării sigure și de lungă durată a alimentelor. Disponibile în mai multe variante constructive, acestea acoperă o gamă largă de nevoi și se încadrează într-o gamă largă de prețuri, iar în cadrul acestui articol vă vom prezenta opțiunile disponibile pe piață, vom prezenta tehnologiile cu care vă veți întâlni și vom face și nelipsitele recomandări. 

ANUNTURI

Mașinile pentru vidat sunt folosite în domeniul alimentar industrial de foarte multă vreme, însă versiunile lor mai mici și mai ieftine destinate mediului casnic sunt o prezență ceva mai nouă pe piață. La fel ca suratele lor de mari dimensiuni, acestea folosesc o pompă care extrage aerul din ambalaj pentru a oferi o îmbunătățire a perioadei de valabilitate și pentru a asigura o protecție mai bună a calităților naturale ale produselor alimentare. 

Oferite în diverse dimensiuni și implementări, mașinile de vidat sunt prezente astăzi pe piață într-o varietate suficient de mare pentru a putea satisface toate pretențiile, iar acest ghid de cumpărători vă va dezvălui ce, cum și de ce trebuie să alegeți un astfel de produs.

De ce să alegem o mașină de vidat alimente? 

Conservarea prin vidare a devenit din ce în ce mai apreciată deoarece rezolvă două dintre cele mai mari probleme ale comunelor metode de conservare la rece, adică cele prin refrigerare sau congelare.

Mai întâi, avem problema contaminării. Deoarece cele mai multe dintre bacteriile și ciupercile care prosperă pe alimentele insuficient de bine sterilizate și conservate sunt aerobe, acestea se pot înmulți doar atât timp cât au la dispoziție oxigen și, într-o mai mică măsură, azot.

Congelarea la temperaturi foarte scăzute inhibă înmulțirea acestora, însă simpla refrigerare nu este suficientă pentru a le opri dezvoltarea pe o perioadă de timp prea lungă. Dacă alegem însă vidarea, vom priva agenții contaminanți de aerul necesar pentru înmulțire și vom putea mări semnificativ perioada de valabilitate a alimentelor păstrate la temperatura camerei, în frigider sau în congelator. 

masina-de-vidat

Cea de-a doua problemă este cea a degradării calității. Deoarece apa are un volum maxim la o temperatură de circa 4 grade iar scăderea temperaturii prin refrigerare sau congelare trece în mod inevitabil prin acest punct, alimentele vor elimina și vor pierde o parte din sucurile lor naturale.

De aceea, unele alimente vor avea o textură diferită după dezghețare, iar altele vor avea margini sau suprafețe de-a dreptul deshidratate. Deoarece vidarea elimină spațiul din jurul alimentelor, acestea nu vor putea elimina toată apa pe care o conțin, iar lipsa oxigenului va elimina și șansa oxidării unor compuși organici mai sensibili. 

Aceste avantaje permit păstrarea alimentelor de aproape toate felurile pe perioade mult mai mari de timp. În general, producătorii afirmă că vidarea mărește de cinci ori perioada de valabilitate a unui produs alimentar, însă în cazul produselor congelate, această perioadă se poate prelungi de fapt mai mult și poate atinge ani de zile. 

ANUNTURI

Ce fel de mașină de vidat alegem? 

Aparatele de vidat cu pungi exterioare și sisteme de sigilare cu clemă sau duză sunt cele mai faimoase, însă acestea nu sunt singurele opțiuni disponibile pe piață. 

Mașina de vidat cu cuvă 

Cea mai mare, mai puternică și mai fiabilă mașină de vidat este cea cu cuvă, însă aceasta este gândită pentru volume mari de lucru, este voluminoasă și, cel mai neplăcut, foarte scumpă. 

Acest tip de mașină de vidat folosește o cuvă cu capac ermetic în care putem introduce alimente de mari dimensiuni, cum ar fi de pildă un pui întreg sau un pește mare, vase cu lichid sau recipiente deschise cu pulberi fine. Dacă dorim să vidăm alimente de mari dimensiuni, mașina de vidat cu cuvă are astfel un avantaj incontestabil pe care celelalte tipuri de mașini nu prea îl pot oferi. 

Cel de-al doilea avantaj este metoda de vidare mai lentă care protejează mai bine conținutul. După ce am așezat alimentul în poziția dorită și am potrivit gura pungii în fanta pentru lipire, această mașină de vidat va începe să extragă aerul din cuvă și totodată și din punga care învelește produsul alimentar. 

masina-de-vidat-cuva

Odată terminată această etapă, gura pungii este lipită, iar cuva este represurizată pentru a putea fi deschisă. Deoarece mașina de vidat cu cuvă nu trage aerul direct din pungă, aceasta va face o decompresie lentă care nu va turti atât de mult alimentele și nici nu va avea probleme cu absorbția accidentală a lichidelor sau prafurilor, iar puterea mai mare a pompelor va asigura o vidare excelentă. 

Mașină de vidat cu vase ermetice 

O prezență mai rară, aceasta folosește vase detașabile ermetice de diferite dimensiuni care sunt vidate de o pompă externă sau de una inclusă în cel mai mare dintre aceste vase. Aceste mașini folosesc doar opțional pungi, alimentele putând rămâne astfel necomprimate direct în vasele de stocare, ceea ce le oferă cam aceleași avantaje ca în cazul mașinilor cu cuvă atunci când vine vorba de ermetizarea lichidelor sau a pulberilor. 

Deoarece numărul de vase dedicate este însă mic, această mașină nu are un raport preț/performanță prea grozav. Sigur, putem achiziționa separat vase suplimentare, însă acestea vor mări costul de achiziție. În plus, volumul acestor vase este mare, deci și stocarea în frigider sau congelator va fi o problemă. Din cauza acestor deficiențe, aceste mașini de vidat sunt mai rare și utilizate în special pentru vidarea pe termen scurt, cum ar fi alimentele preparate pentru o ieșire la iarbă verde. 

ANUNTURI

masina-de-vidat-vase-externe

Mașinile de vidat cu vase ermetice au și variante portabile de mici dimensiuni care se alimentează cu baterii sau de la priză, însă puterea lor este mică, iar utilitatea este mai de redusă. În plus, modelele banale cu clemă sau duză oferă uneori și opțiunea vidării unor casolete speciale, iar utilitatea acestor modele devine astfel și mai mică. 

masina-de-vidat-portabila

Mașina de vidat cu clemă 

Această mașină este cea mai des întâlnită în bucătăriile obișnuite deoarece este relativ ieftină, compactă și simplă. Folosind pungi externe speciale care au striații sau umflături pentru a permite evacuarea mai rapidă a aerului și fante laterale pentru vidare, aceste mașini de vidat folosesc pompe de mică putere și sunt în general recomandate pentru vidarea alimentelor uscate. 

masina-de-vidat-clema

Deoarece această mașină necesită doar împachetarea alimentelor dorite în punga specială și introducerea gurii acesteia în fanta de evacuare și lipire, utilizarea corectă nu va pune nici o problemă iar prestația va fi suficient de bună pentru o bucătărie obișnuită. În funcție de mărimea pungilor și a gurii de prindere, vom putea vida și alimente ceva mai mari, însă această mașină nu poate rivaliza sub nici o formă cu mașina de vidat cu cuvă. 

Mașina de vidat cu duză 

Foarte asemănătoare cu modelul anterior, această mașină de vidat folosește însă o duză pentru absorbția aerului și nu necesită pungi speciale. În plus, această mașină este bună și pentru extracția lichidelor, fiind astfel ceva mai versatilă din acest punct de vedere. 

Deoarece sistemul de evacuare a aerului este mai mic, aceste mașini au însă uneori probleme cu vidarea uniformă deoarece pompele lor nu sunt suficient de puternice pentru a extrage aerul dintr-o zonă în care acesta a rămas blocat, ceea ce implică supravegherea atentă a procesului și presarea manuală a zonei cu probleme înaintea declanșării operațiunii de sigilare.

masina-de-vidat-duza

Din fericire, pe piață au apărut mașini cu pungi externe care oferă ambele procese de vidare și care pot funcționa atât cu pungi speciale cât și cu pungi simple, simplificând în bună măsură alegerea. 

Cum alegem un aparat de vidat 

Dacă v-ați decis la tipul de mașină de vidat pe care doriți să o achiziționați, trebuie să fiți atenți și la alte detalii care pot face diferența dintre un produs bun și unul slab. 

Vidarea alimentelor umede 

Aparatele de vidat cu cuvă sau vase ermetice nu probleme cu nici un fel de alimente atât timp cât interiorul lor este suficient de mare pentru așezarea lor sigură, însă modelele cu pungi exterioare trebuie analizate cu atenție. 

Unele modele permit doar sigilarea pungilor cu alimente uscate, în timp ce altele au sisteme de pompare și drenare care fac față și extragerii apei sau sucurilor din interiorul pungii. Este recomandat să alegeți o mașină de vidat capabilă să lucreze cu alimente umede deoarece acestea au un spectru de utilizare mai larg fără a costa semnificativ în plus. 

masina-de-vidat-umed

În acest caz, trebuie să verificați că tava pentru colectarea lichidelor este ușor de detașat și curățat, în caz contrar aceasta putând deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor care pot contamina mâncarea. Unele modele mai avansate oferă chiar și un sistem de detecție a umidității, comutând singure între modurile de lucru uscat și umed.

Viteze de lucru și Pulse 

O mașină de vidat banală oferă în general o singură viteză de lucru, aceasta fiind considerată suficientă pentru o utilizare fără prea mari pretenții. Dacă doriți să vidați și alimente mai fragile, cum ar fi carnea de pește sau legumele moi, este indicată utilizarea aparatelor care oferă două sau trei trepte de viteză deoarece evacuarea mai lentă a aerului va permite alimentelor din interior să se așeze natural fără să fie turtite prea tare. 

masina-de-vidat-vase-butoane

Deoarece pompele de aer capabile să ofere un randament bun și la viteze mai mici sunt ceva mai scumpe, unii producători oferă modul numit Pulse. În locul unei extrageri continue a aerului, modul Pulse îl extrage în reprize scurte, obținând în mare cam același rezultat cu extragerea la o viteză mai mică. În plus, acest mod de lucru permite și acționarea manuală în cazul în care ambalăm produse mai delicate care necesită supraveghere.

Funcție de vidare suplimentară 

Aparatele cu pungi externe pot oferi opțional și posibilitatea vidării unor recipiente speciale. Cu ajutorul unui furtun, acestea se conectează la supapa de pe capacul acestor vase și oferă astfel funcții mai bogate care pot fi utile în anumite ocazii. 

Cu ajutorul unui astfel de accesoriu putem extrage aerul din vasele cu conținut fin (cum ar fi cafeaua, ceaiul și altele similare) sau cu conținut lichid (cum ar fi supele sau sosul pentru marinat) fără a mai apela la serviciile costisitoare ale unui aparat cu cuvă sau vase detașabile. 

masina-de-vidat-caserola

Dimensiunea pungilor 

Pungile pentru sigilarea alimentelor sunt oferite în câteva dimensiuni standardizate, cum ar fi 200, 250, 300, 350 sau 400 mm. Pungile mari sunt destinate alimentelor voluminoase, deci rămâne la latitudinea cumpărătorului să decidă dacă are nevoie de așa ceva sau nu, însă este util să verificați dacă mașina este capabilă să lucreze și cu pungi cu dimensiuni mai puțin întâlnite, cum ar fi 270 sau 180 mm.

Un criteriu mai puțin băgat în seamă este lungimea maximă a pungilor pe care producătorul o specifică, menționarea unor pungi lungi de 600, 800 sau chiar 1000 mm putând indica utilizarea unei pompe de calitate superioară cu debit mare. 

masina-de-vidat-pungi

Rolă pentru pungi, tăiere automată și lucru automat

Dimensiunea pungilor este critică în cazul mașinilor de vidat care oferă rolă internă, acestea fiind mai ergonomice decât modelele de bază, dar și mai pretențioase atunci când vine vorba de lățimea sau lungimea pungilor. În acest caz, trebuie să verificați și existența unui sistem automat de tăiere care simplifică utilizarea. 

Unele modele mai simple necesită apăsarea unor butoane pentru pornire, vidare, lipire și eventual tăiere, însă altele folosesc un sistem automat care nu necesită nici o intervenție. Deoarece mașina de vidat este însă un aparat simplu, diferența nu este prea mare și nici nu aduce o economie substanțială de timp.

Recomandări aparat de vidat alimente  

FoodSaver FFS004X – 400 lei. Un model compact apreciat, aparatul de vidat cu pungi externe de la FoodSaver poate lucra cu pungi de 280 mm, permite lucru cu alimente uscate sau moi, oferă funcția simplă de sigilare fără vidare și sistem de vidare pentru caserole speciale compatibile.

Laica VT3120 – 945 lei. Un aparat de vidat mai pretențios, produsul Laica oferă pompă cu debit mare, ecran LCD pentru supravegherea procesului, funcții multiple, sistem de tăiere integrat, furtun pentru vidarea recipientelor și programe pentru alimente uscate sau umede.

TEKA VS 152 – 2000 lei. Un aparat de vidat cu pungi externe din gama superioară, acesta oferă compartimente speciale pentru tăiere, cântar încorporat, pompă de mare putere și design încorporabil.

Hendi Kitchen Line – 5900 lei. Unul dintre cele mai ieftine aparate de vidat cu cuvă, acesta oferă un volum interior mare de 350x300x110 mm, pompă de mare putere, carcasă din oțel inoxidabil și sistem de supraveghere a funcționării.

Concluzii 

Pentru persoanele care gătesc mai mult la un moment dat sau care cumpără cantități mari de alimente din care vor consuma treptat, o mașină de vidat alimente este un ajutor de neprețuit. Suficient de accesibile ca preț, în cazul în care nu exagerăm cu pretențiile, acestea vor permite stocarea fără probleme a alimentelor perisabile pe perioade mult mai mari de timp cu un efort minim și investiții financiare rezonabile. 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.